allvarligt tillstånd...

Hjärtsvikt!

Vid hjärtsvikt är hjärtats pumpförmåga nedsatt och blodet kan inte pumpas runt tillräckligt i kroppen. Vanliga symtom på hjärtsvikt är trötthet, andfåddhet och bensvullnad. Vid behandling av hjärtsvikt är målet att förbättra patientens livskvalitet genom att minska symtom och funktionsnedsättning. Ett annat mål är att uppnå ökad livslängd.

Behandlingen baseras på tre principer:

  • Strukturerat omhändertagande genom hela vårdkedjan
  • Behandling med läkemedel
  • Andra åtgärder såsom fysisk träning, psykosocialt stöd med mera.

Det är också viktigt att andra samtidiga sjukdomar identifieras och behandlas eftersom de ibland kan påverka hjärtsvikten. Exempel på sådana sjukdomar är kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), högt blodtryck, diabetes, infektioner, blodbrist, rubbningar i sköldkörteln och även alkoholmissbruk.

 

De vanligaste orsakerna till hjärtsvikt är högt blodtryck och genomgången hjärtinfarkt Tillsammans orsakar dessa sjukdomar ungefär 75 % av alla fall av hjärtsvikt. Andra orsaker är hjärtmuskelsjukdomar, oregelbunden hjärtrytm (arytmier), diabetes och rubbningar i sköldkörteln. Klaffel är en relativt ovanlig orsak, men viktig eftersom det då ibland finns möjlighet till kirurgisk behandling. . Andra faktorer som kan utlösa eller förvärra hjärtsvikt är:

  • Bristfällig följsamhet till behandlingen
  • Blodbrist
  • Infektion
  • Alkohol
  • Lungsjukdomar såsom KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom)
  • Blodpropp i lungan
  • Behandling med vissa antiinflammatoriska läkemedel (så kallad NSAID), eller andra läkemedel som t.ex. vissa cellgifter
 
 

Vad händer i kroppen?

När hjärtat är försvagat kan det inte pumpa ut lika mycket blod i kroppen som normalt, vilket sätter igång en rad reflexer i hjärt-kärlsystemet. Olika mekanismer i kroppen aktiveras, som bland annat leder till salt- och vätskeansamling, förstoring och/eller utvidgning av hjärtmuskeln, ökat motstånd i blodkärlen och påverkan på blodflödet i kranskärl och muskelceller. Alla dessa reaktioner i kroppen leder till att hjärtsvikten försämras ytterligare efterhand.

 

Basen i all hjärtsviktsbehandling är ACE-hämmare och betablockerare, som måste ställas in noga, för varje individ. Därför är det viktigt med kontinuerlig läkarkontakt, påpekar Karin Schenck-Gustafsson.
-Och självklart borde alla med misstänkta symptom får hjärtat undersökt med ultraljud.

 

Varför ska allt hända just 2012?

 

Snälla universum, dags att få in lite positiva händelser innan vi går under.

 

 

 

Hoppas nu läkarna går till botten med den nya "diagnosen" och ger den hjälp som är nödvändig och inte slarvar till allt. Jag känner mig maktlös och det känns hopplöst att både syster och systerdotter är sjuka. UNIVERSUM

Hör min bön:

Universum hör min bön! Svara när jag ropar till dig, för du hör väl då jag ber?
Ställ mig inte inför rätta, för ingen är oskyldig men jag menar alltid väl
Jag vill inte förlora mitt hopp, jag vänder mig uppåt och önskar du hörsamar mina ord
Nu törstar vi efter lite positivitet
Låt oss inte ramla nerför, vi blir alltmer deprimerad.
Påminn oss om din storhet, för jag litar på dig. Visa oss hur vi ska göra.

Universum… ge oss av din styrka!

 

 

 Jag söker inom mig...

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0