Den digitala framtidens mardröm

Läste idag i Aftonbladet om trender i framtiden för våra barnbarn... http://www.aftonbladet.se/partnerstudio/digitalalivet/article21951043.ab
Vet ej om man ska gråta sig förtvivlad eller skratta av hysterisk oro... men om ingen sätter ngn typ av gränser eller dämpar vår teknologistress blir det en sience fiction framtid.
 
 
På alla livets områden – från kärlek och konflikter, till mat, hälsa, resande och utbildning – kommer det mesta ha förändrats när våra barn växer upp. Kanske behöver de inte ens oroa sig för att dö när de blir gamla? Chansen finns att forskarna har lyckats med konststycket att stoppa åldrandet.
 
Vem vill det? Tänk hur många människor vi blir om vi inte åldras och dör, gör plats för nya generationer?? Fattar inte hur man resonerar om man vill stoppa åldrandet? Jobbet tar aldrig slut, vi får ingen pension och ingen chans att ta det lugnt efter ett helt liv av slit. Men visst kanske några vill ha det så, för mig är sånt tänk en mardröm.
 
 
 
Är det en sån här framtid forskare vill att vi får, så vill jag inte leva i framtiden. Önskar inte mitt barnbarn å generationer efter henne heller detta liv.
 

Med chip under huden lever framtidsbarnen sina uppkopplade liv, med ständig access till information. De kommunicerar med sina smarta hus, barnvaktsdrönare och släktingar som flyttat till Mars.


De sparar pengar för att åka och hälsa på, men har aldrig satt sin fot på en bank eller hållit i en sedel. Smarta kontaktlinser håller koll på sockernivåerna i blodet och smarta blöjor mäter deras bebisars urinvärden.

Wearables (kroppsnära teknik) kan varna i tid om en hjärtinfarkt är på gång och enorma databanker som framtidens hälsoföretag byggt upp kan med huvet-på-spiken-precision kartlägga och förebygga allt från influensa till diskbrock.
 
 

Herregud, tänker jag då jag läser detta. Men har ju sett det på film i olika skräckscenarium.
 
 

Framtidens kids behöver inte körkort, ägna dyra timmar på körskola och traggla teori. Självkörande bilar och ursnabba hyperloopar tar framtidens vuxna kors och tvärs på hemmaplan eller ute i världen.

– Inom några decennier kommer ingen människa att köra bil, robotarna kommer vara överlägsna på att hantera bilkörning. Trafikdöden som tar mellan en och två miljoner liv varje år kommer reduceras kraftigt. Datorer blir aldrig berusade och somnar inte bakom ratten, säger David Miller, som forskar om självkörande bilar vid Stanford University.

 

Var tar då körglädjen vägen? Eller att själv styra dit man vill om man får ett infall. Dagens GPS kör ju vilse och jag får inte annat än svära åt dessa påhitt. Jag har ett bra lokalsinne, men sånt behöver man ju inte i framtiden då datorerna ska tänka åt oss...känns ju "mänskligt" eller NOT!

 

 

I Framtiden lever väldesignade eko-liv och äter ubersunt, tjänster i stil med Linas matkasse levererar numer personifierade mål till varje familjemedlem. Exakt rätt näringssammansättning för olika individer är nya grejen.

– Vi kommer äta mycket sundare, men frågan är vad som kommer att hända med de gemensamma måltiderna?, säger Hannah Mensing, som studerar framtidens matvanor på Stanford University.

I framtiden överlever man troligen inte om man har allergier, överkänslighet, funktionshinder mm, för då passar man ju inte in i data mallen? Beställa mat från Linas? I Inlandet, jo,jo.

Men i och med att man då alltid redan från bebis åren äter "rätt" och aldrig fel får man kanske inga allergier, födoämnes problem eller IBS? Då får man linser i ögonen som kollar vad man ska stoppa i sig. Slut med fredagsmys och lördagsgodis och sånt onyttigt.



Låter det sci-fi?

Kanske, men framtidstekniken är redan här. Den behöver bara tweakas och nå massorna innan den för alltid kommer göra vardagslivet lättare och världsproblemen färre, tror techälskarna.

 

 

Relationer?

Med ett VR-set på näsan har problemet med långdistans-förhållanden sopats undan. Sex löser sig också med VR för den som inte orkar ägna energi åt att skapa intima relationer med människor.



Vad händer med våra känslor, relationer, kärlek?? Ja, det behöver vi ju inte i framtiden...Behöver vi oss själva i framtiden??

 

 

 

Vem styr vem/vad i framtiden? Då du själv tappar kontrollen redan som foster. 

Framtiden i mina öron låter inte som en framtid jag önskar min värsta fiende ens.

 

 
 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre (så länge vi är mänskliga)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0