Ett ljus för själarna

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet helgdagar under hösten flyttades alla helgons dag 1953 till lördag, och oftast lördagen på vecka 44.

I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons dag snarast av halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige. Men motsättningar inom kyrkan har gjort att man traditionellt firar numera Halloween den 31 oktober, med andra ord en fast högtid, liksom våra jul- och nyårshögtider. Och all hegona helg den första lördagen i november.

 

Under hallowen brukar barnen då vara utklädda till allehanda onda väsen: häxor, spöken och liemannen. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Så länge jorden varit orörd har allt varit frid och fröjd. Men så kom skörden och jorden blir då oroad. Inte bara våra kära anhöriga som lämnat oss under året kommer upp som goda andar, utan även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, såsom solljus eller skenet från eld. Därför är det viktigt att tända ett stearinljus (värmeljus) för att att fullborda effekten och det kompletterar på så sätt hela stämningen.

Så med dessa ord, hämtade från självaste Wikipedia (den fria encyklopedin) förhöjer jag denna all helgona helg, med en fin bild!



Tänd ett ljus för de nära och kära, de som en gång var ibland oss som vi nu bevarar i våra hjärtan och i våra tankar. Detta är eran helg.


I Allhelgona aftons timma
Vi våra älskade & saknade minnas.
Tusentals ljus har tänts
Många vackra tankar sänts.

En minnesdag som denna,
Extra vi sorgen känna.
Även en tacksamhet så stor,
att just vi fick dig så väl känna

Det är kallt och tomt.
Sorg, & saknad kan göra ont.
Men tiden kommer att läka såren
och det blir lättare med åren

Kärlek till dig, er som här på jorden vandrat
Kärlek över att ni för denna tiden stannat
Kärleken håller oss vid liv
Och vi återgäldar den med ljus och tankar

************************************************* @

OCH ibland är det så att man råkar ut för massor av förkylningar så att det känns som om man aldrig blir frisk. Alla ni som har barn på dagis eller jobba med eller nära barn vet säkert precis vad jag talar om.

Eller så är det så att ens immunförsvar är efter många förkylningar eller annat så nedsatt att man blir sjuk av det minsta lilla nysning i ens närvaro.

Även humöret har varit aningen påverkat och är fortfarande. När jag inte kan göra det jag brukar göra, eller vara den glada/positiva person som jag faktiskt är, för att jag är trött av hosta & förkylning, mensvärken har varit svår, menisken i mitt knä har värkt att jag inte orkar att le… då finns det bara en önskan…

Dagens tänkvärda:

”Den friske har många önskningar – den sjuke har blott en…”


Önskar er alla en trevlig helg!

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0