Detox dags

Nästa vecka tänkte jag påbörja en detoxkur på 3-4 veckor. Rensa ut gifter ur kroppen för att sen återgå till GI maten jag åt i våras. Många pratar bantning, men det är ngt jag inte längre förspråkar eller ens tror på. Däremot att förändra livsstilen med bra kost som just min kropp mår bra av. Sen gäller det att komma igång med träningen igen, förutom yogan då. Kanske ett tuffare yogapass i 40 dagar, eller ut och gå med stavarna iaf 3-4 ggr veckan under en timmes tid.
Min auyrvediska vännina sa en gång till mig "se maten som medicin". Inte så svårt eftersom jag aldrig haft någon större kärleksaffär med mat. Jag kan mkt väl laga till mat, men jag är egentligen ganska dålig på att hålla mig till mat som är nyttig för min kropp. En sorts hat/kärlek relation kanske...till maten.

Svårigheten med ett detoxprogram är ju min sambo, som jag då ska laga annan mat till? Hm...

Här är mitt detox program:

Detox kommer från engelskans ”detoxification” och betyder avgiftning, vilket också är precis vad det handlar om. Att detoxa innebär att du rensar din kropp på ”skräp” och gifter genom att utesluta mat som bland annat innehåller salt, socker, kaffe, alkohol och andra onyttigheter. Undvik också mjölkprodukter, vete, kött, fisk och kyckling.

Håll dig istället till mat som har en utrensande effekt, som till exempel grönsaker, frukt, quinoa, linser, olja, nötter, frön och vegetabiliskt protein. Det är också vikigt att man dricker mycket vatten under detox-dagarna. Här är det inga hårda träningspass som gäller, utan snarare handlar det om att vila och ta hand om sig själv.

 

Detoxa och...

Du blir piggare.

Du botar förkylningar och dämpar allergier.

Din hud blir mjukare och smidigare.

Ditt hår och dina naglar blir starkare.

Gaser, magont och svullnader i kroppen försvinner.

 

Undvik:

Alkohol, rökning och kaffe.

Minska på saltet.

Håll dig borta från halv- och helfabrikat.

Undvik socker, vitt mjöl, sötsaker, kakor, glass och lightprodukter.

 

Ät mycket av:

Ät massor med frukt och grönsaker.

Välj kolhydrater med lågt GI.

Ät gärna mycket vegetariskt, men glöm inte bort proteinkällor som till exempel bönor.

Drick mycket vatten.

Välj örtte och grönt te istället för kaffe.

 

Exempel på en detoxdag:

Börja dagen med en varm kopp vatten med citron, lime eller färsk mynta i. Ta en morgonpromenad, träna lite yoga eller meditera en stund.

Frukost: havregrynsgröt med äpple och krossade linfrön och en fruktsallad. Komplettera med sojamjölk istället för vanlig mjölk.

Mellanmål: Torkad frukt, mandlar och grönt te.

Lunch: Mungbönsgryta (se recept under)
Grönsallad med tomat, oliver, grönsallad, rödlök, fetaost, paprika och olivolja.

Mellanmål: Banan och morotsjuice eller en fruktdrink.

Middag: Het linssoppa, Golden Temple Dressing och en klick matyogurt. sallad till

Kvällsmål: En halv avokado med keso.

Innan sängen: Ta en kvällspromenad, ett varmt bad och avsluta dagen med en kopp grönt te eller örtte.


Yogisk Gryta (4 port)
Yogisk gryta, eller mungbönor med ris som den här rätten också kallas, är det mest populära receptet i kundaliniyoga.

Mungbönor och ris utgör grunden i den yogiska dieten, eftersom det är näringsrik och lättsmält mat som innehåller fullvärdigt protein. Välj basmatiris som är det mest lättsmälta riset. Lök, vitlök och ingefära kallas för "treenighetens rötter", och det är en kryddkombination som används i ett flertal av kundaliniyogans recept.

Dessa tre rötter anses stimulera den kreativa energin. Kryddkombinationerna ger Dig energi, verkar utrensande och kombinationen av de tre ingredienserna förstärker de välgörande effekterna.

Lök är känt för att rena blodet, ge energi och stimulera matsmältningen. Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och bekämpar bakterier och virus. Ingefära stärker nervsystemet, lindrar stressymtom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Ingefära är också känt för att hjälpa mot menstrationskramper och ryggsmärtor.

 

Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen. Chilifrukter innehåller mycket C- och A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

 

2,5 dl mungbönor
1 msk malen koriander
2,5 dl basmatiris
1 tsk spiskummin
4 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 msk smör eller olivolja
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
1/2-1 tsk chilipeppar
2 hackade gula lökar
1/2 msk salt
8-10 vitlöksklyftor
3/4 dl hackad ingefära
smör eller olivolja att steka i
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala


Valfria grönsaker, t ex:
4 potatisar, 1 zucchini, 1 bukett broccoli

Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan. Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 25 minuter. Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten 10 minuter. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk smör eller olivolja, 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om. Hacka lök, vitlök och ingefära, eller kör i mixer, och stek i smör eller olja tills blandningen är mjuk. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter.

Blanda samman mungbönorna, basmatiriset, kryddblandningen och grönsakerna och låt koka upp. Servera med tamari eller soyasås och naturell yogurt.

Tamari är en smakrikare soja som finns i hälsokostbutiken.


Yogisk linssoppa

4 personer:

3 dl linser,
5 dl vatten,
1 tärning gränsaksbuljong,
olivolja,
1 gul lök,
1/2 tumlängd färsk ingefära,
2-3 vitlöksklyftor,
1/2 tsk gurkmeja,
1/2 tesked malen koriander,
1 tsk garam masala,
1 tsk spiskummin.

1 Koka linserna på låg värme i minst 45 minuter och ta bort skummet på ytan. Hacka lök, vitlök och ingefära. Häll olivolja i en stekpanna och stek blandningen i ca 10 minuter. Bland i de övriga kryddorna och låt steka några minuter till. Blanda ner kryddblandningen i soppan och låt koka.
Denna soppa blir ganska stark (om du inte minskar på mängden kryddor förstås) och denna hetta kan med fördel mildras med hjälp av sallad i dressing (du toppar då soppan Med salladen):

 

Salladshuvuden och ruccola med Golden Temple Dressing

Dressingen håller sig i kylen i 3-4 dagar:
8 tomater,
1,2 dl äppelcidervinäger,
1,6 dl Tamari,
1 rågad matsked honung,
1 struken matsked torkad basilika,
4 vitlöksklyftor,
valfri mängd olivolja. Skär tomaterna i bitar och mixa med vitlök, honung och Tamari. Tillsätt resterna av ingredienserna. Sätt i oljan sist.
Man kan också tillsätta 1/2 tsk svartpeppar. (Inget salt för Tamarin är salt i sig.)

En påminnelse...

Det finns så mycket gott man kan få ur yoga. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, jag önskar att jag hade mött yogan redan  som barn för tänk alla övningar jag skulle ha hunnit göra! =)) Åh andra sidan är jag tacksam att yoga kommit in i mitt liv över huvud taget men framför allt att jag tog beslutet att gå utbildningen till lärare i kundaliniyoga. Det österländska synsättet är så klokt. Att betrakta helheten är något vi här i väst måste anamma på än bredare front än vad som görs idag. 

Inom Kundaliniyoga arbetar man mycket med det tredje chakrat, navelpunkten. Det är viktigt att utgå från den och ha en stark sådan. Härifrån utgår din inre energi, om du utgår ifrån navelpunkten i alla lägen är du i balans. Detta chakra är i höjd med naveln. Först måste man stärka detta chakra för det ger en kraft och styrka att ta tag i eventuella problem vid övriga chakror.

En kollega som tränar Poweryoga (som kommer från ahtangayoga) lyste upp och berättade att även de arbetar väldigt mycket med detta parti. De olika yogaformerna är sprungna ur samma källa så det är inte alls konstigt. Det som gör kundaliniyogan speciell är att man bl a pratar mycket om chakrorna och att man arbetar mycket på dem.

Om du har olika fysiska problem så ta dem på allvar och ge inte upp förrän du fått ordentlig hjälp. Dock skall man vara medveten om att om man vänder sig till den österländska medicinen så krävs det en del av en själv. Det är i slutändan bara min kropp som kan läka sig själv.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Kommentarer
Postat av: Linda

Det lät ju riktigt gott och nyttigt! Försöker också äta nyttigare och mer regelbundet och ingen skräpmat. Detoxa tror jag är jättebra! Kanske provar göra den där grytan nån dag :)

Kraaaaaaaaaaaam!

2011-08-09 @ 00:21:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0