VILL DU MEN INTE ORKAR?

Idag är det onsdag, en vanlig dag mitt i veckan...men ändå just nu =) Jag är hemma på rast och ska inom kort iväg å ge massage åt tre kollegor. Så idag har jag haft ½ dag i barngruppen som idag var 16 små kottar.
Igår hade vi områdesmöte, och min förhoppning var att jag skulle kunna peppa till en gång tävling. Tyvärr verkade inte intresseta så stort som jag hoppades =(
Om någon som läser min blogg har några tips hur man ska få kollegorna på jobbet att vilja röra sig mer, så är jag öppen för förslag =)


Varför ska jag motionera då?

I princip finns ingen övre åldersgräns för effektiv motion. Även motion på en lägre nivå har en förebyggande effekt mot hjärtsjukdomar, risk för blodproppar, högt blodtryck och stelhet i muskler och leder. Begränsad motion stärker även immunförsvaret. Alltför kraftig motion (à la maratonlopp) kan däremot försvaga immunförsvaret.

Regelbunden motion förbättrar dessutom humöret, minskar stress och om man motionerar tillsammans med andra kan man utvidga sitt sociala nätverk.

Med enkla ord; Man MÅSTE röra sig för att må bra! 

Om jag inte har lust, inte vill eller inte tycker jag orkar... vad sker då?

Inaktivitet innebär alltså att vår muskelstyrka minskar, att vårt skelett försvagas samt att vårt ledbrosk och våra
ledband försvagas. Det enda som inte minskar särskilt mycket är vår aptit, vilket kan leda till att våra fettdepåer ökar.

Sama som du vinner med motion, förlorar du utan motion. enkel matematik =)

Idag har jag varit på Zumba, jättekul var det. Rebecca var riktigt duktig, och lätt att följa även om jag har svårt med motoriken =) Men jag köpte mig ett 10 kort, så nu blir det zumba på onsdagar och när vi väl flyttat har jag zumba även hemma i yogalokalen, så fort jag känner för det. Jag kan säga att jag svettades rejält, men det gör jag oavsett vad jag gör. Vi svettas för att kunna kyla ner kroppen vid ansträngning. skriver lite mer om ämnet... nedan

Det viktigaste för motivationen är som du säkert hört förr, en roligt motionsform. Som du själv har valt och som du finner rolig. Annars tröttnar du. helt enkelt.


Vad är då svettning ?

Hela kroppen är täckt med miljontals svettkörtlar, och de flesta sitter samlade i pannan, handflatorna, fotsulorna och armhålorna. När kroppstemperaturen stiger avger de här körtlarna svett till hudytan. Svett består huvudsakligen av vatten och salt. När vätskan förångas kyls huden av och kroppstemperaturen sjunker.


Vad händer om man svettas för lite ?

Om kroppen inte an svettas och kyla av sig själv är det ett allvarligt problem som kan leda till värmeslag. Frånvaro av förmåga att svettas, anhidros, kan bero på att svettkörtlarna är skadade eller blockerade till följd av en hudsjukdom eller ett brännsår. Sjukdomar som påverkar nerverna, t ex guillain - barrés synndrom, kan göra att kroppen inte reagerar på de signaler som i vanliga fall sätter igång svettning. Uttorkning eller vätskebrist kan också orsaka värmeslag liksom långvarig exponering för värme eller motion i mycket varmt väder.


Om jag inte vill svettas, känns skämmigt men vad händer då om man svettas för lite ?

Om kroppen inte kan svettas och kyla av sig själv är det ett allvarligt problem som kan leda till värmeslag. Frånvaro av förmåga att svettas, anhidros, kan bero på att svettkörtlarna är skadade eller blockerade till följd av en hudsjukdom eller ett brännsår. Sjukdomar som påverkar nerverna, t ex guillain - barrés synndrom, kan göra att kroppen inte reagerar på de signaler som i vanliga fall sätter igång svettning. Uttorkning eller vätskebrist kan också orsaka värmeslag liksom långvarig exponering för värme eller motion i mycket varmt väder.

DVS: Bättre att låta kroppen få svetta ut värmen, att inte svettas alls är med andra ord farligt.

Och Ibland svettas man jättemycket, ibland nästan ingenting samtidigt som grannen som har tränat exakt samma sak ser ut som en överkokt kräfta, dvs jag ser ut som en överkokt kräft och oftast är det min granne brevid som ser sval och oberörd ut =)
Varför blir jag då så röd i ansiktet, dels beror det på mina blodkärl och hur många muskelgrupper jag använder mig av samtidigt. Sen är det olika på kroppsbyggnad mm. Vi är helt enkelt olika och svettas olika, bara att acceptera.


Så – Vad som händer i kroppen när vi tränar eller gör något annat fysiskt ansträngande är att vi börjar aktivera våra muskler. När vi skapar muskelenergi får vi en bieffekt, det vill säga värme.

Det är inte så att vi bara börja läcka vätska i form av svett när vi rör på oss, utan det är blodet som värms upp och när blodet når de ytliga blodkärlen på huden värmer det upp svetten som sedan avdunstar. Och det är först när det avdunstar som vi kallar det för svett. Det gör att vi kyls ner.


Ett GI recept jag tycker om.


 

Fiskgratäng med räkor

2 portioner

400 g fryst torskfilé

½ dl gröna ärter

1 dl skalade räkor

1 dl grädde

1/2 msk hummerfond

1 fiskbuljongtärning

1 msk hackad dill

salt och vitpeppar

½ dl riven stark ost ( tex. Mellanlagrad prästost)


Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Tina torskfiléerna. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i de halvtinade fiskfiléerna. Lägg ärter och räkor över fisken. Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt hummerfond och buljongtärning.

Rör ner den hackade dillen och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 30 minuter.

Dagens tänkvärda
”Det finns dagar som är som trappor, man måste välja om man skall gå upp eller ner" (okänd)


Ljus, värme, kram & tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0