Att balansera Pitta-doshan

MÅNGA Tips för att balansera Pitta.

Det viktigaste att komma ihåg när du balanserar Pitta är måttlighet.
Dra ner på livsmedel som är överdrivet kryddig, salt, surt, varmt, eller friterat.
Välj livsmedel som är bittert, söt, A-stringent, svalkande, tungt och vätskelikt.
Regelbundna måltider. Ät lunch mitt på dagen
Försök att undvika att hoppa över måltider.
Undvik varma bad och överexponering i solen.
Ge uppmärksam till fritid och vila, undvik överansträngning

För att ta hand om och dämpa en Pitta obalans är Ghee mycket effektiv. Använd vid matlagning eller tag 1-2 matskedar (flytande) direkt på maten. Ghee används även i mer medicinskt syfte och behandling men bör då ske i samråd med, ordinerat av Ayurveda läkare/hälsorådgivare. Ghee är rent smör, som kokats under en timme för att separeras i tre olika skikt.
 

Sök också naturliga behagliga miljöer, glada skratt, åar, sjöar och solnedgångar
Undvik eller försök att minimera stressande verksamheter.
Försök att hålla en sval kroppstemperatur
Ta gärna promenader på kvällen
Att simma kan bidra till att lugna en Pittas uppskruvade sinne och känslor.
Minska på uppiggande stimulanser, undvik alkohol, kaffe och te.
Undvik att titta våldsfilmer, knasunderhållning. chockartad action
Sval, rumstemp. mjölk, mixad med några dadlar, innan läggdags kan bidra till att balansera Pitta.
Gör kroppsmassage med kokosfett/ kokosolja.

VÄLJ;

Grönsaker.
Välj: Kronärtskocka, sparris, betor (kokta), broccoli, brysselkål, kål, morot, selleri, gurka, gröna bönor, svamp, okra, gröna bladgrönsaker, ärtor, potatis, pumpa, squash svamp, palsternacka, blomkål.
Undvik eller minska på: Tomat chili, pepparrot, stark peppar, lök, vitlök, rädisa (rå), rödbeta, morot och tomat.

Frukt.
Välj: Söt och mogen frukt. Äpple, aprikoser, avokado, körsbär, kokosnöt, dadlar, fikon, mango, melon, söta apelsiner (solmogma), papaya, päron, ananas, plommon, russin, vattenmelon, granatäpple.
Undvik eller minska på: Sur och omogen frukt. Sur grapefrukt, citron, jordgubbar, persikor, plommon.


Spannmål.
Välj: Korn, couscous, basmatiris, riskakor, vete, flingor.
Undvik eller minska på: Brunt ris, bovete, hirs, råg.

Kryddor.
Välj: Små doser av söta, bittra och kärva smaker. Basilika, svart peppar, kardemumma, kanel, koriander, kummin, dill, fänkålsfrön, ingefära färski små mängder, mint, persilja, pepparmint, saffran, gurkmeja, dragon.
Undvik eller minska på: Sura och skarpa smaker. Hing, basilika (torkad), cayennpeppar, kryddnejlika, ingefära (torkad), vitlök, rosmarin, muskot, salvia, mejram, senap, timjan, salt.


Bönor.
Välj: Svarta bönor, mungbönor, sojabönor, kikärtor, brytbönor, limabönor, linser, tofu.
Undvik eller minska på: Tur dhal, ural dal, sojasås.

Mejeriprodukter.
Välj: Smör (osaltat), keso, ghee, mjölk, grädde, äggvitan och långfil.
Undvik eller minska på: Extra saltat smör, kärnmjölk, ost, sura fil yoghurt, äggulan.


Olja.
Välj: Kokosolja, linfröolja, olivolja, solrosolja, ghee.
Undvik eller minska på: Mandelolja, sesamolja och senapsolja.

Kött/fisk.
Välj: Kyckling, kalkon, äggvitan, fisk (färskvatten).
Undvik eller minska på: Allt rött kött, fläsk, lamm, anka, kyckling (mörkt kött), tonfisk, äggulan, lax, skaldjur.


Nötter och frön.
Välj: Mandel, cashewnötter, kokosnöt, popcorn, pumpafrön.
Undvik eller minska på: Alla andra nötter och frön.

Sötningsmedel.
Välj: Brunt socker, koncentrerade fruktjuicer, lönnsirap.
Undvik eller minska på: Vitt socker, honung, melass, alla artificiella sötningsmedel.


Drycker.
Välj: Örtteer som alfalfa, svartvinbär, fänkål, kamomill, hallon, lakrits, jasmin, mint, söta fruktjuicer, vatten.
Undvik eller minska på: Varma teer och drycker.

När vi under sommaren ska balansera pitta kan en vägledning vara att man under dagen bör få i sig ungefär 50 % sädesslag, 20 % proteiner, 20-30 % grönsaker, 10 % färsk frukt.

 

Vanliga orsaker till Pitta-obalans:
  • Pressande förhållanden och reaktion med förträngd ilska, frustration och förbittring
  • För stora krav ställda på sig själv och andra
  • Man driver sig själv och omgivningen för hårt
  • För starkt kryddad mat
  • För mycket sol och värme


PITTA
Pitta-doshan är ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen. Pitta består av elementen eld och lite vatten. Det innebär att Pittas främsta egenskap är värme och transformation.
Huvudsäte: tunntarm, lever/galla, ögon (synintryck)

Dominerande årstid: juli - oktober
Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp:

  • Medium kroppsbyggnad.
  • Företagsam, gillar utmaningar, målinriktad, passionerad.
  • Skarpt intellekt, fokuserad.
  • Stark hunger och matsmältning.
  • Ljus, känslig hy
  • Ogillar alltför varmt väder.
  • God talare, karismatisk.
  •  Obalanser: Irritation, inflammationer, magkatarr, hudproblem, allergier, sur mage, halsbränna, överkritisk attityd, argsinthet ”att se rött”. För mycket synintryck ökar Pitta, ger trötthet och en känsla av grus i ögonen.
    Att balansera Pitta: Måttlighet, svalka, avkoppling, balans mellan vila och aktivitet, oljemassage är utmärkt, undvik stimulantier (kaffe, tobak, alkohol), Pitta-typer bör inte heller bli överhettade.

    Överskott av Pitta kan ge:

    • Magsår
    • Hudutslag
    • Migränartad huvudvärk
    • Halsbränna
    • Röda och känsliga ögon
    • Svidande känsla i urinröret
    • Brännande känsla i händer och fötter
    • Ilska, vrede, självkritik, avund, rädsla för misslyckande, frustration, hat
    • Fördömande eller kritiska tendenser
    • Snabbhet i tal och handling, otålighet
    • Bristande omdöme 


    Pitta i Balans:

    Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i pitta-doshan som ger dess brinnande energi och intensitet. De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k "arbetsnarkomaner" har ofta pitta-konstitution En person med balanserad pitta-konstitution har en varm personlighet, är känslig, omtänksam, intelligent och vetgirig. En pittakonstitution innebär i regel ett mycket vaket och målinriktat intellekt.


    Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i pitta-doshan som ger dess brinnande energi och intensitet. De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k "arbetsnarkomaner" har ofta pitta-konstitution En person med balanserad pitta-konstitution har en varm personlighet, är känslig, omtänksam, intelligent och vetgirig. En pittakonstitution innebär i regel ett mycket vaket och målinriktat intellekt.

    Ljus, värme, Kram & Tjingeling


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0