Meditation av min guru

Listan, har ju några punkter kvar upptäckte jag.
24. Favoritidrottare/guru: Min favoritguru är givetvis Yogi Bhajan. Han var själv mästare redan som pojke. En mkt karristisk man, med humor och pondus. 

Kundaliniyogan förblev dock en relativt teoretisk företeelse i väst ända fram till slutet av 1960-talet. Då emigrerade Yogi Bhajan från Indien till USA via Kanada.


Yogi Bhajan, eller Harbhajan Singh Puri, föddes 1929 i nuvarande Pakistan som då tillhörde Indien. Han utövade från tidiga år Kundaliniyoga, Tantra yoga och Gongmeditation under en mästare, Sant Hazara Singh. Yogi Bhajan blev själv mästare redan vid 16 års ålder. Han fördjupade sig även i andra yogaformer, som bla Hathayoga.

 

När Yogi Bhajan väl kom till USA 1969 och landade i Los Angeles mötte han den unga, sökande hippiegenerationen, många med drogproblem, och började öppet undervisa i Kundaliniyoga. Tidigare hade endast ett fåtal utvalda haft den möjligheten. Redan från början sa Yogi Bhajan:

-          Jag har kommit för att utbilda lärare, inte för att samla lärjungar.

 

Under åren som följde reste han runt i världen och utbildade människor till lärare i Kundaliniyoga, människor som sedan utbildade nya lärare, o s v. I mer än trettio år ägnade Yogi Bhajan sig åt att utbilda och inspirera och han hann författa ett trettiotal böcker. Alla Yogi Bhajans föreläsningar och klasser finns bevarade till eftervärlden i text eller ljud och de kundaliniyogiska teknikerna finns idag presenterade i mer än tvåhundra böcker och videos. Mer lär komma. Yogi Bhajan dog 2004.


Yogi Bhajan vigde sitt liv till en demokratisering av andlighet, undervisning till vem som är beredd att lyssna och villiga att träna. Han lärde "glada, friska, Heliga sätt att leva " för hushållen, den gemensamma man och kvinna som har familjer, utslagna, arbetare och har relationer. Den livsstil inkluderar en vegetarisk kost och tidig morgon och praktiserar Kundalini yoga och meditation.

"Varje själ har en roll att spela. Varje människa har något att säga. må medvetande råda så att vi kan komma genom slöjan av arrogans och okunnighet till glädje och lycka i livet. Må vi vara tacksamma att få vara vackra, givmilda och lycksaliga . "- Yogi Bhajan

 

Meditation
Sitta stilla och meditera. Vara närvarande på sensationer i kroppen. Öka din medvetenhet till att omfatta alla delar av din kropp och ryggraden. Konsolidera din närvaro genom att känna alla dina sinnesintryck samtidigt i minst en minut på slutet.

2-5 minuter eller så länge du vill.

Till slut: Andas in och andas djupt tre gånger. Höj armarna ovanför huvudet, sträcka på ryggraden, skaka armarna och skicka välsignelser till världen. Bär denna känsla av välsignelse och tacksamhet med dig hela din dag.

 

Ljus, värme, Kram & Hej!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0