not unique...

Sista dagen i september månad är nu snart slut. Fredag idag och jag har jobbat. Egentligen har väl ingenting hänt idag värt att förtälja. Jag är trött, men jag yogade imorse. Jobbat och vi var en sväng och hämtade lite material, själv plockade jag stenar, tänkte ta till jobbet å måla dessa =) knasigt? jo, kanske.

Middag blev idag en onyttigare sort på frasse, men åt inte upp allt, utan slutade då jag faktiskt var mätt. Annars är det lätt av ren snålhet å för att det är gott att pressa i sig å sen må dåligt.

Har avbokat annonserna för min Mors hus, 4 st, på blocket, lokus, ABC-annonser och annonsera nu. Så nu är det bortplockat då huset nu äntligen är sålt, 2 år efter att vi började med försäljningen. VET ni vad en mäklare tar? Jag höll på att svimma, då mäklaren inte gjort speciellt mkt. Men han tog 28000, det ni. Det som är fördel med mäklare är ju papperjobb å sånt då man väl får det sålt. Men man kan ju även vända sig till en bank å få tillfällig hjälp.

Svärfar var förbi en sväng å drack kaffe, han var väldigt orakad. Så jag frågade om han påbörjat den "villda" banan att se ut som en uteliggare? Ja, han ville förändra...hm, ok!
Han ska iaf åka till Budapest över jul & Nyår. Låter ju som en mysig resa på 14 dagar.

Själv HOPPAS jag få hem sonen och kanske, kanske att jag kan locka hit Mor min? Men först måste vi ju se om vi har ett hus först.


 
Tips: Dagens Receptet/lax lasagne


1 paket lasagneplattor
2 liter färsk bladspenat eller
500 g fryst bladspenat
200 g rökt lax i små bitar
1 liter mjölk
3-4 msk mjöl
50 g smör
2 dl riven hushållsost
salt och vitpeppar
svartpeppar
en näve färska örter

Gör så här:


1. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och vispa kraftigt så det blandar sig, det får absolut inte bränna fast. Häll på lite mjölk i taget och låt det koka upp, vispa ur alla klumpar innan du häller på mer mjölk. Vispa noga tills såsen är slät och lagom tjock. Krydda såsen med salt och vitpeppar, rör ner nästan all riven ost och blanda tills det smält. Är såsen för tjock kan den spädas med lite mer mjölk.

2. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form. Varva med lite sås och ett lager spenat, därefter ett lager lax hackad till mindre bitar och sist ett lager lasagneplattor. Krydda laxen med nymalen svartpeppar och ett lager färska örter. Ovanpå lasagneplattorna kommer så ett lager ostsås. Lägg ännu ett varv av spenat, lax och plattor och toppa med ostsåsen.

3. Grädda lasagnen i 30 minuter, täckt med aluminiumfolie. Ta bort folien, strö på den sista osten och grädda alltsammans i ytterligare 10 minuter eller tills osten fått fin färg.


Dagens tänkvärda...
Antingen gör du som du alltid gjort eller så gör du det på ett nytt sätt, då kanske något bättre kan börja hända.

Det är otroligt mkt vatten runt ikring Arjeplog nu, inte bara vår brygga som svämmat över.



Vattenhöjden för 2 v sedan, nu ännu mer.



I sommar, som det vanligtvis ser ut vid bryggan. Lågt vatten.



Min son njuter kvällsutsikt på bryggan =)

Superduper...

Idag började jag 07.00, så jag steg upp som vanligt runt 06.00 och idag gjorde jag ingen morgonyoga. Skjutsade gubben till jobbet för att han ska ha jour och jag gärna tog bilen idag. Så jag var på jobbet 06.45 vilket inte är så vanligt, att jag är där en 15 min före start. Brukar komma precis då jag börjar =)

Dagen var grå och regntung första timmarna av dagen, slutade egentligen 10.45 men blev fördröjd 15 min, vilket gjorde att hela fortsättningen av dagen blev aningen fördröjd vilket skapar en viss stress då tiden är så tajt lagd. Iaf kom jag mig hem, käkade rester från igår, korvstroganoff gjord på soyakorv och ris, & sallad. jättegott.
Telefonen ringde och det var sonen som ville prata, han mår inget vidare och livet är uppåner för honom just nu. Han mådde riktigt dåligt och jag är riktigt orolig, skulle helst vilja ha hem honom då han mår som han gör.
Pratde även med andra personer som rör sonen och tiden tickade iväg våldsamt snabbt. Försenad slängde jag mig i bilen och skulle åka och ge massage.

Kom fram, och insåg att nycklarna var hemma! Skit!!!! men ringde vaktmästaren som efter ca 6-8 min kom å låste upp, då min kollega redan stod och väntade utanför dörren. Som tur var, så var det en annan av mina kollegor än den som skrivit upp sig, en mildare variant av person helt enkelt, kanske med lite större förståelse än den som egentligen skulle ha kommit. Men hon hade fått förhinder, så hon hade gett tiden till en annan. Nog om det. Iaf vart det inte lika jobbigt för mig, att jag var lite sen.

Jag gav två massager innan jag sen skyndade iväg och hade barnyoga för 4-åringar. Jättekul, dom var många idag =) funkar bra, trots att dom blir uppspelta och lite höljudda.

Sen hem och fixa pengar till sonen och sen iväg å titta på tapeter. Fanns väl inga som föll direkt i smaken. Så vi har nu beställt via nätet, tapeter för 6000kr, pust. Men det är till vardagsrum, hall, & sovrum . Vi ska ha en bård till sovrummet, men hoppas få lite hjälp där av min brorsdotter i Göteborg =) får se vad hon kan göra. Det går väl antagligen att beställa den, om hon inte kan. Men dom tog en skyhög frakt för en liten rulle bård. Å bården i sig var ju ganska dyr, men gubben vill gärna ha den. Och jag tror det blir bra iaf.

Har tittat på superstar, och min favorit André Myhrer (slalomåkaren) vann...Jippi, å grattis till honom även om han inte läser min blogg, så sänder jag ett grattis mentalt.

Annars är livet precis så stressigt som jag önskar att det inte var. Min huvudvärk är konstant närvarande, trots spikmatta och meditationer. Men hoppas ändå att det ska bli bättre.

Gubben är å petar på min yogalokal. Tycker det är onödigt att ha en "sån", ett tomt rum bara, enl. honom. Han tror inte jag får några yoga/massage kunder, hmmm...det känns ju inge vidare att inte ha hans stöd och lite uppmuntran. Hade ju känts trevligt. Jag ser fram emot att få min lokal färdig, att få ha en aldeles egen yogalokal är min dröm. Om det sen inte kommer några, så har jag iaf fått prova och om jag ber universum om kunder, kanske någon iaf kommer. Jag hoppas, hoppas =)

Nu är det dags att krypa isäng, men ett recept och ett litet tänkvärt ska jag oxå bjuda på.

Höst/Vintersoppa med örter, 4 personer
500 g vitkål
300 g morötter
5 medelstora potatisar
1 knippa persilja
1 tsk torkad mejram
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 1/2 liter svag hönsbuljong
1 mager valfri korv ca 100 g/person
Gör så här:
Skala morötterna och potatisen och ansa kålen. Skär allt i tvåcentimeterskuber. Hacka persiljan. Lägg alla ingredienser utom persiljan i en gryta, koka upp och sjud på ganska svag värme i ca 25 minuter utan lock. Skär korven i bitar eller skivor och lägg den i grytan. Koka några minuter. Strö över persiljan. Servera ett rågbröd till soppan! GOTT!

Dagens tänkvärda (lika mkt åt mig själv, denna)

 

Varje motgång och varje misslyckande bär inom sig fröet till en lika stor eller större framgång


att lyssna...

Oj,oj vilken tung dag idag. Vaknade vid 05.00 av en sprängande huvudvärk. Gick upp och tog två huvudvärkstabletter å gladde mig åt att få sova en timme till innan morgonen skulle börja. Timmen gick fort, jag snozade klockan två ggr och steg upp 06.30 men huvudet hade inte blivit ett dugg bättre. Tänkte att om jag gör lite yoga så kanske det lossnar, så det gjorde jag. Men inte, då jag efter det ändå lugna passet la jag mig på spikmattan kände jag att denna förfärliga huvudvärk håller på att utvecklas till migrän. Så det var bara att ge upp. Ringde till den jag skulle massera kl. 08.15 och ställde in. Ringde jobbet och sa att jag har rasten hemma å kommer först 12.00 istället för 10.45.

Sen gav jag upp och tog en migräntablett, vill ju helst undvika dessa då jag efteråt blir lite bomullsluddig i huvudet. Men la mig å somnade om, vaknade vid 09.00 å då fortfarande med migränhuvudvärken så jag tog ytterligare en tablett å hasade tillbaka i sängen. Sov till 10.30 och då var värsta migränen väck, men hade ändå en molande värk och kände hur spänningarna i nacken gjorde sig påminda. Så iaf steg jag upp, smorde in nacke å axlar med tigerbalsam, klädde mig och gjorde iordning havregrynsgröt, bär å nötter med lite havremjölk till. Åt upp detta i hopp om att jag skulle få återvända till verkligheten. Men började kallsvettas och må illa och kände med paniken komma, HUR ska jag orka jobba i barngrupp å må som jag gör?

Nä, insåg det omöjliga och ringde chefen. Ja, hon fixar en vikarie och så skulle jag höra av mig om jag är hemma imorrn oxå. Nä, det tror jag inte. Har jag väl fått bukt med själva migränanfallet så hjälper vila mot kallsvett, yrsel och bortdomningar i hjärnan. Imorrn e jag tillbaka.

Så jag har nu funderat varför migränen kom? Och inser att jag antagligen har lite för mkt nu. Mitt schema att hålla mina kolleger friska med yoga och massage, samt ha barnyogan två ggr veckan och så börja läsa samiska gör att jag blir själv stressad. Och då hjälper jag ju ingen. Ska försöka titta över mitt schema och se om jag kan lägga om tiderna. Då det blir jobbigt att ha massage och yoga samma dagar får jag kånka å bära så mkt grejjer fram och tillbaka. Kanske en omfördelning av saker och ting.

Sen har jag ju i bakhuvudet hela tiden allt annat som måste göras i huset. Gubben säger att vi ska vänta med att tapetsera, men taperana har ju blivit jättefula iochmed att nya kontakter sätts in och element tas bort, blir det hål och färgskiftningar på tapeten och då blir ju jag stressad av såna saker. Jag tycker vi måste tapetsera innan vi flyttar in, då får vi väl försöka lejja någon som kommer och hjälper oss, men där är gubben så ovillig? suck!

Jag kan ju inte tapetsera alla rum själv, det är ju så mkt jobb. Men, men vi får väl se vad som sker.
Nu ska jag fortsätta vila så jag kan jobba imorgon igen.

Idag skiner solen och det är en fin höstdag, tyvärr då jag måste vara inne och är aningen ljusskygg då jag haft migrän.

Men Bland inte ihop...
Sjukdom med att "må dåligt" utan acceptera att livet är som en "bergochdalbana"- det går upp och ner. Imorgon är en ny dag.

September rullar mot sitt slut....
Denna månad har varit full av höst dagar. Visst har det regnat och blåst. Denna kombination som jag absolut inte är så glad åt. Trots detta är de de få soliga dagarna som landat och fastnat i minnet. Passa på att njut när dom dyker upp, man vet aldrig när man ser dom nästa gång. 

Dagens tänkvärda!

“Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.”
Gandhi

(Lev som om du skulle dö i morgon. lär som om du kommer att leva för evigt)





Ljus, värme, Kram & tjingeling


en färgklick i det grå

Idag är det en av mina stressiga dagar, så jag började morgonen med ett yogapass + meditation mot stress, kommer att köra det ett tag nu framöver.

Blött, blött ute, trista gråa moln, så idag blir det en innedag med barnen.

Ikväll är det samiska direkt efter yogan, förra tisdagen hade jag ju tur och hade färdig kycklingsallad i kylen som jag hann äta innan jag åkte iväg. värre idag, får se om jag hinner någon middag överhuvudtaget. suck!

Dagens tänkvärda:

"Att se en värld i ett sandkorn och en himmel i en vildblomma. Hållla oändligheten i sin handflata och finna evigheten i en timme”

Ljus, värme, kram & Tjingeling

Här bjuder jag på mina sista blommor, då vi slängde allt i söndags. Räddade dessa små.
fint va?


Höstrusket

Idag var det då återigen måndag, körde yoga och meditationen på morgon, skönt. Idag ska jag ha barnyoga med 5 åringarna, vilket gick kanon bra. Dom är duktiga och tycker det är rätt kul. Jag tycker det är kul att leda dom.

När jag kom hem, kom gubben strax efter. Sen ringde telefon och det var affären som vi beställt kakel & klinkers ifrån. Nu fanns inte tvättstugegolvet, hmmm. Gubben blev först smått krazy, för han är nog stressad utan att allt ska vara slut. Så vi funderade och kom fram till ett annat golv, som jag tror blir kanon. Bronsbrunt och helvit vägg med mönster, men ändå helt vitt. Kommer bli kanon. Och så slipper vi ha grått överallt, så jag kan nästan tycka det känns skönt att dom inte hade vårat första val. Men, hade det kommit så hade det säkert ändå varit bra.

I huset händer inte så mkt, svärfar har tagit ut fönstret i badrummet och dragit sladd tillsammans med gubben för kontakterna. Men vi väntar på att dom ska komma och borra hålet för att vi ska få bergvärmen... suck.
Svärfar kom förbi efteråt och drack kaffe, hade med sig en resa han funderade på till Budapest. Det enda jag vet om Budapest är att jag älskar bakelsen med samma namn =) Han hade iaf tänkt resa dit över jul-nyår för att prova på ngt nytt. Bravo för honom =) lite oroande är ju att det är nog inte med PRO den här ggn, så vem ska då "se efter" honom? Men, det går nog bra denna gång oxå. 

Pratade med min Mor och hon har äntligen fått sålt huset. Finns många fördelar, men hon var lite moloken ändå över att ha stängt dörren och gått vidare. Men skönt att någon annan tar hand om huset, och hon kan släppa taget. Det spökar en del i det där huset, berättade det för henne efter hon flyttat, å då vart hon förskräckt -tur att jag inte visste det, men jag har nog känt av det till å från ändå. =) går lixom inte att undvika. Jag kunde inte meditera i huset, för dom störde mig så mkt. Obehagligt.


Ute råder det nu rejält höstrusk. +4 grader på morgonen och snön är inte långt borta... I september, ok snart okt men det känns TIDIGT ju. Men det gör det alla år. Suck. Vi måste börja köra lite utegrejjer till huset, det som ändå ska stå ute även i huset.

Nu ska jag inte äta socker/slisk fram till jul för att vara rädd om min mage. Jag hoppas det ska fungera. Det är egentligen inte svårt, värst är ju under menstiden och då får jag väl äta en bit mörk choklad för att trösta mig lite.
Kolhydraterna måste jag oxå tänka på, äta mer kokta grönsaker för magens skull. Ska ju på ytterligare kontroll av magen i Piteå den 14 okt, ska nog åka till Mor & sova över där den helgen.

Dagens tänkvärda mening;

Allt vad du i dina sinnen kan föreställa dig och tro på kan du också genomföra




Arjeplogs kyrka

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Provresultat

Jag vill ju även berätta att jag har gått Level 2 i Juni Conscious Communication Course. Fick detta mail av min lärare; "Du har med flygande fanor klarat skrivningen för level 2!
Kan glatt berätta att vi aldrig fått in svar som hållit en sådan hög kvalitet förut, trots det svåra med engelskan på denna nivå. Så grattis till dig". Provet var på 40 olika frågor om kommunikation, och på engelska. Jag är så GLAD och lättad över att jag fixade provet. jippi!

Jag skulle vilja bjuda er på en bild av mina små yogisar, men ni vet lixom jag att det är inte helt tillåtet förrän jag fått lov att publicera en bild. Men kanske kommer det.

Idag har jag fortsatt putsa mina fönster, så nu är alla fönster rena på utsidan, skönt. Inne har jag torkat skåpluckor, dammsugit, tvättat och torkat av golven i hela huset. Känns bra att det är rent & fint.

Jag kan däremot visa er lite bilder från förra helgen då vi var i stugan och vädret var helt kalas bra.
Så håll till godo. Jag fick ju tillbaka kameran, och vågade berätta för sambon om min fadäs. Tror ändå han förstår att den som mått sämst över misstaget är jag själv.
Så här är dom, bilderna.



Mkt vatten fanns det, vår fiskrensar bänk vadade



Kan inte bli mkt vackrare, stenarna ligger på bryggan så den inte ska flyta iväg.



Bryggan, lite översvämning



Lilla fröken var ju oxå med oss till stugan



Vackert väder



Har ni sett en så fin flugsvamp jag hittade mitt på gårdsplanen i stugan... Otrolig färg.

Nu lite tv, true talent blir det idag. Har faktiskt ingen favorit, ingen kommer upp i Jay Smiths talang...tyvärr. IDOL var ju bara småungar som ska sjunga. Tyckte faktiskt att förra årets gäng var betydligt bättre än denna säsongs startfält. Tyvärr!

Ljus, värme, Kram & Ha en härlig söndagskväll imorgon en ny utmaning - Måndag! Tjingeling





Hundprataren - veckans hundTIPS

Igår såg jag ett program med Cesar Millan och han hade ett fall med hundrasen Lhasa Apso. Ett äldre, dvs över 70 år gammalt par hade skaffat sig en ny hund av rasen Lhasa Apso. Så otroligt söt hund. Den var stressad och hade bitigt sin ägare då denna försökte lyfta upp hunden. Cesar såg vart problemet var, hunden var understimulerad och behövde mer motion. Paret hade ett löpband, men där gick hunden endast under 15 min/dag och den hade en hel del energi som den inte fick utlopp för. Men cesar hjälpte paret, hur mkt den skulle motionera på bandet, för att sen kunna gå ut med sina ägare i deras lite långsammare takt. Samt att han hjälpte hundens matte HUR hon skulle lyfta sin hund, då hundar inte är några barn. Jättebra program, å cesar är aldeles tokigt bra. Beundrar honom så otroligt.

Men den mannen har ett lugn och pratar utifrån sin starka navelpunkt, dvs i balans och blir inte stressad bara för att hundarna är det. Hans hund Daddy börjar bli till åren, men vilken klok hund. =)

Lite rasinfo om den otroligt söta hunden. Lhasa Apso har under många århundraden varit en högt skattad hundras som fötts upp som sällskaps- och vakthund i tibetanska hem och kloster. Rasnamnet apso betyder på hemlandet Tibets språk "den hårige" och anspelar på rasens karakteristiska rikliga päls.

Ett särdrag hos alla de tibetanska raserna är en viss misstänksamhet, som i standarden beskrivs som "reserverad" vilket inte får förväxlas med skygghet, rädsla eller aggressivitet

Lhasa apson skall vara lugn och fri från bjäbbighet, men ändå en utpräglad vakthund. Den är lojal och vänfast och skall utstråla värdighet. Den har rykte om sig att vara långlivad och frisk upp i hög ålder.


Lhasa Apson tycker om att vara aktiv, leka, gå promenader det finns också de som tränar och tävlar agility med sina små "lejonhundar"

Lhasa apson besitter stor personlighet, värdighet och integritet bakom den mittbenade luggen förblir dess ögon, själens speglar dolda för omvärlden så tillvida denna inte gjort sig förtjänt av apsons kärlek och uppmärksamhet.

Lhasa apso är glad och självsäker med alert och stabilt temperament men något avvaktande mot främlingar. Den har även en egen vilja och det är inte helt lätt att få denna ras att komma då du ropar, om den har ngt annat för sig. Men 0m du är rädd om din hund är det bättre att ha den kopplad så den inte råkar i klorna på större hundar som kan få för sig att jaga den.
Storlek & vikt:
Idealmankhöjd för hanar: 25,5 cm. Idealmankhöjd för tik: något lägre



Lhasa Apso är inte någon vanlig ras i Sverige, men den finns.

Ljus, värme, Kram & Tjing


Det var då det...

Igår Lördag var det så dags att ta sig an fönstrena inför kommande vinter och även kommande flytt. Snart blir det för kallt och då kan jag ju inte ta utsidan längre. Jag gjorde 8 fönster igår och har två kvar, och tre inne, men dom kan jag ta eftersom. Viktigast var att hinna ta utsidan. Men vi har så kallade fönsterspröjs som sitter på utsidan av fönstret, och dessa börjar bli lite till åren, gamla och lite svåra att ta lös och få fast igen. Detta tar en del tid då man ska putsa. Visst är det fint, men rätt obekvämt.

För att visa er som just nu kliar er i huvudet, så ser det ut ungefär så här.


 

Jag hann även med att byta gardiner i köket och tvätta lite tvätt igår oxå. Gubben tog bort lite gamla buskar och körde iväg med dessa i skottkärran. Samt att vi pratade igenom våra planer ang kaklet som jag skrev om sist. Kändes bra att hamna på samma sida igen, trots att jag får acceptera att det blir grått och inte sand färgat i badrummet. Men gubben bedyrade att den grå färgen skulle vara relativt ljus. Så då är det väl bara att vänta å se nu då. Tror säkert det blir fint det oxå.

Jag har däremot ont i magen idag av två olika anledningar. För det första så lyxade vi igår efter all höststädande och köpte kycklingrulle gjord på pizzadeg och gubben tog pizza. Men jag får nog inse att det är mat jag måste sluta helt med, dessa pizzadegar. Min mage är svullen, öm och fick vara upp två ggr inat på toa. Stör sömnen och mår dåligt. Min andra magont är över att imorse då jag skulle kolla bilderna i kameran, hittar jag den inte!!! Hjälp. Kameran ägs av gubben och är en dyr pjäs. Jag tog den med i torsdags och skulle fota barnen för att dokumentera då vi yogade... och nu hittar jag inte igen den. Har hjärtklappning och känner mig som en idiot. HUR är det möjligt att glömma en så dyr kamera? Jag tyckte ju att jag var så noga??? så vart satte jag den? Mitt enda hopp är att vaktmästaren sa att de skulle moppa efter mig i torsdags, OM dom hittade den och tagit hand om den?

Jag har letat i min ryggsäck och i den påse jag hade med dit, men ingen kamera. Jag är just nu så förtvivlat arg på mig själv att jag mår illa. Gubben kommer att bli vansinnig då han får veta detta slarv. Jag fattar inte, går inte in att jag faktiskt måste ha glömt den? Otroligt. Kan man hänga sig för en sån här sak?

Så, jag skyndade mig att skicka ett sms till vaktamästaren och nyss ringde han, han hade hittat min kamera, JIPPI. Så idag vid 13.00 kan jag hämta den =) Suveränt. men vilken pärs att ha den borta. Nu känns det bättre.

Idag vaknade jag redan 07.30 och vi såg filmen Crouching tiger, hidden dragon som inte slutade förrän 00.55 men jag var så trött att jag missade slutet. Suck, det kan ha varit 30-40 min kvar, men jag slocknade. Då hade även gubben slocknat. Vi skulle nämligen se sista timmen i sängen, hmmm...gick ju inge bra.
Tidigare på kvällen såg jag även filmen svinalängorna, regisserad av Pernilla August. Filmens handling är:  
Den börjar med att vi får följa Leena som på Lucia morgon får ett samtal, om att hennes mor ligger på sjukhuset och vill träffa henne. Leena som inte haft kontakt med sin mor på mkt länge vill först inte åka, men hennes man ser till att Leena, han och deras två döttrar ändå åker. Vi följer Leena med familj under Leenas tillbakablicker på den barndom hon försökt glömma så länge.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft. Leena försöker tappert skydda sig själv och sin bror medan föräldrarna super sig till apstadiet.

Filmen var bra, men man behöver nog var i rätt sinnes stämmning om man ska orka se den. Gubben tyckte den var långtråkig och inget att se på. Så han roade sig med att sitta framför datorn istället =)
Jag tror att såna här filmer antingen kastar en tillbaka till en egen inte alltför olik barndom, eller så kanske den påminner om hur det är i nuet. Kan vara både obehagligt och jobbigt om man har såna problem som tas upp i filmen. Jag tror många lever bakom en fasad, och man hoppas den kommer att hålla livet ut. Vi ska vara så perfekta som människor och vi ska ha alla dessa statusprylar, kanske för att kompensera en tråkig barndom.

Vi är helt enkelt rädda att bli dömda eller bedömda av andra. Vi har vuxit upp, iaf många 60 talister med att vara så där otroligt duktiga då våra föräldrar kanske inte klarade av det. Vi kanske tog på oss rollen som duktig redan som ganska liten... Jag tror många har sviter från det glada 60 talet, vi barn som då föddes. Men det är ju naturligtvis bara min teori.

En 60-talist kan inte gå någonstans utan att bli överfallen av minnen. Vi kommer att minnas kapten Zoom eller  Ville,  Valle ochViktor i 70-talets kommunist-TV. )- tre showartister som i två teveserier lärde barnen att ifrågasätta och att "centralbyråkrat" betyder "ungefär detsamma som knöl".


När Viktor frågar "varför?" svarar Ville "därför". Viktor replikerar:

Man har rätt att fråga varför
Man har också rätt att få ett svar
för annars är det ingen mening med att fråga




Dessutom är vi alla ogifta, gifta, omgifta och skilda och har barn med kanske  minst ett par olika personer så när vi gått igenom alla relationer är vi alla släkt på något sätt eller har åtminstone barn i samma skola. Dessutom har 60-talister på sig mössa utomhus inte inomhus!

1966 introducerades det som verkligen sänkte debutåldern för alkohol, ibland ner till låg- och mellanstadiet, var mellanölet (klass IIb) Det såldes i livsmedelsaffärer, innan 1972 utan någon åldersgräns alls. När det till slut förbjöds 1977 hade många blivit alkoholiserade, en del i riktigt unga år.

” Det enda positiva med den missbrukskatastrof som mellanölet förde med sig var att vi då också förstod hur starkt beroendeframkallande alkohol är. Och hur lätt exempelvis en ung människa blir missbrukare.” Citat hämtat på www.capiomaria.se

 

Narkotikamissbruket hade kommit för att stanna. En socialarbetare som arbetade på 60-talet berättade att många beslutsfattare såg narkotikan som en ungdomsfluga som nog skulle gå över.

 

På 60- och 70-talet förekom det å andra sidan även ibland ansvarslös övermedicinering som knappast hade varit tillåten idag. Kanske är det inte så konstigt att ytterligheterna möttes under ett decennium där politisk konfrontation och viljan att göra rent hus med allt gammalt låg i tiden.

 

Svensken dricker idag i snitt mer än på mycket länge. Uppskattningsvis fick han eller hon i sig 10,8 liter ren alkohol 2004 vilket motsvarar 27 liter 40-procentig starksprit (Källa: CAN 2004).



James Dean dog för över 50 år sedan, blott 24 år gammal, och ända är han ständigt aktuell. Det kallar jag att göra avtryck. Finns så sjukt mycket snygga bilder på den här karln, Men kanske för att han är otroligt snygg =)




Marilyn Monroe ( hennes mormors efternamn) men döpt till Norma jean Baker föddes 1 juni 1926 men dog samma år som jag föddes 1962 den 5 augusti. Amerikansk skådespelare, sångerska och fotomodell. Hon dog i sömnen och dödsfallet sägs vara knutet till familjen Kennedy, efter en kärleksaffär med Marilyn. Men exakt svar vet man väl inte?



Norma Jean Baker 1945


Nu lite nytta!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


omkullkastande händelser

Livet ger oss prövningar på de mest ytliga planet ibland. Gubben & Jag har suttit, hit & dit och tittat och planerat badrum och tvättstuga. Idag skulle han till Arvidsjaur och tyckte att han då skulle beställa kakel & klinker som vi då skulle ha. Nu kan jag säga att vi är inte på samma sida längre. Han kom hem och har helt enkelt, på eget bevåg bytt färg i badrummet. Vi hade valt ett svart golv med brunstrimmiga ränder i, ett kakel i beige/sandfärg till det och ett toalettskåp i mörk brun färg och en vatten kran i svart.

Nu har han beställt ett helsvartgolv, för hon i butiken dementerade det sin kollega sagt om golvet och menade att det svarta golv med brunt i var fel, utan att hon tog reda på detta av någon tredje part, då det var två olika utlåtande från samma affär?? Så när inte kaklet som vi beslutat ta fanns, då beställde han utifrån hennes information ett grått kakel istället?! Om han ringde mig, nä inte det. Så från våran gemensamma tanke om ett mer varm, sandfärgat kakel blev det nu helt plötsligt ett grått kakel. Passar då ett brunt toaskåp till det gråa?

Till tvättstugan blev det ett brunare klinkergolv (som vi bestämt gemensamt) och ett vitt kakel med några strips av någe slag, vet ju inte hur det ser ut, får väl se då det kommer... kanske? Jag hade skrivit ner två förslag, tydligen tittade han inte ens på de två.

Sen skulle han lämna in köksluckorna för att målas om. Det var visst inte helt lätt det heller. Dom hade själva gjort skåpluckorna och det var visst ett himla jobb att få färg på dessa luckar. Dom skulle plockas isär för att få det bra? Ja, vad vet jag? Så vi får väl se vad det blir? Sen hade gubben med sig en färgkarta där jag valt ut den grå färg vi ska ha på luckorna. Stämde dom, -nä, skulle inte vilja säga att dom stämde speciellt bra överens. Han hade valt en varm grå färg och det jag valt i tapeter var en kall dimgrå färg, väldigt olika. Vet nu inte riktigt om han beställt den färgen, men har han det blir det katastrof ihop med tapeterna jag valt.

Så, nu känner jag mig otroligt besviken. Varför sitta och planera och försöka hitta en stil som ska passa båda om det ändå inte tas i beaktning? Då ens partner utan att ens rådfråga mig bara beslutar att han vill ha ngt annat! Vart tog då det gemensamma inflytande vägen? Ja, och sen blir den samme butter över att jag inte tycker att han gjort ett bra jobb och bara är glad och tacksam. Jag kan förstå att det kan bero på massa olika saker, stress över allt som ska bli klart, men det är inte ok att bara köra över gemensamma beslut och strunta i den andra bara för det. Men det är ju förståss min åsikt. Jag vet att jag själv inte skulle ta ett sådant beslut, utan att gubben fått vara med och säga sitt.

Denna vecka är äntligen till ända, den har varit väldigt jobbig. Sena kvällar och inte kunnat ta det lugnt alls.
Nu är det helg, men känns inte speciellt harmoniskt då man inte är på samma sida då man väl kommit hem på fredag kvällen. Jag känner mig bara besviken och frustrerad vilket tar energi, som jag inte har. Fy för renovering då det ändras utan att man får en chans att påverka.




Trodde det var åt detta håll badrummet skulle likna...

Men, Jag hoppas alla där ute har en bättre fredagskväll än jag själv!

Ljus, värme, Kram & Tjing



Lika bra att stå på huvet...allt e ju ändå opp & Ner



Samiska...

Tredje kvällen på raken jag kommit hem efter kl. 20.00 På måndag var det ju O-möte med jobbet, Tisdag har jag börjat lära mig samiska och ikväll hade vi föräldramöten.
Så jag uppdaterar då lite från igår, jag fick hoppa in på den samiska kursen istället för min kollega som hoppat av pga andra studier. Det var intressant och roligt att vara på kursen. Får nog träna en massa på uttal & dyl.
Men kursen verkar bra upplagt, inte så mkt glosor å dyl, utan tyngdpunkten på uttal och att våga prata samiska.
Varför vill jag då läsa det språket? Jo, jag har alltid varit facinerad av samiska folket. Jag har väl ngn droppe samiskt blod i mina ådror. Men största delen är att vi ska lära barnen lite samiska.

Idag finns det många samer som inte kan samiska, kanske så många som en tredjedel av befolkningen. Många samer som föddes under 60- och 70-talet har inte fått lära sig sina föräldrars modersmål Istället lärde föräldrarna barnen majoritetsspråket svenska. Själva hade många av föräldrarna upplevt en skoltid, där de inte fick prata någon samiska, trots att det ofta var det enda språket de kunde när de kom till skolan.

Finns det några svenska ord som härstammar från samiskan? Ordet kosa, en liten kopp med handtag, som många fjällvandrare har med sig i ryggsäcken, kommer från det lulesamiska ordet gukse. Ordet kåta, den traditionella samiska bostaden, kommer från ordet goahte. Ordet vaja, som betyder renko, kommer från det lulesamiska ordet vátjav.



Arjeplog ligger i Sapmí, samernas land och därför finns också ortsnamnen på samiska, här i trakten talas nordsamiska.


Idag var det då föräldramöte. Vår chef inledde och jag fick inför alla berätta lite om yogan för barnen. Större delen verkade ändå tycka att det var ok att barnen fick delta i detta. Någon negativ förälder fanns det, som utifrån okunnighet trodde att det handlade om hinduism, dvs religion. Men barnyoga är ju enbart gympa utifrån rörelser tagna från yogan. Inget underligt alls. Alla barn rör sig, barnyogan är bara en mer styrd rörelse för att lära känna sin kropp, lära sig balans, fin & Grovmotorik, kunna slappna av lite och jag använder sagor som utgår ifrån naturen, träd, berg eller olika djur.

Kvällarna har varit långa och jag har haft huvudvärk under hela dagen, mkt spänningar. Jag ska strax krypa i säng och börjar 07.00 imorgon. Barnyoga för 4-åringarna och två massager innan jag slutar kl. 14.00

Gubben har nu skrivit papprena på huset, så nu är det han som är ägare. =) fredag blir det möjligtvis att åka till Arvidsjaur och beställa kakel, klinker, toastol, och tvättställ och badrumsmöbel.
Vi har beslutat att ta kakel även i tvättstugan, då panelen där inte är fin längre.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


kanske slut nu?

Igår var första dagen på jobbet efter två veckors sjukskrivning för förkylning. Blev ingen yoga för barnen då vi var kort om folk. Så jag var på avdelningen hela dagen. Roligt att barnen blev glada att ha mig tillbaka, skönt med lite barn kärlek =) Dom tyckte inte heller att jag behövde ha rast, vilket vi har 30 min efter lunch. De tyckte att jag skulle vara med dom. Dagen gick bra och vi hann oxå ut på utflykt. Trevligt.

Kvällen blev det o-möte på jobbet. Och vi gick igenom en hel rad med punkter. Då vi kom till hälsa så tyckte mina kollegor att dom inte längre ville ha yoga som personalfriskvård. Detta känns ju otroligt tråkigt, att jag inte kunna nå ut till dom så dom kunnat ta yogan till sig. Dom ville hellre ha styrketräning eller stavgång! Även barnens yoga blev det mindre av, bara varannan vecka då avdelningen tyckte att dom gick för mkt på olika saker med barnen.

Ja, vad kan jag säga? Jag är otroligt besviken över att jag inte lyckats och vet inte vad universum har för planer då det gäller mig och min yoga. Trodde och hoppades att då dom väl fick prova och känna yogans underbara verkan på kropp, själ och sinne att dom skulle ta den till sig, precis som jag en gång gjorde? Men det kanske är på fel plats och fel tid att införa den på ett sånt här litet ställe? Mitt "kall" kanske gör sig bättre på någon annan plats. Jag hoppas att förändringen ger mig svar och att puzzlet läggs vidare för mig i en positiv inriktning?

Jag vet bara att jag vill fortsätta med mitt yogaliv och hoppas jag får den möjligheten även i fortsättningen på något vis.

När sådant här händer, blir jag rätt oroligt i själen. Hade väldigt svårt att sova och har vaknat flera ggr under natten, drömt om de mest knepiga saker. Kommer dock inte riktigt ihåg dessa, då det i huvudet har varit en salig röra och jag känner en viss stress. Allt annat runt ikring mig ställs ju oxå på sin spets inne i kropp & sinne. Jag tänker en hel del och jag önskar att det skulle ske förändringar även på annat håll i livet. Men allt runt omkring är ju oxå i kaos, ett hus som står tomt och ska fyllas på med både det ena och andra, samt annat som oxå skulle behöva tas itu med. Men tar jag allt nu, blir det kanske fel och vart hamnar jag då? eller är det meningen att allt ska rasa för att ngt nytt ska kunna ske? Ja, svårt att veta i livets balansgång.

Nu jobb och imorgon har vi föräldramöte. Denna vecka blev en otroligt tuff start. Har jätteont i halsen igen? trots att jag fortfarande knaprar penicillin, undrar varför?

Ljus, värme, Kramelikram & Tjingeling



Är det slutet eller början av nuet?



Arjeplog i frostskrud, lånat från arjeplogsnytt

frost nätter

Frost utanför fönstret. Idag ska jag återgå till arbetet efter min bihålsinflammation som mer eller mindre plågat mig under två veckor, med hjälp av svullna halsmandlar, feber, enveten hosta och toppen på bakelsen huvudvärken. Men idag ska jag alltså återvända till livet och vardagen på förskolan.

Det är alltså 0 grader idag, och frosten har bitit sig fast i gräset. brrr... hur kom det sig, att alltid sommaren går oss så snabbt förbi. Kan ju vara att höst, vinter, vår tar så mkt av dess tid. Hm. Jag röstar, iaf om det gick att göra så att sommaren får 6 månader å resterande får slåss om resten. Eller är det så illa att jag bor i fel land? Suck. Vill ju gärna bo här, dvs i Sverige. Så jag får väl stå ut då.

Nä, folks...nu är det dags att förbereda sig.
Det var lite tungt att vakna, eller egentligen var det svårt att sova. Har drömt underliga drömmar om nya lägenheter och tomma rum, utan kök? men med egen ingång. Även sex har varit en krydda i nattens drömmar.
Dock inget som var the real thing...synd.=)

Nu hoppas jag snart att det ska sättas igång, dvs. Huset är ju så gott som utrivet nu, dags att påbörja värmeslingor, isolering och golv snart. Vill ju tapetsera och flyta in...ju. Å andra sidan har vi ju inte flyttpackat hemma ännu, så det är väl tur att det tar tid ändå. Hade ju hoppats att jag skulle ha orkat lite då jag var sjukskriven, men nä...sjukdommen å kroppen var inte med på de noterna.

Ha en bra dag! Solen skiner iaf, så vi får nog en fin dag ändå!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling.

En plus en är ändå bara två ensam

"Så, är du ensam eller tvåsam?" Denna ständigt ställda fråga ger intetsägande information. "Är du också rädd för Ensamheten?" är viktigare och svarar du ja på den frågan är vi två om saken. Kan man säga.

 

I den åtråvärda tvåsamheten är man varandras ”lyckosmeder”. Det vardagstrygga med film i myssoffan, gemenskap & gemensam smutstvätt, någon att prata med vid middagsbordet och puss och "sov så gott" om kvällen. Emellanåt är även relationen svår, snårig och sårbar, kan man väl säga.

 

Man brukar också säga att den som är tvåsam åtminstone aldrig är ensam och den som är ensam borde inte känna sig ensam, for tvåsamhet är minsann inte alltid enbart en symbios det heller. En del känner sig mer ensam i en tvåsamhet än vad den ensamma någonsin kommer känna.

 

Tänk att jag skulle komma upp till så pass hög ålder innan jag insåg/inser att mitt ”letande” varit förgäves, å rent av lite patetiskt. Att min romantiska dröm och däremellan ändå ganska nyktra syn på detta att vara två. Jag inbillade mig att jag skulle möta en person som på något sätt skulle vara en sorts ”felande” länk till mitt eget jag? Hur kan man tro detta i nästan ett helt liv?

 

Jag är jag och ingen annan än jag kan fylla ”mitt jag” att bli ngt mer än vad jag är och blir, här och nu. Att lägga en så hög förväntan på någon annan är ju befängt. Tvåsamheten är inget annat än ett sätt för att slippa känna sig så ensam, att ens eget jag är helt enkelt för känsligt för att bara vara med mitt alter ego.

 

I en tvåsamhet hade jag höga och pretansiösa förhoppningar och förväntningar på någon annan. Dvs inte bara på min nuvarande sambo utan i alla relationer jag haft. Att det på något sätt bara skulle falla på plats utifrån mina drömmar, som jag erkänner kanske är ngt färgade av ett helt liv med rosenskimrande sagoidéer om livet.

 

Jag växte upp med en stor familj och var näst yngst i syskonskaran. Min pappa hade som så många andra pappor och en del mammor också för den delen, alkohol”problem” och slutade på parkbänken. Min pappa var i stort sett en arbetsnarkoman, eller han behövde vara det för att dra in pengar och mätta denna stora familj. Att kunna koppla av var svårt och han tog till det medel som var och är så vanligt i många av våra hem, alkoholen. Men under många år skötte han sitt jobb, sina jobb för han jobbade även extra på sin heltid. Till slut orkade inte kropp och själ mera och han dog vid 75 års ålder i sjukdomen KOL.

 

För att överleva i en rätt tuff värd använde jag mig av min fantasi, som på den tiden var i stort sett gränslös. Den var ett rosa skimmer och där alla hjälpte och stöttade varandra. I min värd så var allt lite som serien ”lilla huset på prärien” Som tonåring läste jag kärleksromaner, trots att jag visste att dessa knappast kunde vara i verkligheten gav dessa mig ett hopp om att finna den där mannen som skulle förverkliga mina drömmar och mitt liv. Att bli sedd, älskad och upplyft var en angenäm tanke.

 

Jag träffade min sambo via nätet, och t.om där skrev jag en önskelista på den kommande tvåsamheten. Det har gått tre somrar sen dess, och jag inser hur mkt jag försökt hålla fast vid den där förhoppningen och listan. Inser dock att jag lurar ingen annan än mig själv. Varför i hela friden skulle en annan person, av kött & blod, egen fri vilja och en egen livsväg vilja anpassa sig till just min väg?

 

Ok, visst kan jag trots min höga ålder känna en sorg över att det inte är så, eller blir så som jag önskade. För jag känner mig ju inte tillräcklig, jag har ju alla dessa tillkortakommanden & jag skulle ju behöva det där ni vet. Mannen som på ngt sätt fick mig att känna mig som den enda för honom, att i min relation få vara den som var både prinsessan, drottningen och vi gemensamt ägde kungariket =) fniss
(kanske ett faderskomplex? Då min egen pappa inte såg mig)

Antar att det ändå är på tiden att bli vuxen, jag är ju ändå 49 år. Prinsar & prinsessor är förbi och det romantiska skimret att hitta en soulmate är väl dags att lägga i malpåsen. För vem kom på det? Antagligen ngn som lixom jag trodde att människan skulle finna en person och en + en skulle bli ett! (eller som oxå hade sviter ur barndomens karaktär & ville uppnå den totala kärleken som man bara kan ge eller få som barn)

 

Visst, vi människor är ju vad vi kallar ett flockdjur. Vi bygger nätverk och vi behöver andras närhet för att bekräfta vår existens. Livet bygger upp oss genom olika möten, både goda & en del onda för att det sägs stärka vårt eget liv och vårt ego, vår person helt enkelt. Ändå tror jag att vi alla känner paniken av den där ofrivilliga ensamheten. Men vi födds till värden ensam genom vår moder men vi går till döden utan att bli kärleksfullt mottagna. Där ska vi hitta vår väg igenom de olika rummen för att återutvecklas till en ny person eller för evigt bli upplyft.

 

Så oavsett vem vi väljer att promenera med, längst vår väg kan vi iaf vara säkra på att livets väg ändå ger oss både hopp och förtvivlan, men vi kommer aldrig att bli ett med någon annan än med vår egen själ.




Hittade denna bild oxå



Denna bild lånade jag på [email protected];s sida. Tyckte den sa så mkt.


snitslad bana

Ibland är det svårt att bara leva sitt liv, roa sig själv
Kanske har jag missat hela poängen med livet?
Vem skulle kunna ge mig det svaret?
Önskar iblend att livet var som en snitslad bana, med fina band som hängde längst vägen och med ett precist MÅL
Och att jag hade kartan...


Vaknade imorse av magknip, vet inte varför min mage är så dålig just nu? Kan ju vara av penicillinet...vad vet jag? Steg iaf upp och sen var det kört med sovandet. Idag ska vi till stugan å göra höst, snyft. Alltid är det så underligt, livet. Allt går så fort ibland att jag hinner inte med att vara med i nuet. Kanske måste jag sluta grubbla på framtiden och försöka vara mer närvarande. Hmmm.

Vet ni, läste i en gammal tidning (försöker rensa några här hemma) ang. tantvarningar (eller kanske du håller på bli äldre tecken?)

Iaf, medelåldersvarning... (måste man varna om detta?)

Du upptäcker dig själv med att stå och beundra blomman St. paulian och tom känna ett visst ha begär. När jag läste detta var jag tvungen att skratta. Min Mor (79) frågade om jag inte ville ha några såna, -nej tack svarade jag, tycker dom är fula. Så då kanske jag klarar första varningen då =)

När man har små sockor i sandalerna. skit, då åkte jag dit

När man vid läggdags i sängen suckar "Oh, vad skönt!" Hmmm, äkte jag dit igen...

När man inte kan titta på film för att solen skiner. Hm, då blir jag skyldig igen, vem vill se på film om det är vackert väder ute, det hinner man väl på kvällstid. Så, ja då är jag definitivt i medelåldern då =)

Stanna inte upp och titta på dig själv som gammal - Då blir du det, Lev livet så länge du kan  med ett ungt sinne. Å det försöker jag iaf.


Hälsosam, light

Annat om detta att vara hälsosam

Bara för att man är pinnsmal betyder det inte att man är hälsosam. Man kan vara fet på insidan. Precis som att en person som ser överviktig ut kan ha en hälsosammare kroppssammansättning.

Det har släppts en ny studie där man under nio år undersökt 2500 New York-bor och deras konsumtion av lightläsk. Som de flesta vet är Amerikanarna på väg att bli ett land fullt av människor med stora viktproblem.
Och forskarna kunde se tydliga samband mellan dem som drack mycket lightläsk och sjukdomar som stroke, hjärtattack och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Exakt vad det är i lightprodukten som orsakar dessa förhöjda risker är man ännu inte helt hundra på. Det kan vara något av de ämnen som finns i läsken, alltså artificialla sötningsmedel, sodium eller andra tillsatser. Det kan även tänkas vara att just de som dricker mycket lightläsk är även de som äter en sämre kost men mycket färdigtillverkat och snabbmat. Och att just denna grupp kanske även motionerar mindre.

Men själv har jag svårt att förstå hur man kan se sig som hälsosam och samtidigt dricka lightläsk. Eller käka andra sockerfria lightprodukter för den delen. Allt ifrån godis, tuggummi, saft och sylt till glass, yoghurt, kakor - och inte minst proteinpulver! Innehåller något aspartam, sucralose (är en ren miljöbov), sackarin eller cyklamat  ska du inte dricka eller äta det. Jag fattar inte hur man kan välja lägre kaloriinnehåll och samtidigt riskera att rubba sin biokemi, sin ämnesomsättning, att få ökad cancerrisk och dessutom förgifta sjöar, vattendrag och de djur som lever där. Vill du dra ner på kaloriintaget så ät mindre!
Det finns inga “genvägar” så försök att sluta proppa i dig kemisk sörja som inte är riktig mat.
Jag kan inte heller rekommendera lightprodukter bara för att minska sockret utan då tycker jag att man ska begränsa intaget läsk eller saft istället. Välj alltså ett glas vanlig saft/läsk istället för 3 glas light...

Om sarve bhavantu sukinaha
Sarve santu niraamayah
Sarve bhadrani pashyantu
Maa kaschid dhukha bhaagavet
Om shanti shanti shanti

 

Må alla vara lyckliga
Må alla vara friska
Må alla se det goda hos andra
Må alla vara fria från lidande
Fred, fred, fred

Här får du tips på Lunch & Middagsmat om du inte äter rött kött
Tycker det är svårt att hitta mat för en vecka då jag inte äter rött kött som, gris, nöt, vilt mm
Alla recept hittar du på Nätet. Hittar du inte recepten så kontakta mig så kan jag leverera dessa via mail.

Tips för dig, Måltidsordning:

a. Frukost kl. 06-08
b. Lunch kl. 12-14
c. Middag kl. 17-18
d. Mellanmål och Kvällsmål – strategiskt utsatta med tanke på när sötsug kan sätta till

Lunch och middagsplanering:

Det går bra att ändra ordningen på recepten om det passar bättre.
Dag 1
Lunch: Solgulkyckling med fullkornspasta
Middag: Grekisk bönsallad med örtkeso

Dag 2
Lunch: Lax med rötbetsmatskornotto
Middag: Vintersoppa med kycklingkassler och örter

Dag 3
Lunch: Vegbiff med lök och potatis
Middag: Kyckling och grönsaker i röd curry

Dag 4
Lunch: Torskpaket med färg
Middag: Potatis- och pastaomelett

Dag 5
Lunch: Nordiska bönbiffar med morotsmos
Middag: Nudelsallad med kyckling

Dag 6
Lunch: Italiensk tomatsås med räkor
Middag: chilistekt kalkonfilé med kamutvete

Dag 7
Lunch: Chilibiffar med rotfruktscreme och marinerad rödbetssallad
Middag: Pepparstekt lax med rotfrukter


Idag känner jag väl att det går åt rätt håll med min sjukdom, både bihålor och hals känns bättre men har kvar hosta och huvudvärk. Så jag tror denna dag oxå får bli en vilodag, hemma och småpyssla med tvätt och disk =) å läsa lite bok.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling




Vem är vi?

Jag såg ett tv-program med Tomas DiLeva på tv en kväll. Och han sa en liten grej i förbifarten som först bara fladdrade förbi i min hjärna men som sedan tog ett varv till och slog rot. Han sa att när någon frågar “vem är du så svarar man för det mesta typ “Jag heter Eva, jag jobbar som barnskötare och yogalärare/massör, jag bor i Arjeplog med min älskade gubbe och två gulliga katter, jag är vegan, jag älskar att yoga och är lite galen emellanåt”. Men så påpekade han att det är ju saker man GÖR. Inte vem man ÄR. Så vem är man under alla de där lagrena av yrkestitlar, etiketter, intressen och civilstånd? Det är svårt att svara på den frågan på rak arm, särskilt då man verkligen sätter sig ner och funderar på frågan. Vet du vem du är?


De yogiska begrepp vi reflekterade över var bland annat Yamas och Niyamas, moraliska regler for att leva yogiskt – en slags yogans uppförandekod. De finns i Patanjalis Yoga sutras, som är 196 verser som beskriver yogans mål, praktik, psykiska krafter och hur man når frihet. De lärde tvistar om när Patanjali levde, men de flesta verkar enas om 400 fKr, och om sanningen ska fram är man inte helt säker på om Yoga Sutras skrevs av Patanjali, eller vem han var. Men det spelar kanske ingen roll? Det är en spännande (fast svår) text och här beskrivs yogan för första är det första gången ordentligt.

Vad är då Yamas och Niyamas?
Yamas är vårt förhållande till andra i våra handlingar, tankar och tal:
Ahimsa – ickevåld
Satya – sanningsenlighet
Asteya – att inte stjäla
Brahmacharya – måttlighet i vårt agerande, självdisciplin
Aparigraha – inte vara girig, inte samla på sig


Niyamas är våra attityder mot oss själva:
Saucha – renlighet
Santosha – förnöjsamhet
Tapa – ihärdighet, brinnande entusiasm, enkelhet
Swadhyaya – studier i självkännedom
Ishvara pranidhana – hängivet överlämna sig till det gudomliga


Att reflektera över yamas och niyamas är ett otroligt bra sätt att få in yogan i vardagen, så nu är det dags att ta tag i det igen


Det kom lite smygande sådär. Mitt nya liv. Mitt yogaliv. Och jag tänker att vad intressant det är att se vilka vändningar livet kan ta. Om man låter det. Om någon hade sagt till mig att jag skulle vara yogalärare 6 år senare, när jag tog min första yogalektion på Shiva yogastudio hade jag väl tyckt de var helt tokiga. Jag visste inte jag skulle bli yogalärare när jag gick min första yogalärarutbildning heller. Jag gick den mest för min egen skull. Men universum ville tydligen annorlunda. ”Jag kan väl prova att ha en klass”, sen ledde det till fler klasser, att jag så småningom började mitt nya jobb på halvtid och yogaklasser/massage resten av de 50 procenten, kanske att jag kommer prova på att vara yogalärare på heltid så småningom.  Eller är det så att man måste släppa saker för att det ska komma in nytt. Och tillit till att det ska fungera.


Genom åren har jag nog farit iväg åt lite många håll. Det är så lätt att dras med och vilja prova olika sorters yoga och lärare man hör talas om, eller att man tittar på vad alla andra gör och kan och vilja göra som dem. Utan att fråga sig vad det är jag vill egentligen. Vad är det jag behöver, just nu? För jag tror också man behöver olika saker i olika stadier. Och man behöver nog ta sig en funderare då och då och känna efter om man är på rätt väg. Att omvärdera det man håller på med. Istället för att bara köra på i ren slentrian. Så har det varit för mig i perioder. Jag har gjort mina pass, tränat min andning och min meditation. Men ibland kanske mer som en rutin istället för med hjärtat.


Det händer att jag vaknar upp ibland och allt känns så overkligt. Man bara inser att allt är på riktigt. Jag har existerat i snart 50 år, jag bor i lilla Arjeplog. Det är 2000 talet och allt drivs av pengar och teknologi. Det är väldigt "underligt" när man stannar upp och tänker till. Vi skapar historia här och nu. Det här är på riktigt. Och framtiden ligger i mina händer. Jag kan göra precis vad jag vill. Och det kan du med!

 

"Allt är precis som det ska och
Allt kommer att bli precis som det ska bli
Jag litar till att moder jord och universums energier vet vad som är bäst för mig"



En dag med fönster

Idag har vi fått det nya fönstret till vårt kommande badrum. Jippi. Kanske blir det dumt, men vi måste minska det stora fönstret till ett mkt mindre, för att få plats med vårt bubbel/ångbastubad i badrummet. Går nämligen inte att ha på annat ställe. Men dock, jag får iaf ett litet fönster. Hade gubben & svärfar fått bestämma så hade vi inte haft ngt fönster alls. Är glad och tacksam över att dom ändå lyssnar på mig.



Gamla toafönstret bakom gardinen =) stort dubbelfönster som tyvärr måste bort.


Idag vaknade jag då gubben skulle åka till jobbet (jag är ju sjukskriven nu) Chanti jamade i högan sky av ngn anledning. Gubben kom in å sa hej då, och han trodde hon blev sur då Mango stack ut. För mat hade han gett henne. Hon lugnade sig dock då han åkt, å jag klev upp och tog mitt penicillin. Min mage har rasat, dvs har en hemsk diarée. Roligt att veta, nä det förstår jag. Men så är det och det kan ju bero på penicillinet...vad vet jag?

Idag känner jag mig piggare i bihålor och hals men då är det magen som spökar istället. Så det är väl tur att jag ändå är sjukskriven veckan ut. Känner mig aningen instängd, men tror jag ska ta itu med lite tvätt coh div hemarbete i lugnt tempo och i närheten av toan.

Jag har gjort dagen yogapass och meditation och därefter tog jag en härlig duch. Mango har hunnit ta in två döda råttor och en levande som jag fick jaga och sen få ut. Samtidigt tycker jag synd om de stackars mössen, rädda och i panik, jagade av en jättemänniska och två katter... kan inte vara lätt. Förhoppningsvis trodde han att han klarade sig pga sin egen list =) Trots att jag puttade ut honom/den genom dörren med skohon. Då fattade den att den var ute och vips sprang den iväg med sitt lilla hjärta i halsgropen. Mango blängde surt på mig å tycker nog att jag fattar ingenting då det kommer till jakt.

När jag tittar ut genom vårt fönster inser jag att det nu är dags att städa bort sommaren. Hösten är definitivt här och det grå tunga vädret har hållit i sig länge nu. Enda fördelen med regn är att det fyller på våra vattenkraftverk, då borde väl elen bli billigare? Pratade med gubben igår om detta, och som han säger. -Visst blir det mer vatten och fulla kraftverk, men energibolagen hittar alltid på ett sätt att ändå ta tillbaka det som ges. Då ska ngt renoveras mitt i vintern och för att uppnå balansen så måste givetvis elpriset åter höjas igen. Det är desamma som oljebolagen, trots att oljan blir billigare blir aldrig bensinpriset speciellt billigt ändå. har dom höjt 30 öre, kanske dom vid bra tider för oljan kanske sänka 15 öre som snart höjs till 30 igen då det blir sämre tider enl. oljebolagen. Otroligt som dom håller på.

Iaf är hösten med dess gråa dagar ett utmärkt tillfälle att bara ligga och vila, läsa den där boken som du tänkt på länge, eller bara kurera sin förkylning utan dåligt samvete för att solen och trädgårdsarbete lockar.

Dagens tanke:
Nybörjare ser många lösningar på ett problem, "experten" betydligt färre.
från Mia Törnbloms bok 2


Mina egna Tankar

Titta på värden, jobbet ditt från en ny vinkel varje dag. Försök att inte fastna i tristess, rutin och negativa tankar. Försök hitta på ngt nytt, gör en förändring i ditt liv. Förändringar ger dig ny smak på livet och inget att vara rädd för. "CARPE DIEM" Försöka se allt med ett barns ögon. Kan säga att det är bra att jobba på förskola, man ser alltid ngt nytt, en ny tanke eller ett annat sätt att göra saken på.

 

Ljus, Värme, Kram & Tjingeling


en bakåtblick & nu



Saknar sommaren & sonen.

Det borde vara minst 3 månader semester varje år för att man skulle kunna få njuta av hela sommaren och verkligen fått vila upp sig. Hösten är här och varje år känner jag mig snuvad på sommaren. I år hade jag 2 v semester och det var ju lika med 0... Visst var det skönt, fint väder mm, men det var ju fullt upp och jag känner inte att jag ens hann koppla av.

Nu är det bara att focusera på huset, allt jobb som det innebär. Gubben är stressad då det är så många lång lösa trådar på det mesta. Själv känner jag just nu inte lika stor stress, men den kommer. Idag är jag fortfarande hemma och försöker kurera mig med penicillinet och en del vila.

Chanti är glad då jag är hemma, vill busa hela tiden. Och så vill hon ha godis, hon går till
städskåpet och jamar och vill att jag kommer dit. Men för att få godis måste hon stå ut med lite borstning, vilket går bättre nu, när hon vet vart godiset är =) Så lite får jag borsta, men hon tröttnar fort. Det är några stora tovor i pälsen nu igen, då jag får borsta så lite länge och jag vill inte tvinga henne nu när hon tillåter mig att borsta lite grann. Men hon har ju en enorm päls, mkt hår som ska tvättas och kammas.

Sätter in lite bilder



Chanti njuter av värmen & sommaren, sover sött vid blomstocken i stugan.



Vår underbart vackra utsikt från stugan, njuter då jag ser denna



Fisk fick jag oxå när vi fiskade =) Jag var glad



Härlig väderbild uppe på Galtis pouda (Arjeplog)

Och lite dagens bilder...



Grått & regnigt idag, men lite luft på altan är aldrig fel



Bara så vacker, min Chanti =)



Bara så mysig, Mango i sin låda nyss inkommen från regnig jakt & fångst av råtta.


Nya rum & tapeter

Då jag var till Luleå tittade jag även på lite tapeter igen =)

Här är det senaste, om gubben godkänner dessa så är det nog detta det blir i vårt sovrum.

Denna tapet på den längsta väggen, där vår säng ska stå


Ja, den är mörk lite metallic i blommorna, men det är vad gubben vill ha. Mörkt alltså.

 
Tapeten ska vara PÅ denna vägg, där lamporna hänger.


Samt denna bård högst upp, han är ju väldigt glad i vargar
 


Och sen på resterande "kortsidor" en enfärgade tapet som passade väldigt bra med den första, när jag tittade på dessa ihop i affären. Tyvärr verkar den inte gå att lägga upp här, men den heter Eco metallic och har nr; 3619 om ngn vill leta den på nätet. =) http://www.bygghemma.se/inomhus/farg-och-tapeter/tapeter/tapet-eco-metallic-3619/p-183890


Nu strax kommer gubben hem, så lite middag ska väl lagas, antar jag.

Ljus, värme, kram & Tjingeling så länge




sjukskriven

Ja, som jag skrev igår var jag förbi VC på väg hem och hade bihålsinflammation och svullna halsmandlar, och det är väldigt svårt att svälja. Så idag har dagen bestått av vila och nu på e.m lite datortid. Hittade då en jättefin meditation på you tube

http://youtu.be/kClPScaJD-4

Har tagit mina penicillinpiller och hoppas det snart vänder. Har ju haft ont i huvudet i två veckor, vilket gör att jag blir väldigt trött. Sen att inte kunna sova då man har i bihålorna har ju inte förbättrat måendet.
Idag blev det bara meditation på morgonen, vilket kändes väldigt bra.

Jag skrev ju förra veckan om detta med hälsa, hur jag kan få frossbegär då jag är låg och att detta påverkas då jag är lite trött & nere. För att undvika såna blodsockerfall finns det ju tips att tillgå. 

När hunger eller sötsuget sätter in är det lätt att man glömmer bort målet att man ville vara nyttig. Då lockas jag/du av att äta fel/mycket mat och/eller snacks av den enkla anledningen att mina/dina grundläggande behov inte är tillfredsställda. Jag tillför helt enkelt inte tillräckligt med energi och näring till kroppen, därför gör ju kroppen det mer eller mindre åt mig/dig.


Det enda sättet att lösa problemet är att sluta slarva. Var noga med att inte bli hungrig för att förhindra att kroppen tar över kontrollen, för det gör den för eller senare. Och innan man vet ordet av så har jag/vi precis ätit upp världens brakmåltid eller en stor chokladbit på vägen hem…


Så var klok! Det bästa är att Äta varje 3-4:e timme. Det enklaste sättet att veta vad för mat som fungerar just för dig är att testa sig fram.

Oavsett vad du äter kommer du att bli hungrig om det går för lång tid mellan måltiderna. Så för att inte tappa kontrollen så är mitt tips att fokusera på att äta frukost, lunch, middag och två mellanmål per dag. Mest till frukost och mindre och mindre genom dagen

Vårt blodsockret pendlar mellan att sjunka kraftigt som i sin tur framkallar hungerkänslor och ofta även ett kraftigt sötsug om vi inte får i oss mat/energi under dagen.

När du väl äter, är det sannolikt att vi äter mycket och att blodsockret går från lågt till högt på väldigt kort tid. Så fortsätter det ofta genom hela dagen - upp, ned, upp och ned. D.v.s.. om du inte äter under regelbundna tider.

När du väl äter regelbundet kan vi unna oss något gott utan att det blir frossa och du kan sluta äta utan att må dåligt. Hittade detta goda kladdkaksrecept på en sida, som även jag delar med mig till er läsare.

Kladdkaka

200 g smör
200 g mjölkchoklad (Marabou)
3 msk kakao
3 ägg
2 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt


Smält smöret i en kastrull, bryt ner chokladen i bitar. När allt är smält, rör ner kakaon. Vispa ägg och socker (råsocker + vaniljsocker) ljust och fluffigt. Rör ner mjöl och salt. Tillsätt chokladblandningen. Häll upp i smord och bröad springform. Grädda i 200 grader, 15-20 min. Låt vila i kylen minst 2 h före servering.

Kakan blir nästan godare om den får stå en dag före den ska ätas, så den är perfekt att göra i förväg. Jag serverar den överpudrad med florsocker, till det färska bär och lite vispgrädde blandat med crème freich, men jag är övertygad om att bara grädde, eller glass, är lika gott till.


Receptet & inspirationen hämtat från http://imittparadis.blogspot.com


Kroppen är inte och kommer aldrig att vara gjord för stillasittande. Komplikationer och konsekvenser som övervikt är kroppens sätt att säga - "Du rör dig för lite och äter fel! Jag kommer möjligen att fortsätta fungera ett tag framöver, men du ska minsann inte slippa undan både huvudvärk, trötthet m.m om du inte ger mig vad jag behöver!"

Dagens ordspråk “Lycka är resan, inte destinationen.” Okänd


Ljus, värme, Kramelikramiz & tjingeling


flyttlass...

Helgen har bestått av ett evigt bärande och flyttande av Mors alla miljoner, miljoners grejjer. Vi har kört 4 fulla släpvagnslass (stort släp) + 2 lasbilar med saker T&R Gunnarsbyn-Luleå dvs 7,5 mil x 8 turer. Pust.
Min Mor har en tendens att vilja samla på sig saker, vilket enl feng shui kan bero på dåliga tider i barndommen, vilket är helt troligt i detta fall =)

Vi har varit 4 heltidare som flyttat + 2,5 tillfälliga, som då inte varit hela tiden men åndå varit en hel del, samt 4 barnbarn +1 kompis kille som röck in å flyttade alla möbler under fredagkväll. Men dagarna har varit Lååånga och vi har knappt hunnit med att äta. Fredagskväll vart det lite janssons frestelse vid 22 tiden, vilket är extremt svår tid för mig att äta med min mage då jag då får ont och blir extremt sur i magen. På Lördag hann jag då äta frukost (det gjorde jag iof fredag morgon oxå innan jag åkte) men sen var det packa upp lite mm innan vi åkte mot G-byn vid 14 tiden. Då tog vi en burgare på Max, kyckling variant för mig då.

På Lördag gick vi sen ut på kvällen vid 22.30 och kikade på kulturnatten som var i Luleå. Tittade på band som spelade på kulturens hus. Bror G :s kompis Roger + bror var i Luleå och hade varit på begravning, så vi träffade dom där oxå. Vi gick på Invit i Luleå och försökte sitta å prata, men det var svårt då sorlet var så högt. Runt 01.00 kunde vi det å begav oss hemåt. Jag körde, så ingen väntan på buss el taxi var nödvändigt. Somnade bums.

Söndag satte vi igång igen runt 08.00 och höll på till 21.00 på kvällen och då hade vi hämtat sista lasset och jag blev av med sonens Opel under denna sista resa till Mors granne, skönt.

Idag måndag har jag varit till Piteå sjukhus och gjorde en gstroskopi, vilket var vedervärdigt. Men tack vare att jag håller på med yoga gick det ändå att focusera bortom sig själv. Visst var det OOtroligt jobbigt och kräkreflexerna rår jag ju inte på. Men begärde bedövning, vilket var tur. Men det känns fortfarande som om jag har en slang i halsen. Uch.

Jag har ju mått risigt hela helgen å febern har kommit och gått. Så när jag närmade mig Arjeplog svängde jag in till VC och gick till doktorn. Jodå, jag hade bihålsinflammation och fick penicillin och sjukskriven resten av veckan. Suck! Men kan nog behövas lite vila efter helgens mest ansträngande flytt.

Men Mor är på plats och syster å bror är kvar å hjälper henne fram till imorgon e.m. vilket är jättebra. Men dom borde oxå få semester efter detta. =) Himla tur att även dom kom å hjälpte till, tack å lov!

Här får ni två bilder då vi inte tagit dit allt ännu, 2 lass återstår.



Mors sovrum, hoppas ni kan få en efter bild sen då hon kommit iordning =)



Vardagsrum och trötta flickor i köket

Ljus, värme, kram & Tjingeling

bakom stängda dörrar

Är hemma även idag och pysslar om bakterierna i hopp om att dom ska tycka att jag snart är frisk... suck! Näsan är täppt, och hals ömmar och hostan känns vedervärdig och ovanpå detta ont som F.n i magen... blä. Ja,ja jag ska egentligen inte klaga, för det är inte så ofta jag är sjuk. Senast var ju våras då jag åkte både på vinterkräksjuka och dunderförkylning.

Igår fick jag avboka min massagetid på fredag, skulle till Maria (http://www.dinegenstund.se/) Men med förkylning i kroppen var jag tvungen att ringa henne. Och klok som hon är, tyckte hon trots min hoppfullhet att vi skulle vänta. Men jag både längtar och behöver en massage själv. Men så kom detta virus och knockade ikull mitt imunförsvar...typiskt.

Får försöka städa lite smått, kanske även packa lite utan ansträngning förståss. Hostatackerna kommer ju klasor och gör jag ngt litet ansträngande så sätter det igång.

Tackar för svaren om tapeterna, hoppas fler visar sitt stöd =) Och tack för infon ang Jay Smith & von Benzo. Jag ska självklart hålla utkik efter skivan. Var tvungen att titta på lite you tube klipp av Jay S idag, han är bara så bra. Hoppas han känner sig taggad och mår bra nu. Han e så duktig!

Imorgon kanske jag åker till Luleå, eller så måste jag vänta till Lördag, beror ju lite på denna förkylning såklart.

Vädret i Arjeplog är idag grått, som det har varit under hela denna vecka. Dock inget regn för stunden och hoppas att det nu regnat klart.

Jag fick välja tapeten till köket, så det är gubben som nu får välja tapet till sovrummet. sovrummet består av 3 väggar, + en helvägg med garderober. där finns även en balkongdörr och fönster. Så egentligen blir det två hela väggar, där den ena väggen ska vara i ljung;ich färg och den andra i en kontrastfärg.
Vi har inte riktigt exakt samma smak, jag & min gubbe. Men vi kan komma överens och vi kan kompromissa. Då inget av förslagen är "förskräckligt" utan alla tre förslag fungerar för oss båda =)

Visar här sovrummet, som inte är så stort.



Bild 1, här ser man balkongdörren med fönster och den enda hela väggen där säng ska stå och den tapet som ska vara i ljung: ich färg. Golvet kommer att vara mörkare trägolv och fönstrena målas vita.

GOLV:


Detta golv kommer vi att ha i alla rum, körsbärs-antikt från Alloc






Bild 2, här är då sista väggen och där ingången är, så ingen hel vägg. Samt att ni ser den 4:e väggen som är garderober ända till väggen där balkongen är, syns i spegeln. Även dörren å karm kommer att målas vita.
Nya knoppar till garderoberna.


Förslagen på tapeterna igen:

Förslag 1.


Förslag 2.


Och sist. Förslag 3.


Har du inte gissat, GÖR gärna det nu =)

Här får ni även en bonusbild på Chanti, den vackra



Hon brukar kura ihop sig vid soffan då jag sitter vid datorn, väntar lixom. Sen brukar vi ju ha lekstund, vilket hon gillar mycket.

Ingen bild på Mango idag, han är lite bråkig och tar in alla dessa råttor, å fåglar...hmmm... men visst. i hans ögon är vi ju lite dåliga på att jaga, så han gör ju det åt oss. Är vi tacksamma, nä då...


HÄR får ni oxå en bild av senaste tillskottet i familjen, Lilla Kid som föddes i Juni (hoppas jag)
Tyvärr hade jag ju glömt min kamera, så detta är oxå en mobilbild. Han hoppade högt vid varje bild, då min mobilkamera låter som ett tröskvärk. Så någon bild med öppna ögon bidde det inte. Synd, han har så fina goa ögon den lilla pojken.



Kid ska döpas nu i September, å jag har inte funnit ngn doppresent ännu =(




Ok då, pojken får oxå vara med. Han e ju för go han oxå, trots råttor


Ljus, Värme, Kram & Tjingeling

Spännande röstning =) & IBS tankar

Så kul att ni skrivit en rad och röstar, väntar väl ytterligare ngn dag innan det stora avslöjandet sker. För er som inte förstår vad jag nu skriver om, läs "miss you jay" inlägget och skriv en rad om tapeterna som är på sidan.
Linda; Ja, dom vart lite snarlika dom jag lagt in förut men inte samma. Som du skriver, är inte helt lätt att se färgerna och ge dom rättvisa, då bilderna är tagna med mobilkameran och det blev blänk mm. Men på et hum, ser man hur de ser ut.

Kökstapeten hoppas jag naturligtvis ska bli bra, då jag aldrig förr i mitt liv köpt/beställt (det blir väl i husbyggsbudgeten det läggs in) Såna svin DYRA tapeter. Men eftersom jag vill att tapeten ska vara ljus, med innehåll av grått som köksluckor å spalje ska vara och rostrött som det ska finnas i mosaikenväggen mellan köksskåp och bänkskiva. Så då är det ju bara att hoppas på ett gott resultat. Alla som är nyfikna får givetvis komma på besök och sen se det färdiga resultatet. =)

Idag är jag snuvig, täbbt i näsan, hostar och halsont, samt en tung huvudvärk som legat i bra länge nu. Men är hemma från jobbet idag för att ev. hinna kurera mig innan fredag och Luleå flytt beök... får väl se vad jag orkar flytta, men vill iaf träffa syster å bror som kommer imorgon från Halland å ska hjälpa till med den stora flytten.

Har väldigt ont i magen idag efter gårdagens besök hos doktorn. Ska inte dom vara snälla? eller gillar dom tanken på att skicka hem patienter å veta att imorgon, då lär den stackarn känna av den här undersökningen, minsann. Å inget berätta att jag ev. skulle må dåligt...suck. Men, har varit upp några ggr inatt, ätit magmedicin, snuttat på halstabletter och hämtat huvudvärkspiller, om vart annat.

VEM DOG i vårat kök? Vi har en underlig doft i köket, så vi misstänker att ngt dött där. Dvs en av Mangos "vänner" som han ibland bär in då vi inte är hemma, kanske har smitit och gömt sig någonstans å nu luktar det....
Har rensat ut allt i sopskåpet och försökt kika där, men ser inget. Kan ju dock vara så han har smitit under kylen, å där ser jag ingenting pga mörkret å viss dammansamling som brukar gona till sig i såna utrymmen.
Men då jag t.om i morse kände den avskyvärda doften, TROTS täppt näsa, så måste det vara ngt iaf???

Jag har som sagt inte sovit speciellt mkt inatt, av olika anledningar. Men har å andra sidan inte sovit gott på ganska länge nu. Inte för att det egentligen spelar någon större roll om jag får en diagnos som IBS, förutom att det kan vara bra att veta vad det är. Så finns ju i stort sett inga botemedel. Jag äter redan så begränsat som jag kan. Förutom då jag blir så läss som i helgen, då åt jag kycklingrulle på fredag, och även lite godis i helgen.

Jag får ett sånt "fross" begär. HAR dock inte frossat, men det ligger där och lurar. Nu vet jag ju oxå att det kostar kroppsligt ganska mkt att frossa, dvs jag mår riktigt, riktigt dåligt och det kommer ändå upp igen. Så det är ju meningslöst att frossa. Bättre att försöka njuta lite grann och kanske slippa magens upprördhet, å få behålla det nere. Men å andra sidan verkar det vara till å från hur jag får behålla ngt eller ej. Oavsett om jag bara vill juta eller om jag låter djävulen spela fritt i hjärnan å släpper lös ett frosseri. Det var faktiskt rätt länge sedan jag hade ett sånt här begär, kan ju vara att jag inte har släpptlös den där röd-svarta typen på axeln på mkt länge. Har ju mått dåligt ändå, så att säga.

Frossriet handlar ju mest om olösta känslosvall som jag inte kan ta på eller får bukt med.
Tex; Forskning och klinisk erfarenhet har visat och visar att viktproblem mycket sällan är uttryck för en kroppslig sjukdom. Viktproblem uttrycker ett kompliceras samspel mellan mat, kropp och själ.

Ljus, värme, Kramelikramiz & tjingeling


miss you Jay

Nu har ju Idol programmet startat om igen, Å jag kan inte påstå att jag är deras fan el så. Men det väcker minnen från föregående program med Jay Smith som vann. Jag saknar att se honom på fredagskvällarna, höra hans röst som fick mitt hår på armarna att resa sig upp, saknar hans charm i rutan och pirret i magen då han sjöng.

På skivan jag köpte, t.om beställde innan den kom ut sjunger han en rockigare version av Like a prayer, vilket jag personligen tycker är snäppet sämre än den han sjöng på Idol scenen. (Inte dålig, gillade bara första varianten lite mer) Den hade sån inlevelse att jag bara älskade den där och då. Idag när jag körde till Piteå lyssnade jag på skivan för 100 ade ggn, men like a prayer är inte lika bra i den rockigare versionen. Jag älskar fortfarande hans lite hesa känslofyllda röst och saknar honom i tv rutan, snyft.



I Piteå gick det bra, undersökningen blev gjord och hon hittade inga konstigheter. Har dock haft värk efter undersökningen, men det går väl till sig, hoppas jag. Blir nog hemmavarande imorgon pga min onda hals och huvudvärken jag har. Doktorn i Piteå verkade dock betydligt duktigare än stafett läkaren här i Arjeplog. Vi pratade om mina symtomer och hon trodde det kunde röra sig om IBS i tarmen och även att jag har ett magmunsbråck, som man kan operera. IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Dessutom förekommer IBS oftare hos patienter med en del andra s.k. funktionella sjukdomar, såsom fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom och spänningshuvudvärk vilket jag haft nästan hela livet.

Fick iaf lite gjort i Piteå, HITTADE min tapet...Jag har beställt den och hittade även tre olika alternativ till sovrummet och gubben accepterade ett av dessa. Kökstapeten kostar 500 kr rullen!!! Så jag hoppas verkligen att det blir bra. Tog bild med telefonen, så kvaliten e kanske inte den bästa. Frågade kvinnan på Flugger färg i Piteå om vi svenskar har snöat in på Vitt, -ja, men tack och lov håller visst den vita trenden på att vända och mer färg kommer tillbaka. Tack å lov för detta.


Bjuder på valet av min tapet, jag hoppas det ska bli bra...  kommentarer, JA tack! Dock har jag beställt den, men roligt att höra vad ni läsare anser om mitt järva val av kökstapet =) hihi



Och här är de tre alternativ jag fick med mig på sovrummet. Ett av dom har vi valt, och här utgick jag från gubbens önskan att ha ngt med färgen ljung i sovrummet... vilket kombination tror ni vi valde??



Förslag 1) Vit botten med blommor på en brun/beige kvist som jag då ska använda på tre väggar och den ljusa bakom sängkanten , kändes harmonisk



Förslag 2) Lite större blommor och blad på vit botten, blomman som ni kanske ser är färgen ljung och bladen i en annan brun/beige färg än den förra. Även här är tanken att ljust bakom säng och brun/beige på övriga tre väggar, lite djärvare än förra...




Förslag 3) Är en tapet där hela tapeten är i en ljung färg och sidoväggarna i en enfärgad grå tapet, tyvärr blev inte bilderna på denna så bra, så jag tog två bilder. Denna vart ju då ngt helt annat, men ändå samma tanke med en typ av fondvägg.

 


Förslag 3) bild två, blev med blänk


NU, ger jag er läsare en liten utmaning. Läser du min blogg, nykomling som återkommande läsare. Jag vill Jättegärna höra era åsikter. Har bett om dom innan, men kommentarerna har lyst med sin frånvaro. Så var gullig och ge mig en kommentar! Make my day, är ni goa.

Bilder från huset och rivningen får ni så småningom, kameran är nämligen kvar i huset. =)

Ljus, värme, Kramelikramiz & Tjingeling

När tog färgen slut?

Jag har spanat, tittat och sökt men våra svenska kök ska tydligen inte ha färg längre. Allt ska vara Vitt, vitt,vitt å lite mer vitt. Ibland kan man få leka med någon eller några kontrastfärger, väldigt mjuka dock och en knallig möjligtvis i själva inredningen men dock inte på väggarna.

När blev det "ute" med tapeter i köken? Tycker när jag kollar runt på inspirations sidor att de flesta mer eller mindre övergivit att ha ngn färg alls, varken i kök, hall, sovrum eller ens vardagsrum... är det den vita trenden som lamslagit alla svenska hem eller är det bara disigners (hoppas ingen blir stött) som håller sig safe med vitt?

Är vitt den ultimata färjen? Kanske... Å visst är det frächt och vackert med vitt, det är färgen jag yogar i men enbart vitt i hemmet, blir lite tråkigt tycker jag. Ingenting framhävs allt står där i sin vita glans och det avskalade verkar vara grejjen, avskalat med färg men mkt vita pryttlar i alla vrår.

Så vänner och alla besökare som snubblat in just till mig. ÄR det ngn som inreder eller har bra idéer och tycker om att det är ngn sorts färg på väggarna, skriv en liten kommentar. Eller tycker alla att jag ska ta det säkra kortet å ha Vitt överallt?

Här är några tapeter jag hittat som inte är helt tokiga, i mina amatörmässiga ögon =)









Det är alltså en vägg som ska tapetseras, sen är det bara små bitar runt köksskåpen.


Känner mig inte alls pigg idag, halsen är öm å mina halsmandlar är för tillfället the size of två potatisar i princip. Det känns så iaf, gör ont då jag nyser, hostar eller sväljer. Sov dåligt natten till idag.
Imorgon upp tidigt 05.30 och 06.30 åka till Piteå metropolen och göra läkarbesök, jippi... huvudet dunkar oxå, så det blir en trevlig liten resa på 50 mil t&r med ont lite här å var. Men alltid kul att åka till kusten, hinner kanske (dvs om orken finns) att schoppa lite eller iaf hitta en färgaffär som säljer tapeter, kanske hittar den optimala tapeten...yeeee... Vi måste nämligen tapetsera i köket, går inte bara att måla över, då skåp är flyttade och gammal tapetväv dykt upp därbakom.

Nu dags för skönhetssömnen... om det nu fungerar

-Det är omöjligt, sa Tvivlet
-Det är farligt, sa Rädslan
-Det är onödigt, sa förnuftet
.....Prova ändå.....viskade Hjärtat.......<3


TRO på det du vill uppnå, det är då det sker...
 


En liten skyddsängel gick igenom ett mörkt rum, släckte sitt strålande ljussken och hängde upp sina vingar. Gav en öm puss på din kind och satte sig bredvid dig. Denna skyddsängel är med dig dag som natt så att ingen ska göra dig illa eller att inget hemskt ska hända dig.

Skyddsänglarna flyger ibland så högt att vi inte kan se dem, men de tittar ned på oss, var vi än befinner oss

 

Ljus, värme & Kramelikramiz på er


Avskivning

Idag får jag väl börja att varna för djupdykning...är ju lite sån, som ni kanske vet.
Vaknade imorse och återigen hade jag en jobbig dröm. Förra veckan hade jag oxå en otroligt jobbig dröm som kort handlade om att jag gömde undan ngt som var sjukt i ett skåp, vilket gjorde att jag hade fruktansvärt dåligt samvete, nästa ångest känsla då jag vaknade. Grubblade på den drömmen i flera dagar, sen slutade jag väl grubbla även om själva drömmen poppade upp lite nu å då i huvudet.

Imorse var det då dags igen, vaknade i ångest av drömmen. Och den här drömmen var lixom ihopkopplad med den förra även om inte handlingerna i drömmarna var desamma. Men när jag vaknat, gått på toa & kl var 04.30 låg jag efter att jag lugnat mig å återfått hjärnkapaciteten i mitt huvud och la ihop ett & ett.

Att man blir besviken och känner sig sviken av någon/några som står en nära kan göra att det lång tid efter att det inträffade poppar upp från undermedvetandet till medvetandet för att det är dags att bearbeta händelsen. Min händelse är rätt gammal, så i min första dröm handlade det om katter som berättade ngt och i andra drömmen utspelades en liknande händelse som lett till att jag vart så besviken i mitt hjärta att jag förskjutit känslan.

För att då klart kunna se vad som skedde, var det väl tvunget att ligga i undermedvetna tills hjärnan helt enkelt kände att detta inte ska ligga kvar där nere längre. Dags att möta verkligheten.
Två som står mig nära, stod inte upp för mig då jag tyckte att jag behövde deras stöd, omtanke och bekräftelse.
Så här efter en lång tid kan jag försöka se det med andra ögon. Varför det blev som det blev och varför jag själv reagerade så starkt. Att känna sig utlämnad och övergiven är ingen behaglig känsla, för så kändes det inuti mig. Sen var det kanske inte så det upplevdes från andra håll. Rädsla är oxå en stark ingrediens i hur människor, personer i ens närhet reagerar och agerar. Jag såg det inte då, men vet att mkt av det som då hände hade en stor portion av just den kryddan.

Många reagerar vi inuti känslan, då kanske vi inte alltid kan se utifrån det rätta perspektivet. Agerar vi utifrån vår inre balans, står vi stadigare. Själv var jag i obalans den ggn, hur dom andra var...vet jag ju inte, men det är inte utifrån deras reaktioner eller agerande som jag ska bearbeta min egen upplevelse. Nu vet jag att jag måste se in i mig själv, samtidigt fundera varför jag kände som jag gjorde och kan jag agera på ngt annat sätt om liknande händelser sker i mitt liv? Jag behöver balansera mig, hitta min inre styrka för att klara det svåraste som finns. Att stå ensam, när man tycker annorlunda än de som står en nära.

Nog om detta. Jag la mig igen efter mitt nattliga toabesök och efter någon timme somnade jag så om. Steg upp runt 08.00 snåret och gjorde lite meditation vilket kändes behövligt. Sen satte jag mig vid datorn å letade bänkskivor till köket mm. Pratade med min Mor i telefon som ville att jag skulle adressändra, så jag gick in på nätet och gjorde en adressändring. Pris för det var 430 kr, lite dyrt. Senare, ca 6 tim efter jag gjort ändringen ringde min Mor upp mig å sa att hon hört att man kunde adressändra gratis via skatteverket! Snopet, nu var det ju redan beställt.

Under timmarna mellan telefonsamtalen var vi till huset och jag grundmålade hela taket i yogarummet, Pust! Det tog 4 timmar totalt + en hel del värk i axlar, armar och i min nacke som från början inte var eller någonsin varit i bra funktion. Så imorgon lär jag inte orka lyfta en enda liten unge och det vore ju bra om jag orkade ratta bilen till Piteå på tisdag. Sen är det ju alla massager onsd-torsdag. Imorgon barnyoga med två grupper, hoppas min kropp är i funktion och att jag iaf hittar ON knappen på morgon. Får köra ett yoga pass så jag mjuknar upp.

Övrigt: Vi försöker få våran värld att gå ihop, vilket inte är helt lätt då huset är i dalfasen om man så uttrycker sig. Att alla golv nu är utrivna, så ska vi besluta om vart vi ska ha kontakter, ljusknappar mm. Och sen detta med kakel å klinkers, golven och tapeter. Har nog inte hittat den ultimata kökstapeten ännu, vilket för mig är den viktigaste i nuläget.

Och ngt helt annat, så blev jag anställd ytterligare ett år framöver.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling



Mina älsklingar yin & yang (mango & Chanti)



Hittade denna fina =)

I dag

Tillfredsställelse är något simpelt, fröjd däremot är ngt rent...


Kram, ljus & värme till er



Dagens affirmation bjuder jag på, sätt dit ditt namn i mellanrummet.
För mig blir det... Jag EVA är lugn inför morgondagen...


motattack...

Naturligtvis ska jag ge mig själv en mottatack av heta tips för er som kanske kan handla goda frukter...vilket dock inte finns här för mig att få.


Godisfaktor för frukt, 1 är inte så stor och 5 är en hög faktor

Kiwai (inte felstavat, Godisfaktor: 5) Det smakar som godis med kiwismak. De ser ut som små minikiwis, men är alldeles gröna och äts med skal och allt. De säljs i små plastförpackningar och är bara att skölja och äta. Tyvärr har de kort hållbarhet och är ganska dyra.


Mangostene (Godisfaktor: 5) Detta kan vara nummer ett i njutningssammanhang. Smakar som blåbär i grädde! Frukten är brunlila och har ett runt hårt skal. Man skär en skåra runt hela och lyfter av locket som en hatt. I frukten finns klyftor varav de flesta saknar kärnor. Den underbara smaken och det häftiga skålliknande skalet gör att man kan servera mangostene som en exklusiv och nyttig dessert. Tyvärr är det svårt att se om frukten är fräsch och det höga priset gör att man gärna skulle vilja veta det innan man plockar fram plånboken.


Papaya med limejuice (Godisfaktor: 4)Papaya som den är smakar lite unket, men rikligt av limejuice pressat direkt ur en mogen lime gör detta till en stor smakupplevelse. Dela papayan i två delar och ta bort kärnorna. Då har du två små båtar som du kan hälla limejuicen i. Observera att det även finns jättepapayor som räcker till ett helt kompani. Dessa är lika goda som de små, men kan kännas för mastiga.


Physalis
(Godisfaktor: 3) Detta är små bärliknande frukter som säljs i minikorgar eller i lösvikt. De har ett lustigt pappliknande skal som du lätt tar bort med händerna. Skölj gärna de skalade frukterna eftersom de har en vaxliknande hinna, som inte är farlig men kan kännas lite obehaglig. Första gången du smakar dem tycker du nog att de smakar konstigt. Men har du väl vant dig blir smaken mer och mer angenäm och fungerar som utmärkt alternativ till godis.


Rambutan
(Godisfaktor: 4) Frukten ser ut som små lurviga djur, vilket brukar väcka en viss munterhet. Första gången man äter denna frukt brukar själva skalandet och att få bort frukten från kärnan vara det stora problemet. Smaken är söt och lite parfymliknande på ett fräscht sätt. Rambutans brukar uppskattas av hela familjen och barnen kan leka zoo med skalen när de har ätit sin frukt.


Gröna eller blå kärnfria druvor
(Godisfaktor: 4) En klassiker som kan ätas istället för godis. Idag är det relativt enkelt att få tag i söta och fräscha druvor och dessutom brukar de vara vettigt prissatta. Glöm inte bort att druvor är lätt att överäta om man får en hel påse att plocka från.


Icke kärnfria druvor
(Godisfaktor: 2) Det går givetvis bra att välja även druvor med kärnor, men det blir inte samma godisfaktor på dessa eftersom man måste spotta ut kärnor hela tiden. Väljer man att äta dem smakar de bittert, knappast något som höjer godisfaktorn. (dessa brukar finnas i Arjeplog)


Sharonfrukt
(Godisfaktor: 5) En stor njutning! Se till att frukten är mogen dvs. har stark orange färg och är lite mjuk. Då slår den mycket i smakväg. En sharon blir lämpligen fyra munsbitar om du delar
den med kniv.


Färska jordgubbar
(Godisfaktor: 5) När det är jordgubbssäsong finns det få livsmedel med högre godisfaktor. Söta svenska jordgubbar är fulla av nyttigheter och du kan äta dem utan hämningar.


Färsk ananas
(Godisfaktor: 4) Idag finns det supersöt ananas i butikerna. Ibland finns det en liten etikett som talar om att den är garanterat söt, vilket är bra eftersom vissa sorter är hiskeligt sura. Skär ananasen i ganska tjocka skivor, ungefär som när du skär bröd. En ananas brukar ge 5-6 skivor. Ett tips är att vända ananasen upp och ner dagen innan du ska skära upp den, eftersom sockret då sprider sig jämnare i frukten.


Tipsen är hämtade ur; Fredrik Paulún
Ur boken "Viktminskning utan träning", Fitnessförlaget.

Ljus, värme, Kram å Tjingeling


e...Underbara HAT tips

Jag blir lite knäpp (ok, lite knäppare pået än vanligtvis då) Iaf, om vi bortser från det knäppa. Alla dessa tips om bra mat, motion och hälsa. Näää, jag har inte slagit skallen, eller så har jag.

Vad är det då jag skriver, jag håller ju på med hälsa, yoga och mm... men själv mår jag just nu inge bättre? Att ha kunskapen och bra verktyg är ju toppen. Men då jag är stressad, låg kanske lite nere så faller all kunskap i glömska och det enda som finns i skallen är frosseri. Just nu (då jag inte äter sött) tänker jag bara på att frossa i allt möjligt, godis, chips, ostkrokar, glass, kakor, tårtor/bakelser mm mm och suget är starkt =( så helt lätt är det inte. Å vad får man för råd? -jo, ta en bit morot...hur söt e en sån? - Ta en bit mörk choklad, man äter inte lika mkt av den...hmmm, jag bara ÄLSKAR mörk, nästan svart choklad så en chokladkaka är inga som helst problem att proppa i mig om jag skulle påbörja en sådan. -dippa grönsaker...det är väl för F:N inte tuggandet som är grejjen, utan SUGET

Ett annat tips; Ät frukt! - "Jag" vet att det låter trist att börja äta äpplen och apelsiner när sötsuget är som störst. För vissa räcker det, men om du vill ha en mer intensiv söt smak finns det alternativ. Idag finns det massor av goda frukter som faktiskt kan stilla sötsuget. Det handlar mycket om exotiska frukter eftersom dessa både har starkare sötma och smak. VET denna person hur mkt Exotisk frukt dett ligger i Arjeplogs fruktdiskar...nä, skulle inte tro det. Kul om dom har två olika äppelsorter, banaer, kiwi och apelsiner/clementiner å ibland annans... exotiska alternativ, jo jag tackar jag!

Allt gott är ju förbjudet, pommesfrites...chiliceese, det är ju begärligt, kladdkakor med grädde...mums. Jag kan inte baka, för då blir jag ju galen om jag inte skulle kunna äta/smaka... så jag har sen nästan 1 år tillbaka slutat baka. Har ni sett så OTROLIGT mkt cupkake det finns att göra, recepten bara blinkar åt en på sidorna man tittar på.

Med ett numera "blödande" magsår och snart besök i Piteå nästa vecka på hos läkare känner jag mig rätt trött på allt.
Vad är det för fel på min kropp, mitt psyke och min person? Ja, jag undrar lite stilla.
Jag har ätit mungbönsgryta i 3 veckor och mår inte ett jota bättre eller känner mig renare & friskare. Visst man ska äta i 40 dagar å egentligen inte alls äta kommunes skräplunch på jobbet. Men det är inte helt lätt att undvika den där lunchen, eller så får jag börja ta med matback å äta ngt vettigare lunchtid.

Trött och hängig utan kolhydrater
En annan sak är att man blir trött, hängig och får minskad uthållighet om man inte äter tillräckligt av kolhydraterna som faktiskt är viktiga, även när du vill bli av med kroppsfett. Både din hjärna och dina muskler behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Så med andra ord, även om jag vill rensa kroppen enl min yogiska diet är det inte helt bra att vara utan kolhydraterna, fast jag får ju i mig lite på lunchen... men jag undrar...

Jag har varit jättetrött denna vecka, har dock haft 8 massager och hålligt tre barnyogapass och ett vuxenyogapass och sen jobbat övriga 50% på förskolan (dagis)

Sen har vi huset som tar sin del av energin, planering och beställning och framförallt VÄNTAN på andra som behöver få tummen ur därbak. Vi har ännu inte fått se golv, vi har ännu inte skrivit över huset. Vilket innebär att vi kan inte börja beställa ngt då vi ännu inte kan röra pengarna från banken... Suck!

Är det dags att slänga in handduken å hänga sig i en redig bjälke någonstans? Jag är egentligen inte så brydd över min vikt... Kan jag skriva så? Jag är brydd över hur jag mår... Hade jag känt mig glad och pigg, känt mig energisk och toppen lixom, då skulle kanske inte detta negativa riva i mig så våldsamt. Känna sig ful och oduglig. Men utan ngn direkt bekräftelse på att jag är ngt annat blir tankarna otroligt svarta emellanåt. Visst finns de i min omgivning som jag vet bryr sig om mig, lite grann iaf... Men ibland räcker det lixom inte. Det är väl därför frosseriet får sin näring, söka tröst och gömma sitt inre bakom en mullig, gullig fasad...ehhhh...eller

Svärfar tex är som han är, tycker inte vi ska stressa ang huset, men han har ju redan sitt nya boende klart, så jag förstår att inte han känner av ngn stress. Han river alla golv i huset, och helt enkelt pular på med detta. Vilket inte sagt är ngt lätt jobb. Men han behöver å andra sidan inte planera så mkt...det gör ju mest jag å gubben då.

Nä, häng mig högt, skaka om å se om det skrammlar till sig...


Förskylnings nötter...

9 råd för att undvika förkylning

Följande nio råd bör vara dina honnörsord i kampen mot förkylning. Om du följer dem står immunförsvaret starkt och oövervinnligt vintern igenom.


1. Le mot livet

Glädje, optimism, en positiv livssyn och en avslappnad inställning är effektiva medel mot förkylning. Det är sällan de anfallande virusen får fotfäste när du är glad. Negativa tankar, stress samt en trist syn på tillvaron verkar omvänt som ett framgångsfullt bombardemang mot immunförsvaret.


2. Lägg tid på vännerna

Ju fler vänner du har, desto mindre förkyld blir du. Personer med bara 1–3 goda vänner blir fyra gånger oftare förkylda än de som har sociala kontakter med flera personer. Ett bra socialt nätverk stärker immunförsvaret och motståndskraften mot förkylningsvirus.


3. Rör på dig

Genom att hålla dig i rörelse stärker du kroppens motståndskraft och håller förkylningen på avstånd. Det visade en undersökning som lät en grupp kvinnor träna 45 minuter om dagen de flesta av veckans dagar. De drabbades sedan hälften så ofta av förkylning. Du kan mycket väl träna utomhus då den kyliga luften stärker slemhinnorna. Mycket hård träning kan dock försvaga immunförsvaret i några dagar.


4. Tvätta händerna och håll andan

Förkylning smittar framför allt från händerna när de har kontakt med näsa och ögon. Tvätta dem därför ofta. Håll andan om någon råkar nysa dig rakt i ansiktet.


5. Håll fötterna varma

När försökspersoner satt med fötterna i en balja kallt vatten blev de tre gånger så ofta förkylda som testpersonerna med varma fötter. Så glöm inte sockorna.


6. Ät nyttigt och varierat

Grönsaker och frukter ger dig hela paletten av vitaminer, mineraler och nyttiga växtämnen som optimerar immunförsvaret. Ät även kryddor som ingefära och vitlök samt te – gärna grönt eftersom det är fullt av antioxidanter.


7. Fyll D-vitamindepåerna

D-vitamin är viktigt för att stärka immunförsvaret. Vi saknar speciellt D-vitamin på vintern när solen inte skiner tillräckligt för att huden själv kan bilda vitaminet. Så ät en daglig D-vitamintablett. Höga doser C-vitamin förebygger däremot inte förkylning.


8. Stressa ner

När två människor andas in samma mängd förkylningsvirus är den mest stressade i störst fara för att bli sjuk. Stress sänker motståndskraften, så virus lättare får fritt spelrum.


9. Bli rökfri

Rökning fördubblar risken för att bli förkyld. Dels försvagar rökning immunförsvaret, dels skadar röken slemhinnorna så att virus lättare får fotfäste. Dessutom blir du generellt svagare samt sämre på att motstå en lunginflammation.

Från I FORM nr 2, 2009 • Av Jerk W. Langer • Datum: 10.9.2010

 

Myter om förkylningar

Kyla spelar ingen roll
Kanske. Forskarna är oeniga. Helgardera genom att undvika kyla.


Man bör dricka extra mycket vatten
Myt. Om man inte har feber. Vatten kan dock förebygga hostattacker.


Man kan svettas bort en förkylning
Myt. Ökad kroppsvärme påverkar inte viruset man drabbats av.


Man ska inte träna när man är förkyld
Stämmer. Oftast är lätt träning bra för immunförsvaret, men det gäller inte när man är förkyld. Då skadar träningen mer än den gör nytta.


Bör man snyta sig ofta?
Myt. Det bästa man kan göra är att få ut slemmet. Men snyter man näsan för ofta och hårt kan risken öka för att man drar på sig bihåleinflammation.


Naturmedicin kan bota förkylningen
Kanske. Det finns undersökningar som visar att vissa naturläkemedel kan hjälpa, medan andra undersökningar säger tvärtom. Man bör därför pröva sig fram och se vad som hjälper.

 

Bra, gott och nyttigt:

 

Nötter


5. Mandlar: 50 g mandlar är både fettsnålt och tillräckligt för att minska risken för hjärtkärlsjukdomar.


6. Hasselnötter: Tänk på att äta det bruna skalet som innehåller mest antioxidanter.


7. Pekannötter: Nötens innehåll av E-vitamin skyddar nervsystemet


8. Pistagenötter: Motverkar inflammatoriska tillstånd i kroppen.


9. Valnötter: Minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar om man har typ 2-diabetes.

 

Frukt och grönt


10. Björnbär: Har visat sig vara effektivt för att förhindra elakartade tumörer i tarmarna.


11. Blåbär: En smoothie gjord på hela blåbär varje dag ökar insulinkänsligheten hos överviktiga efter bara sex veckor.


12. Broccoli och blomkål: Kan minska risken för aggressiv prostatacancer.


13. Granatäpple: Juicen innehåller mycket antioxidanter.


14. Tomat : Färska och krossade tomater sänker blodtrycket.


ÖVRIGT:

Yoga mot förkylning

Det finns finfina yogapass som stärker immunförsvaret. Och genom att andas envist kan den täpptaste näsa ge upp.Yoga är fantastiskt på många sätt, det gör mig/dig både rörligare, mer avslappnad och gör underverk för hållningen! Dessutom är det utmärkt för att rensa ut kroppen! Har man en förkylning som ligger och drar kan man nästan vara säker på att den kommer ut ordentligt efter ett yogapass eller en djupgående massage. Även bastubad brukar ju göra susen, antingen blir man kanonsjuk eller så blir man helt frisk. Viktigt är dock att dricka rikligt med vatten.

Även starka kryddor som ingefära, citron, svartpeppar, vitlök, chili mm är utrensande för kroppen.

Lycka till i höst, var rädd om dig!


RSS 2.0