Debarking, förbjudet, olagligt rent!

Igår fick jag höra av min sambo om något som kallas för att bränna halsen på djur s.k Debarking =  ljudåtstramning,  Jag blev förskräckt, och sa att detta hade jag aldrig hört talas om (för det har jag inte) Då säger han att det är ”vanligt” Men…

 

Vad är det då jag skriver om?

 

Debarking =  ljudåtstramning/dämpning D.v.s. är ett kirurgiskt ingrepp som tillämpas på hundar och i vissa fall på katter. Där vävnad tas bort från djurets stämband för att permanent minska volymen av djurets läte, skall eller mjau. Metoden är olaglig som en form av stympning i flera europeiska länder inklusive storbritannien, Danmark och hoppas även att det ska bli så i USA. Debarking är inte lagligt i Sverige. Så hur kan det då vara vanligt?? Görs det ändå, trots att det är olagligt?

 

Vad händer, hur gör man? Debarking kan utföras via djurets mun, där en del av stämbanden tas bort med en biopsitång, ett brännjärn, en sax eller en laser. Den kan också genomföras med ett snitt i halsen och genom  struphuvudet, vilket är en mer inkräktande metod. All debarking kräver bedövning.  Risker och biverkningar inkluderar negativ reaktion på bedövning, är infektion, blödning och smärta. Det finns också en risk att den borttagna vävnaden växer tillbaka, eller att ärrvävnad blockerar halsen. Båda kräver ytterligare operationer, men med en incisional teknik. De flesta hundar som har genomgått en debarking har ett dämpat hest skall, hörbart upp till 20 meter.


Kroniskt omåttligt läte/ skall/mjau kan bero på felaktig socialisering eller träning, stress, tristess vilket är i stort sett huvudorsaken till alla skällande älghundar/jakthundar som ständigt sitter i bur utan närheten av sin flock. annan orsak kan även vara frustration.


Upp till 35% av alla hundägare rapporterar problem med skällande, vilket kan orsaka tvister och juridiska problem. Debarking är vanligare hos vissa raser, till exempel shetland sheepdog som är kända för att vara högljudda. Så med andra ord, skaffa inte en skällande ras om du inte vill ha en skällande hund.

 

Så, jag var som du ser tvungen att kolla upp detta ämne och nu vet jag iaf vad det är för något.


Grannen våran har två hundar som skäller konstant. Detta är i mina ögon inte hundarnas fel på något sätt, utan dessa lider av både stress och tristess. Då de är instängda i den där buren mer eller mindre dygnet runt.


Raseran de har är en stor hund, troligen en blandras av vad jag tror en sibirisk laika och möjligen sibiren husky? vet naturligtvis inte helt säkert, men hunden liknar dessa två raser. Den andra hunden är troligen norrbottens spets. Har dock inte sett den mer än hastigast. Den stora hunden har jag aldrig någonsin sett få gå ut ur hundgården! En så stor hund behöver både mkt plats och mkt motion... men får inget av det. Spetsen har dom mer på senare tid börjat ha instängd där, den har förr fått vara inne med familjen. De har en tredje hund oxå, som är inne jämnt, en "golvmopp" dvs en mindre ras. Så hundarna lever verkligen 3 helt olika liv i samma familj.


Norrbottens spetsen skäller å skäller å skäller sitt gälla skall hela tiden, så vi kan knappt sitta ute och njuta av vädret utan störs av detta skällande som gör att jag får huvudvärk då det är så högt, gällt läte som lixom inte upphör. och när den tar en kort paus, så skäller eller ylar den stora hunden. Tycker så synd om dessa stackars hundar. Men på något sätt har vi bestämt att försöka prata med grannen, dock verkar dom aldrig vara hemma?


För mig är det obegripligt att skaffa sig hund som man sen sätter i en hundbur, aldrig går ut med den eller njuter dennes sällskap på något sätt? rent ut sagt obegripligt idiotiskt!


Nu lämnar jag detta ämne och går in på dagens händelser.


Ja, inte så mkt har hänt just nu, men idag ska jag ta mig en ångbastu, sen hitta några kläder för att vistas ute i en byastuga i Jutis och avtacka en arbetskollega som slutat jobba. Där blir det lite vänskapsövningar, lek i skogen och matlagning, middag och avslutas med avtackning och sång. Detta lär ta upp hela denna dag. Men hoppas att det inte ska dra ut på tiden allt för mkt, har en sprängande huvudvärk idag.


Vet inte vad sambon ska göra, för att måla hus i ösregn vilket är vädret utanför fönstret går inte. Kanske att han städar lite här hemma, eller i sitt garage =) Annars får han väl göra precis vad han vill... =) slappa är ju inte så dumt det heller, han har ju jour i helgen.

Så, ev kommer det upp några bilder senare.

 


Önskar dig en trevlig dag, själv har jag då fullt upp denna regniga, blåskalla sommardag!

 

 Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0