luddigt eller sant?

Jag skriver detta då jag känner mig osäker på sanningshalten.
 
Innan min operation sa min operations läkare Lars -Om jag behöver kapa senan, så blir det en ngt längre rehabilitering och du får räkna med fyra månaders sjukskrivning.
 
Jag var ju endast bedövad och fått lugnande under min axeloperation, men inte sövd.
 
Så under min axeloperation hörde jag hur läkaren pratade med de som deltog under operationen, saker sades och de verkade som att det var svårt att komma åt det som behövdes göras, de bände och tryckte och höll på? Sen glömmer man kanske bort att patienten inte är sövd, då det i vanliga fall brukar vara så.
 
Bl.a  att det dels var mer än väntat...
Vad är det för svart?...
 
Iaf då jag så låg på uppvaket och slumrade, då jag trots allt fått lugnande och bedövning. Då hörde jag min opererande läkare beskriva för kvinnan bakom skynket bredvid mig om hur operationen hon genomgått hade gått...
Det han sa var inget konstigt men gjorde att min tanke blev - Undrar om han säger likadant till alla? För det han sa upprepar han troligtvis även för mig. Dvs, jag trodde min operation måste ha varit exakt som han sa till min sjukhusgranne, i mitt halvsovande, luddiga tillstånd.
 
 
Han försvann och två timmar senare kom han tillbaka.
 
Det han då berättar stämmer lixom inte in i det jag "hörde" under själva operationen??
-Operationen gick bra, inga konstigheter och jag kapade senan trots att den endast var lite fnasig och slipade nyckelbenet där artrosen fanns. Så jag sjukskriver dig två månader och så får vi höras efter det. -Du kan ju ta kontakt med sjukgymnasten i Älvsbyn.
-Älvsbyn? nä, men jag har kontakt med min sjukgymnast i A-plog.
Då såg han förvirrad ut och sen nickade han och bläddrade i papperna. Men nickade och så sa han Hej då och gick.
 
 
Så, mina tankar har ju snurrat lite efter detta... Tog han fel på patient, eller på patient papperna eller så upplevde jag operationen så fel?
Ja, jag VET inte. Men känslan av stress fanns ju runt om oss hela dagen, späckat schema och vi for in och ut som på löpande band. Ja, jag undrar iaf... Får väl se nu hur det läker.
Sen upplevde jag en viss ton av nedlåtande... vet inte hur jag ska förklara den, men känslan var att jag nog skulle vara nöjd nu, på ngt sätt.
 
 
Jag upplever lite som att min operation kanske inte var nödvändig i hans ögon? Jag har haft ont i axeln i tre år, opererades första ggn nov -14, och det har värkt dagligen och konstant. Nu har jag varit flitig och tränat i stort sett dagligen, kanske missat då jag varit sjuk eller borta men har verkligen velat få slut på värken.
 
 
Om jag enl. läkaren hade kunnat vara utan operationen? Så förstår jag inte varför han kapade senan? Gör man det bara för att ngt ska göras? Atros har ingen berättat att jag ens hade? Många frågetecken kan jag tycka det blev, och inget stämmer ihop med det jag upplevt.
Sen är det ju toppen om det verkligen var så "enkelt" och gick så bra. Ingen är då gladare än jag, så jag håller väl tummarna att jag missförstod allt då jag var bedövad och fått lugnande.. verkligheten var nog inte som jag upplevde den.
 
 
Fakta. 
Då det smärtar i biceps (som det gjort för mig)  bl.a och om senan till muskeln visar sig vara skadad eller sliten så tyckte ortopeden att då är det enklast att skära av den varpå muskeln skulle komma att hamna längre ner men den skulle vara lika funktionsduglig och stark som innan. Enligt ortopeden behöver muskeln  inte vara på ursprungsplatsen utan det var ngt rudimentärt läge då vi i urminnes tider gick på alla fyra. Dock kan jag vid vridning utåt med armen bli ngt försvagad.
 
Om bicepssenan är skadad och man har en uttalad smärta ut i bicepsmuskeln så kan det vara klokt att klippa av bicepssenan.  Att bara klippa bicepssenan ger lite bättre resultat vad gäller smärta och ger mindre risk för komplikationer än om man klipper av den och syr fast den längre ned. Bicepsmuskeln har två övre fästen. Det mindre fästet, biceps långa sena, är det som kan bli skadat. När man klipper av det lilla fästet så är det oftast svårt att se någon skillnad hos patienter.
 
 
Rotatorcuffens muskler och dess senor styr rörelse av överarmen och då armen lyfts upp glider dessa senor under ett ”tak” i axelleden. Taket består av akromion (ett benutskott) samt det stumma ligamentet coracoakromialis. För att denna glidning skall bli så smidig och friktionsfri som möjligt ligger en slemsäck (bursa) mellan senorna och ”taket”.
 
 
Slemsäcken är i sitt naturliga, friska tillstånd en platt, glatt säck men då den överbelastas vätskefylls den och därmed blir det redan trånga utrymmet i axelleden mindre. Samma förträngningseffekt och inklämningsfenomen uppstår om någon av rotatorcuffens senor (supraspinatus, infraspinatus, subskapularis) eller långa bicepssenan blir inflammerad/irriterad/degenererad – överbelastad. Senan kan svullna och blir belastningskänslig.
 
 
 
Ja, nu har jag satt det på pränt, å hoppas min operation kan hjälpa mig bli fri från min dagliga och ständiga värk som gjort att jag inte kunnat leva mitt liv fullt ut.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0