midsommar myt å mys

En midsommarafton på fornnordiskt vis börjar med att Freja, alias Helena Gunsdotter Ängebrink, tvättar gudabilden Frej ren inför firandet.

Urgammal är traditionen att plocka sju eller nio sorters blommor att lägga under huvudkudden för
att drömma om sin tillkommande.
Blommorna skulle plockas under tystnad, helst en sort vid varje gärdsgård eller vägskäl.

Midsommarnattens drömmar kunde ge besked om vem som skulle bli ens tillkommande. Därför var det viktigt att äta sånt som gav extra mycket drömmar, som t. ex. gröt med rejält med salt i. Midsommarnatten var också den perfekta tiden för skattsökning, men då var det viktigt att vara alldeles tyst så att inte övernaturliga makter kom en på spåren.

Du kan också lägga en ärtskida med nio ärter i eller ett par enkronor under kudden. Och om du lyckas hitta sju olika gärdesgårdar kan du hoppa över dem och därefter möta din tillkommande.

På sina håll skulle flickan ställa tre glas bredvid sängen innan hon somnade. Ett med vatten, ett med vin och ett med brännvin. Om mannen i drömmen valde att dricka vattnet skulle det bli ett lyckligt äktenskap, men lite trist. Tog han vinglaset skulle det bli ett lyckligt och festligt liv tillsammans och valde han spriten skulle hon skaffa sig en riktig fyllbult med allt vad det innebär.

Min dröm var att hitta min tillkommande och få gifta mig innan jag fyllde 50 år, men det gick visst inte… varför, vet inte jag?

Den lövade och blomsterprydda midsommarstången var vanligt i Sverige redan på 1600-talet.
Majstången var en fruktbarhetssymbol som
förmodligen kom från Tyskland på 1400- eller 1500-talet. Exakt hur majstången ursprung ser ut är svårt att säga, men nog finns det ett klart samband mellan att smycka med löv, Maja och majstång. Kyrkan gjorde tidigt revolt mot majstångsresningen eftersom det i dess spår förekom danser och festande med mycket dryckjom. Majstänger lyste med sin frånvaro under många decennier av1800-talet i de strängt religiösa delarna av landet.

Fanns det någon dragspelare i trakten brukade han vara självskriven för att ackompanjera dansen. Det är gammal fin tradition med dessa danser och sånger. På sina håll i landet har det förekommit att olika byar tävlat om att ha den vackraste eller den längsta stången. Det hände t. o. m. att man sågade ner varandras stänger för att få dem att bli kortare

Nu är jag åter på hemmafronten =) borta bra, men hemma ändå bäst. Saknat de mina här hemma, å de verkar ha saknat mig. Fick med mig lite blommor av min fina syster E, som jag körde upp tidigt, ringde henne vid 09.00 kände ett sting av dåligt samvete. Men, när jag skulle hem ville jag komma mig iväg under f.m. Jag grävde upp dem själv, så hon behövde bara peka på vilka jag kunde ta. =)

Under midsommarafton samlades vi hos syster A-S och hon hade fixat färskpotatis, dressing och en härlig sallad. Jag propsade på lite sill å pot innan de grillade och Mor hade gjort en midsommarjanssons som var jättegod. Senare blev det då grillat, potatis å sallad.

A-S Son med fam kom senare och vi umgicks under kvällen, skjutsade hem syster E och systerdotter L runt 20 snåret då de var trötta. Hade även själv velat lega hemma på min soffa, med en filt och värmedyna runt magen då jag hade en ihållande mensvärk =( men min Mors soffa är både hård och inte speciellt bekväm, så jag kunde lika gärna stanna med mor å syster ytterligare en stund.

Vi var dock hemma hos Mor runt 22.00 å gick ganska raskt å la oss. Så en mkt lugn och trevlig midsommarafton med släkten. Sambon min var ju hemma med kissarna och han roade sig med cyckeltur och samspråk med Tinapolis då denna var ute på promenad och stannade upp för lite samspråk med min rökande sambo. =)

Låter som om folk pratar om min 50 års fest på byn =) å den var inte speciellt häftig, kanske ovanligt för Arjeplog med musik ute och dans på gräsmattan.

Nu Tv soffans mjuka omfamning =) å kanske en film. Myys!

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0