länge sen sist 2020

Skriver inte så mkt på min blogg längre, märker att det är enklare att bara uppdatera sig på FB.
 
Känns som att livet går sin gilla gång och förändringar sker mkt sakta eller det känns egentligen som att det står rätt stilla... 
 
Men drömmen är ju ändå ett hus i ngn form av generationsboende.
Var: Jo, Luleå, Sörbyarna, Rosvik, Norrfjärden eller Piteå.
 
Har vi funnit ngt? Jo, flera... men kruxet är ju att sonen gick utbildning till plåtslagare, som han gjorde klar sista dec-19, dvs nu 3 månader sen. I min enfald, eller förhoppningen var att han skulle få jobb snabbt... men nä.
På dörren knackade Corona viruset.
Och människor får gå från sina jobb, så anställningar... nä, ser inte så ljust ut i nuläget.

För exakt 100 år sedan kom den mest våldsamma influensa som vi skådat och slog till. Spanska sjukan skördade dödsoffer, under några veckor i slutat av sommaren och början av hösten 1918.

Den brittiska tidningen The Guardian utnämnde nyligen Östersund till ”capital of the Spanish flu”, spanska sjukans huvudstad. Onekligen drabbades också stan särdeles hårt, men det gjorde även andra orter. Och i inslaget får ni följa reportern på en tur bland de platser i Östersund som blev central under influensaepidemin.

Arjeplog brukar nämnas som väldigt illa drabbat. Där avled 2,7 procent av ortens då lite drygt 3 000 invånare det ska vara den plats i landet där högsta andelen fick sätta livet till.

Och även om vi här uppe sånär slogs i spillror så drabbades å andra sidan Stockholm av tre vågor, och varje gång var utbrottet mer förödande än förra gången.

 NU 2020 Har vi


Covid-19 som I slutet av 2019 bekräftades det att ett nytt coronavirus som kan smitta människor identifierats i staden Wuhan i Kina. Smittspridningen tros ursprungligen ha skett till människa från djur på en marknad, men visade sig snart smitta från människa till människa. Utbrottet pågår fortfarande. WHO har den 11 mars klassat det som en pandemi.

Viruset orsakar feber och luftvägsbesvär och lunginflammation. Allvarlig sjukdom har främst drabbat äldre och de med bakomliggande sjukdomar.

Det visar tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19. Därför tillhör du som är 70 år eller äldre en riskgrupp. Personer med hög ålder i kombination med till exempel högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är något vanligare bland de svåra fallen.
Extra utsatta för att drabbas av allvarlig sjukdom är också personer med flera underliggande sjukdomar.

Mer tänker jag inte skriva. Men mkt har hänt i samhället pga detta virus.

Är jag drabbad. Inte fysiskt själv, men älskade systerdotter som redan är riskgruppen har testas positivt för Covid -19 :-(  Är givetvis sjukt orolig.

Men...KOM ihåg att redan 2003 kom Sars
2003-2004 drabbades världen av en corona empedemi som benäms som SARS. Utbrottet orsakade runt 8000 fall varav 750 dog. Runt 20% av de drabbade var sjukvårdspersonal. Smittan kom återigen från KINA och spreds via resenärer till andra länder.

Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter. Det verkar onekligen som att KINA är boven i dramat då det kommer till värdssmittor.


Vad bör eller kan jag göra själv?

Sprängtickan eller chaga som den också kallas är kungen av medicinska örter och ev de rikaste livsmedel på antioxidanter som vi känner till idag. Om man dricker 1-3 koppar dagligen när du/jag riskerar smittas av förkylningar eller influensa.

A-vitamin kan bildas i lever och tarmväggar från karotenoider och 50–85 % av kroppens A-vitamin lagras i levern i upp till 100 dagar, men vid sjukdom kan leverns förråd tömmas inom 2 dagar. Akuta infektioner som influensa och hög feber utarmar snabbt A-vitaminförråden. En obalanserad tarmflora, ulcerös kolit, levercirros (skrumplever), gallgångsstas, diabetes, hypertyreoidism samt cellgift- och strålbehandling av cancer försämrar omvandlingen till A-vitamin.

Bästa källorna för A-vitamin (retinol) i födoämnen (Pg/100 g) (1 IE=0,3 Pg)

  • Lever (nöt) 14 200
  • Lever (kyckling) 9 500
  • Rökt ål 3 600
  • Tonfisk 370
  • Morot 567
  • Spenat 275
  • Ägg 204

C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa och infektioner. C-vitaminvärdena i blod och vävnad minskar med åren.

Eftersom kroppen bara tar upp vad den behöver just nu så kissar man ut överflödet om man tar enstaka stora doser om dagen. Man bör därför dela upp C-vitaminintaget till 3–5 ggr per dag för att hålla C-vitaminnivåerna höga i blodet. Ju svårare besvär desto högre dos av C-vitamin som tas oftare, t.ex. varje timme vid influensa, infektioner, bronkit osv.

 

Man har länge använt kolloidalt silver för dess bakteriedödande egenskaper och man kan blanda en så kallad ”silvergrogg” som lär vara effektiv mot också virus.

Blanda då lika delar kolloidalt silver med alkohol (brännvin, vodka, tequila eller rödvin) samt lite färskpressad lime- eller citronjuice. Både alkoholen och syran ska till en viss mån lösa upp lipidskiktet kring viruset så silverjonerna lättare kan ta sig in. Ta en tesked av silvergroggen var femte minut under en timmes tid så märker man att förkylningen klingar av och försvinner ofta inom några timmar. Man kan hålla vätskan under tungan och skölja runt i munnen någon minut innan man sväljer.

Men det finns både för och nackdelar och man ska ta det försiktigt.

 

 
 
 
 
 
Over and out. Ta hand om dig och dina nära. Love and peace

RSS 2.0