franska män är hälsosammare än europeiska

Otroligt!
 
Satt och skrev två inlägg igår, men det första lyckades jag stänga ner och inte ett spår finns kvar? Det brukar ju bli kvar i utkast eller så...men nej. 1 timmes bloggande nerspolat i ett svart hål där jag inte kunde hitta igen det.
 
Så då skrev jag ännu ett och då hakade datorn upp sig då jag skulle lägga in en gammal bild? Så även det försvann...
 
Ja,ja...inget viktigt kanske...bara hopplöst att man lagt tid och sen finns det inte mer.
 

Sover inget vidare, Har det inte varit sambon (som snarkar och vänder/vrider sig) så är det katterna eller min axel som värker.

Nu är huvudet tungt, känns som bomull i knoppen. Inte mjukt och skönt utan bortdomnad och värker lite, samt trött av för lite sömn under en längre tid, då min axel värkt så länge nu.

 

Igår satte vi oss och skulle titta på film. Sa till sambon, hoppas det är ngn bra film då jag är trött. Då måste det vara ngt av intresse...

 

Den första handlade om en polis som blev lurad av sin partner, och pga denna så blev han dödad vid ett knarktillslag. Då han skulle till ”sankte per” hamnade han på en annan station, där man kunde leta upp och hämta in döda brottslingar som inte ville dit de skulle. Så ja, filmen spårade ut en aning.

 

Så vi la ner den och så tittade vi på ännu en film med Brad Pitt, handlade om ett virus som gjorde större delen av befolkningen till zombies. Och Brad P skulle då ut å leta upp vart det kom ifrån för att ngn skulle hitta ett botemedel. Jag la ner efter halva filmen… liiite jobbigt detta med filmer som blir så överdrivna. Men lite så är vi kanske på väg?

 

Vi måste överdriva för att få reaktioner, människor har tappat bort sig själva. Vi går snart omkring som trötta zombies =) hela bunten. Stiger upp, jobbar (vart vi nu jobbar) presterar det som förväntas, kommer hem, lagar mat, städar undan, ser Tv, ringer eller bloggar, chattar/facebookar med en vän eller två en stund, ser Tv och lägger oss för att påbörja nästa dag på samma sätt.

 

Inga större förändringar mer än allt det tragiska och tråkiga som flera dödsfall, kanske därför jag känner mig som en zombi? Har stängt av och orkar inte leva.

Livet består ju av vardagar efter varandra... måndag till fredag, vecka ut och vecka in, åren går och vi traskar på i ullstrumporna. Ibland gör vi ngt för att en kort stund komma upp ur vardagen, ta lite luft innan vi sjunker tillbaka i bekvämlighetszonen. Men oj så trist det lät... å kändes.

 

Vad gör vi? Vad gör jag för att leva ett berikande liv? Just nu inte så speciellt mkt. Är bekväm, har inte lust, känner mig nog lite off helt enkelt.

 

 Magi- den fattas mig just nu.

 

Visste du att fransmän och fransyskor är smalast i Europa? Man har funderat varför det är så. Men ett svar kan vara att motståndet i Frankrike till snabbmatskulturen var längst. Man anser att maten ska vara genuin och smaka delikat i Frankrike. Det tar ca 11 minuter för en amerikan att äta en hamburgare medans en fransman tar hela 23 minuter på sig för att få i sig en hamburgare.

 

Jag hade en kollega under en tid av mitt arbetsliv. Hon var från Frankrike, liten och nätt. Men mkt skinn på näsan och ett riktigt krutpaket. Hon åt alltid sin mat med ett sorts lugn, njöt av varje tugga och efter maten unnade hon sig alltid ngt litet gott, som en efterätt eller dyl. Inga mängder men där var det verkligen delikat.

Allt hon gjorde kring sin mat var lixom lite exklusivt. Hon dukade upp på sin tallrik och där var det inte som hos mig, slänga i sig maten. Utan hon njöt sina tuggor väl. Ibland kunde jag undra om inte maten hann bli kall? Men, det verkade inte så.

 

Om vi äter ute, så äter vi nästan 107 kcal mer per måltid än om vi lagar maten hemma och äter den. helt enligt en undersökning.

 

Mitt dagliga kalori intag per dag ska ligga på ca 1429,5 kcal/dag
Fakta om energi
Energi mäts i kilokalorier (kcal) - det vi i dagligt tal brukar kalla för kalorier - eller kilojoule (kJ).
Kcal = kilokalorier ("kalorier")

 

 

Visste du hur mkt du bränner om du är aktiv under 1 timme?

Motionscykel i högt tempo = 778 kcal

simma i medelfart = ca 444 kcal

jogga ca = 444 kcal

Åker du skidor på längd = 593 kcal

promenera ca = 300-400 kcal beroende på farten

Trädgårdsarbete ca = 333 kcal

Städa = ca 259 kcal

skotta snö ca= 444 kcal

Sex ca= 111 kcal

 

En kanelbulle på ca 100 gram motsvarar 300 kcal... ska du äta den, gör det då om du verkligen ska njuta. Många kalorier att förbränna om du bara tar den för tröst och slänger i dig den i farten på trottoaren på väg hem.

 

Alkohol är en kaloribov. 1 glas (normalstorlek)

Vitt sött vin = 198 kcal

Rött vin = 144 kcal

Cider (1 %) =94 kcal

Starköl ca = 94 kcal

40% whisky =444 kcal

Läsk = 100 kcal

 

Vill man ta sig ett glas, tänk då även på vilken mängd och varför. Njut av ett glas rött till fredag/lördagsmyset eller 1 öl till sporten...men glömmer man mängden är man snabbt uppe i en hel del kcal.

 

Långsamma kolhydrater är bra för huden och kan minska acne problem.

Ju mer insulin i kroppen desto mer fett lagras.
Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln och utsöndras därifrån till blodet efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer av socker (glukos) i blodet. Människan har dock alltid en liten mängd insulin i blodet vilket håller sockerämnesomsättningen i balans. Utan denna basnivå av insulin börjar kroppen själv producera socker, vilket framförallt sker under natten. Det finns alltså även ett grundbehov av insulin mellan måltiderna utöver det insulin som utsöndras vid måltid.

Insulin bildas i betaceller som finns i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln.

 

Snabba kolhydrater är då tex; bullar, fikabröd, alkohol, läsk, mm

Långsamma finns i grönsaker, baljväxter, svamp, nötter, frukt och bär.

 

UNDVIK transfetter, dessa finns i färdigmat och det som ska hålla längre, kakor, godis mm

Dessa fetter ökar risken för hjärt och kärl sjukdomar. Bara för att du är smal är det ingen garanti att du är sund på insidan. Äter du färdigmat, godis, kakor mm och slarvar med din kost kan du vara i riskzonen.

 

Vi tror oftast att det är de överviktiga som är i riskzonen och alla smala personer klarar sig. Detta är en myt. Om du inte motonerar och tänker på vad du stoppar i dig, finns alltid en risk.

Det finns studier som visar att en person som har övervikt, men äter sunt och motionera/rör sig dagligen är sundare än den som är smal, rör sig sällan mer än att gå till buss/bil, äter snabbmat, färdigmat och sitter i soffan med godispåsen under helgerna.

Vi tror att fettet syns... Men då lurar vi oss själva.

 

 

Även modeller kan vara feta – på insidan

Fett som lagras runt inre organ kan vara lika farligt som fett som lagras under huden – men vara helt osynligt på utsidan.

– Ju smalare folk är, desto större blir överraskningen, säger Jimmy Bell

Om man äter för mycket fet och söt mat – och tränar för lite för att göra sig av med det – men de äter inte tillräckligt mycket för att faktiskt vara mycket feta. Forskarna tror att fettet först lagras runt magen, men att det vid en viss tidpunkt börjar lagras runt organen inne i kroppen.

 

De flesta trodde nog att det syns om man är fet. Men nu varnar läkare för att en person kan vara smal på utsidan – och fet på insidan. Att man ser smal ut är alltså ingen garanti för att man verkligen är det.

Det inre fettet är därför inte lika lätt att upptäcka men kan vara precis lika farligt som bilringarna kring midjan. menar doktor Jimmy Bell som är professor vid Imperial College, London.

– Hela tanken med att "vara tjock" måste omdefinieras, säger han.

 

 

Kanske är viktigast hur vi MÅR?

 

eller?

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0