Yoga nyttigt, oreligöst

Du vet att yoga är bra för dig, men vet du exakt hur nyttigt?

Här är ett axplock goda anledningar – både inre och yttre – som kommer att få dig att längta efter olika yogaposer. 

Att börja dagen med ett yogapass är nog en av de finaste gåvor du kan ge dig själv. Det tidiga passet på morgonen t.ex. innan dagen riktigt vaknat skapar ett djupt välbefinnande. Det fyller dig med en energi som anger tonen i både kropp och sinne under resten av dagen.

 

1 Skönare sex

Det finns andra positioner, än de du gör i bingen, som kan ge ditt sexliv ett uppsving. Tre yogaövningar som kan öka lusten är triangeln, kobran, och half spinal twist. Det menar The Journal of Sexual Medicine där 75 procent av kvinnorna i en studie uppgav att de var mer tillfredsställda efter att ha tillbringat en stund på mattan varje dag.

Vill vi inte befatta oss med sex, så gör ingen stor grej av det. Men är man intresserad av det, då finns verktygen.

 

2 Godare sömn

Yogans avslappnande effekter och meditativa inslag kan fungera som sömnpiller. Det visar svenska studier, varav en av dem egentligen syftade till att klarlägga yogans effekt på ryggbesvär. Efter sex månader uppgav hälften av gruppen, som yogat regelbundet, att de sov betydligt bättre.

Vill du se om det fungerar på dig? Övningarna finns på medicinskyoga.se.

 

3 Botar stress

Yoga har visat sig ha effekt på både fysiologiska och psykologiska aspekter av stress.

En grupp stressade och ångestfyllda kvinnor fick i en tysk studie praktisera yoga i 90 minuter två gånger i veckan.

Efter tre månader uppgav de att deppigheten hade halverats, att oron minskat med 30 procent och att deras välmående ökat med 65 procent.

 

4 Förbli frisk

Du som redan är en yogi vet att ett pass kan vara ansträngande och svettigt – effektiv fysisk träning helt enkelt. Det är faktiskt så att personer som regelbundet utövar yoga har lägre inflammationsnivåer i kroppen än andra. Forskarna tror dessutom att yoga kan sänka blodtrycket och att djupandningen verkar dämpande på kroppens reaktioner på stress.

 

5 Mindre ont

Det finns flera studier, bland annat svenska, som visat att yoga kan lindra smärta. Göran Boll, yogaterapeut vet varför.

– Den medicinska yogan (som kommer från kundaliniyogan) har fysiologiska effekter och andningsövningarna syresätter kroppen och gör att den slappnar av. Andningen påverkar även det autonoma nervsystemet och tillsammans med långa mjuka rörelser lindrar det smärta.

 


Nu kan det ju tyckas underligt att jag som utövar yoga i stort sett dagligen ändå har högt blodtryck. Jag har ifrågasatt läkarna på VC och skulle vilja undersöka varför mitt blodtryck är så högt. Men dagens läkare har inte tid och prioriterar inte att gå till botten med just blodtryck. De anser att blodtrycket är en så vanlig och "normal" åkomma att man lägger inte resurser på djupare undersökningar.

 

När det gäller förkylningar så är jag just nu inne i en. Dock har jag sluppit feber och hoppas den snart är över. Lite tröttare än normalt, men kan ändå utföra mitt jobb.

 

Under Mars månad blir det två övningar samt ett återkommande mantra som jag utövar. Dels är det Mars och vintertiden skall bytas ut till vår, även om man inte ser ngt av det genom fönstret. Men iaf, är det en tid för balans.

Så dessa två övningar kör jag nu:

1)

Stå på alla fyra, höftbrett isär med knäna, vi ska lyfta motsatt arm och ben. börja med att lyfta vänster arm och höger ben, näsan pekar mot golvet. Håll med långa djupa andetag i tre minuter på varje sida.
Stärker nervsystemet och balanserar oss.
 
2)
 
 
Trädet. Stå rakt, spänn magen och sätt ena foten mot låret. Lyft händerna över huvudet, handflatorna ihop.
Långa djupa andetag och focus på ditt tredje öga (mellan ögonbrynen)
1 min med vardera ben.
 
 
Mantra för Mars är;
Ra Ma
upprepa 31 min. denna meditation kan du även göra då du går. Ra med ena foten och Ma med andra, högt eller tyst, ditt val.
 
 
 
Hämtar denna fråga från Göran Bolls hemsida, och vill dela med mig då många har funderingar kring religion då det gäller Yoga.

Hej!

Kan man gå på yoga enbart för att få ut den fysiska träningen som yoga ger en? Eller “måste” man tillämpa sig den österländska “religionen” med alla dess delar som meditation osv? Jag frågar därför att inom kristendomen så “bör” man inte ha något med sådant här att göra (yoga). Eftersom Yogan “tillhör” Buddhism/Hinduism? Och när man gör de olika yoga positionerna- Skall man då försöka att gå in i t.ex. Hundens karaktär och “känna” sig som hunden och dess egenskaper?

Tacksam för svar snarast! =)

 

Hej!

Det fina med yogan är att den låter dig ta till dig precis så mycket som du vill av den. Du kan nöja dig med att utöva den som en träningsform. Du måste inte känna dig som en hund eller gräshoppa när du står i en position, bara vara närvarande i stunden.

 

Sen ett klargörande: Yoga är inte en religion, den hör inte till varken hinduism eller buddism. Yoga som disciplin kan spåras 5-6.000 år tillbaka i tiden. Buddha som levde ca 500 f.Kr var yogi först, men buddismen kom sen. Hinduismen uppstod enligt flera olika källor ca 1500 f.Kr och är alltså också yngre än yogan. Dessa religioner har anammat yoga på olika sätt men yogan fanns långt innan.

 

Likaväl som vi anammar kristendomens olika aspekter i våra liv. Det finns även en del teorier att Jesus själv utövade yoga, dvs var en yogi.

Göran Bolls hemsida:

http://www.medicinskyoga.se/

 

Yoga är inte religiöst
Genom årtusendena har yoga felaktigt kopplats samman med olika teologiska och filosofiska system. Yoga i sig själv är inte någon religion och är inte heller kopplad till någon specifik religion. Yoga är först och främst en praktisk fysisk, mental och andlig disciplin som förespråkar personligt utövande ledande till andlig insikt. Yoga är helt enkelt ett verktyg som ger dig möjlighet att utforska din egen mänskliga natur.

 

Om vi inte är fria individer att göra våra val, tror jag personligen att vi enbart hämmar vår egen inre utveckling. Man får tro på vad man vill, bara man känner sig tillfreds med sina val. Är du rädd för religion? Är du rädd att bli dömd av andra, då anser jag att du/vi inte längre är fria att välja själva. Vem är vi då?

 

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0