grannar med våra vilda djur

Idag skyndade jag mig till jobbet, skulle ha första massagen kl 07.45... 08.00 hade fortfarande inte kunden/kollegan dykt upp så jag fick efterlysa henne. Då hade hon strykit sig från listan, utan att meddela mig detta. Suck! Så där stod jag då, helt i onödan. Då sökte jag upp vaktmästaren och skaffade mig en nyckel till lokalen, för det har varit låst några ggr då jag kommit. Så, då fick jag ju det fixat iaf. Sen plockade jag undan, inte allt dock. Men jag lämnar inga personuppgifter, ifall ngn skulle gå in där medans jag var på förskolan. Väl på förskolan gjorde jag nya lappar för massagen, där jag tydligt markerade att man måste kontakta mig vid avbokningar.

Sen hade vi möte mellan 9.15-10.20 då jag var tvungen tillbaka, skulle ju ha en ny kund/kollega på massage 10.30 Och hon satt redan å väntade. Den massagen gick bra och hon var mkt nöjd, som hon sa.
Sen var det lunch å så bar det iväg till fritids att träna inför 6 års verksamheten till hösten. Jag var där ensam med våra 10 barn och två fritidspersonal. Slutade 16.00 idag och gubben kommer inte hem förrän 19.00

Så dagens middag blev ugnstekt lax, potatis och fisksås med rivna morötter å en knäckemacka. mums.
Pratade med Mor å berättade att brevet hon skickat, nu var framme hos rätt person. Sen hade det varit några å tittat på huset, men osäkert hur intresserade dom var. Hon har heller inte fått några svar ang lägenhet som hon väntar på. Syrran var å tittade på en som hon trodde Mor skulle uppskatta, men hon är fortfarande 4 på den, så man vet aldrig.

Nu till Naturen å Djuren!

För en vecka sedan dök den plötsligt upp, den ensamma lilla björnungen.

Den hade tappat bort sin mamma, och privatpersoner kunde se den skutta runt på riksväg 94 i Älvsbyn.

Den lilla björnungen som dök upp i Älvsbyn för ungefär en vecka sedan är nu död

Polisen avlivade den utmärglade björnungen utanför Lillträsk i söndags. Då hade den varit utan sin mor i en vecka. - Vi ska inte ha några djur som lider, säger Lars Lundman, viltsamordnare vid polisen.

Polisen har i en veckas tid följt med björnungen när han utan framgång sökt sin mor och vandrat från Kanisberget genom Korsträsk till byn Lillträsk utanför Älvsbyn.

På slutet såg den helt apatisk ut och i söndags var färden över.

- Vi lyckades till slut förkorta lidandet på denna björnunge som inte förenats med björnmamman, säger Lars Lundman, viltsamordnare vid polisen i Norrbotten.

Ska obduceras. Årsungen har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA för obduktion och den uppskattade vikten ligger på mellan tre och fem kilo.

I vanliga fall hittar bortsprungna björnungar tillbaka till honan och Lars Lundman hade goda förhoppningar om att så skulle ske. Han har rannsakat sig själv om vad som hänt.

Att föräldrar och barn klev ur bilarna för att komma nära "nallebjörnen" som sprang omkring nedanför Kanisberget förra måndagen ser han som högst olämpligt.

  

Man blir så ledsen när man läser om denna historia. Hur kan man kalla sig viltvådare när man låter björnungen gå en vecka innan man ingriper. Det var ju uppenbart redan efter något dygn att den inte skulle hitta sin mamma. Skulle vara intressant att höra vad viltvådare och polis har för förklaring till varför inget gjordes mycket tidigare, då hade björnungen besparats mycket lidande. Var viltvårdarna ens säkra på att det fanns någon björn –mamma i närheten att återvända till? Skulle de inte ha kunnat rädda den lilla hjälplösa björnungen? Det finns ju djurparker, eller är det så lätt att alltid avliva djuren. Inte länge sedan gjordes ju samma tabbe då ett barn föll ner i ett björnide. Mamman blev skrämd å lämnade sina ungar, efter en vecka avlivades även dessa. Hade man inte kunnat söva mamman och flyttat henne å ungarna till ett säkrare ställe?

 

Blir då rent förskräckt över hur viltvårdare å polis handskas med djuren… Men vi har ju både björn å vargjakt i landet, verkar vara svårt att hjälpa naturen. Bara låta naturen ha sin gång, menar viltvårdaren… men varför spårades inte mamman upp? Suck!



Stackars liten, ingen lätt start på livet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0