Politiskt flum och konsumtionsteater

 
Visst är det lätt och roligare att skylla på någon annan, då det inte blir vad vi önskar?! Nu kanske du som läser tycker att jag har fel i mina åsikter och att jag upprepar mig, men det gör jag medvetet då tydligen inte ens regeringen verkar fatta.
 
Jag brukar inte skriva om politik i min blogg, men jag känner mig upprörd över läget och krisen som just nu råder i vårt land.
Jag tycker att vi ska skälla på precis varenda ett av partierna i riksdagen, och ge dem underbetyg i att det har blivit så här, att de inte hanterat situationen. Jag tycker att vi ska vara så jäkla förbannade på dem att det blir ett värde för dem att lova att undvika dyra sandlådor.
 
De vill ha våra röster, vi vill ha deras… alltså, jag vet inte ens vad jag vill ha av dem längre. Professionalitet? Hederlighet? Något mer och bättre än denna politik som på något vis “konsumeras” snarare än utvecklas.
 
 

Men All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.

2014 har folket röstat fram till en S regering, som valde att ta med miljöpartiet vid sin sida. Men S/MP är inte ensam om att besluta, de ska kompromissa och hitta lösningar som även de andra partierna röstar om.

 

Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i vårt land. Svenska folket väljer vart fjärde år 349 personer som ska företräda dem i riksdagen.
Dvs, trots att vi har S/MP vid regeringsbordet så måste även de andra som sitter vid samma bord sammarbeta. Men här har vi alltså årets flopp.

 

Riksdagens uppgifter (de personer som vi valt) är att stifta lagar, besluta om skatter och bestämma statens budget. Riksdagen granskar också regeringen och de statliga myndigheterna. Dessutom har riksdagen stort inflytande på utrikespolitiken.


Riksdagen beslutar samtidigt om alla utgiftsramar och skatteförändringar, som ett paket. De partier i riksdagen som inte stöder regeringens förslag måste också lägga fram sina motförslag som hela paket. 


Här ligger årets stora KRIS. Där den s.k alliansens har lagt ett motpaket till S/MP och de andra partierna har röstat fram en allians budget??

 

Det räcker alltså inte att oppositionspartierna har majoritet kring en enskild fråga i budgeten för att kunna fälla ett förslag. De måste enas om ett helt paket av förslag. De olika paketen ställs sedan emot varandra när riksdagen beslutar. 

 

Alltså alla 349 personer som Sveriges folk har röstat fram och vill att dessa ska sammarbeta. Alla partier, allas åsikter. Inte bara 87% mot 13% utan alla 349 personer som sitter där på en stol ska rösta och komma överens om HUR Sverige ska styras. och nu har vi alltså röstat fram alliansens budget?

 

I grundlagen står det att regeringen styr riket. Det gör den genom att lägga fram förslag, propositioner, som riksdagen sedan ska ta ställning till. Enkelt uttryckt kan man säga att regeringen föreslår och riksdagen (alla 349 personer vi röstat fram) beslutar.

Alla färger, partier nedan är framröstade av hela svenska folket!

Vi tycker olika och vill att olika partier ska ge oss sin röst. 


Demokratin


I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag. Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är på så sätt en mycket viktig del i den svenska demokratin.

Vart fjärde år är det val till riksdagen och då ska medborgarna utse 349 riksdagsledamöter. De ska representera människorna i Sverige och ledamöterna ska se till att folkets vilja genomsyrar besluten som riksdagen fattar.

Riksdagen fattar beslut som påverkar hela samhället. Samspelet mellan riksdagen och andra offentliga aktörer – regeringen, myndigheter, kommuner, landsting och EU – är stort.

 

Så, vad är det vi ska ha omval på? Är det att S/MP vill bli starkare i riksdagen och få fler stolar att sitta på för att på så sätt få igenom sin budget?


Oavsett vem som ”vinner” ett omval, kvarstår frågan om demokrati inom riksdagen. Alla som sitter på en stol är framröstad av Sveriges befolkning, som består av alla människor som bor här. Då kan ingen regering mobba/frysa ut eller nonchalera tex 13% av de valda. Man kan inte skylla på andra som S.Löfven/MP nu gör, att dom tycker annorlunda.
Då måste man gå tillbaka till sina kammare och se över sitt budgetförslag och vad som är bäst för Svenska folket. De övriga partierna måste även de kompromissa och komma fram till lösningar och inte låsa fast sig vid sin motbudget.


Att kasta sten på varandra för att man inte får igenom sin budget är otroligt irriterande för folket. Sluta tjafsa och ta era ansvar eller avgå och ge någon annan inom partiet en chans och som kan axla manteln på ett mognare och mer ansvarsfullt sätt.

 

Omröstning är dyrt och det är vi som betalar, folket har redan lagt sin röst. Då borde riksdagen kunna samarbeta.

 

Att utlysa omval, är bara ytterliga ett sätt att kasta nya stenar och ger inte några nya aha kompromisser utan endast fler låsta lägen, anser jag.

 

Vi har 3 "block" som ska sammarbeta, HUR svårt kan det vara? Skärpning!! Möjligtvis var det lättare att leka då det var 2 olika block, men färgerna har alltid varit blandade, så nu är det 3 istället för 2, å då klarar man inte av det längre. Ingen (tror jag) vill ha detta svammel och bråk.

 

 

Är dessa människor värda vår röst? Har vi valt fel?

Sängen är bäddad. De har fått precis som de ville, även om de står och pekar finger på varandra. Riksdagen ser precis ut så som de själva har skapat förutsättningarna för. Politiska marknaden är precis så utformad som de själva styrt upp och velat ha. Detta är politiskt konsumtionsteater.

 

Är folk så förbannade som vi faktiskt har rätt att vara, idag? På varenda parti i riksdagen som sitter på en stol, ingen nämnd, ingen glömd? Eller är det färgen på laget som gäller? Det senaste dygnet har jag i alla fall förfärats så smått över hur villiga många verkar vara att köra lagstuket, ha kvar alliansen istället för att jobba som egna partier och omedelbums börjar valkampanja för rött, blått eller superblått. Eftertänksamhet verkar inte räknas med.

 

 

 

 

Önskar att Olof P styrde upp och kom tillbaka genom ngn ny modig människa. Han borde finnas därute, och vara runt 28 år nu. =)

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0