En tvilling baby (farmor är ju oxå tvilling)

22.maj – 21.juni

De små Tvillingbarnen tillhör lufttecknet, vilket visar på ett intellektuellt och socialt barn. Tecknet styrs av planeten Merkurius, som står för bl. a. kommunikation och förmågan att tänka. Tvillingbarnen börjar ofta prata tidigt, och de pratar mycket. De pratar sig in och ut från saker, och är otroligt nyfikna. Tvillingarna är mycket sociala och älskar att samla människor. Fantasin är stor, och de är inte alltid så noga på vart gränsen mellan fantasi och verklighet går.

Råd till föräldrarna: Lär Tvillingbarnet vikten av rätt och fel. Ge dina barn frihet att komma och gå.

 

Finns mkt att hitta på nätet.

En roulett på vilket namn som skulle passa. Då slår man ihop Modern och Faderns namn och födelseår och då blev det     India, Nemi

Det var ju skoj.

 

Baby info.

Kärleken spirar

Överväldigande moderskänslor med en gång eller låter de stora känslorna vänta på sig? Bådadera är lika vanliga. En jobbig graviditet eller förlossning kan fördröja moderskänslorna. Som nybliven mamma eller pappa kommer du också att uppleva ett virrvarr av känslor - glädje, sorg, lycka, längtan, trötthet. Den nya situationen är överväldigande och många tänker "Hur ska jag kunna få detta hjälplösa barn att överleva?" Att en mor ska hålla barnet vid liv med sina bröst kan verka märkligt, men det kan hon och det sker också, i regel utan större svårigheter. 

En del kvinnor upplever en nedstämdhet som är långvarigare än den vanligare Babybluesen efter en födsel. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt med sjukvården om man misstänker att man själv, eller någon i ens närhet har förlossningsdepression.

 

Kom igång med amningen:

  • Lägg barnet till bröstet när det är ordentligt hungrigt.
  • Ge dig själv god tid till amning.
  • Hitta en bra stol med bra stöd och försök att slappna av.
  • Drick när du är törstig.
  • Tro på dig själv och att du kan amma. 
Därför är amningen bäst - några av de bra fördelarna är:
  • Maten finns alltid lättillgänglig.
  • Mjölken är perfekt tempererad till 37 grader.
  • Kokning och sterilisering av flaskor är inte nödvändigt.
  • Mjölken blir inte sur och har obegränsad hållbarhet.
  • Bröstet passar perfekt till barnets mun och gom.
  • Det är helt gratis.
  • Ger skydd både mot allergier och sjukdomar hos barnet.

 

Inte bara en liten hjälplös klump:

Det nyfödda barnet är mer än en hjälplös klump av reflexer och tillfälliga rörelser. Redan i moderlivet uppfattar fostret syn, ljud, lukt och beröring. Faktiskt kan barnet redan några timmar efter födseln känna igen moderns ansikte och lukt och reagerar på olika röster. Några av reflexerna kommer att bestå livet ut, t ex att blinka och att andas. Andra, t ex gångreflexen och gripreflexen, försvinner efter hand.

 

Viktigt att tänka på:

Barnet ska sova på rygg. Den främsta anledningen/ orsaken till detta är att förebygga plötslig spädbarnsdöd. I vaket tillstånd bör babyn vara mycket på magen, dels för att träna upp muskulaturen, dels för att förebygga sned nacke och platt bakhuvud.

 

Den fysiska kontakten är viktig. Barnet har ett stort behov av kärleksfull beröring för att utvecklas. När babyn låg i din mage var hon van vid att höra dina hjärtslag och känna rörelserna när du gick. Det kanske inte är så underligt att många bebisar älskar att bli burna av mamma och pappa och kommer till ro i deras famn.

 

Vi vet att det nyfödda barnet reagerar på rytmen och tonfallet i mammans röst och att det kan känna igen ljud som det hört i fosterlivet. För spädbarn är också rytmiska ljud rogivande, speciellt om rytmen ligger kring 60 slag per minut (=normal hjärtfrekvens). Musik och sång verkar sömngivande på barnet, speciellt under de 6 första månaderna. Läs mer om barn och musik (Musiken i barnet).

 

Baby sömn

Nyfödda barn sover ungefär 60% av dygnet men det varierar från barn till barn. Ungefär 15-21 timmars sömn är vanligt. Kolikbarn sover mindre. Det nyfödda barnet sover tungt och ljud verkar inte störa det. Många menar tvärt om att babyn sover bättre och känner sig tryggare med lite ljud och rörelse omkring sig. Däremot är det bra att göra det mörkt, lugnt och skönt för barnet på kvällen innan det är dags att sova för att visa att det snart är natt. På det sättet kommer barnet snabbare in i föräldrarnas dygnsrytm. På natten får du räkna med att barnet kräver flera måltider, men barnet vaknar oftast inte helt och hållet om man håller det mörkt och tyst i rummet där barnet sover. Blöjbyte och amning kan ske i mörker med endast en nattlampa tänd vid behov.

 

Gråt

Ett nyfött barn gråter inte med tårar, det bara skriker. Orsaken är att tårkanalen inte klarar av att producera så mycket vatten de första veckorna, bara nog för att hålla ögonen fuktiga.

De första tårarna kommer oftast när barnet är runt tre-fyra veckor gammalt. 

På grund av att nyfödda kan ha lite trängre och omogna tårkanaler är det väldigt vanligt att spädbarn får smuts i ögonen. 

— Det är svårt att ge facit, då en del babys har stort sugbehov. Men man behöver hitta en bra balans och inte stoppa in nappen så snart babyn gråter, säger hon. 

Ändå tycker hon att nappen i många situationer ger barnen trygghet och att de därför måste få lov att använda den med vissa begränsningar.

 

Ingen kudde första året.

– Barnet riskerar att få kudden över ansiktet. Detta kan leda till att barnet andas i utandad luft, CO2-ansamling eller inte kan andas alls. En baby har inte ett utvecklat rörelsemönster för att kunna putta kudden och andra saker om det täcker över huvudet, förklarar Fiving Karlstad i LUB. 

– Har ni intrycket att de flesta föräldrar vet att babyn inte ska ha kudde?

– Jag tror att många känner till dessa riskfaktorer och vi ser av besöksantalet på vår nätsida om förebyggande av spärdbarnsdöd att det är en av de mest besökta sidorna vi har, upplyser Giving Kalstad. 

 

 

Plötslig spädbarns DÖD

Centrala riskfaktorer för spädbarnsdöd är: 

FORTFARANDE OVISST: En riskfaktor ökar sannorlikheten, men är inte en orsak. Barn dör även i spädbarnsdöd utan att några kända riskfaktorer fanns, skruver LUB.no på sin nätsida. Foto: Stock Photos

FORTFARANDE OVISST: En riskfaktor ökar sannorlikheten, men är inte en orsak. Barn dör även i spädbarnsdöd utan att några kända riskfaktorer fanns, skruver LUB.no på sin nätsida. Foto: Stock Photos

  • Sova på magen
  • Rökning och nikotin
  • CO2-ansamling
  • Överhettning 
  • Otrygg samsovning
  • Lågviktiga och för tidigt födda barn
  • Den största riskfaktorn ligger i barnets sovmiljö från födseln och framåt. Specifika riskfaktorer knutna till sovmiljön är: 
  • Mjuk eller sliten madrass
  • Olämpliga sängkläder, tunga täcken, flera gosedjur mm
  • Användande av mössa inne
  • Tilltäppning av barnvagnsöppningen
  • Användande av kudde i barnsängen
  • Täcke/filt över ansiktet
 
 
 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0