Höst bus å vuxenfest

Tänk till i år.
Halloween infaller den 31 oktober,  I Sverige kan du dock också fira halloween dagen före alla helgons dag.
Baserat på högtiden halloween som faktiskt är en flera hundra år gammal internationell tradition är datumen alltid Oktober 31 punkt slut. Man utgår nämligen från att det är dagen före all saints day (allhelgonadagen) som i anglosaxiska länder alltid infaller November 1. Halloween kommer från engelskans all hallows eve som översatt betyder alla helgons afton.
 
Förvirringen och orsaken till osäkerheten om vilket datum som gäller är beroende på att vi i Sverige numera inte firar alla helgons dag samtidigt som andra länder den 1 November, utan vi har skapat en egen svensk alla helgons dag som alltid infaller första lördagen i November. (detta ändrades i Sverige via en helgdagsreform 1772).
 
 
Det var inte förrän i början av 1990 som högtiden började ges mycket uppmärksamhet i Sverige och som företag började marknadsföra den. Sedan dess har högtiden vunnit mycket popularitet år för år och försäljningen av Halloweenrelaterade saker har ökat exponentiellt. Halloween firas i många hushåll runt om i vårt avlånga land, den firas på olika sätt beroende på vem som firar den men oftast firas Halloween genom att man klär ut sig i diverse utklädnader, t ex spökkostymer, därefter går man runt bland sina grannar och frågar ”bus eller godis”. De flesta hem idag har fyllt på godisförrådet hemma för att inte behöva åka på något bus från de barn/ungdomar som är ute och försöker skrämma upp sina grannar.
 
 
Idag, åren 2013, 2014 och 2015 firas dagen med många privata fester, men även fester arrangerade av nattklubbar eller studentkårer är vanliga. Man träffar ofta vänner och äter t ex pumpasoppa eller svart pasta denna dagen samtidigt som man sitter i sin utklädnad och har det skoj.
 
Lånade denna bild...

Nu stämmer ju inte denna bild på vilda-Halloween fest, men det kunde sett ut på detta sätt... vars finns Intiativtagarna?
 
 
Så, varför skriver jag om denna helg?
Jo, för ett par veckor sen (tror jag) drömde jag att man här i Arjeplog hade gjort en rolig variant av Halloween festen. Att man satt upp en tävling om vem som kunde baka den bästa Halloween kakan, tårtan, bakelsen i Arjeplog och en panel av domare avgjorde detta, sen vart det försäljning av godsakerna på Medan i Arjeplog. Där man också hade prova på dansstilar under e.m/kvällen för alla som ville röra på sig.
 
Kanske man även kunde ha bästa Halloween dräkten tävling för de yngre 3-8 år och 9-16 år =)
Pubkväll med vuxna utklädda för vilda western, eller annat roligt tema, kanske bäst utklädda även där kunde vinna en rolig titel?
 
Undrar om man kunde lämna in förslaget någonstans? Men det är klart, det krävs ju arrangörer och de som gillar idén. Sagt och skrivet, jag skickar in förslaget till Arjeplogs kommun... det står ju på hemsidan att:
 
"Sociala värden. Människor som trivs och mår bra är ett villkor för ekonomisk utveckling. Fysisk planering kan skapa förutsättningar för en attraktiv livsmiljö med bra boende, skola, äldrevård, kultur, friluftsliv. Allt hänger ihop."
 
Annars kan jag ju tycka att man i Arjeplog inte direkt "firar" Halloween helgen, tror man anser det som ett nytt påfund av affärsmännen... Men man kan ju göra det till ngt skojigt iaf. Några barn kanske klär ut sig å har ngt festligt på skolorna. men det hade varit kul med en riktig Halloween fest för alla =)
 
 
 
 The bad boys
 
 and great ladys =)
 
 
En tanke så här på höstens morgon
 
 
 
 
 
 Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0