Inte så lätt

Ibland kan jag nog tycka att "det kan inte vara så lätt" att vara Man. Tänkte närmast på detta med att handla, tex mat på mataffären. Dom (många Män) går där med sina välskrivna lappar och följer den slaviskt. Inga impuls köp där inte.
Och min egen erfarenhet av att skicka en man på affären är just; Skriva precis allt om de varor som ska inhandlas.
 
Det går inte bara att skriva tex Havregryn, fullkorn. Nä, då jag gjorde det så kom sambon hem med rågflingor som var fullkorn för på paketet med Havregryn står det inte fullkorn utan fiberrik. suck. Så istället för att handla havregryn tog han ngt helt annat. Men visst, jag kan ju variera grötätandet =)
 
Mannen i sig blir säkert också frustrerade, dom har sällan koll på vilka livsmedel man har hemma i skåpen/kylen.
Förvirringen blir total. Dom "ser" lixom inte om ngt behövs, eller när de är på affären och handlar, om det är ngt bra extrapris på varor vi normalt har hemma. Nä, skygglappar, och tunnelseende. kan inte vara lätt?!
 
Eller så blir det som i fredags. Sambon var på möte, jag hade bett honom köpa rasperry soda streem smak. Nä, då vart det för brått, då hann han inte köpa det eller kattmat till kissarna. Trots att de smet 2 timmar tidigare från mötet! ja, vad ska man säga? Han tyckte -vi kan ju skicka efter. -jo, sant. Men nu börjar kattmaten ta slut, då båda kissarna äter special mat, så det finns inte att köpa på affären här. Och att skicka efter tar ju minst 5 arbetsdagar, till Arjeplog.
 
Eller då en man har problem med ngt, tex bilen eller skotern eller vad det nu kan vara. Då går det knappt att prata med vederbörande, för då går han omkring med problemet i skallen och ska lösa det själv. Fråga ngn om hjälp, verkar inte finnas i en Mans värld.
 
I år har skotern våran äntligen fått komma ut från garaget, han (skotern) behövde luftas. Om vi varit ute och åkt, nä...just nu är det batteri strul, så den startar inte. Gubben går omkring och kliar sig i håret, mumlar och ögonen stirrar i fjärran.
 
 
I fredags berättade sambon om att dom har ny VD på hans jobb i Skellefteå. Men han kan inget, och tydligen behöver inte manliga chefer kunna så mkt, bara dom är bra på att delegera och visa vem som bestämmer. En kvinna måste alltid kunna allt, då menar jag allt. För då minsann går det inte bara att glassa runt och styra och ställa, nä... Det är otroligt egentligen 2014.
 
Visst är det konstigt att vi fortfarande är så fast i våra könsroller.
Som detta med att handla, -Hur svårt kan det vara?
Är det så stor skillnad, så mannen inte är utrustad med att "se" vad som behövs i hemmet?
Många vill inte ens laga mat eller ens hjälpa till med mat å det som rör sig därikring.
 
Sen finns det ensamstående män som är jätteduktiga med både barn och hem. Varför är det så stor skillnad.
Ja, ok. Idag finns det många unga kvinnor som inte heller vill laga mat och sånt. Men är det egentligen så konstigt? Vi fastnar i kvinnofällan som handlar om hemmet. Detta ser ju våra döttrar och tar efter eller gör precis tvärtom-revolt.
 
Det som jag kan finna tråkigt är att vi aldrig hamnar i balans. Att visst är det bra och göra sånt vi är bra på, men om vi aldrig gör sånt vi är mindre bra på -Hur ska vi då bli bättre på det?
Så visst är det tryggt och bra, att bara göra det vi kan och lärt oss från det vi var små. Min Mor är ju jätteduktig på en hel massa saker. Och för att bli sedd som yngre med många syskon, lärde jag mig det hon kunde. För att bli sedd och älskad, få beröm och bekräftelse, vilket inte är så lätt i en stor familj.
Men jag hamnade i köket... jag gillar iof att laga mat, ha koll på vad jag äter. Men visst fan hade det varit trevligt med en middag gjord av sambon...eller nåt.
 
Man och barn
 
 "När jag började forska 1996 var jag redan pappa till två barn som var fem och tre år gamla och vi hade etablerat en hel del mönster i min familj. När jag började läsa in mig på området så förstod jag att jag själv var en del av en större problematik.

– Jag hade bara tagit ut två eller tre månaders föräldraledigt med mina två första barn, men med det tredje som föddes ett år efter jag började min forskarutbildning var jag hemma i nästan sju månader. Det tror jag var en väldigt tydlig effekt av att ha sett mig själv i ett nytt ljus.

– Föräldraledigheten innebar att jag inte kunde satsa fullt ut på min doktorandutbildning just då, men det var även en otroligt spännande resa att få lära känna sitt barn så väl som man gör när man är hemma i sex, sju månader. Det var också en aha-upplevelse, att plötsligt ha ett helhetsansvar för det som skulle göras hemma – veckoplanera, handla mat, boka BVC-tider och sånt som jag tidigare varit ovetande om.

 

Går man in i en leksaksaffär så är det fortfarande väldigt påtagligt att det finns en svart och en rosa värld, men tittar man på andra miljöer så är inte gränserna lika självklara längre. Det gäller också normerna kring heterosexualiteten."

Av Roger Klinth, 49, lektor i genusvetenskap

 

"Mannen är normen i samhället, han är privilegierad både socialt och ekonomiskt. Vi ser honom i samhällstoppen. Samtidigt är mannen överrepresenterade när det gäller missbruk, självmord och kriminalitet.  I dag kom regeringens utredning "Män och Jämställdhet" som visar att könsnormer som begränsar kvinnors livschanser även drabbar männen.

 

Men jämställdheten börjar tidigare än i skolan. Knappt 12 procent av de svenska föräldrarna delar lika på föräldrauttaget. Var fjärde pappa tar inte ut en enda dag innan barnen fyllt 2 år. Här är LO-gruppen överrepresenterad. Förklaringen ligger inte i att männen i byggbranschen bryr sig mindre om sina barn. Det handlar snarare om den könssegregerade arbetsmarknaden. I många familjer, där kvinnan arbetar inom ett låglöneyrke förlorar familjen ekonomiskt på att mannen stannar hemma.

Jämställdhetsarbetet kan inte enbart bäras upp av kvinnor. Män behöver ta ett större ansvar i hemmet, inom politiken och näringslivet.

Politiken måste framförallt stärka de reformer som möjliggör jämställdheten. Slutsatsen att män förlorar på ojämställdheten borde få en och en annan man att engagera sig för feminismen"

Aftonbladet

 

Det faktum att kvinnor på olika sätt missgynnas, diskrimineras och utsätts för våld är obestritt, omdiskuterat och föremål för omfattande forskning. Men mannen? Finns det något som talar för att det finns nackdelar med att vara man? Den där debatten handlade aldrig om det – den tittade ganska lite på verkligheten.

 

Hälsan då?

Även om män i dag är betydligt mer hälsomedvetna än förr, så lever män nämligen i nästan alla mätbara avseenden mer ohälsosamt än vad kvinnor gör. Bara var tredje man, jämfört med varannan kvinna, har vad Folkhälsoinstitutet betecknar som »hälsosamma levnadsvanor«1. Män äter för lite frukt och grönt i alla åldrar. Män är mer stillasittande och bland dem som uppger att de inte motionerar över huvudtaget är majoriteten män. Även om de numera röker lite mindre än kvinnor så använder de många gånger mer snus. De är också klart tjockare än kvinnor.

 

 Övervikt är också den hälsorisk som ökat snabbast hos både män och kvinnor under de senaste åren, och hos män är problemet större.Varannan man är numera överviktig eller fet, jämfört med var tredje kvinna. Risken att avlida i en hjärtsjukdom är i dag mer än dubbelt så hög bland män som bland kvinnor.Män drabbas dessutom av hjärt- och kärlsjukdomar ungefär tio år tidigare i livet än kvinnor

 
En annan orsak kan vara gamla, manliga privilegier som har gett oönskade hälsoeffekter – till exempel att män hade friheten att välja att supa i stället för att ta hand om familjen, medan det var mindre accepterat för kvinnor. Många orsaker till mäns utsatthet, när det handlar om kriminalitet, missbruk eller ohälsa, springer fortfarande ur ett »frivilligt missgynnande« där män väljer att utsätta sig för risker. De får väl ändå skylla sig själva? Myndigheter och media backar, kvinnor saknar anledning att driva debatten och männen tittar bort.
 
Alkoholism är ett större problem bland män än kvinnor och när Folkhälsoinstitutet mäter folks levnadsvanor framgår att runt 10 procent av kvinnorna och 16 procent av männen har riskabla alkoholvanor, och att män dricker mer än kvinnor i alla åldersgrupper.
 
– Trots att alkoholism är ett större bekymmer bland män talar man sällan om det, man är mer tillåtande. Män har alltid fått dricka alkohol så som de behagar och att själv kunna bestämma över sin alkoholkonsumtion är närmast en del av att vara en »riktig man«, säger läkaren Maria Danielsson vid Socialstyrelsen.
 
 
På ngt sätt, trots mannens överlägsna status, genom att bara vara Man. Så är det nog ändå lite synd om det manliga släktet.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0