2012... vill du vara Sattvisk?

Yogan har ju kommit och tagits emot av västvärden på ett mkt öppet och utvecklande sätt, vilket glädjer mig enorm. Nu hoppas jag att jag kommer att kunna övertyga de nyfikna/öppensinnade i Arjeplog om yogan och hur bra den faktiskt är för oss. En ny lokal kan vara tröskeln in, jag ber en stilla bön för att det kan bli så.

 

Många människor har börjat känna en stark längtan efter andlighet, och nu vill man kanske plocka ihop sin godispåsen själv, istället för att köpa en färdig påse med bara en sorts godis. Vi har blivit medvetnare om omvärden och dess erbjudanden

 

Lite Gott från The Yogi Bhajan biblioteks lärdomar!

År 2012! Vi har varit förutseende inför övergången till Vattumannens tidsålder i över 40 år och nu är det här, det är ett underbart nytt kapitel i våra liv. Vi kan använda energin i ålder till att förändra och upplyfta oss själva och våra samhällen. Det är en spännande tid att leva på denna planet.

Nyår är alltid en tid av eftertanke, tillbakablickande och målsättning. Energin är helt mogen för oss att kasta våra gamla paradigm och projektioner och ta in nya, fräscha insikter och energi. Denna effekt är verkligen förstorad genom energin i Vattumannens tidsålder, så nu är en perfekt tid för återfödelse.

 

Fem Sutras (lärosatser) för Vattumannens tidsålder

1. Se, att du finns i varje annan människa
2. Det finns en väg genom alla blockeringar
3. När du är tidsmässigt pressad, börja, och trycket kommer att försvinna
4. Förstå genom medlidande, annars missförstår du tidsandan.
5. Vibrera kosmos, och kosmos kommer att göra vägen fri.

 

Efter 5126 år är resan genom Maya­kalenderns nio nivåer av medvetande genomförd i och med 28 okt 2011.

Vi har nu enligt Maya-filosofin till fullo lyfts upp på en ny nivå av medvetande. Ett skifte som inte bara händer här på jorden utan genom hela universum. Yogiskt sett påverkas vi och våra medvetanden av astonomiska fenomenen och genom yogans övningar och meditationer kan vi absorbera och integrera detta på effektivaste sätt.

 

En stor del av kundalini yogan handlar om att utveckla dessa Vattuman-energier och vårt medvetande. Yogi Bhajan uttryckte det:

 

"Vi går in i Vattumannens tidsålder den 11 november 2011. Det blir en ny tid. Hela psyket förändras. Du måste rena sinne, kropp och själ för att kunna vara äkta, oskyldig och sattvisk (ren). Höj dig själv till att vara änglalik. Denna tidsålder som du kommer att tjäna är en ålder av medvetande och upplevande." Nu är vi där...

 

Något som inspirerar mig mycket är Sattva. Sattva betyder som jag nämnde ovan, renhet. Man talar bland annat om sattviska föremål och sattviskt levnadssätt inom Ayurvedan. Man kan även vara en sattvisk person.

Sattviska föremål:
Hit räknas till exempel färsk frukt, blommor och vackra rena kläder i naturmaterial. Det är en av anledningarna varför jag själv alltid (och de som lär ut kundaliniyogan) har vita kläder av bomull eller lin.

 

Sattviskt levnadssätt:

-Följa den naturliga dygnsrytmen - stiga upp senast klockan sex och gå och lägga sig senast kl 22.

-Äta vegetarisk, ekologisk och gärna närproducerad mat, men också äta på rätt sätt: lagom mycket, bara när man är hungrig osv.

-Undvika allt som är skadligt eller nedbrytande, såsom kaffe, svart thé, alkohol, nikotin och vitt socker.

-Undvika onödigt eller slentrianmässigt användande av mediciner: Man försöker ta hand om, och lyssna till sin kropps behov, innan det utvecklas till sjukdom.

-Undvika våldsfilmer, gräl och osämja (att reda ut oklarheter eller prata ut är en sak, att skrika och kasta saker omkring sig är en helt annan)

-Ta väl hand om sin kropp med promenader, asanas, meditation, pranayama, nässköljning och oljemassage.

Sattvisk person:
En sattvisk person är vänlig, tolerant och närvarande i nuet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0