Fått tid nu

Jahapp, nu har jag så fått operationstid (slutet av februari)  för ny operation av min onda, hatade axel. Ja, hatad då den begränsar mitt liv så pass mkt som den gör.
 
Jippi att det äntligen sker, :-D så mitt liv nu kan börja om igen.
Nää, det är inte en livshotande åkomma, bara en mkt långtråkig värkande & ond axel, suck
 
Dagarna rinner på. Vi har haft två möten denna vecka och jag har varit till sjukgymnasten i måndags. Sa just till min sjukgymnast då jag var där -idag känns nog axeln aningen bättre =) Det var alltså måndag, hade varit hemma hela veckan före och "vilat" med förkylning, så axeln kändes nästa bättre. Då måndagen var slut, så var smärtan tillbaka i sin fulla kraft =( så, det visade bara mig att jobbet påverkar axeln definitivt.
 
 
Efter onsdagsmötet fick jag låna hem Nemi, helt underbart. Men det märks att hon nu kommit till 8 månaders stadiet.
 
Och om Barn:
Sömnritualer
Dra ner rullgardinen eller dra för gardinerna, stoppa om barnet, spela en speldosa och om barnet är lite större kan det vara bra att ha en säng-mobil eller nån leksak som det kan titta på.
En nattlampa kan vara bra eftersom det är bra för barnet att inte bli rädd för mörkret när det öppnar ögonen. Men med nattlampa får man göra som man vill. Jag tror dock att det är bra att ha en.
 
 
Om den lilla bebisen plötsligt inte vill sova när man lägger det i sängen så plocka upp det igen. Min ganska ringa erfarenhet är att små bebisar annars, i stressen av att inte bli upplockade, arbetar upp sig till en hysterisk skrik-nivå som gör det omöjligt att få det att sova igen.
Börja om från den mysiga stunden i soffan eller sängen. Gosa med bebisen. Om den verkar trött så försök lägga bebisen i sängen igen. Funkar det inte på tre gånger så låt hellre bebisen somna i din famn, men lägg alltid barnet i sängen när det sover. Om bebisen inte alls vill sova så är det bara att respektera detta.
 

Om barnet vaknar på kvällen, natten (när det inte ska äta) så försök låta bli att ta upp det. Helst, om det går…så försök bara att låta bebisen ligga. Klappa och smek bebisen och prata lugnande med det. Det är bra att upprepa samma fras om och om igen, tex ”Mamma/pappa är här. Försök nu att sova.”. Om det inte går att trösta barnet på något annat sätt och ovan inte fungerar så måste man ju ta upp det, men sitt då gärna still eller håll dig i samma rum så att det inte blir för många nya spännande saker för en nyfiken bebis att titta på. Om det är dags för mat så mata barnet men lägg gärna det i sängen igen. Det är viktigt att barnet förknippar sängen med en belåten, mätt känsla.

 

Barn över 8 månader kämpar ofta mot sömnen eftersom de vill vara uppe med sina föräldrar eller för att de är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Det är ingen lätt sak för barnet att lära sig att man behöver sova också

När bebisen blir ngt äldre, runt 8-12 månader, så drömmer dom också livligare. Då kan det hända att dom vaknar och illvrålar.

Om barnet är verkligen skräckslaget, för det kan dom bli, så plocka upp det med en gång och krama och pussa. Om det har drömt något läskigt så kan man inte bara förvänta sig att det ska somna om igen.

 

Kommunikation

I den här åldern börjar många barn att

  • jollra mer två- och trestavigt, till exempel ma-ma-ma eller ba-ba-ba
  • försöka imitera det språk som talas runt barnet
  • lyssna uppmärksamt när man talar
  • reagera när det hör sitt eget namn
  • förstå innebörden av ordet nej
  • höra skillnad på frågor och påståenden
  • använda rösten för att uttrycka glädje och ilska.

De flesta barn utvecklar nu förmågan till social kontakt. Genom att försöka förstå och tolka varandras uttryck lär sig barnet och den vuxne att kommunicera med varandra. Barnet meddelar på sitt speciella sätt när det vill äta, sova eller leka. Barnet kan ropa istället för att skrika när det vill något.

 

I den här åldern börjar barnet också uppmärksamma andra barn. Man kan se att barn i samma ålder börjar le och krypa fram till varandra och kanske försöka ta varandras leksaker

 

Tips

  • Läs och titta i böcker med barnet. Det är bra med böcker som är bitvänliga och inte har för skarpa kanter.
  • Rulla en boll mellan er. "Jag rullar till dig, nu är det din tur att rulla till mig."
  • Berätta om det ni ser när ni är ute och går och hur det låter: "Titta där kommer en hund. Hur låter en hund? Vov vov "
  • Prata och sjung gärna. Gör ramsor och fingerlekar som till exempel Imse Vimse spindel.
  • Fråga gärna om tips på biblioteket om skivor eller böcker med sånger och ramsor. Man kan också leta själv på nätet.
  • Gör en bok med inplastade bilder på barnet och personer i barnets närhet. Peka och titta i den tillsammans
 
 
Barnet kan bli oroligt om man lämnar det och följer gärna efter när man försvinner utom synhåll. Om barnet har en trygg relation till en eller flera vuxna brukar separationsängslan och rädslan för det främmande bli mindre efterhand.
 
Om/när barnet börjar säga sina första ord är det bra att undvika att rätta barnet. Det kan hämma lusten att pröva nya ljud. Man kan istället bara upprepa orden som de egentligen ska låta. Det stimulerar barnet att lära sig.
 
 
Kanske har de första tänderna kommit nu. Barnet använder käkarna för att finfördela maten och provar tungan för att skapa nya, roliga ljud. Det brukar vara en bra tidpunkt att börja med lite större bitar i maten. De större bitarna kräver och stimulerar andra munrörelser och det bidrar i sin tur till en bättre utvecklad förmåga att tala tydligare. Barnet behöver både smaka och känna på maten. Man kan ge barnet en egen sked, samtidigt som man matar med en annan sked.
 
<3
 
Ja, ett helt liv att lära sig nya saker och allt går väldigt snabbt med små barn, mkt utveckling sker ständigt.
Älskar mitt lilla barnbarn så enormt mkt. Hon är så enormt fin, så man blir alldeles kollrig =)
 
Annars händer det inte så mkt här. Ingen ny kisse än så länge, men visst finns längtan.
 
Väntar fortfarande på sambons julklapp, som verkar vara svår att få till. =(
 
 

Längtar...
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0