dagen efter middagen

Vaknade idag av Chanti 05.00 igen, somnade om å 06.45 gick jag upp å gav dom mat, sen lugnt igen, somnade om efter en stunds tittande i taket å vaknade av telefon 10.20 =) La mig ju 00.30 igår. Liiite sovmorgon kände jag behov av.
Iaf så ringde brorsan, Å kom med en mkt bra idé. Han tyckte vi skulle hjälpa mor med lite pengar till el räkningen, då hennes ved tagit slut. Vintern har ju varit extremt kall å hon har eldat en hel del. Så vi skulle lägga en slant var, så hon kan använda sin el istället för ved.

Kvällen igår var trevlig, vi åt på matstället och jag får erkänna att det var mkt gott. Lax på musselbädd med en god sås (jag slapp att få hummersås) å till den ungsstekt potatis. Efterrätt, tårta =) mums. Sen gick vi till Harrys och fortsatte sitta där och surra. Jag intog hela 3 cider under den gångna kvällen, vilket var mer än nog.
Gubben hämtade mig, han har ju jour i helgen.

Idag mår hans mage inte så bra igen, hans humör påverkas och han har svårt att ta in det jag säger. Jag tror nämligen att han återigen är krasslig pga obalans. Men jag kanske inte  "pratar" som normala människor, då det gäller sjukdomar mm. 
Om jag ska titta på auyrvedan så är han en kapha, och med obalanser i sin kropp kan det avspegla.

Allmänt; ökad tyng i kropp & sinne. Som vidare kan leda till viktökning, allergiska problam(torr hud, klåda) problem med slemhinnorna (hosta mm) deprissioner, ogillar förändringar, kan bli slöa, långsam matsmältning och svaga hungerkänslor, Materalistiska. Kapha är enligt auyrvedan den stabila dochan. Orsaker till  kapha obalans: * understimulans, * tung och fet mat, speciellt på kvällen, * sover mkt, speciellt på morgonen.

En Kapha i Balans:

  • Solid kraftig kroppsbyggnad
  • Stark och uthållig, jämn energinivå       
  • Lugn, sympatisk och kärleksfull             
  • Tålmodig och trygg          
  • Fattar välgrundade beslut   

    Åtgärder: En Kapha person behöver regelbundet variera sitt liv för att balansera sin långsamma och ibland tröga energier. Viktigt med motion och stimulans. Börja gärna morgonen med att väcka upp huden tex skrubba med råsiden vantar innan duschen. Möblera om hemma, bryta gamla vanor är också aktiviteter som sätter fart på energin hos Kapha personer. 

Kl 18-22 Kvällens Kapha

Detta är tiden då naturen går till ro för att samla kraft och styrka till nästa dag. Detta är den idealiska tiden att varva ner för att gå till sängs, då vi drar nytta av naturens tendens till vila.

Kl 06-10 Morgonens Kapha

Denna tid passar bra för motion, eftersom du har mera kraft och styrka då. Att sova under morgonens Kaphatid skapar ofta en tyngdkänsla och tröghet. Det kan skapa slaggprodukter i matsmältningssystemet, ama. De flesta vuxna rekommenderas inte sömn under denna tid.

Förkylningsråd;

- Gå till sängs tidigare än vanligt under kvällens Kaphatid (18-22)

 

- Undvik att sova under morgonens Kaphatid (06-10)

 

- Håll dig varm, skydda speciellt öron, panna och fötter mot kyla och blåst.

 

- Välj varm mat och dryck

 

- Undvik Kaphahöjande mat, tex veteprodukter, fet och tung mat samt sötsaker.

 

- Undvik mjölkprodukter, även ost och glass

 

- Ta extra tid för avspänning-meditation

 

- Gurgla halsen med ljummet vatten och salt eller gurkmeja

 

- Blanda 3 mask honung, 1/2 tsk gurkmeja, 1/2 tsk mald ingefära ev lite svartpeppar. Ät en tesked av detta flera gånger under dagen.

 

Grapefruktkärneextrakt kan fungera mot oönskade bakterier och virus.

Näsolja, slemlösande för näsa och bihålor (även vid huvudvärk)

Kapha balans te 

Förkylningsdryck
Pressa saften av en citron.
Blanda i lite honung och skiva och stöt färsk ingefära i en mortel och blanda i. 
Ta en klunk av detta lite nu och då.

Gurgla halsen med ljummet vatten och salt eller gurkmeja om man har ont i halsen.



Ljus, Värme, Kram & tjingeling från den "udda" tänkaren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0