Vardag & varg katastrof

Idag e det söndag, det gråa vädret har varit dominerande hela dagen. Konstigt vad man blir loj då vädret är grått. Iaf steg jag upp 08.10 hm, nästan som igår, intressant. Iaf, så var det inte Chanti som väckte mig...eller nästan. Hon är ju lite jamig på mornarna så jag brukar kunna somna om, men tror det är bra att inte sova så länge, brukar inte bli piggare av det.

Steg iaf upp, vilket är det normala då man vaknat å känner sig pigg. Vilket jag oftast gör då det är helg iaf. Kokade vatten och satte igång med yogan. Snart dags att byta program, och den 1 juni åker jag ju på utbildning, medveten kommunikation (yoga utb) i Laisaliden (Tärnaby)

Dagen idag har annars inte varit speciellt händelserik, utan vältigt chill (loj, lat mm) Har varit kallt i huset då gubben snålat med värmen och ställt om till sommar från vår, så vi har haft 16 grader inomhus, lite kyligt faktiskt då ingen sol värmt från utsidan. T.om gubben tog på sig extra sockar.

Vi var en sväng till svärfars hus, spolade lite i kranarna mm och jag letade en hatt. Ja, vi ska ju ha hattparad på onsdag med barnen. Typ förskolans dag. Blev en cawboy hatt av skinn =) fick lägga i en skarfs, så den inte skulle vara så stor på mitt huvud.

Annars har det varit innomhus sysslor, tvätt, lagt in ren tvätt i garderoben och varit på affärn å handlat. Blev tacos till mat idag. gott.

Blir nog en tidig kväll, känner mig trött idag. Köpte två nya tidningar då jag var iväg å handlade, en som hette; Hälsa & Fitness och den andra PS Psykologi.

Jag måste komma igång med stavgången igen, känner att konditionen är väldigt låg just nu. Skulle vilja börja springa så småningom, för det är så skönt då man väl kommit igång med det.

ANG Varg. Först tar naturvårdsverket beslut att flytta på den han varg som kallas för dockasvargen. Vargen är s.k vandringsbenägen, vilket gör att vargen traskar från dalarna tillbaka till sitt revir hemma. Kruxet verkar vara att vargen hade "sällskap" av en hona och det kan vara anledningen att den återvände. TYPISKT att dom inte kollar upp detta, så att man då skulle kunna flytta båda vargarna. HM!

Så det TRAGISKA; Under söndagsmorgonen beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt och bara någon timme senare var Dockasbergvargen avlivad.


Anledning; -Den är i ett område där det finns renar som håller på att kalva och det är en plats som är svårt att övervaka. Vi vill inte ta allt för stora risker, förklarade Per Risberg, biträdande chef på viltförvaltningen, Naturvårdsverket, när beslutet var taget.

Vandringsindivid
Men på Naturvårdsverket ångrar man inte det tidigare beslutet att förflytta vargen till Dalarna.  -Nej, tanken var att en flytt skulle få den att stanna där nere. Det var en genetiskt värdefull varg, och tanken var att den skulle bidra till mångfalden. Men inget är 100 procent, den här valde att gå tillbaka, menar Risberg.


Jag tycker det är så Otroligt tråkigt att vi måste avliva våra svenska vargar. Vi vill ta in vargar från andra länder för att stärka den svenska vargen, ändå kollar man inte upp ordentligt om varghannen träffat en hona. Hade detta varit undersökt och fastställt hade det varit betydligt bättre att flytta båda och att dom i dalarna kunnat fortsätta sina liv tillsammans.

Varg-Hund? Det är ju trots allt så att vargen är samtliga våra tamhundars stamfader. Tamhunden av i dag är närmast att betrakta som en underart till vargen. De båda kan para sig med varandra och få fertil avkomma.
Givetvis ”talar” de också samma språk, även om vargens är mer innehållsrikt och subtilt.

Vargen är ett mycket socialt djur som lever i en flock där rak rangordning gäller. I ledningen finns oftast ett alfapar, alltså flockledaren och hans tik. Flocken i övrigt består av fjolårsungar och årsungar. Det gör att storleken på en vargflock sällan är större än 15 djur.



Vargen



Dockasvargen försöker rädda sig.... snyft

Kärlek, ljus och värme. Ömmar så för våra vargar.

Kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0