Samiska...

Tredje kvällen på raken jag kommit hem efter kl. 20.00 På måndag var det ju O-möte med jobbet, Tisdag har jag börjat lära mig samiska och ikväll hade vi föräldramöten.
Så jag uppdaterar då lite från igår, jag fick hoppa in på den samiska kursen istället för min kollega som hoppat av pga andra studier. Det var intressant och roligt att vara på kursen. Får nog träna en massa på uttal & dyl.
Men kursen verkar bra upplagt, inte så mkt glosor å dyl, utan tyngdpunkten på uttal och att våga prata samiska.
Varför vill jag då läsa det språket? Jo, jag har alltid varit facinerad av samiska folket. Jag har väl ngn droppe samiskt blod i mina ådror. Men största delen är att vi ska lära barnen lite samiska.

Idag finns det många samer som inte kan samiska, kanske så många som en tredjedel av befolkningen. Många samer som föddes under 60- och 70-talet har inte fått lära sig sina föräldrars modersmål Istället lärde föräldrarna barnen majoritetsspråket svenska. Själva hade många av föräldrarna upplevt en skoltid, där de inte fick prata någon samiska, trots att det ofta var det enda språket de kunde när de kom till skolan.

Finns det några svenska ord som härstammar från samiskan? Ordet kosa, en liten kopp med handtag, som många fjällvandrare har med sig i ryggsäcken, kommer från det lulesamiska ordet gukse. Ordet kåta, den traditionella samiska bostaden, kommer från ordet goahte. Ordet vaja, som betyder renko, kommer från det lulesamiska ordet vátjav.



Arjeplog ligger i Sapmí, samernas land och därför finns också ortsnamnen på samiska, här i trakten talas nordsamiska.


Idag var det då föräldramöte. Vår chef inledde och jag fick inför alla berätta lite om yogan för barnen. Större delen verkade ändå tycka att det var ok att barnen fick delta i detta. Någon negativ förälder fanns det, som utifrån okunnighet trodde att det handlade om hinduism, dvs religion. Men barnyoga är ju enbart gympa utifrån rörelser tagna från yogan. Inget underligt alls. Alla barn rör sig, barnyogan är bara en mer styrd rörelse för att lära känna sin kropp, lära sig balans, fin & Grovmotorik, kunna slappna av lite och jag använder sagor som utgår ifrån naturen, träd, berg eller olika djur.

Kvällarna har varit långa och jag har haft huvudvärk under hela dagen, mkt spänningar. Jag ska strax krypa i säng och börjar 07.00 imorgon. Barnyoga för 4-åringarna och två massager innan jag slutar kl. 14.00

Gubben har nu skrivit papprena på huset, så nu är det han som är ägare. =) fredag blir det möjligtvis att åka till Arvidsjaur och beställa kakel, klinker, toastol, och tvättställ och badrumsmöbel.
Vi har beslutat att ta kakel även i tvättstugan, då panelen där inte är fin längre.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0