Lat eller bara offerkoftan

Hälsa är ju ett ganska vitt begrepp. Mår man inte bra är det svårt att göra förändringar det vet de flesta. Men att må bra kan det krävas förändringar, och då återstår frågan om vart och vad man ska förändra.
 
Mental hälsa  – vad betyder det egentligen? Det är väldigt mycket fokus på psykisk ohälsa just nu, men vet du hur det påverkar din kropp och hälsa?
 
Det är "lätt" att skylla på vikten, för den blir ofta ganska påtaglig. Magen putar, konditionen är flåsig och det går att "ta" på. Men hur hamnar man i det, varför låter man kroppen förfalla från början?
 
Många går ner i vikt av sorg, lika många går upp i vikt för att finna tröst. Dvs, man tappar aptiten eller man överäter.
Det jag kan tycka är det väsentliga med hälsan är att hitta den bakomliggande faktorn som gör att vi inte mår bra.
 
Stress är en av faktorerna man kan titta på, men de flesta vet att stress kan orsaka övervikt, sömnsvårigheter, pressen, förväntningarna och utmaningarna i din vardag som blir för stor på dig och du känner dig stressad. Stress är kroppens försvar på dessa reaktioner.
En del tror det finns bra och dålig stress. Men all stress idag är i stort sett av ondo. Visst är det bra att ibland få en kick därbak, men då kan vi vända på det. Varför har vi då "stannat" av? Stress är kroppens  larmberedskap och ska vi befinna oss i alarm ständigt bränns vi ut. Men då vi ska utöva ngt som tex en tävling, så är det ju bra med ett adrenalinpåslag, men det vill jag inte kalla stress.
 
Vi vet ju att vi som människor är lata av oss, generellt. Sen finns det de som hela tiden jagar på, de har svårt att stanna upp. Där ligger ofta en bakomliggande orsak att hinna, vad beror det på? Söker man bekräftelse på det man gör, är man rädd att inte bli sedd då skapar denna stress.
 
En del älskar att alltid vara i farten, de jagar livet och vill hinna och uppleva allt och kan då missa hela livspoängen, dvs Nuet.
 
Idag 2015 är vi ett stressat folk, vi ska prestera. Sen har vi motsatsen, alla som inte orkar med i det hektiska tempot och ändå försöker hänga med. Vi är olika vi människor. Därför borde vi ha olika funktioner. Tittar jag på ayurveda så är det tre typer (doschor) som symboliserar oss olika människor. För att upprätthålla ett gott kroppsligt och mentalt välbefinnande krävs att vi lever hälsosamt under livets olika faser, så att en balans infinner sig mellan våra elementära energier. Det är när balansen mellan dessa energier rubbas som vi riskerar att drabbas av sjukdom  och ohälsa.
 
Levern t.e.x påverkas av frustrationer och vrede, vilket kan ge spänningshuvudvärk, spända käkar, ont i muskler och oklart syn. Lungorna däremot, tar stryk av sorg som inte bearbetats, som kan ge upphov alla slags lungproblem som astma, hosta och lungvägsproblem mm, mm
 
Men problemet är inte intentionerna, de är som oftast väldigt skarpa och målmedvetna! Vi VET vad vi vill, hur vi vill se ut och må och vad som bör göras! Vi är en hel generation av överpresterande stressjunkies med ständigt dåligt samvete med full koll på allt!
 
 
Så, Varför blir vi i obalans? (hehe)
 
Ja, obalans kan skapas av det liv vi befinner oss i. Relationer, ekonomi, arbete är väl det som är de stora delarna i livet.
Dåliga relationer får oss att må dåligt, och stannar vi kvar i en dålig relation är det svårt att förändra det övriga. Vi blir stressade och tar till de medel som finns, alkohol, överätning, socker och vi blir sjuka på ett eller annat sätt. Tex tvåsamheten, att vara ensam i tvåsamheten är ett gissel. Men förändring är svårt och kan upplevas som omöjlig om man mår dåligt.
Ekonomi är en annan bov i livet. Dålig ekonomi får oss att agera dumdristigt, lånar pengar, köper onyttigheter, äter dåligt, vi blir apatiska och känslan av att vad man än gör spelar ingen roll och man tar på sig, precis som i relationer och dåliga jobb en offerkofta.
 
 
Problemet är bara att de tankar (och de reaktionsmönster som de föder) som man förtränger, de känslor man inte orkar ta itu med, den offerkofta man lullat in sig i – har mycket större makt över din hälsa än alla “fitness *Crossfit  *hälsokost i världen kan ge dig…
 
Så i grund och botten måste vi ha en livsituation som känns bra, annars blir det obalanser och vi tar till olika stimuli för att hitta en balans i obalansen istället för att ta oss ur och förändra det som gör oss obalanserade.
 
Så för att minska i vikt, så måste jag titta på orsaken till varför jag behåller mitt skyddande lagar om min kropp, varför jag stannar under offerkoftan och inte agerar som borde vara det enda vettiga.
Vikt är "lätt" att prata om, men hitta den verkliga orsaken är svårare att komma fram till. För att den ska komma till ytan behöver jag över de hinder som hindrar min självinsikt.
 
Men det är lättare att sitta där i koftan och må skit och rikta sitt missbehag på annat än att ta tag i det som skavar ens själ. Livets förändringar kräver mod och tillit till den egna förmågan att våga kasta sig ut i det negativa för att nå till det positiva.
 
stress
 
 
Ett skutt till vardagen då...
För övrigt så var vi i stugan igår, ett paradis i naturen. Solen sken och vi myste, grillade hamburgare och det smakar så ljuvligt ute. Vi kom hem och bestämde oss för att nu blir det även GRILLpremiär hemma. Så fram med kött och kyckling , grillen hämtades och så blev det grillat till middag. MUMS.
 
 
 
Grillen på plats =) trots all snö.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0