Barnbarn å cermonier

Jag hade svårt att somna igår, klockan drog iväg och jag låg där och funderade och hade lite svårt att stoppa flödet i hjärnan.
Jag tänkte på allt som komma skall. Att bli farmor var nog inte riktigt vad jag trodde skulle ske, dumt av mig kanske =) Men nu är jag glad att min son med frun sin ska få en liten baby och jag ska få ett barnbarn.
Livet går vidare och nya spännande saker händer som gör att livet hela tiden är föränderligt.
 
Vad är då skillnaden på detta?

Är det skillnad på dop ?

Ja, ur kyrkans perspektiv är det stor skillnad. Dop är en fest då vi firar och gläds över att en människa blir del av ett sammanhang. Vid dop bekräftas att man ingår i en större gemenskap: församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj. Dopet är inte en namngivningsceremoni, men namnet spelar en central roll. Namnet är viktigt, eftersom den som döps inte är anonym. Det är just denna människa som döps, den unika individen. 
Dopet är en gåva. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet innebär att få leva i förlåtelse, och vara välsignad. Att döpas innebär att bli en del av Jesu liv, död och uppståndelse.  

 

och Namngivningsceremoni? (detta har föräldrarna valt, då de inte är troende)

När man har ett namnkalas eller en namngivning så har barnet antagligen redan fått ett namn som registrerats hos skatteverket, men ni vill ändå fira detta. Namnkalas är något som man ofta har istället för ett dop för att uppmärksamma barnet och på ett litet högtidligt sätt ge barnet dess namn.

Namnkalas      

Ett namnkalas kan ha olika karaktär men ofta hålls det mycket enkelt, för alla nära och kära. Man bjuder på enkel mat och dryck samt har en stund där man fokuserar på barnet.        
Under denna stund kan man läsa en dikt, utbringa en skål för barnet och dess namn. Det kan även vara roligt att berätta för alla hur barnet har fått sitt namn eller varför just det vald namnet blev valt. Andra tips kan vara att berätta om namnets historia eller vad det står för.         

               

Ett kul sätt att utföra själva namngivningscermonin är att alla sjunger sånger tillsammans för barnet. Detta får gärna vara barnvisor som barnet gillar. Det är ju trots allt barnets dag idag. Ett alternativ till att hälla vatten på huvudet, som det görs vid ett dop, är att istället ta hans hand- eller fotavtryck och sätta in dessa i hans album. Något roligt för framtiden kan även vara om alla skriver en liten text eller hälsning till barnet som sedan sparas i ett album eller i boken om "mig själv".

Visst går det att ha: Fadder vid namnkalas - Presenter på namnkalas - Lekar och aktiviteter - Inbjudan, bara du själv sätter gränserna för just ditt namnkalas.

Ett exempel hur man kan göra;

De började med att berätta vad barnet skulle heta och varifrån namnet kom ifrån. De spelade sedan en barnlåt där alla sjöng med och presenterade sedan hans gudföräldrar. Sedan var det en liten ceremoni där man gjorde hand och fotavtryck på barnet och var sin hand på föräldrarna på sidan om och avslutade det hela med ett ballonguppsläpp.

 

Betydelser? Dessa är några namn som är lite funderingar kring. de funderar dock inte på mitt förslag, men tar med det ändå. =)

Pojknamn.

Ymer betyder; Ymer är i nordisk mytologi en preexistent jätte som skapats ur rimfrosten från Nifelheim och gnistorna från Muspelheim, och som höll till i Ginnungagap, enligt Snorre Sturlassons Edda.
Namnet Ymer betyder "skriket" (norse-mythology.org) men det kan också härledas från det indoeuropeiska yama som betyder "tvilling"; jfr gemini.
Idag finns 96 män/pojkar med namnet.
Isbrytaren i Luleå hamn heter Ymer.
 
Mitt förslag var då Ymre Nikodemus. Ymre verkar mkt anonymt, jag hittar ingen betydelse för namnet. Men Nikodemus (Nicodemus) är ett mansnamn, nära släkt med mansnamnet Nikolaus, sammansatt av de grekiska orden för seger och folk. Tidigare namnsdag i den svenska namnlängden var 1 juni, men namnet utgick på grund av för få namnbärare 1993.
Sonens far heter ju Nicolai, vilket också hade varit fint att använda.
 
Flicknamn:
 
Nemi med stavelsen Naemi betyder "lycklig"
Eva är ett kvinnonamn, med innebörden (det hebreiska ordet) chawa, som betecknar den bibliska urmodern, livgivaren. Motsvarande ord i arabiskan är hava. Ordet är inte ett namn utan betyder helt enkelt att ge liv dvs. mänsklighetens livmoder. Chavah i Första Mosebok 1 Mosebok 3:20 har översatts till Eva (lat. Eva och Heva, eng. Eve).
Sofi, kommer från det grekiska namnet sophiea som betyder "visdom".
 
 
Det känns som betydelsen på dessa namn är bra och kloka =) vilket känns bra. Men man ska ju alltid fundera över att barnet ska ju kallas för sitt namn även i tonåren, är namnen en tjej/kill magnet eller är det tvärtom, finns risk för namnmobbing??
Som förälder har man ju ett stort ansvar så det blir bra för sitt barn.
 
 
 
 
Funderar på en inbjudan =)
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0