vita nyheter

Idag orkar jag egentligen inte sitta här, tittar bara in som hastigast.
Har åkt på magsjuka, och har jäkligt ont i skallen. Magen är verkligen i olag, lixom krampar å så toabesök...hehe, intresseklubben noterar.
 
Så bara för att inte lämna bloggen helt i sticket så ska jag slänga in lite förkylningstips. Är ju återigen dessa tider.
 

Vi har fått snö på maken, urk...vill inte... men antar att jag får skylla mig själv som bosatt mig i fjällen, där det är extra mkt av den vita varan, ganska lääänge oxå. Så i maj...slutet kanske den är borta igen SUCK, vad länge det kändes.
 

Har iaf köpt mig en dunjacka iår, ska inte frysa. Ser dock ut som en michelingubbe i den, stor å bylsig, men förhoppningsvis varm å skön. Köpte en stl större, men ångrar mig lite...ser enormt stor ut. Färg; inte svart iår utan faktiskt blå =D
 
Här får ni tips å soppa. Håll er friska därute =)
 

NIO goda höst råd för att undvika förkylningar

1.     Tänk på att TVÄTTA händerna ofta, då du varit ute och handlat, under arbetsdagen mm. Ett tips är att ha med sig handsprit för att tvätta med då och då.

2.     Är man ofta sjuk, kanske dags att ta reda på varför? Bra fysik, nyttig kost och tillräckligt med sömn stärker immunförsvaret så att man inte blir lika känslig. Dessutom återhämtar man sig snabbare efter en förkylning.

3.     Om man tränar regelbundet, måttligt är bättre än att inte träna alls. Kroppen får större motståndskraft när den tränar, och på så sätt kan stå emot virus lättare. Dock är det ”nyttigt” att bli sjuk sådär 2-3 gånger per år.

4.     Om du har feber. Då finns det inga ursäkter, STANNA hemma. Då talar din kropp om att du behöver vila, så skippa träningsrundor om du har feber. Feberfri, å bara lite snorig…träna med försiktighet, lyssna på kroppen. Den berättar mer än vad vi lyssnar.

5.     Vatten, inte nog ofta dricker vi vatten. Kan kännas tjatigt, men du sköljer ut bakterier om du dricker en jämn tillförsel av vatten. Du återhämtar dig snabbare efter träning också.

6.     Om du nu tränar väldigt mycket,  så försvagas immunförsvaret upp till 72 timmar efter ett hårt pass på över 90 min. Håll dig borta från smittkällor och återhämta dig efter passet.

7.     Stress är som vi redan vet en faktor som vi behöver ha med i beräkningen. Kroppen behöver återhämta sig, även efter stressiga dagar på skola/jobb eller vart vi nu har stressat upp oss. Samma som träning, så behöver vi lära oss att stressa av. Meditation, avslappning, chi gong, yoga mm lär oss att ta det lugnt. Även vid stress får vi ett påslag av kortisol och adrenalin, dessa försvagar våra immunförsvar.

8.     Sover vi dåligt, även då blir vi mer mottagliga. Då det medför ett försvagat immunförsvar. Finns hjälp att få. Även vid sömn svårigheter kan man prova på meditation, avslappning, yoga mm för att hitta igen kroppens signaler. En bra tumregel vid sömnsvårigheter är. Ha svalt där du sover, avsluta din dag så du inte behöver ha med oroliga tankar vid sänggående, ha gärna en bok vid sängen som du kan skriva ner tankar som kommer för att släppa dom sen, andas genom vänster näsborre, stäng av Tv/radio mm, har du partner? då är sex väldigt bra för att kunna sova efteråt, då detta gör att du blir trött.

9.     Går du på gym och tränar? Där gömmer sig en mängd bakterier. Var noga då du tränar med att torka av både före och efter användning de redskap du använder.



 

Potatissoppa med kikärter

Värmande, krämig och full med kostfibrer.


Till 2 personer

200 g potatisar
1 purjolök
1 fänkål
100 g kokta kikärter
200 g grovt bröd
1 tsk olivolja
Lite malen koriander
8 dl buljong
Salt och peppar

Tillagning:
Skala potatis, purjolök och fänkål och skär dem i mindre bitar. Sautera sedan purjolök och fänkål i lite olja samt koriander. Ta bort en sked av blandningen för att ha till garnering, tillsätt sedan potatis och buljong. Låt koka i 20 minuter. Purea allt till en slät soppa och tillsätt kokade kikärter. Smaka av med salt och peppar.

Garnera eventuellt med lite fänkåls- och purjolökssauté och servera.

Nyttig bonus:

Soppan är proppfull av kostfibrer och täcker därför nästan 60 procent av ditt dagsbehov av de matsmältningsfrämjande växtfibrerna.

 

 
Trädens första snöskrud
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0