Omotiverad- surströmming

Var till sjukgymnasten igår tisdag , fick en annan typ av "ultraljud" på axeln samt akupunktur som landstinget kör med, är ju inte lika effektivt som den äkta kinesiska akupunkturen...men jag kan ju inte åka till kusten varje vecka för sån behandling. Sjukgymnasten trodde dock inte det var rotatorkuffen utan tillbaka till; Slemsäcken (bursa subakromialis/subdeltoideus) blir vid överbelastning vätskefylld och symtomgivande. Denna slemsäck är förhållandevis stor (som en öppen hand) och täcker därmed över flera strukturer i axelleden.
 
Iaf har jag haft en dålig natt (när ska jag berätta ngt annat, kanske kan tyckas) För axeln har värkt. Men på fredag ska jag på ytterligare behandling, så det ger sig kanske så småningom...bara att hoppas, med andra ord.
 
 
Imorse steg jag upp 06.30, var enormt omotiverad att yoga på morgonen... så jag hade alla möjliga och omöjliga ursäkter i huvudet, till slut bestämde jag mig, nä...jag går på mattan å ser vad jag orkar. Och tur var ju det, för väl där så kommer lusten och programmet blev gjort. Känns ju extra bra då det är så, kan jag tycka.
 
 
Gick bra att jobba och var rätt trött då jag kom hem. Ringt son i Borås, han har det gott. vilket är trevligt att höra. Han har dock inte hört av varken släkt eller sin Far, trist!
Ringde även Mor, å idag gick det att nå henne på hemtelefonen. Hon hade varit på släktträff med sina syskon och kokat palt till allihopa. Hon är besviken på en av sina systrar, och ibland blir det ju så. Det är inte alltid lätt att ha en relation med syskonen, jag vet. Man har olika livssyner och ja, man glider ifrån varandra och man gör sina egna val vilket inte alltid är godkänt inom familjen. Själv känner jag mig rätt harmonisk i mitt val av att inte ha kontakt med ett av mina syskon, vi har helt olika värderinga och vi har gjort våra val i livet. Inget jag grubblar på speciellt mkt.
 
 
Så iaf för att backa till Mor å just hennes syster så var hon besviken, vilket sker då man har förväntningar på någon å dessa inte infrias helt enkelt. kommunikation går två vägar, så det bästa för Mor är väl att acceptera att relationen är dålig.
Själv tyckte jag hennes syster var riktigt trevlig då jag träffat henne, men då krävs det att inte ha förväntningar som den andra inte vet om att man har. Livet är ju så.
 
 
Idag torsdag steg jag upp 06.20 och det var lättare att gå och göra yogan idag, kände mig motiverad och såg fram emot dagen. Vi har haft planeringsdag idag 08.30-18.30 och avslutade med gemensam surströmming på jobbet.
Jag åt 1 st surströmming, det räcker för mig. Med potatis, röd lök och mjukt tunnbröd.
 
 
Har dock inte riktigt varit mitt positiva idag, och det har påverkat mig. Ibland kan jag inte rå för att jag blir så läss på allt prat om jakt. Men jag bor i en kommun där jakt är ett vanligt inslag i kulturen här. Men måste man ta in det i förskolan? Jag tycker inte det, så jag sa ifrån och jag tror alla blev lite stum.
 
Lite Historia:
 

Människan är en allätare eller omnivore som det heter på latin/engelska. Det här är knappast något revolutionerande även om det finns en och annan galning som påstår att vi är köttätare. Ju längre bak i tiden man går desto osäkrare blir det vi tror oss veta. Hur som helst har jag tänkt redogöra för hur de som verkligen forskar på ämnet tror att det kan ha sett ut. Jag kommer att skriva människan i hela denna artikel även om det vi idag kallar för människa, eller homo sapiens sapiens, först ”kom till” för ungefär 200 000 år sen i Afrika.

 

I en artikel från 2003 med titeln What Actually was the Stone Age Diet? tar man upp att det som troligen först skiljde människans diet från den som apor har var användandet av rötter och rotfrukter för mer än 3 miljoner år sen. Detta baserar man på tänderna hos människans föregångare redan då hade tänder för mer svårtuggad föda. Även nutida analyser av apor och människor som lever traditionellt i samma regioner i Afrika visar på dessa skillnader. Användandet av rötter och rotfrukter i födan tror man gav människan tillgång till mat året runt även i mer säsongsberoende miljöer.

Så VI var inte först och främst köttätare, det kom senare. Men många vill hävda att vi alltid varit köttätare, men tyvärr, DET stämmer inte.

 

Även om vi inte är neandertalare eller ens härstammar från dem är detta intressant av en viktig orsak. Ett vanligt argument från människor som förespråkar LCHF, paleo, stenålderskost (dessa är inte samma sak rent matmässigt, men de baseras på samma evolutionsargument) är det är mycket mer energieffektivt att jaga och äta djur än att samla in plantföda och sen äta det!

 

 

Den här studien visar att det helt klart inte var så för vissa neandertalargrupper. De har tagit sig tiden att inte bara samla in födan utan att också både förbereda och koka den.

 

När det gäller själva kokandet av mat finns det spår ända tillbaka tills för 250 000 år sen och människan tros ha kunnat kontrollera elden mycket längre än så. Kokande av mat anses vara viktigt då det gör energin i maten mycket mer tillgänglig för oss. Energibrist är knappast ett problem som finns för närvarande men för flera tusen år sen var problemet det omvända.

 

Hur som helst, vi ska ha Barbapappa tema under kommande två terminer. Så vi har planerat detta idag, och gjort lite grann omkring detta. Jag saknar dock min förra kollega, som flyttat tillbaka till Skellefteå =( Vi hade ett bra samarbete.

 

 

 

Har du tänkt på att om du äter vegetariskt 1 dag i veckan, sparar du 20 djurliv! (läste det i dagens tidning)

 

 

 Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0