Täbbt i näsan...& (s)katt?

Är hemma med förkylning och feber. Näsan är täbbt, vänster öga rinner och det svider, örat & hals värker också =( vet...tjatigt. sjuk är inte kul, så e det. Febern har iaf gått ner, men kroppen är trött.
Gick hem då jag hade feber på måndag och jag blev bara sämre. så tempen har legat på 38-38,5 inte speciellt högt, men uch vad kroppen påverkas. Ska inte gå för tidigt till jobbet så jag får "bakslag" även om jag vet att jag behövs, så måste jag ta hand om mig först.
 
Tänker på systerdotter som ofta får feber och infektioner. Ligger på sjukhuset igen, men hoppas, hoppas att dom får bukt med infektionen så hon får åka och operera sina ben nu i februari. Ber dagligen till Universum för henne, håller tummarna att det vänder och ngt positivt sker.
Gäller att finna de där positiva tankarna för att vända den onda mörka spiralen till h-vetet.
 
Har ju inte kunnat träffa Nemi på hela tre dagar =´( Saknar trollet så himla mycket. Men tog en bild i söndags av henne, då hon fått en ny overall av mig. Hon är ju så gudomligt söt och fin så hon ser ut som en lite karamell.
 
 
 
Ny overall &
Underbart söt i den mössa också. =D
 
 
Innan luggen kapades =)
 

Oj, så "stor" hon blev då mamma M klippte luggen.
 
 
 Åhhh, så söt. Fick den idag å då längtar jag ju ännu mer efter min lilla skatt.
 
 
Tips:
För barnen, Pekbok med djur på you tube
 
https://www.youtube.com/watch?v=IQGvPhgJzPI
 
 
Har handlat lite på nätet idag till Nemi, lite leksaker. Hon blir ju större och mer utmaningar behövs.
Får se vad hon tycker då det kommer. =) Kanske några får följa med hem, så kan man byta fram och åter mellan mig och barnen/föräldrarna.
 
 
Katt sugen e jag. Nu när jag varit hemma och visserligen kelat med mango så saknar jag Chanti =(
Vill så gärna ha två kissar, en egen.
 
Mango är nu snart 12- till sommaren? tror vi iaf.
Katters ungefärliga ålder jämfört med människans

Katt           Människa

6 månader        10 år

8 månader        13 år    

1 år                 15 år  

2 år                 25 år  

4 år                 40 år  

7 år                 50 år

10 år                 60 år

15 år                 75 år

20 år               105 år

30 år               120 år

 

Vad kostar då en katt? En huskatt kostar ju allt ifrån 500-5000 då det finns de som har raskatt blandningar.
Per månad ca 5-700 kr med mat/sand

Dvs. Huskatt är alla katter som egentligen inte är en raskatt.

 

Blandkatt säger man inte om katter, men en del tjuvparningar finns ju.Så har nu en renrasig Helig Birma parat sig med tex en Ragdoll och man vet vem föräldrarna är mm, då kan man säga att det är en blandras katt av just dessa två..MEN de blir inte RAS katt för det. Ska katten kallas för raskatt, så ska den kunna registreras och ha en stamtavla av ett erkänt förbund, vilket inte en blandning kan bli/få.

 

Så min chanti var trots att hon var en mkt otroligt (i mina ögon) vacker katt av blandningen helig Birma (modern) och pappa Norsk skogkatt/Main Coon så var hon endast och bara en huskatt utan stamtavla.

 

Mina tankar under tiden efter hennes bortgång har varit, hade hon varit en raskatt, så hade man kanske gjort ultraljud vid veterinärbesiktningen för att kolla ev sjukdomar, med en huskatt gör man inte detta.

 

Därför är det dumt att köpa en huskatt om man som jag vill ha en raskatt. Ja, jag vet att det tog tid för mig innan pengen ramlade ner och ljuset gick upp. =) Bättre sent än aldrig.

 

Att blanda en Main Coon med en liten ras som Helig Birma är egentligen inte bra alls. Detta är inte av godo för katten. Man utsätter katten för gener som egentligen inte borde vara där.

 

Men renrasiga katter har kanske inte ännu samma erkännande som tex renrasiga hundar?

Det känns dyrt att betala 7-12 000 för en katt, varför vet jag inte riktigt? För katten i mina ögon är ju lika mkt värd. Det var nog därför jag köpte Chanti, för att få "smak" på en raskatt. Att få välja. Men, idiotiskt vet jag idag. För en "vanlig" huskatt hade kunnat leva längre, då inte människan lagt sig i och försöka ändra på raser.

 

Visst har väl nya raser uppstått just utifrån nya konstellationer, då man vill ha fram en viss typ av ras. Men det sker långsiktigt och med raser som står relativt nära varandra i gener. Raskatter som har stamtavla av ett erkänt förbund har även en garanti för din katt, det får du aldrig på en huskatt oavsett blandningar.

 

 
Chanti (saknad och mycket älskad)
 
 
Nu trötter, så sovdagzzzzzz
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Livet, meditation å lite pics

Vad är meningen med livet?

Kanske den eviga frågan?

 

Om vi är innerlig i sökandet efter ett svar, då måste vi gå bortom sinnet. Intellektet kan aldrig tillfredsställa mig särskilt länge, vi måste gå djupare än så...

 

Jag måste bortom den ombytliga tänkaren och bli medveten om den konstanta medvetenheten inom mig och utanför mig. Där upptäcker vi livet, där upptäcker livet sig själv, där upptäcker jag mitt sanna jag, och där upphör mitt sökande.

 

Ändå står jag/vi utan egentligt svar på fråga. Det enda som hänt är att frågan kanske försvunnit? Det är ett svar utan förklaring, ett inre vetande sprunget ur varande...

 

Frågar vi universum om vår väg, vårt upplysande, vårt mål? eller ber vi om materiella ting? Livet är i nuet, och är vi inte här, så missar jag/du/vi allt som finns. Är tacksam för mkt i mitt liv just nu. Kanske förvirrad emellanåt över de val jag gör...

 

"Idag är dagen som imorgon är ett minne blott, så ta vara på den. Lvet är för kort för att ångra, fyll inte livet med dagar utan dagarna med LIV"

Ber mkt nu om att systerdotter ska bli bättre, få se ljusare dagar. Tänker på henne (på Dig L)

 
Idag är det så söndagkväll och veckan som var flög iväg.
Jobbar å efter jobbet åker jag som oftast till son familjen å hjälper till eller bara hälsar på barnbarnet. Det är kul att träffa henne, för hon blir alltid så glad. Lyser upp som en liten sol, min prinsessa =)
 
Nemi
 
Har fortfarande spänningshuvudvärk, så har väl lite huvudet under armen och när jag så kommer hem är det lite att "dö"  i soffan. Haft dåligt med matpåhitt då jag nu är läss på mina maträtter =(
 
Saknar Chanti och har tittat lite runt på en ny kisse. Ett litet tag var det så att jag stod tvåa på en tingad katt, men den fick ett nytt hem hos den som tingat den först. Och det var helt ok, då jag är lite sugen på en ljus katt och denne var trefärgad, men jättesöt.
 
Son med familj kom hit lördag och lämnade Nemi hos mig till 19.00 då hon åkte hem i vagnen igen. Hade tänkt ha henne över natten, men då jag inte är helt pigg och min axel värker ganska mkt nattetid just nu, fick hon sova hemma. Hämtade henne dock idag ca 10.30 vi gick en timmes promenad i det kyliga (-16) men soliga vädret. Hon somnade i vagnen och sov kvar ute ca 10 min efter att jag kom hem.
 
dagens bilder =)
 
 
Arjeplog är som ett vackert vykort då vädret visar sig från sin bästa sida.
 
 
 
Bjöd son och sonhustru på hem gjord pizza 16.30 och jag tror den blev uppskattad. M var lite hängig, och hade känningar av veckans förkylning. Även sambon var hängig och trött och la sig redan 19.30 ikväll.
 

Ett kort drogs för framtiden:
 
Här har jag lyckats med förändringar till det bättre och det är långvarit. Har nått mål, känner frid och harmoni, jag har lyckats. Jag har insett meningen med livet och hittat sin plats på jorden. 

Jag får vad man önskat sig. Kommer detta kort upp på en relation visar det på en bra, lycklig och genuin relation som tillfredsställer mig på många plan i livet. Här har jag materiell och emotionell trygget och stabilitet. Jag når ett inre lugn och känner mig harmonisk.
 
Om jag precis har börjar med förändringar i livet visar detta på att jag handlar klokt och detta är något som kommer att hålla och gå i mål. Nu känner jag helheten i mig själv, mellan själ kropp och ande vilket medför inre styrka och gott självförtroende
 
Världen
 
Världen   
Låter ju bra, kanske mina böner hörs?
 
 
Jag yogar och mediterar för att minska min stress och tänkte ge er lite tips.
 
När meditation kommer på tal får många en bild av någon guruliknande person, som sitter i en position som ser mer eller mindre omöjlig ut.
 
Det gör att meditation av många missuppfattas som något som är svårt och krävande, vilket leder till att somliga inte ens tycker det är värt ett försök. Det är väldigt synd.
 
Vem som helst kan faktiskt börja meditera redan idag och på kort tid ta del av de många positiva effekterna, som till exempel ökad koncentrationsförmåga, bättre minne och minskad stress.
 
Att tro att man måste uppnå någonting innan man kan meditera ordentligt är inte bara ett hinder för att komma igång. Det kan även bli ett stort hinder under själva utövandet. Nyckeln till meditation är att släppa all strävan, bara börja.
 
Du behöver inte lära dig någonting, du måste inte åka någonstans och du behöver inte vänta på rätt stund. Rätt stund är nu och rätt inställning till nuet är att acceptera det precis som det är.
Själv yogar och mediterar jag helst före jag jobbar, vilket gör att jag är i bättre balans innan jag påbörjar min arbetsdag. Under helgen är det också morgon och då passar jag på med längre pass och sitter längre i min meditation.
 
 
Tänk på detta, innan du börjar. Försök att hitta en plats där risken för att bli störd är så liten som möjligt. Begränsa olika störningsmoment så gott det går. Låt datorer, surfplattor, mobiltelefoner och dylikt vara avstängda eller satta i flygplansläge, så att du slipper bli störd av inkommande meddelanden eller av att det ringer. Finns inget som känns så störande som en telefon som börjar ringa då du försöker ha focus inåt.
 
Bonustips då du är lite mer van: Låt inte valet av plats begränsa ditt meditationsutövande. Du kan meditera på bussen till jobbet, om det skulle behövas
 
 
Försök gärna att göra meditationen till en daglig rutin. Det kan underlätta om du har möjlighet att göra det vid samma tidpunkt varje dag, men det är absolut inget krav. Om du känner att du har tid att slänga in två pass om dagen, så gör gärna det. Eller så gör du några ggr/v då det känns rätt för dig.
 
 

Många fäster sig vid tanken på att man inte ska tänka under meditationen. Läs den meningen igen, så ser du det paradoxala. Tankar kommer att dyka upp, så är det. Det vi kan lära oss i meditationen är att upptäcka dessa tankar i ett tidigt skede och på så sätt undvika att dras med i dess starka strömmar, som gör att en tanke leder till en annan, som leder till ytterligare en och så vidare.


Det inom dig som upptäcker att du tänker, det är inte tänkandet – det är medvetenheten, den inre stillheten. Det är precis det vi vill komma i kontakt med. På så sätt kan man säga att några av de mest givande stunderna under meditationen är ögonblicken då du upptäcker att du har glidit iväg i tankar. Gläds åt dessa dessa stunder istället för att bli frustrerad.

Tips; Ett effektivt sätt att få den starka strömmen av tankar att lugna ner sig är att fråga dig själv ”Vilken blir min nästa tanke?”.

För mig personligen har regelbunden meditation givit mig otroligt mycket.

 

Så lycka till om du vågar dig på att försöka.

Nu sovdagzzzzz

 

 

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Önskar mig en Neva masquerade

 

"Blåögd sibir" en Neva masquerade

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar".

 

Neva masquerade är en ”maskad” sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.

 

Neva masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och medium lång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda blå ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar.

 

Som de flesta större kattraser utvecklas neva masquerade relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

 

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar". Neva masquerade är en "maskad" sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.

 

Hittade en bild

 
så vackra kissekatter. lånad bild av:  https://sites.google.com/site/lexcons/home
 
 
 
 
Troligen tar jag mig "råd" med en helt renrasig även om det finns fina blandras, dvs huskatt typ min älskade Chanti. Så är risken för dolda sjukdomar, fel på tok för stora. vill inte vara med om detta igen.
Saknar Chanti så väldigt mycket. =(
 
 
Jag har ju haft katt hela mitt liv, månar om mina djur och känner mig tom och livet lite innehållslöst utan egen katt.
 
 
Mor skaffade ju också katt på äldre dar. Jag såg till att den blev både vaccinerad, id-märkt och så småningom även kastrerad. Men min Mor tyckte det vart dyrt =) Trots att jag betalade en hel del av det. Tar kam och borste med då jag åker dit och bjuder kissen Kurre på lite mat som jag handlar eller tar med dit.
 
 
 
 
 
 
 
CHANTI, min bortgångne älsklings kisse.
 
 
 
Tur vi har Mango iaf, idag gosig som bara den =) Mys.
 
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Ointressant

 
Många ggr då man läser artiklar å dyl, kickar en del uppslag igång hjärnkontoret...ni vet det där som gnisslar lite däruppe på axlarna.
Iaf så läste jag detta:
 
 
En ny studie från University of South Pacific har forskare identifierat de tre viktigaste faktorerna för att en parrelation ska lyckas. Den första är ganska självklar, men de andra två var inte så givna kanske?

 

1. God kommunikation Paren som kommunicerade mest effektivt – lyssnade på varandra, uttryckte sina behov och löste konflikter utan att anklaga varandra – var också mest nöjda med sin relation.


åhh, det vore najs :-)

 

2. Att känna varandra på djupet Passionerad nyförälskelse i all ära, men ju mer paren i studien hade lärt känna varandra, desto lyckligare var de. Det handlade om allt från att veta huruvida partnern tar mjölk i kaffet till att känna till hans eller hennes drömmar och förhoppningar.

 

Jag vet inte om jag tycker detta stämmer i min vardag iaf. Visst känns det bra när sambon vet hur jag vill ha mitt te... eller vad jag tycker om att mumsa på i tv soffan, men det är kanske mer negativt? Då blir man lixom inte utan, vilket ibland kan behövas tror jag. Passion däremot, är trevligt.

 

3. Livskompetens Den tredje viktigaste faktorn i en lycklig relation var att båda fungerade väl i samhället, det vill säga hade förmågan att bland annat utföra ett arbete och sköta sin ekonomi.

 

Ok, detta är nog bra. Man vill ju gärna att man kan bidra utifrån sina förutsättningar å inte att den ena måste försörja den andra.

 

Tips från Femina: 5 vanliga myter om lyckliga par

Parterapeuter brukar framför allt fokusera på hur väl en kärleksrelation möter parens känslomässiga behov, men den nya studien visar alltså att det är minst lika viktigt att relationen fungerar rent praktiskt. Att kunna bygga upp en fungerande vardag tillsammans är helt enkelt avgörande för att en relation ska lyckas.

Artikeln är ursprungligen publicerad på femina.se

 

Det som kickade igång mitt hjärnkontor var ju, har jag då ett djup, som kan intressera. Det var typ länge sedan det kom på tal iaf. Annars består vardagen om, måste du göra si eller så? osv.

 

Idag har vi så där kallt igen, rysligt BRRR, -30- 32 grader, så svärfar fick nöjet att köra mig till å från jobbet. Hans temp mätare i bilen hade fastnat på -39 grader... så liiite småkyligt har vi allt häruppe.

 

Händer i vår by;

Ishotellet i Arjeplog har öppnat igen. Ett hotell som byggts av snö och is vid Kraja camping. Det är ca 2 000 kvadratmeter, med ny design och med ett samiskt tema.

 
Is (bild från i fjol då jag var där)
 
Michael Fender, vd för det tyska flygföretaget FlyCar, höll i invigningstalet på ishotellet/Iglootel
Johan Sund menar att tanken med Iglootel, är att erbjuda något unikt och speciellt för både dagsgäster och övernattande gäster, är iof densamma som fjol, men årets planlösning är annorlunda jämfört med fjolårets. Det är ju ett helt nytt Iglootel varje år, säger han å menar att det blir annorlunda just därför.
 
 
 

Jag skall tala om för er vad

kunskap är:

Att veta när man vet något

och att veta när man

inte vet något, det är kunskap!

 
 
 Idag är gubben i skeå, så jag är ensam hemma. Myser med Mango och var till barnen å bjöd på middag. Nemi min älskling sov, så inget pusskalas idag. Suck. Kanske måste åka en sväng imorgon f.m?
 
 
 
Nyvaken tjej, men ack så finer.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Matdepression

Idag fredag har vi haft stängningsdag på förskolan. Så vi har gnuggat hjärnorna med reflexion och planering.
Kändes som en lång dag, men att få sitta ner å planera var mkt behövligt. Dagen avslutades med ett... besked ich, som kanske inte var så jublande. Men förstår samtidigt som jag står handfallen över vissa beslut i denna värld.
 
Igår vaknade jag med huvudvärk, gjorde min yoga i förhoppning att den skulle ge med sig, icke, så istället för att bli bättre blev jag illamående, yr och var tvungen till att lägga mig, kallsvettades och hade hjärtklappning...jag fick migrän, så då blev jag hemma och tog hand om mig själv. Har kvar spänningshuvudvärken som ibland övergår till illamående och migrän.
Hade gärna besökt Nemi, men med huvudet under armen kändes det lite tungt. Hoppas kunna ha henne hos mig imorgon lördag. Saknar henne så.
 
 
Nemi i sin nya mössa, SUPER söt =)
 
 
Just nu är jag i ngn typ av matdepression. Jag är så OTROLIGT läss på min egen mat. Visst, jag är hungrig och äter. Idag var vi på Kraja och åt, en kollega hade ringt och frågat om man kunde få laktosfri lax (då det var en av dagens rätter) -visst, det går bra, blev svaret.
 
Fick min lax, utan potatis eller sås! Så det blev sallad och lax till lunch, vilket iof var gott, men inte det jag hade förväntat mig. iaf fick vi smulpaj med blåbär och vaniljsås till tre fikat, vilket verkligen smakade mums. Men blev väldigt däst (gasig) av detta.
Så det blev endast en varm macka till middag då jag kom hem. Å den har mer eller mindre åkt hiss i magen hela kvällen, puh. Blev inte mindre gasig så att säga.
 
Jag har ju inte ätit rött kött på 18 år, men ätit vitt kött dvs kyckling och fisk. Nu är jag så trött på kyckling. Men med min mage... vad ska jag äta.
Jag äter ju vegetariskt, men måste undvika bönor så det är lite svårt med meny. Fisk tycker jag mkt om, men utbudet här i Arjeplog är ju begränsat =( Så är väl mina fiskrecept också.
 
Jag önskar jag kunde bli helt vegetarisk, för mitt mående skull...men, men... får väl försöka hitta några nya recept.
 
 
Om jag väljer mer kolhydrater, får jag i mig mer socker!! vilket INTE är så bra för min mage.
Men som vegetarian rekommenderas man: Ät minst en stor portion spannmål varje dag, till exempel pasta eller ris. Spannmål är en bra grund i alla måltider. Förutom kostfiber innehåller spannmål rikligt med kolhydrater och mineraler som järn och zink. Välj gärna fiberrika sorter, prova fullkornsvarianter av både pasta, ris, bulgur, couscous, dinkel, hirs, matvete och quinoa.
 
 
Ät gärna en portion potatis varje dag. Du kan äta potatis i många former, kokt, bakad , klyftpotatis eller hemlagat potatismos är de hälsosammaste valen. Undvik dock potatisprodukter som man köper färdiga i affären, som till exempel mospulver, pommes frites och potatischips, innehåller färre vitaminer samtidigt som fettmängden ökar.
 
 
Enligt livsmedelsverket bör alla äta omkring ett halvt kilo grönsaker och frukt per dag. Om grönsaker och frukt ingår i varje måltid kommer du lätt upp till den rekommenderade mängden. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Där finns till exempel rikligt med vitamin C, folat (ett B-vitamin) och betakaroten, som omvandlas till vitamin A i kroppen. Det finns även mycket av mineraler som till exempel magnesium, kalium och järn.
 
 
Alla behöver få i sig mycket vitaminer, fibrer och antioxidanter. Det får du bland annat genom att äta varierat av olika sorters frukt och bär varje dag. Hel frukt är ett bättre alternativ än juice och nektar för fibrernas skull. Om du väljer frukt och bär efter säsong är det bättre för miljön och billigare för dig.
 
Du kan äta både kokta och råa grönsaker och variera mellan olika sorters grönsaker och rotfrukter. Ät gärna fiberrika sorter som rotfrukter, vitkål, bönor, ärtor och broccoli. Välj gärna grönsaker och rotfrukter efter säsong.
 
 
Mjölkprodukter ger dig som är vegetarian värdefulla doser av kalcium, selen, vitamin D och vitamin B12. Fyra till fem deciliter behövs per dag. I den mängden ingår mjölk till kaffe och te, mjölk som dryck, fil eller yoghurt och mjölk till matlagning. Välj helst lättmjölk när du dricker mjölk. En portion magrare gräddprodukter (fetthalt max 15 %) per vecka är lagom. Välj gärna osötad mjölk, fil eller yoghurt.
Hoppas det gäller laktosfria varianter också.
 
 
Det går att byta ut eller variera baljväxterna med soja- eller Quornprodukter som finns i flera olika sorter, som till exempel färs, filé och bitar. Sojakött och tofu tillverkas av sojabönor, Quorn tillverkas av en svamp. Sojabönan är fetare och proteinrikare än övriga baljväxter och en bra källa till fibrer, järn, zink, magnesium och kalium. Quornprodukterna liknar näringsmässigt kyckling eller skaldjur och innehåller mycket protein, lite fett och zink, men inte speciellt mycket järn.
 
För dig som äter ägg räcker det med tre till fyra ägg i veckan, precis som för den som äter blandkost. Ägg i matlagningen ingår också i den mängden. Ägg är en bra källa till protein, selen och vitamin B12. 
 
http://www.1177.se/Vasterbotten/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Vegetarisk-mat/Matrad-for-vegetarianer/?ar=True
 
 
Det nya året har annars börjat helt ok, då jag kommit igång med ett nytt yoga pass och tar mig tid att meditera.
 
 
 
Gottigt
 
 
And don't eat my friends!
 
 
 
 Kärlek till djuren.
 
 
 
 Mango
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Förhindra, försäkra, undvika och älska

Igår kväll hade jag svårt att somna. Tänker massor på lilla Nemi.
Hur skyddar man ett nytt litet liv idag? Vassa bordskanter, från fall mm. Olyckor är en mardröm.
 
Barn
är nyfikna och vill testa och tänja sina gränser, hoppa i soffan, klättra…å
klättra högre. Bland barn 0-3 år är fallskadorna som vanligast. Från att ha
börjat krypa vill barnet uppåt, stå mot saker och är inte medvetna om
fallrisken. Genom att alltid ha ditt barn under uppsikt, kan du minska fallen
och förmildra att ditt barn slår i huvudet, bryter armar, ben eller får
munskador
 
Munskador, dvs slår i munnen, vilket Nemi gör en del. Häromdagen berättade Malin att hon slagit sig i munnen så hon började blöda =( Uch, stackars lilla troll. Nemi är 7 månader nu och allt ska hon smaka på, bord, stolar, knoppar, kylskåpsdörren/ugnen ja allt hon kommer åt =)
 
Även det hon får äta...
 
Mums farmor, jag gillar blåbär.
 
Eller undersöka en symaskin =)
 
 
Så söt, denna trollunge. Här har hon hittat symaskinen å dess knoppar på ovansidan...
var tvungen att gå runt å ta en bild från hallen ox.
 
 
 
Mums farmor, med symaskin.
 
 Lite mannekäng också, i sina fina kläder.
 
 
 
Lutar lite fram, så huvudet ser lite för stort ut, så underbar.
 
 
Pappas favoritplagg =) Julklapp av farmor.
 
 
Många föräldrar funderar och undrar hur dom ska göra med att använda napp till sitt lilla barn.
 
Enl. min yogaguru Yogi Bhajan, menar han att vi aldrig skulle sätta en napp i ett barns mun. Hans huvudpoäng var att det negativt påverkar ett barns hjärna att suga och får ingenting. En tanke jag själv inte funderat på förrän nu då jag arbetar på förskola och så många barn har napp.
 
 
Många småbarn som alltför ofta tystas av en napp hämmar din baby att prata till den grad att även barnet sätter napp i munnen av sig själva, vilket hämmar verbala svar och språkutveckling i allmänhet.
Min känsla är, att föräldrar och vårdgivare gör detta för att många gånger få lugn och ro, i stället för att ta reda på den verkliga anledningen till barnets skrik. För barnets bästa, som behöver lära sig att verklig komfort kommer inifrån.
 
Jag kan själv tycka att barn kan behöva någon typ av tröst om det är oroligt vid sänggående, men att ständigt ha denna napp i munnen är inte av godo.
 
 
Barn vill ha trygghet och närhet, inte en substitut i munnen för sin Mors bröst.
Är man 1 år och ammningen är över, vänj då även av ditt barn från ett ev napp användande, låt inte barnet gå med napp upp till 3-4 års ålder. Det hämmar barnet, och det vill vi väl inte?
 
 
Så nu ska jag sluta stoppa nappen i mun på gumman, vet ju detta...så nu är det bara att tänka till =)
 
 
Mer säkerhet...
 

Blöjbyten, bäst är att byta på golvet, men det kan bli tungt för ryggen. Men om du har ett skötbord, se till att det är stadigt och gärna med kant, LÄMNA aldrig ditt barn ensam på skötbordet, det räcker att barnet kan vända sig för att ramla ner. Om du måste gå därifrån för att hämta ngt el dyl, lyft ner barnet på golvet eller bär det med dig.

 

Trappor ska ha grindar både upptill och nedtill, lämna aldrig ett litet barn i eller vid en obevakad trappa. Barn är nyfikna och ibland går det snabbt, så gör även olyckor. Barn ska helst inte gå ensam i trappor förrän i 4 års ålder. Synen och motoriken är inte färdig än. Ramlar de hinner de inte uppfatta vad som sker och kan inte ta emot sig korrekt.

 

Barnstolar, även de ”säkra” kan starka barnsben få att välta. Så säkra alltid fast matstolen i bordet och använd gärna sele på ditt barn då denna sitter i matstol. Små barn kan ta sig upp och det är då lätt att de ramlar ner, ofta med huvudet före, då barns huvud är tyngst.

 

OM olyckan är framme och barnet ramlar från din säng, från soffan mm och får hjärnskakning, så svullnar hjärnan å det kan leda till att ditt barn kräks. Dock tar det en stund innan hjärnan svullnar och kräkningen kommer, så bra om barnet inte läggs för att sova direkt efter ett fall, håll barnet vaket några timmar. Kräks barnet utan ha ätit efter några timmar efter fallet, är hängigt, frånvarande eller har dålig balans, ring då sjukvårdsupplysningen. Barnet ska vara under extra uppsikt kommande 6 timmar efter ett fall.

 
 
Låt ditt barn vara glad, säker och nyfiken. Håll dig inom barnets närhet för att skydda och bevara de små liven från olyckor...visst, de kan hända ändå, men det går att åtgärda massa saker om man förebygger.
 
 
Systerdotter ska nu åka till Umeå för utlåtande, hoppas hon kan tigga till sig en operation när huden är rätt ok.
Otroligt vad de kan dra ut på saker å ting, denna sjukvård.
Lycka till, till dig, Linda. Mina varmaste tankar på din färd och tummarna hålls för att dom ska vara positiva.
 
 
För 10 år sen stod också läkarna handfallna, kommer du ihåg Linda?
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Farmor tid

Igår visade temperaturen -30 grader ute och tanken var att jag skulle åka å handla med sonen och ta Nemi från onsdag till torsdag då jag tagit sem från jobbet.
Men det är ju inte helt lätt att ta ut bilarna i sån här kyla eller ens ta ut Nemi, 7 månader (idag)
 
Men efter mkt funderande eftersom barnen faktiskt är jätteduktiga och försöker sluta röka gick sambon å satte i motorvärmare och sen fick den stå på tomgång en stund, tog barnstolen och åkte å hämta lilltrollet.
Hon var jättetrött å somnade efter 10 min hos mig =)
 
I morse visade tempen -37 grader DET känns otroligt kallt. Sambon hämtade sonen så han slapp gå till sitt jobb i denna kyla. Naturligtvis kom inte sonens kollega, då dennes bil inte gick igång. Så sonen får ta ut alla hästar, mocka, mata och ta in igen alldeles själv idag i denna kyla. Nu visar tempen på -34,5
 
 
 
Ibland kan man ju fundera varför sitt barn gråter, Nemi gråter inte speciellt mkt men även hon gråter emellanåt. Hittade en bra sida. http://mammasidan.se/baby/16-orsaker-till-bebisens-graat
 
 
Spädbarn blir snabbt trötta och kan ge besked när det behöver lugn och ro. Barnet kan signalera det genom att vända sig bort och inte söka ögonkontakt. Fortsatt stimuli kan utlösa gråt. För mycket stimuli kan också handla om för starkt ljus, ljud, kyla, värme osv.
 
eller
Även bebisar kan ha tråkigt. Även om gos och kontakt är det barnet allra mest önskar sig kan åldersanpassad egenaktivitet vara ett viktigt alternativ. Att få se på saker, få ligga utan täcke och sparka, få lov att utforska en ny plats eller en ny leksak. Ju större barnet är, ju mer stimuli behöver det.
 
 
Idag har hon krupit runt på upptäcksfärd hos sin farmor, hittade symaskinen å smakade på den, sladdarna var intressanta och även stora blomman i hallen. Då var jag tvungen att flytta henne, och det tyckte hon inte om och blev sur och grinig då hon inte fick kolla in blomman. Hon har nämligen lyckats välta blomman en gång, så för hennes egen säkerhet fick hon utforska ngt annat. Men tösen har humör och vet vad hon vill, men ännu ganska lätt att byta aktivitet.
 
 
En del åldrar är barnet mer oroligt än annars. Precis innan "breakthrough" när barnet lär sig något nytt kan det bli jättefrustrerat. Barnet kan till exempel nästan klara, bara nästan, att luta sig framåt och få tag på en spännande leksak. Det har två cm kvar innan det kan dra sig upp mot stolen, eller nästan klarar av att ta en leksak med handen första gången. Spänningen mynnar ut i en stor frustration över att inte nå målet. En frustration som är helt nödvändig för vidare utveckling.
 

Nemi gillar närheten. Barn tycker om att ha föräldrarna i närheten. Smyg inte ut och låt barnet vara vaket när du lägger ner det. Barnet blir tryggare om du visar att du går ifrån det, och bevisar att du alltid kommer tillbaks, hellre än att det hela tiden måste kolla om du är där.
 
 
GLÖM gamla råd och myter om att låta barnet gråta för att få starkare lungor är strunt. -Barn som tröstas och får sina behov täckta direkt, gråter mindre. Det är inte bra för barnet att gråta och speciellt inte att ligga ensam och gråta länge, det skapar endast ett otryggt litet barn.

Hon får stanna här tills imorgon, för i denna kylan bör hon inte vara ute och andas in denna luft.
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Hälsosam med kärlekshandtag?

Konceptet att ange nyårslöften är ingen dum idé, om du väljer rätt löften. Men många glömmer att nyårslöften inte är quickfixes, utan kräver uthållighet som följs vecka efter vecka och därför måste överensstämma med både din vardag och värderingar som är viktiga för dig.

Om du sätter upp mål som speglar dina verkliga värderingar (inte hur andra vill att du ska leva ditt liv eller hur media vill att du ska se ut) och för in dessa i din vardag, så kommer du få det mycket lättare att hålla dina mål. Dvs dina handlingar ska stämma överens med dina värderingar.

 

 

Om du t.ex. vill gå ner i vikt så bör du fundera över vad som ligger bakom viljan till detta. Är det avundsjuka? Tycker din partner eller vänner att du borde tänka på vikten? Vill du komma i en bikini? Eller få en hälsosam och stark kropp? Om du har starka skäl som du tror på är det lättare att handla därefter och fullfölja målen. Om du gör löften för någon annan, eller för ”att du borde gå ner i vikt, alla andra är ju så smala”, är dina löften nästan gjorda att misslyckas eftersom du själv egentligen inte står bakom din värdering och ditt mål.

 

Jag själv tragglas ständigt med dessa tankar. Trots att jag både studerat till hälsovägledare och yogalärare så är det så lätt komma ur balans och hjärnan börjar grubbla. Jag funderade jag på om jag skulle börja våga hålla i några yogaklasser, då jag fått axeln fixad. Direkt kom tanken, duger jag efter ett så här långt uppehåll? nä jag ser ju inte ut som en typisk yogalärare, en yogalärare ska väl vara väldigt smal och senig, de har ju inte kurvor som jag. Hmm, men jag borde kanske gå ner några kilo då? Ja shit.. Jag är ju ändå en hälsocoach.

Undrar hur folk tycker jag ser ut? Jag ser kanske för normal ut? De flesta vill väl ha en skinny och fit hälsocoach kanske med magrutor? Som man kan se upp till och inte en "vanlig" person som jag. Kanske skulle jag kunna börja ge mig ut och springa efter nyår... Borde nog gå ner några kilo också (för annars tror andra inte att jag verkligen är hälsosam). Just nu är jag ju på lite axel vila, det sätter sina spår i konditionen och rörligheten.

 

Det är så lätt att falla in i dessa tankar. Men grejen är att när jag lyssnar så hör jag att detta inte är mina egna tankar. Det är inte mina värderingar. Det är någon annans. Mina värderingar är snarare att jag vill vara sund och frisk. Jag tränar för att känna mig stark, för att det är kul och för en hälsosam livsstil som fungerar i min vardag. Egentligen tycker jag att dagens ideal är hemska och får folk att känna sig misslyckade och otillräckliga. Så varför ska jag då själv anpassa mig efter dem?

Jag kan nästan bli arg på mig själv, vad fan Eva, du älskar ju att laga mat, du är född med kurvor så varför ska du hålla på att anpassa dig till andras ideal? Att springa är för övrigt det absolut tråkigaste jag vet, så varför ska jag springa när jag inte finner någon som helst njutning i det? Eller åka skidor, som jag inte heller gillar.

 

Men att gå med stavar älskar jag, så det vill jag göra så snart min axel fungerar igen.
Grejen med att sätta upp mål som är orealistiska eller framförallt inte stämmer med dina verkliga värderingar som du står för. De blir ohållbara och risken är att i stället känner du dig besviken över att du misslyckats.

 

Missförstå mig inte, att gå ner i vikt kan vara ett fantastiskt nyårslöfte och göra underverk för både en persons fysik och psyke. Men gör det för att DU mår bra av det, för att du vill det och för att DU vill ha en sund och hälsosam kropp och gör det hållbart samt hälsosamt med förändringar och värderingar som du kan stå för.

 

Att ta hand om sig själv borde ju vara det enklaste som finns men är istället kan det kännas som det svåraste. Vi lever kanske inte mol alena och då finns det alltid annat och andra att ta hänsyn till. 
Den som satsar på att ta hand om sig själv investerar i själva verket på livet och förmågan att kunna hjälpa andra eller kanske till och med våra djur på jorden. För att orka måste man må bra.

 

Hur du får ett hållbart och hälsosamt 2016 i fem steg.

1-      Reflektera noga över året som gått och vad du vill gör annorlunda. Fråga dig själv varför du vill göra en förändring och vad det skulle betyda för dig att nå detta mål.

2-      Fundera över hur detta mål skulle påverka din vardag. Är det hållbart? Skulle det påverka ditt sociala liv på ett negativt sätt? Hur viktigt är detta målet för dig?

3-      Speglar dessa mål dina verkliga värderingar, d.v.s. stämmer dina kommande handlingar överens med det du tror på? Om du har starka skäl som du tror på kommer du lättare att hålla dina mål.

4-      Var realistisk. Är du säker på att du verkligen vill det du säger med dina nyårslöften/nya livet? Att t.ex. säga att du inte ska äta vare sig godis eller socker på ett helt år är att sätta en enorm press på dig själv. Är det kanske bättre att formulera löftet till att ” jag ska endast äta sött på en dag under helgen eller när jag är bortbjuden på kalas”? Så du inte lurar dig själv med att anordna kalas åt andra eller delta i baktävlingar mm.

5-      Bestäm dig. Och var stolt över dina löften! Du har precis gjort något väldigt fint, du har gett dig själv ett hållbart löfte som kommer hjälpa dig att skapa ett hälsosammare 2016.

6-    Skriv en bok om vad du varit tacksam över varje dag och du kommer känna dig mer nöjd över ditt liv och dig själv. -Idag är jag tacksam över en god natts sömn, -idag känner jag mig tacksam över att jag hållit mig till 600 kalorier, -idag är jag tacksam över att jag är huvudvärksfri mm, mm

 

 

Lycka till med 2016

 

 Kallt ännu, så nu hinner jag med både skriva å grubbla =)

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Inlåst med kastad nyckel

Ja, idag är det -30 på termometern, ute då. Men det är ganska kyligt inne i huset också( +18-19), för värmesystem hinner inte med från omslag på +-0 till -30 på bara någon dag.
 

Prognos för norra Norrlands inland

Utsikter till torsdag morgon

Molnigheten varierar mycket över området, på en del håll klart men här och var stråk med moln och lättare snöfall. 27-32 minusgrader och temperaturen fortsätter att falla under dagen. Molnen i fjällen gör att temperaturerna dämpas men där det är klart är det riktigt kallt, i Pajala väntas temperaturerna ligga kring 38 minus i dag och till kvällen så kan det bli under 40 grader minus.

I Adolfström, ca 7,3 mil utanför Arjeplog ligger tempen på - 37 grader. I dag tycker fåglarna att det är för kallt att flyga, skriver Kjell i http://www.adolfsstrom.se/ bloggen.

 
Tanken var att jag skulle få låna guldklimpen Nemi idag till imorgon, men nä...bilarna tar så mkt stryk av denna kylan så sambon vägrar ta ut dom. Och vägrar själv att gå ut och fixa barnstolen i subban =( Så jag får överleva utan bustrollet tills vädret ger vika för lite mildare gradantal.
Man tar inte ut en 6 månaders baby ut å går i -30! Så det är bara att vänta. Jag längtar dock väldigt efter henne. Igår blev hon så glad att jag kom, men stannade ju inte då det även igår var -26 och bilen kunde inte stå i kylan utan motorvärmare. Men vi fick pussas lite och det kändes ju bra.
 
 
Hemska olyckor händer på våra vägar, då vägunderlaget är under all kritik. Vägarna skrapas inte så det blir spårigt och väldigt halt då temperaturen växlar så mycket.
 
 

Två personer omkom i en frontalkrock mellan två bilar på länsväg 373 utanför Piteå på måndagskvällen.

 
 
 

Två personbilar tillhörande i Arjeplog med totalt fyra personer krockade. Räddningstjänsten fick klippa ut två personer ur de kraftigt demolerade bilarna, en ur varje bil, rapporterar Piteå-Tidningen på nätet.

En 31-årig kvinna var ensam i den ena bilen och avled på olycksplatsen. I den andra bilen färdades en 35-årig kvinna, en 23-årig man och en 15-årig flicka. Dessa fördes med ambulans till sjukhus.

Senare på kvällen avled den 35-åriga kvinnan på som varit på väg mot Piteå Älvdals sjukhus för kontroll. De andra två drabbade uppges ha lindriga skador och vårdas på Sunderbyns sjukhus.

Polisen utreder omständigheterna kring olyckan. Det var väldigt halt väglag på olycksplatsen. De båda bilarna är bärgade för teknisk undersökning.
 
 
 
Bilden från Aftonbladet.
 

Mats Nygren, Piteå, kör väg 373 några gånger per månad och är mycket kritisk till vägunderhållet.

– Den plogas inte tillräckligt och det brukar vara mycket isbeläggning. Man kör med livet som insats. För tio år sedan var vägunderhållet mycket bättre efter vägen, inte allt lika mycket spårig is.

 

De två omkomna är båda personer som fanns i vår närhet, vilket gör att olyckan känns fruktansvärt tragisk. Drabbade familjer som jag känner, känns så fruktansvärt tragiskt.

Jag som kör Arjeplog-kusten en hel del fick mig en tankeställare. Vågar man sig ut?
Min tanke var ju att kunna köra till kusten med barnen å Barnbarnet, men näää. Jag vågar inte då vägarna och vädertemperaturen är som det är. Jag är iof en van bilkörare, men tänker att OM olyckan är framme och vägarna inte går att lita på? Huvva. brrr, ryser i själen och det har jag känt ända sedan den kom fram vem det var som förolyckats, herregud.
 
Lider med familjerna. Så otroligt sorgligt.
 
Så lås in er, kasta nyckeln och var hemma och ta hand om varandra.
 
Jag kör inte till kusten på ett bra tag.
Dock hälsar jag min systerdotter att fira kan vi göra då du återvänt och förhoppningsvis att vädret är varmare.
Lycka till där borta i Umeå.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Alernativ till livet inom vården

 

Hon anser att vården har en central uppgift här. En person som blir patient är aldrig bara en patient. Personen har sitt eget liv med egna stora och små ”livsprojekt”, som ofta handlar om det man tycker känns meningsfullt i livet.

 

 Ett mycket angeläget behov hos många patienter är att få hjälp med att fortsätta förhålla sig till livet och sina livsprojekt. Därför bör vården också vara mer hälso- och livsorienterad, inte bara sjukdoms- och diagnosorienterad.

 

– En ordination kan exempelvis leda till att patienten missar något sammanhang som är viktigt i livet och som är avgörande för känslan av ensamhet. Då kan det bli så att patienten väljer att inte följa det läkaren säger och ta risken att tillfälligt bli sämre. Det här är ofta svårt för vården att förstå och då brukar man tala om patientens bristande följsamhet, när det egentligen ofta handlar om sammanhang och ensamhet. Vår forskning visar också att det är viktigt att patienten även själv tar tag i sina hälsoprocesser och inte enbart lyder blint.

 

Länk till texten finns; http://www.vidarkliniken.se/vidarnytt/

 

Alternativ medicin finns att få, är landstingen beredda att betala?

 http://www.vidarkliniken.se/

 

NYTT hopp kanske för min kära systerdotter?


Vidarkliniken

Vidarkliniken erbjuder kvalificerad vård och rehabilitering inom stressrelaterad psykisk ohälsa, långvariga omfattande smärttillstånd, svåra somatiska och kroniska invärtesmedicinska sjukdomar, samt cancer.

 

Sjukhuset erbjuder kvalificerad somatisk vård och rehabilitering. Vidarkliniken tar främst emot patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa, långvariga omfattande smärttillstånd, svåra somatiska och kroniska invärtesmedicinska sjukdomar samt cancer i alla stadier inklusive palliativ vård. Våra legitimerade läkare och sjuksköterskor är utbildade både inom skolmedicin och antroposofisk medicin. Vi kompletterar skolmedicinen med antroposofisk medicin, konstnärliga och fysikaliska terapier och antroposofisk omvårdnad.

 

Antroposofisk medicin är en omfattande integrativ metod* som har praktiserats av legitimerade läkare, legitimerade sjuksköterskor och terapeuter under ca 90 år i stora delar av världen. Den bedrivs såväl på sjukhus som i öppenvård. I Sverige är Vidarkliniken mest känd men det finns också antroposofisk medicin i öppenvård, på läkepedagogiska institut och inom skolhälsovården.

 

Vidarkliniken har en harmonisk och omvårdande miljö och bjuder på ekologisk närande kost. Helheten främjar läkning av kropp och själ.

Vi använder oss av journalsystemet TakeCare och ingår därmed i så kallad sammanhållen journalföring.

 

Läkaren beslutar i dialog med patienten om hur behandlingen skall läggas upp. Varje terapi i sig har verkan och patienten får en eller två olika terapier ordinerat av läkaren som bedömer vilken kombination som är mest lämplig i det enskilda fallet. Terapeuten får sedan ordinationen med diagnos, bakgrund, behandlingsförslag och en definierad målsättning. Terapeuten dokumenterar processens gång. Uppföljande terapimöten sker regelbundet i team där medarbetare i vården, terapeuter och läkare ingår.

Antroposofiska terapier stödjer patienten i sin läkningsprocess.

 

Telefon  

08-551 509 00 mån - fre kl 08.30 - 16.00

Fax 08-551 509 05
E-post [email protected]

 

  Hur remitteras jag till Vidarkliniken?

 

Vidarkliniken tar emot patienter från hela Sverige för vård och rehabilitering av patienter med långvariga invärtesmedicinska sjukdomar, stressrelaterad psykisk ohälsa samt långvariga smärttillstånd, samt cancer.

Vi tar gärna emot patienter med komplexa sjukdomstillstånd dvs flera diagnoser. Dessa patienter får en särskilt anpassad behandlingsplan.

 

Vidarkliniken har avtal med 6 olika landsting/regioner. Övriga landsting/regioner kan åberopa riksavtalet

(Kanske ngt för dig, kära systerdotter, om du läser detta...)

 

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 

 

 


Nu bär det av

Idag lördag är det grått utanför fönstret men tempen har sjunkit till -13 grader. senaste dagarna har ju varit väldigt milda och legat runt +-0 till -3 grader.

De senaste dagarna har jag faktiskt äntligen fått sova och även legat LÄNGE på morgnarna, så jag har verkligen passat på att göra detta och bara få njuta. Jag får acceptera att vintern är en trötthetstid. Vintern är till för att gå i ide egentligen. Inte fixa och stressa och yra rundor hela tiden. Det är okej att passa på att sova så mycket det bara går. Det bästa med att 2016 har börjat är just att det känns som att NU så går det äntligen på rätt håll. Vi har ljuset och våren framför oss, det känns tryggt.
 
 
Barnen har nu beställt sig lite kläder och fort drar det iväg, fast man tycker sig ta billiga kläder då det nu är rea, så vips är man uppe i stora summor. Dom har iof varit väldigt sparsamma med inköp av kläder, vilket har gjort att de nu kunde handla lite grann åt sig själva. Lite till lillan blev det också.
 
Nemi fick ju massor av kläder av mig i julklapp, men då kläderna kom upptäcker vi ju att det är ett stort spann på själva storlekarna. Har ju mest beställt 74 nu åt henne, men en del är nästan små och en del är så stora att hon kan nog inte ha de förrän hon är 1,5 år och det är alltså samma stl??!
 

Övrigt ha helgerna varit mysiga, vi har tagit det lugnt och inte stressat iväg någonstans. Barnen, Nemi och svärfar har ju delat jul och nyår med oss och sen har jag ju varit över till barnen några svängar.
I förrgår då jag var ute och gick fick jag oväntat sällskap, vilket var mkt trevligt. Då blev det en dryg timmes promenad med Nemi och en vän.
 
 
Det hade varit trevligt att ha systerdotter här hos oss, men hon mådde verkligen inte bra före jul och hennes korkade läkare hade inte ens ordnat med något inför hennes eventuella borta vistelse. Får läkare idag bara nonchalera sina patienters önskan? Ok, nu mådde hon ju inte bra, men han kunde ju inte veta att hon skulle komma in på sjukhuset? Ja, idag får dom tydligen göra som dom vill inom vården.
 
Ena dagen är det jättenoga med allt runt systerdotter och dagen, dagarna efter får hon ligga där utan knappt ngn omsorg alls? Säger det som de flesta säger och menar idag, "MAN SKA INTE VARA SJUK, SKA MAN VARA SJUK MÅSTE MAN VARA SÅ PASS FRISK ATT MAN KLARAR AV DET"
 
 
Dock har jag haft en evinnerlig spänningshuvudvärk denna jul och nyårs ledighet.
Värken är oftast dubbelsidig och känns som ett spänt band runt huvudet eller som en tung, åtsittande mössa. Trycket känns över en fläck i pannan, eller i tinningarna eller mest i nacken. Har också ha ömma fläckar i hår­botten, nackmusklerna kan känns ömma och spända.
 

Liknar mer en kroniska typ, då har man huvudvärk minst 15 dagar per månad under mer än tre månader.
 
I dag tror forskarna att värken kan bero på en obalans mellan olika kemiska ämnen i hjärnan, bland annat serotonin. Det kan förklara varför kronisk värk av spänningstyp ibland åtföljs av koncentrations- och minnessvårigheter samt trötthet.
 
 
 

Utlösande faktorer     -Vad kan man göra?
  • Stress av olika slag: vardagsstress, relationer,  prestationsångest osv.         -Vila och rör på dig regelbundet. Träna avspänning
  • Du biter ihop eller gnisslar tände          -Skaffa dig en bettskena
  • Trötthet, dålig sömn                              -Ha svalt i rummet, byt kudde.
  • Olämplig arbetsställning                        -Rör på dig då och då
  • Dataarbete                                          -Använd terminalglasögon
  • Dålig syn                                            -Gör en synkontroll
  • Dålig arbetsbelysning                           -Anpassa din belysning efter de arbetsuppgifter du har.
  • Dålig arbetsmiljö                                - Prata med arbetsgivare/ facket, se vad du kan få hjälp med
  • Depression                                          -Kontakta läkare
 
Alla dessa orsaker ger ofta en ökad spänning i käk-, huvud- eller nackmuskler. Vid kronisk värk kan du till och med få balansbesvär, så kallad ostadighetsyrsel. (Har haft det och fick ligga på sjukhus ett dygn för 2 jular sen)
 
 
Ta itu med orsaken – inte symtomen
Om man bara får huvudvärk någon gång ibland är värktabletter ett enkelt sätt att bli av med värken. 

Om värken kommer ofta är det en signal på att något är fel. Om signalen dövas med värkmedicin hamnar man lätt i en ond cirkel som kan leda till att huvudvärken blir kronisk. 

Man måste i stället ta reda på varför man spänner dig och göra något åt det.

För att komma underfund med orsaken kan en huvudvärksdagbok vara en bra hjälp. Man antecknar när värken kommer och vad som kan ha utlöst den. Skriv också upp om man tar medicin och vilken effekt den ger. 

När man fört dagbok några veckor kanske man kan hitta samband och mönster.
 
 
Dags för dagbok igen, men jag vet egentligen vad orsaken är. Och troligen är det för att jag inte kan göra ngt åt situationen som jag fått tillbaka spänningshuvudvärken. Äter ju värktabletter för axeln, så jag antar att det därför tagit tid innan jag upplevt att spänningshuvudvärken finns där. Nu när jag varit ledig, poppar den upp då det inte är så mkt annat brus runtomkring.

Så egentligen kanske jag inte har varit den bästa på att socialisera denna lediga tid. Måste bli bättre på det.
 
 
Övrigt
 
Jag avundas de duktiga människor som skriver avslut på sina år och planerar in och gör listor för det kommande året. Jag önskar jag var så driven att jag kunde fixa sånt.
 
Tänk att kunna stapla upp en hel lista för alla 365 dagar jag skulle ha mot mina mål.
 
Kanske skulle stressen minska om jag kunde bocka av eftersom. Nu är det klart, bort från skallen...osv.
Det jag funderar över, och försökt men misslyckats med är att göra en moondboard...
 
 
Försöker med en lista då...
 

Jag är tyvärr den där typen som går runt och har en mass förväntningar till vardags och som har en förmåga att bli besviken då de inte infrias. Så jag vill egentligen inte ha några förväntningar på 2016, säger jag jämnt. Istället vill jag blicka framåt och ha visioner om hur det kommer att se ut i december 2016 för mig.

 

Visionen av mig själv om ett år

 

Min hälsa: Jag tar hand om min hälsa genom promenader,yoga och bra mat. sparar popcornen till fredag/lördag
Fortsätter med smoothies varje morgon

 

Min personlighet: Jag försöker välja glädje och tro på mig själv. Jag är lugn och stressar inte upp mig utan tänker igenom saker. Jag har medsjälvkänsla med mig själv och är min egen bästa vän och supporter. Jag är närvarande i det som händer och lyssnar aktivt på den som pratar med mig. Jag är positiv och har lätt för att skratta.

 

Mitt sociala liv: Jag umgås och har roligt med släkt & vänner jag har men uppskattar och värnar om tid för mig själv. 

 

Materiellt: Vi bor i ett hus i Norrlands inland. Nu ska jag inte göra av med pengar på en massa onödiga prylar. De saker jag har är saker jag tycker om/använder/behöver. Jag köper saker av bra kvalité och gärna ekologiskt. Ska rensa i år.

 

Intressen: Jag går 3-4 ggr i veckan –  och yogar varje morgon före jobbet. Jag mediterar varje dag. Jag provar nya saker. Jag målar/fixar.
Komma igång med ny verksamhet och utveckla

Gå ute i naturen, skogen mer. Gå fjälltopparna till sommaren, minst 5 av dom.

 

Mitt arbete: Jag trivs med att jobba med barn och en del av mina kollegor. Jag arbetar mer aktivt i min roll som pedagog.

 

Kärlek:  Jag lever i en parrelation och även nära min son, sonhustru och deras dotter Nemi. Vi gör roliga saker tillsammans både till vardags och på ledig tid.

 

Välkommen 2016!

 
 
 
 
Kärlek till Nemi som alltid får mig att skratta och le.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

RSS 2.0