omotiverade söndagstankar 13/5

Idag är det en sån där dag då mitt huvud är fullt med tankar, som jag gärna vill dela med mig av. Alla mina tankar är kanske inte av intresse, men jag skriver dom ändå =) för ibland kan jag ha en hög statestik på ett ämne jag inte trodde någon skulle läsa. Så jag fortsätter på min bana att bara tömma huvudet.

Liiite ledsen känner jag mig dock. Jag skriver en NOVELL som jag lägger upp här på på min blogg under LÄNKAR och MINA Texter. Där har jag inga besökare =( snyft. När jag skrev novellen här, på min 1:a blogg, då var det fler som läste. Men jag antar att när man flyttar skrivandet, kanske inte alla orkar leta reda på Novellen. Den finns dock där, ifall ni nu skulle bli novell läsar sugen. Jag har den inte klar, men om ingen läser den, kanske det inte spelar så stor roll?

Ett annat ISSUE (problem ich) är ju detta försök att gå ner i vikt. Jag har under flera år (blir säkert en 15 år snart) nu haft en övervikt på ca 10 kilo. Som går lite upp och ibland lite ner. Mitt största problem är nog maten.
Jag äter oftast bra mat, vilket sker under flesta dagarna i mitt liv. Men så tappar jag orken, inspirationen och så kan jag under 1 - 1,5 vecka äta helt fel. Mat med mättade fetter, mkt mjöl som tex pizza, varma mackor, snabbmat mm. Då hjärnan helt enkelt inte orkar bry sig om kroppens signaler. Då kommer även sockret in som ett brev på posten. För den kolhydrat rika maten som då blir mitt levebröd kickar igång min sockerkänslighet.

Jag har all den där kunskapen som jag lärt mig och som jag vet fungerar, dvs jag är mat-motions medveten. Men Varför slutar då hjärnan att "bry" sig, emellanåt? Då läggs träning, motion och alla goda föresatser att må bra på den berömda hatthyllan. Ibland upplever jag att jag skulle behöva åka på en bootcamp. Känna blodsmak i munnen och inte få tillgång till något som överhuvudtaget kunde få hjärnan att irra iväg till ett sockerberoende land.

Jag tittar oavbrutet på alla program som har med mat att göra, och vikt. Tex Anna Skipper, du är vad du äter. Gillian McKeith (typ Anna S) Skinny vs curvy, Älskling du har blivit en tjockis mfl. Jag har massor av kokböcker, hälsotidningar, recept och jag ägnar massor av tid att göra listor med matsedlar mm. Ibland frågar jag mig själv vad det är för FEL på mig? Varför är det så jäkla svårt att hålla sig från förfallo träsket? Visst, samhället består av eviga frestelser, men tror iaf inte att det egentligen är därför jag faller, åker dit. Det sitter i det mentala, och hur ska man radera ens vansinnes sug. Då en del av en hjärna blockerar ens annars normala förstånd och kroppens tydliga NEJ signaler?
Är det hypnos, terapier, hugga av sig knoppen eller vad tusan gör jag för att komma i balans.

Jag vet. Yoga. Men hjärnan är ju en listig liten rackare. Manuvrerar ut vissa kroppsfunktioner, inflammationer i kroppen uppstår, snuva, huvudvärk och andra kroppsliga ting dyker upp och jag orkar inte stå emot utan faller in i ett apatiskt tillstånd av att "jag gör det sen" Otroligt, för det är då jag behöver yogan bäst.


Övergår då till det mer hälsosamma:
Tallriksmodellen är utarbetad av Hälsomålet och ger en bra vägvisning.

 

Genom att lägga upp maten på tallriken så som tallriksmodellen visar vet du att du får en bra fördelning. Du som vill gå ner i vikt, ska dock utöka grönsaksdelen till 50% av tallriken.

 

Konsten är att äta sådan mat som ger stor volym, ger magen mycket att arbeta med, men som samtidigt ger väldigt lite kalorier. Därför är grönsaker och rotfrukter i alla färger och former ett måste på tallriken! Eftersom halva tallriken bör vara täckt av grönsaker / rotfrukter är det viktigt att du provar dig fram bland den uppsjö av grönsaker och rotfrukter som finns på marknaden och att du kan hitta så många som möjligt du tycker om. Du behöver inte äta dem råa. Det finns enormt många sätt att tillaga grönsaker och rotfrukter varför det bör finnas något/några alternativ som passar just dig. Kom ihåg, du ska bara äta sådan mat du tycker om och njuter av. Men, man kanske inte älskar något man äter för första gången. Prova fler gånger och det kan resultera i en favoritgrönsak efter ett antal smakportioner!

 

En tredjedel av tallriken bör innehålla pasta, ris, potatis eller bröd. Den här delen bidrar med främst kolhydrater (se sidan näringslära).

 

En tredjedel av tallriken bör innehålla kött, fisk, baljväxter, ägg eller mejeriprodukter. Den här delen av tallriken ger oss främst protein och även en del fett (se sidan näringslära om protein och fett).

 

Vitaminer och mineraler får vi från alla delarna, men vi äter för lite grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. De innehåller många vitaminer och mineraler som skyddar oss mot våra "välfärdssjukdomar".

Tallriksmodellen när man vill gå ner i vikt, grönsakerna ska utgöra minst 50% av tallriken. Resten fördelas "ungefär lika" mellan proteindelen och kolhydratsdelen.

Skrivet av Dietist Jaroslava Vagner Svensson


Idag drog jag lite kort på spådom online =)

  Ruter Kung:
En skön och härlig resa som för dig långt bort ska nu kunna vara fullt möjlig. Du kan även få chans till en förändring inom ditt arbete och det kan ha med en annan arbetsplats att göra. Ruter kung talar om framgångar och förändringar till det bättre.
  Hjärter Ess:
Nu blomstrar kärleken i bästa tappning om du bara själv så önskar, även vänliga ord sägs om dig så du måste vara verkligt omtyckt. Nu kan du få en ny uppvaktande vän och därmed chans till ny romantik. Kortet ger dig även framgång hos vänner.
  Spader 6:
Vill du ut och resa så är det nu du ska planera in en resa för kortet talar om fin utdelning på resor för dig och även avkopplande skönt kan du få det. Tillsammans med ett ruterkort så får du framgång med affärsresor och har du även ett hjärterkort med så är lyckan fullkomlig.

Så, då kan man ju hoppas att detta är vad som nu ska ske i mitt liv =) Jippi.


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0