Tre gravidtips, 5 anledningar

åh, nej...jag är inte gravid =) det är gjort och lämnat bakom mig.

"Mor är ett ord som är proppfullt av innebörd och bilder, det kan explodera när som helst, det är farligt. Det är med i alla möjliga sammanhang: vår heliga moder kyrkan, moderlandet, Guds moder, farmor, mormor, svärmor, gåsmor, familjemor, ogift mor, moderhuset, dura mater, den goda modern, modersglädje, drottningmodern, flerbarnsmor, kycklingmamma, mater dolorosa, morsan, mamma.
Hur man än bär sig åt kommer man alltid fram till moderscellen, denna evigt dräktiga manet, denna anhopning av hala och lösa former som föder i regelbundna spasmer. Denna start, detta mål! Detta ställe där mysteriet blir verklighet, där det osynliga blir synligt, där en blir två, där det smala ger det tjocka liv, där det runda och det långa, det spetsiga och det ihåliga förenas.

Denna skönhet. Denna ohygglighet. Detta obegripliga. Detta halvmänskliga. Mänskligheten vilar i dess bruk, där den undervattensbåt befinner sig som går i skyttetrafik mellan varelsernas vatten och gudarnas vatten. Kvinnan är bärare av allt detta. Hon är bärare av dettat. Som fanan bär ett land. Som tabernaklet innehåller Gud. Som vågen fördelar rättvisans tyngd. Som talgdanken ger ljus. Som gitarren spelar musik. Som det öppna fönstret släpper in vinden i mitt rum... utan att veta om det. När arbetet börjar, när cellen ska delas, när barnet ska födas, då är kvinnan besatt av en kraft som är henne överlägsen, som tar befälet över hennes kropp.

Hon kan inte styra sammandragningarna som gör hennes mage hård, deras intensitet, deras frekvens. Hon kan inte ta ledigt en stund. Och när utdrivningens tre-fyra stora vågor ur djupet tar hennes bäcken i besittning, när hon känner sin livmodermun uttänjd som en sol, när hennes öppning blommar som en stor dahlia, då ligger hon där, kvinnan, uppfläkt av vem? Av vad? Det vet hon ingenting om."
Ur Marie Cardinals ”Med andra ord”, i översättning av Britta Gröndahl


Men det finns en hel del bra tips om man är gravid och vill komma sitt barn närmare med yoga.

Fem anledningar till att träna gravidyoga:

1. du lär dig andas och slappna av.
2. du lär dig finna ditt focus
3. det kan lindra halsbränna, isciasvärk, lätta på spänningar i kroppen, rygg, axlar, nacke kan bli mindre spända
4. Det är toppen att kunna förbereda sig inför den kommande förlossningen och föräldraskapet.
5. du stärker kontakten mellan dig och ditt barn, det nya livet som växer inom dig.


Och här kommer tre bra tips, att få kontakt med barnet i magen:

1. Det grundläggande är att få kontakt först och främst med ditt eget jag, att blunda för att kunna slappna av och gå in i dig själv.
2. Sedan kan du focusera in i din livmoder till bebisen. för att uppleva de subtila signalerna bebisen skickar krävs både koncentration och närvaro, det är mindfullness.
3. prata med din bebis. det fungerar både att prata vanligt och att "tankeprata" en tyst kommunikation där du focuserar på barnet. man kan oxå sjunga. bebisen kommer att känna igen din röst efter förlossningen. jag vet att för tidigt födda barn hör direkt när mamman å pappan kommer in i rummet, hjärtrytmen ökar och syrebalansen stabiliseras.


Barnet reagerar på olika övningar då man yogar, då man tex djupandas så rör sig livmodern. vissa barn somnar av den vaggande övningen och andra barn kan bli lite irriterade och börja röra sig mer, tydligare aktivitet i magen.Yogans effektiva andning kan göra så att du kan minska på tekniska hjälpmedel vid förlossningen, syrgas mm. i pryfolax kurser lär man sig andas med en annan teknik, inom yoga lär du dig andas med att följa kroppen istället, vilket kan kännas bättre även senare.

Att bli förälder är även en utveckling av dig själv, vilket yogan kan hjälpa dig med. Du får redskap om hur du kan hantera olika situationer då ditt barn sätter sig på tvären och skriker i flera timmar i sträck.

Många studier visar sambandet mellan mamman och bebisens (fostret) välbefinnande. därför är det viktigt att gravida kvinnor skapar lugn och ro och finner harmoni i kropp & sinne, därför är yoga en passande metod.

Det är inte helt enkelt idag att bli förälder, mycket är inte självklart och många kan känna sig vilsna i vad som är bäst för både sig själv och sitt nyfödda barn.


När graviditeten är över. När du har kommit hem med ditt nya lilla barn. Då börjar en ny kraftansträngning som inte längre kan räknas i veckor utan kommer att pågå i många år framöver. För att göra småbarnstiden riktigt bra behöver vi både uthållighet, tålamod men också vänlighet och glädje. Den här tiden ska ju vara glad och rolig men det är så lätt att den förvandlas till en grumlig sörja av nattvak, blöjor, infektioner och konflikter och att vi aldrig riktigt hittar fram till njutningen i att vara mamma. Tiden är ju ändå relativt kort, och den kommer faktiskt inte tillbaka.

Glad mammatid
’Här och nu’ är ett bra ledord för småbarnstiden. En baby planerar inte, tänker inte framåt, en baby lever precis bara för sina behov för ögonblicket. Det kommer du också bitvis behöva göra för att vara på samma våglängd som ditt barn och hitta de där små portionerna av glädje i stunden som du sedan kommer kunna addera ihop till en glad mammatid.

Investera i yogatid
Yogan har alltid ett ”här och nu-fokus” på andningen och rörelsen och din egen kropp. Yogan ger dig ökad mental och fysisk styrka. Ett nyfött barn är som en spegel av sin mamma. Mår mamman bra mår barnet bra. Som nybliven mamma kan det vara svårt att få egen tid, men att använda den tid du nu har till yoga, är därför en god investering både för dig och barnet. Ditt immunförsvar stärks – förmågan att kunna stå emot infektioner och sjukdomar förbättras. Samtidigt ökar din tolerans för sömnbrist och frustrationer och du blir dessutom bättre på att kunna ha överseende med att allt inte blir precis som du tänkt dig. Det kanske blir rätt bra ändå – och du kan vara glad över det. Ren och skär Mammakraft alltså.

Energi och inspiration
Tre månader efter förlossningen kan du börja träna yoga igen för att ta hand om bäckenbotten, komma iform och hålla dig mjuk och smidig. Fortsätt sen att träna under barnens hela uppväxt för att fylla på med energi och inspiration. Yogan gör dig starkare, både fysiskt och mentalt och den hjälper dig att bättre klara påfrestningar och stress – inte bara under småbarnstiden – utan även senare i livet.
Gravid kvinna
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Kommentarer
Postat av: Alexandra

Det va fina och bra tips! Tack! :)

2012-05-30 @ 10:02:26
URL: http://alexandrabruhn.blogg.se/
Postat av: yoginiseva

Roligt att du läst, kanske du vågar dig på att prova lite =) Varma kramar

2012-05-30 @ 14:39:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0