Film, en fantastiska värld

I filmens regi såg vi "Hobbit: femhäraslaget" i helgen. den sista i den triologin.
 
 

Det är snart tio år sedan Peter Jackson kopplade på filmhistoriens mäktigaste overdrive och med öppna spjäll såg till att Frodo och Sam, efter oerhörda strapatser, tog sig till Domedagsbergets flammande lågor för att förstöra ringen.

Den goda kraften segrade till slut i "Sagan om konungens återkomst".

 

 

Om ni överhuvudtaget varit oroliga sedan ni fick veta att Jackson åter kastat sig in i Tolkiens värld, får ni här direkt ett lugnande besked: Förspelet till "Sagan om ringen"- trilogin - "Hobbit: En oväntad resa" - är ett magnifikt äventyr och en filmjulklapp av vidunderliga mått

 

 

Här läggs hela grunden. Det är genom sin farbror Bilbo som Frodo kommer i kontakt med ringen för första gången.

Trollkarlen Gandalf lyckas övertyga de tretton dvärgarna att Bilbo är inbrottstjuv. Och därmed perfekt som en fjortonde medlem i en äventyrlig expedition, ledd av legendariske krigaren Thorin Ekensköld, för att återta dvärgarnas rike Erebor från den skräckinjagande och lömske draken Smaug

 

Tidsmässigt befinner vi oss 60 år innan trilogin utspelas och själva handlingen berättar om hur det egentligen gick till när den blyge och hemkäre Bilbo fick tag på Ringen.

Ian Holm som gjorde Bilbo i "Sagan om ringen"-trilogin dyker upp i filmens början som den gamle Bilbo och i en scen återkommer Elijah Wood som Frodo.

 

 

Många skådespelare från "Sagan om ringen" förekommer även i "Hobbit". Ian McKellen gör åter rollen som Gandalf, Cate Blanchett är tillbaka som Galadriel och Hugo Weaving och Christopher Lee repriserar sina roller som Elrond och Saruman.

"Hobbit: En oväntad resa" är den första filmen i Peter Jacksons trilogi baserad på JRR Tolkiens barnbok "Hobbiten eller bort och hem igen" som publicerades första gången 1937.

Berättelsen ger bakgrunden till den historia som återfinns i den betydligt mörkare romantrilogin "Sagan om ringen". Den första boken i sviten publicerades 1954 och filmerna fick premiär vid jul åren 2001-2003.

 

Den sista. "Hobbit: femhäraslaget"
För att bjuda på ett ständigt flöde av innehåll – ödesdrabbade kärlekshistorier, horder av olika rollfigurer, hotade vänskaper, maktspel, mängder av blinkningar och förgrund till "Sagan om ringen", nya grupper som anländer till de till synes oändliga striderna – har "Hobbit: femhäraslaget" märkligt många transportsträckor, som Jackson förgäves försöker ge tyngd åt

Startsträckan är minimal. Den tredje och avslutande delen i Hobbit-trilogin tar vid nästan exakt där den andra slutade: den gigantiska draken Smaug anfaller Sjöstaden och bränner ned den till grunden, men kan ändå besegras av den tappre Bard.

Snart hopar sig givetvis nya problem

 

Fans och de som känner till trilogin kommer att nicka mycket igenkännande åt ”Hobbit” – lite väl igenkännande.

Om vi hade haft en betygsskala från 1 till 7 så hade Hobbit definitivt fått en sjua för sin osedvanligt fantastiska ljud- och bildkvalitet. 3D-effekten och bildkvaliteten är av en helt annan värld! Filmen presenteras med en skärpa och naturliga rörelser som vi aldrig sett på film förut. Ljudspåret är så innehållsrikt, detaljerat och exakt att vi sitter och flinar belåtet i soffan åt hur bra allting låter!

 

En eloge dock till trion Martin Freeman, som gjort Bilbo så älskansvärd trots de ludna stor­fötterna, Ian McKellen och hans godhjärtade magiker Gandalf samt den snygge dvärgen Richard Armitage som lyckades göra sin självcentrerade dvärgledare Thorin till något betydligt mer än en konstig krumelur. Riktigt bra skådespelare, allihop.

 

Dock ser man inte mkt av att de skulle vara dvärgar mer än att dom spökats ut till konstiga och lite löjliga figurer. Dock inte alla, kung Thorin får ju se bra ut.

 

Min sambo hävdar ju dock att filmerna "Hobbit" inte är en grund för sagan om ringen triologierna. Och jag orkar faktiskt inte gräla med honom om hans oförstånd. Som ett fan till dessa fantasirika filmerna och lite av en nörd på området kan jag bara skaka på huvudet =) Dock kom jag ihåg fel då det gällde  den snygge dvärgen Richard Armitage/ kung Thorin. Jag trodde han var med i sagan om ringen, men så var det inte. blandade ihop det. Vilket inte är vanligt då det kommer till mitt minne. men ja, jag erkänner misstaget. (om han nu läser detta, annars får det vara) Fel hade han iaf då det gällde filmernas grund. så vi hade varsitt fel.

 

Övrigt har helgen varit lugn. jag hade -20,5 imorse på min temp. så idag inväntar jag lite mildare temperatur för min dagliga promenad.

Jag måste även sätta igång och leta papper för sonens räkning då tydligen dokument har försvunnit. Suck.

Fick ett samtal om massage idag av en ny kund, men denne får återkomma efter den 20 då jag inte är sjukskriven längre. Min axel orkar inga massager ännu på någon tid.

 

Utanför fönstret faller ett fjäderlätt snöfall, tyst landar det så fint på den redan höga snömassan, och vi hade kunnat varit utan denna snö också.

Har kommit på en kul grej till bröllopet, hoppas bara att det går att utföra =)

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0