P4 Kaninen Annika- djuren far illa

Idag är jag tyvärr hemma eftersom jag sovit väldigt lite, haft huvudvärk/har huvudvärk, värk i arm och dålig i magen. Ja, allt på en gång. Vad gör man? När man verkligen vill gå på jobbet, då jag har min hälsoledardag, rörelse med barnen, massage och kvällsyoga å så blir jag sjuk...suck!
 
Iaf så började jag dagen med att jag tog en dusch för att jag hoppades att huvudet skulle kvickna till. Iof blev jag ngt "piggare", men...inte släppte värken.
Så, jag gick iaf inte tillbaka till sängen utan satte mig med en kopp te och intagen värktablett och lyssnade på morgonradio på P4 norrbotten. Men jag blev så arg att jag var tvungen att starta datorn och skriva ett inlägg via mail till programmet.
 
 
 
Angora kanin (dock inte Annika, bilden är lånad på nätet för att visa er en angora kanin)
 
 
Johan som är programledare berättade att en familj, vänner till honom hade en angora kanin som hette Annika. Kaninen bodde i familjens vardagsrum i Stockholm. Så blev någon i familjen allergisk mot kaninen och då beslutade familjen, eller pappan att dom kunde ju sätta ut kaninen Annika i skogen, för han resonerade så att "bättre en chans till överlevnad, än avlivning" Så Annika blev placerad i en skog i Stockholm för att dö istället.
 
Ok, att avliva en fullt frisk kanin eller vilket djur det än är, så borde man från början tänkt igenom om man vill ta på sig ansvaret att sköta om ett/sitt djur. OM man som familjen nu råkade få en medlem som blev sjuk, så sätter man INTE ut sitt tama djur i skogen. Ofta kan uppfödaren ta tillbaka djuret, djuraffärer kan ibland ta emot djur för att sälja till nytt hem, annonsering, be någon vän ta hand om djuret om läget hemma är akut och sist vända sig till Rädda djuren: http://raddadjuren.org/hjalp-med-omplacering/
 
HUR kan man sitta i radio och berätta att för att slippa ta sitt ansvar och hjälpa kaninen till ett nytt hem... "Sätta ut stackars Annika i skogen" Då kanske hon har en chans att överleva? Hur tänker man då? HUR i hela friden kan man tro att ett tamdjur, van att bli matad och omhändetagen i en trygg bur skulle kunna klara sig ute, i skogen?!
 
Jag blir så upprörd och arg att jag vet inte riktigt hur jag ska få ur mig ilskan. INTE blev huvudvärken mindre, utan den blev värre, men är så uprörd att den helt enkelt får stå åt sidan... hur det nu är möjligt. ilskan har tagit plats.
 
Vet människor vad ansvar är för ngt?
 

Vad innebär ANSVAR?

Att  ta ansvar innebär att ta hänsyn till och visa respekt för andra, att stå för det man gör och ta konsekvenserna av sitt eget handlande

Ansvar handlar om att ta hand om sina uppgifter/åtaganden

Alla individer har på något sätt mer eller mindre ansvar för sina handlingar.

Tar man ej ansvar blir det olika konsekvenser för individen och de som berörs av individens brist på ansvarstagande. Tex Annika som blir utelämnad i skogen…

 

Skaffa sig ett husdjur

Tänk på vilket djur som är bäst med tanke på engagemang och intresse från familjen/föräldrar och barn.

Ta hänsyn till hur mycket arbete som krävs med djuret, levnadsålder och så vidare.

Tänk på att exotiska djur som ökenråttor, marsvin och hamstrar är aktiva på natten och vanligtvis sover under dagarna, så gör även katter.

Tänk på att djur kan göra barn illa. De kan klösas, bitas och så vidare. Och att barn/vuxna kan göra djur illa om man inte vet hur man ska hantera sitt djur. Ta reda på fakta innan du skaffar dig ett husdjur.

Skaffar du pälsdjur, var säker innan och kolla upp om det finns allergier i släkten, ta ett allergitest mm

 

Vill eller kan du inte ha kvar ditt husdjur?

Hitta det ett nytt hem = Ditt ansvar

Kontakta en djurbutik eller uppfödare om du inte själv hittar ett nytt hem, för råd, hjälp eller tillfällig förvaring


Det finns djurskydd, kontakta dessa eller katthem/djurhem


Rädda djuren: http://raddadjuren.org/hjalp-med-omplacering/


Kontakta Länsstyrelsen för råd

 

FEL sätt:

Ta inte bort ditt djur om det är fullt friskt, dvs avliva inte

Sätt INTE ut ett tamdjur i skogen, det är djurplågeri och även straffbart

 

 
SKAFFA dig inte djur om du känner att du inte orkar, låt inte någon annan övertala dig att ta djur om du inte är villig att ta ditt ansvar.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0