påsknytt & äggkla!

Man säger att den kristna påsken har sitt ursprung i den judiska påsken. Judarna firar hur de tog sig ut ur Egypten för ca 3000 år sen. påskfirandet som vi idag har i Sverige har blandats samman av gamla och nya traditioner!
Skärtorsdagen. På den tiden var människorna mycket skrockfylla och man sa att dagarna emellan dymmelonsdagen och påskdagen var den farligaste tiden under hela året. Man trodde att det var då häxorna flög till blåkulla och att troll och annat ont fanns runt varje hörn! För att häxorna skulle kunna flyga till blåkulla 
behövde de en kvast eller något liknande. Därför var det viktigt att man låste in alla kvastar och andra saker som häxorna kunde använda för att ta sig till blåkulla.


Så sent som på slutet av 1600-talet avrättades den sista kvinnan som hade utpekats för att vara häxa. Det var inte lätt att vara kvinna på den tiden, speciellt inte om man hade kunskaper om läkemedel och var lite äldre, för det var oftast de som anklagades för att vara just häxor! Också de som hade något sorts handikapp och stod ut i mängden fick akta sig. Häxjakt var precis vad det låter som, när den misstänkta ”häxan” flydde jagades hon tills hon blev tagen. När vi fick tag på henne, torterade de vuxna henne och brände henne på bål. När de torterade häxan kunde bli väldigt otäckt. 

Att bränna på bål är en slags avrättningsmetod. Bålen var väldigt stor, ungefär som påsk/majbrasan. Barnen fick i uppgift att samla ved till bålen. Under bålen bands häxan upp på en stor och kraftig pinne. Männen tuttade eld på kvistarna och veden och bålen var igång.

Långfredagen är den stora sorgedagen. Fram till 1969 så var långfredagen en ”stilla” dag, dvs. att t.ex. teatrar, biografer och restauranger var stängda. Enligt bibeln så korsfästes Jesus då. Altaret i kyrkan är alltid klätt i svart på långfredagen och det finns enbart fem röda rosor som symboliserar de fem såren som Jesus fick då han hängdes upp på korset.


Och på själva påskdagen så återuppstod Jesus! Maria Magdalena och några andra kvinnor begav sig till graven för att smörja in Jesus kropp med oljor, det var en sed bland judarna på den tiden. De följande 40 dagarna visade sig Jesus flera gånger för lärjungarna.

De finns vissa saker som man förknippar påsken med och ett av dem är ägget! Anledningen till det beror mycket på att det är just på våren som hönsen lägger ägg. Men i alla tider långt utanför kristendomens gränser och långt före vår tideräkning har ägget spelat en stor roll i myter och sagor världen över. När man talar om världens skapelse så har ägget en viss betydelse, eftersom det ofta talas om att alltsammans började med ett ägg. ”Allt levande kommer från ägget” – så lyder ett gammalt latinskt ordspråk. 

När man var liten så färgade man äggen på alla möjliga sätt och vis, det var bara till att låta fantasin flöda. Men varför lät man dem inte bara vara i det utseende som de kom i? Folk har i alla tider färgat påskäggen, men man kan inte riktigt säga varför.
Gröna ägg undvek man eftersom de skulle vara olycksbådande, men man färgade de gärna bruna eller gula! Annandag påsk var dagen för lekar och fest. I de södra delarna av Sverige fanns det olika sorters ägglekar och en av dem var: äggrullning!


Kanske en påsktårta

För 10 personer.

påskfirandet behöver en chokladtårta. Detta recept kommer ifrån Wien. Chokladtårtan ger bara en väldigt bra kontrast till de hemmaskapande marsipanfigurerna, vilka är påskens bästa!

Ingredienser
0,6 dl russin
0,6 dl punsch/cointreon/whiskey
200 g Marabou mjölkchoklad
3 ägg, delade
100 g smör
1,5 dl socker
4,5 msk mjöl
1,5 dl valnötter/mandel: hackas
1 nypa salt
3 msk vatten

Glasyr
100 g Marabou mjölkchoklad/ jag bytte till mörk choklad
3 msk florsocker
3 msk smör

Servering
Vispad grädde

Övrigt ang Påskfirandet: Det finns inget som säger att påsken kommer att firas som det gör idag, med godisägg och utklädnader i skolorna och påskmiddag med nära och kära. På senare år har det blivit mer fokuserat på det materialistiska. I påskäggen börjar det blir mer och mer populärt att få allt annat än godis som en annan fick när man var liten! Affärerna drar in mer pengar på alla måsten som egentligen inte behövs inför respektive högtid. Om ett par år framöver kanske vi lägger mer vikt på vad påsken egentligen handlar om!

Ljus, värme, påskis och tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0