kaloristinn

Ett glas vin till maten någon gång gör ingen omvälvande skillnad rent energimässigt, men blir glasen eller tillfällena fler så spelar det en större roll.

 

Alkohol är en form av utrymmesmat som bidrar med energi men inte med någon näring. När kroppen förbränner alkohol är den inte lika bra på att hålla vårt blodsocker på en jämn nivå då levern arbetar med att bryta ner alkoholen istället för att bryta ner glykogen (våra kolhydratlager) och höja vårt blodsocker.

 

Detta gör att alkoholintag inte bara bidrar med energi utan kan också leda till ett ökat matintag.

 

1 öl 5% 33 cl 132 kcal*

varav energi från alkohol: 92,4 kcal varav energi från kolhydrater: 39,6 kcal

 

I jämförelse: 1 skiva grovt rågbröd med bregott, skinka och paprika 132 kcal

 

 
Så om jag dricker 7-10 öl på en kväll, har jag fått i mig samma mängd i mackor... inte undra på att man blir mätt av ÖL!
 
 

1 cider 4,5% 33 cl* 223 kcal

varav energi från kolhydrater: 119 kcal varav energi från alkohol: 104 kcal

I jämförelse: 2 dl lättfil med 1 dl fullkornsflingor 236 kcal

 

 

 
Hmmm, ja tror jag nöjer mig med flingor och skippar cidern =) om jag nu ngn gång får för mig att dricka ngn.

 

*Kaloriinnehållet kan misstämma något då informationen på producenternas hemsida är bristfällig. ** Energiinnehållet kan skilja sig åt mellan olika vin sorter.

 

Så, det är varken nyttigt eller hälsosamt med alkohol, rent figurmässigt.

 

Hur påverkas då vår hälsa av alkohol? Det beror förstås på hur mycket man dricker, men också på vilken sorts alkohol man väljer. Om du tar dig en grogg får du i dig ren alkohol och raffinerat socker, det är den sortens alkoholdrycker som skadar kroppen mest och ger minst positiva effekter.

 

Att blanda alkohol och koffeinhaltiga energidrycker, som i vodka redbull som blev populär för några år sedan, kan vara riskfyllt för känsliga personer.

 

 

Risker? Även en måttlig vinkonsumtion kan öka risken för bröstcancer hos kvinnor. En hög totalkonsumtion av alkohol skadar hjärtmuskeln, ökar risken för cancer, bukspottkörtelinflammation och leversvikt – med död eller levertransplantation som yttersta följd.

 

 

Fett. Alkohol hämmar med andra ord fettförbränningen. Samtidigt försvinner en stor del av alkoholens energi­innehåll som värme under processen, på så sätt kan man faktiskt säga att alkohol är förbränningshöjande.

 

Tyvärr ökar stora alkoholintag också aptiten, och det är sällan man blir sugen på råkost och kokt fisk efter en blöt kväll på krogen. Dessutom försämras omdömet och man kanske stoppar i sig skräpmat som man hade undvikit i nyktert tillstånd.

 

 

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0