motattack...

Naturligtvis ska jag ge mig själv en mottatack av heta tips för er som kanske kan handla goda frukter...vilket dock inte finns här för mig att få.


Godisfaktor för frukt, 1 är inte så stor och 5 är en hög faktor

Kiwai (inte felstavat, Godisfaktor: 5) Det smakar som godis med kiwismak. De ser ut som små minikiwis, men är alldeles gröna och äts med skal och allt. De säljs i små plastförpackningar och är bara att skölja och äta. Tyvärr har de kort hållbarhet och är ganska dyra.


Mangostene (Godisfaktor: 5) Detta kan vara nummer ett i njutningssammanhang. Smakar som blåbär i grädde! Frukten är brunlila och har ett runt hårt skal. Man skär en skåra runt hela och lyfter av locket som en hatt. I frukten finns klyftor varav de flesta saknar kärnor. Den underbara smaken och det häftiga skålliknande skalet gör att man kan servera mangostene som en exklusiv och nyttig dessert. Tyvärr är det svårt att se om frukten är fräsch och det höga priset gör att man gärna skulle vilja veta det innan man plockar fram plånboken.


Papaya med limejuice (Godisfaktor: 4)Papaya som den är smakar lite unket, men rikligt av limejuice pressat direkt ur en mogen lime gör detta till en stor smakupplevelse. Dela papayan i två delar och ta bort kärnorna. Då har du två små båtar som du kan hälla limejuicen i. Observera att det även finns jättepapayor som räcker till ett helt kompani. Dessa är lika goda som de små, men kan kännas för mastiga.


Physalis
(Godisfaktor: 3) Detta är små bärliknande frukter som säljs i minikorgar eller i lösvikt. De har ett lustigt pappliknande skal som du lätt tar bort med händerna. Skölj gärna de skalade frukterna eftersom de har en vaxliknande hinna, som inte är farlig men kan kännas lite obehaglig. Första gången du smakar dem tycker du nog att de smakar konstigt. Men har du väl vant dig blir smaken mer och mer angenäm och fungerar som utmärkt alternativ till godis.


Rambutan
(Godisfaktor: 4) Frukten ser ut som små lurviga djur, vilket brukar väcka en viss munterhet. Första gången man äter denna frukt brukar själva skalandet och att få bort frukten från kärnan vara det stora problemet. Smaken är söt och lite parfymliknande på ett fräscht sätt. Rambutans brukar uppskattas av hela familjen och barnen kan leka zoo med skalen när de har ätit sin frukt.


Gröna eller blå kärnfria druvor
(Godisfaktor: 4) En klassiker som kan ätas istället för godis. Idag är det relativt enkelt att få tag i söta och fräscha druvor och dessutom brukar de vara vettigt prissatta. Glöm inte bort att druvor är lätt att överäta om man får en hel påse att plocka från.


Icke kärnfria druvor
(Godisfaktor: 2) Det går givetvis bra att välja även druvor med kärnor, men det blir inte samma godisfaktor på dessa eftersom man måste spotta ut kärnor hela tiden. Väljer man att äta dem smakar de bittert, knappast något som höjer godisfaktorn. (dessa brukar finnas i Arjeplog)


Sharonfrukt
(Godisfaktor: 5) En stor njutning! Se till att frukten är mogen dvs. har stark orange färg och är lite mjuk. Då slår den mycket i smakväg. En sharon blir lämpligen fyra munsbitar om du delar
den med kniv.


Färska jordgubbar
(Godisfaktor: 5) När det är jordgubbssäsong finns det få livsmedel med högre godisfaktor. Söta svenska jordgubbar är fulla av nyttigheter och du kan äta dem utan hämningar.


Färsk ananas
(Godisfaktor: 4) Idag finns det supersöt ananas i butikerna. Ibland finns det en liten etikett som talar om att den är garanterat söt, vilket är bra eftersom vissa sorter är hiskeligt sura. Skär ananasen i ganska tjocka skivor, ungefär som när du skär bröd. En ananas brukar ge 5-6 skivor. Ett tips är att vända ananasen upp och ner dagen innan du ska skära upp den, eftersom sockret då sprider sig jämnare i frukten.


Tipsen är hämtade ur; Fredrik Paulún
Ur boken "Viktminskning utan träning", Fitnessförlaget.

Ljus, värme, Kram å Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0