Matdepression

Idag fredag har vi haft stängningsdag på förskolan. Så vi har gnuggat hjärnorna med reflexion och planering.
Kändes som en lång dag, men att få sitta ner å planera var mkt behövligt. Dagen avslutades med ett... besked ich, som kanske inte var så jublande. Men förstår samtidigt som jag står handfallen över vissa beslut i denna värld.
 
Igår vaknade jag med huvudvärk, gjorde min yoga i förhoppning att den skulle ge med sig, icke, så istället för att bli bättre blev jag illamående, yr och var tvungen till att lägga mig, kallsvettades och hade hjärtklappning...jag fick migrän, så då blev jag hemma och tog hand om mig själv. Har kvar spänningshuvudvärken som ibland övergår till illamående och migrän.
Hade gärna besökt Nemi, men med huvudet under armen kändes det lite tungt. Hoppas kunna ha henne hos mig imorgon lördag. Saknar henne så.
 
 
Nemi i sin nya mössa, SUPER söt =)
 
 
Just nu är jag i ngn typ av matdepression. Jag är så OTROLIGT läss på min egen mat. Visst, jag är hungrig och äter. Idag var vi på Kraja och åt, en kollega hade ringt och frågat om man kunde få laktosfri lax (då det var en av dagens rätter) -visst, det går bra, blev svaret.
 
Fick min lax, utan potatis eller sås! Så det blev sallad och lax till lunch, vilket iof var gott, men inte det jag hade förväntat mig. iaf fick vi smulpaj med blåbär och vaniljsås till tre fikat, vilket verkligen smakade mums. Men blev väldigt däst (gasig) av detta.
Så det blev endast en varm macka till middag då jag kom hem. Å den har mer eller mindre åkt hiss i magen hela kvällen, puh. Blev inte mindre gasig så att säga.
 
Jag har ju inte ätit rött kött på 18 år, men ätit vitt kött dvs kyckling och fisk. Nu är jag så trött på kyckling. Men med min mage... vad ska jag äta.
Jag äter ju vegetariskt, men måste undvika bönor så det är lite svårt med meny. Fisk tycker jag mkt om, men utbudet här i Arjeplog är ju begränsat =( Så är väl mina fiskrecept också.
 
Jag önskar jag kunde bli helt vegetarisk, för mitt mående skull...men, men... får väl försöka hitta några nya recept.
 
 
Om jag väljer mer kolhydrater, får jag i mig mer socker!! vilket INTE är så bra för min mage.
Men som vegetarian rekommenderas man: Ät minst en stor portion spannmål varje dag, till exempel pasta eller ris. Spannmål är en bra grund i alla måltider. Förutom kostfiber innehåller spannmål rikligt med kolhydrater och mineraler som järn och zink. Välj gärna fiberrika sorter, prova fullkornsvarianter av både pasta, ris, bulgur, couscous, dinkel, hirs, matvete och quinoa.
 
 
Ät gärna en portion potatis varje dag. Du kan äta potatis i många former, kokt, bakad , klyftpotatis eller hemlagat potatismos är de hälsosammaste valen. Undvik dock potatisprodukter som man köper färdiga i affären, som till exempel mospulver, pommes frites och potatischips, innehåller färre vitaminer samtidigt som fettmängden ökar.
 
 
Enligt livsmedelsverket bör alla äta omkring ett halvt kilo grönsaker och frukt per dag. Om grönsaker och frukt ingår i varje måltid kommer du lätt upp till den rekommenderade mängden. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Där finns till exempel rikligt med vitamin C, folat (ett B-vitamin) och betakaroten, som omvandlas till vitamin A i kroppen. Det finns även mycket av mineraler som till exempel magnesium, kalium och järn.
 
 
Alla behöver få i sig mycket vitaminer, fibrer och antioxidanter. Det får du bland annat genom att äta varierat av olika sorters frukt och bär varje dag. Hel frukt är ett bättre alternativ än juice och nektar för fibrernas skull. Om du väljer frukt och bär efter säsong är det bättre för miljön och billigare för dig.
 
Du kan äta både kokta och råa grönsaker och variera mellan olika sorters grönsaker och rotfrukter. Ät gärna fiberrika sorter som rotfrukter, vitkål, bönor, ärtor och broccoli. Välj gärna grönsaker och rotfrukter efter säsong.
 
 
Mjölkprodukter ger dig som är vegetarian värdefulla doser av kalcium, selen, vitamin D och vitamin B12. Fyra till fem deciliter behövs per dag. I den mängden ingår mjölk till kaffe och te, mjölk som dryck, fil eller yoghurt och mjölk till matlagning. Välj helst lättmjölk när du dricker mjölk. En portion magrare gräddprodukter (fetthalt max 15 %) per vecka är lagom. Välj gärna osötad mjölk, fil eller yoghurt.
Hoppas det gäller laktosfria varianter också.
 
 
Det går att byta ut eller variera baljväxterna med soja- eller Quornprodukter som finns i flera olika sorter, som till exempel färs, filé och bitar. Sojakött och tofu tillverkas av sojabönor, Quorn tillverkas av en svamp. Sojabönan är fetare och proteinrikare än övriga baljväxter och en bra källa till fibrer, järn, zink, magnesium och kalium. Quornprodukterna liknar näringsmässigt kyckling eller skaldjur och innehåller mycket protein, lite fett och zink, men inte speciellt mycket järn.
 
För dig som äter ägg räcker det med tre till fyra ägg i veckan, precis som för den som äter blandkost. Ägg i matlagningen ingår också i den mängden. Ägg är en bra källa till protein, selen och vitamin B12. 
 
http://www.1177.se/Vasterbotten/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Vegetarisk-mat/Matrad-for-vegetarianer/?ar=True
 
 
Det nya året har annars börjat helt ok, då jag kommit igång med ett nytt yoga pass och tar mig tid att meditera.
 
 
 
Gottigt
 
 
And don't eat my friends!
 
 
 
 Kärlek till djuren.
 
 
 
 Mango
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0