"kunskap om livet"

Har ni hört talas om Ayurveda? Det är en holistisk läkekonst, man ser alltså till helheten och framhåller hur viktig hela människan är. Ayurvedan är en kunskap som visar hur du ska behålla din hälsa och hur du blir fri från sjukdomar.

Man tar hänsyn till varje individs personliga grundkonstitution som man har fått med sig när man föddes. Inom Ayurveda består varje individ utav en kombination av 3 kroppstyper (doshor: vata, pitta, kapha), som ska ses som de grundenergier vi bär med oss. De olika kroppstyperna kan vara mer eller mindre dominerande hos oss. Varje sådan kroppstyp står för olika egenskaper och beskriver såväl vår psykologiska som vår kroppsliga grundfunktion.


Man kan få kontroll över sin totala hälsa genom att följa personliga kostråd baserad på ens kroppstyp, samt vara medveten om vår personliga psykologiska struktur. All obalans som uppstår kan man därför balansera genom de råd som Ayurveda erbjuder. Ayurveda betyder ”kunskapen om livet” och har en mångtusenårig tradition i Asien, främst Indien. Skapa din egen hälsa
* Varför reagerar vissa med oro vid stress, medan andra blir aggressiva?
* Varför kan en del äta vad som helst utan att gå upp i vikt, medan andra ständigt bantar?

Människors olikheter kan verka slumpartade, men är en del av ett enkelt och intressant mönster i hela naturen. Att förstå detta mönster är nyckeln till att du själv kan skapa din egen hälsa och ditt eget välbefinnande.


Inom den traditionella västerlänska medicinen som vi är vana att konsultera utgår läkaren utifrån sjukdomsbilden och dess symtomer och inte från den unika individ som sökt hjälp. Alla människor som har benbrott, får ungefär samma hjälp. De som har magsår får också i snitt samma hjälp och man utgår från att människor är lika konstruerade.


Ayurveda arbetar mycket grundläggande med kost- och livsstilsråd både för att återställa hälsa och för att förebygga sjukdomar. Stor vikt läggs vid kost, motion, meditation och avslappning, allt anpassat efter den egna Kroppspersonligheten. Ayurveda använder framförallt traditionella hälsopreparat av örter, kryddor och mineraler. I Indien är Ayurveda ett godkänt medicinskt system som praktiseras jämsides med västerländsk medicin på sjukhus och som också har sin egen läkarutbildning.


Ayurveda är en del av den Vediska kunskapstraditionen och den Ayurvediska människosynen kommer från denna andliga tradition. Människan är en enhet av Själ, Medvetande (Sinne), Kropp och De Fem Sinnena, och Ayurveda använder alltid detta helhetsseende när man ser på sjukdom och hälsa.


Själv är jag Pitta; har egenskaperna het och lätt


Pitta-typer gillar att ha många projekt gång samtidigt, är orädda och starka. Bör unna sig mer regelbunden avkoppling samt undvika för mycket värme. Vid obalans kan ilska och irritation infinna sig. Har stor aptit. Ät mat med beska, söta och kärva smaker. Lite smör och fett. Dra ner på salt, sur och stark mat. Ät mer kall mat (sallader) eller inte allt för varm mat, kall dryck är även bra, undvik för starka kryddor. Mat som är bra kan vara: de flesta grönsaker, de flesta baljväxter, sötmandlar, solrosfrön, undvik övriga nötter och frön. Havre, korn, vete, vitt ris, couscous, pasta är bra. Mjölk, grädde och osaltat smör, olivolja, solrosolja. Kalkon, kyckling och räkor. Undvik rött kött och vissa fisksorter.

Pitta personer: Är ambitiös, målmedveten, skärpt, vetgirig och noggrann. Ställer ofta för höga krav på sig själv och är rädd för att misslyckas. Om pitta är i obalans kan han eller hon reagera med irritation och avund, och får lätt magkatarr och allergier. Bör undvika starkt kryddad mat och för mycket sol och värme, mår bra av måttfullhet både när det gäller arbete, mat och dryck

Vata, Pitta, Kapha är i sig varken positiva eller negativa, men de har en positiv karaktär i balans och en negativ när de är ur balans.


Vill du läsa mer rekomenderar jag följande sida där du även kan göra en liten test, ungefär var din docha ligger. Vata, Pitta el Kapha. http://www.ayur-veda.se/test.phtml
Oftast har man lite av alla tre, men en brukar dominera. Lycka till med ditt sökande.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

En kul bild, alla vägar är inte rätt...



Är du på FEL väg, kanske river det illa därbak. Dags för förändring??


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0