Skadligt och mycket farligt

Visst kan jag som icke rökare vara lite besvärlig, men idag Vet vi vilka skador som finns vid rökning under graviditeten. Jag erkänner, jag är orolig.
 
Att vara beroende är jobbigt och man måste försöka lura hjärnan på dess krav.
Men kan vi strunta i alla varningar? Tror man eller vill man inte veta att det inte finns några risker??

Om man röker eller snusar och är gravid utsätts fostret för de skadliga ämnen som finns i tobak. Så fort man slutar röka och snusa minskar riskerna för fostret. Det kan vara svårt att sluta om man är beroende, men det finns hjälp att få.
Det är viktigt att fostret och man själv mår så bra som möjligt när man är gravid. Många är vana vid att använda tobak, men när man väntar barn finns det starka skäl att avstå från det.

Risker med att röka under graviditeten?

 

De flesta av tobaksrökens ämnen passerar över till fostret. Om man röker får fostret till och med i sig större mängd än man själv av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring. Det växer då sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln.

 

Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som man själv och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret. Rökning ökar riskerna för missfall, för tidig förlossning, moderkaksavlossning och plötslig spädbarnsdöd.

 

Det finns även studier som visar en ökad risk för lägre födelsevikt och dödfödsel. Effekterna är tydliga under själva graviditeten men barn till mödrar som har rökt verkar också kunna få senare problem, till exempel mindre lungkapacitet, pipande andning, öroninflammation samt kolik under barnets första levnadsår. Astma, allergi, ökad risk för beteendeproblem, fördröjd kognitiv utveckling och läs- och skrivsvårigheter är andra effekter som har konstaterats i forskningen samt ökad risk för barnet att senare i livet drabbas av som cancer och hjärt-kärlsjukdom (Carlsson, 2012; Statens folkhälsoinstitut, 2009).

 

Under fosterstadiet utsätts fostrets växande hjärna för nikotin. På samma sätt som hos mamman stimulerar nikotinet också till aktivitet i fostrets nervceller. På grund av denna, på onaturlig väg ökade aktivitet, stänger hjärnan av sin utveckling av mängden nervceller för tidigt. Hjärnan tror att det finns tillräckligt med nervceller eftersom aktiviteten är normal. Alltså föds många barn förmodligen med en mindre hjärna än vad som eljest skulle behöva vara fallet.

 

Och visst är det självklart – i dag vet vi om riskerna med att röka och dricka under graviditeten, att det ökar risken för missfall och missbildningar hos fostret, samtidigt som vi i Sverige blir allt bättre på att rädda extremt prematura (för tidigt födda) bebisar. Men trots all kunskap är det ändå förvånansvärt många som fortfarande röker och dricker under graviditeten.


Varför då, kan man undra? Kanske är det vår samtid, där självförverkligande, egentid och unna sig är heliga ledord, som får oss att slira på rekommendationerna? Man kanske tänker: Hur farligt kan ett glas vin eller en cigg vara, egentligen?


Ofta är de unga, arbetslösa, studerar eller har blivit gravida oplanerat, dessa mammor har svårt att skiljas från cigaretten som ger dem en mikropaus i tillvaron.


Och samtidigt hör vi historier om barnmorskor som sagt till rökande blivande mammor att det är sämre med en ledsen, rökfri mamma än med en lugn och glad som röker några måttfulla bloss om dagen. Oavsett hörsägen så ÄR det bevisat dåligt att röka för både mamma och foster. Som rökare riskerar man att få missfall, att moderkakan lossnar för tidigt, hämmad fostertillväxt och att förlossningen startar för tidigt.



Oavsett om vi inte har makt över livet som växer i magen, så har vi ändå det fria valet att röka eller att dricka. Och vi är väl alla ändå överens om att alla barn har rätt till en rök- och alkoholfri start i livet?

 

Barnet då?

Efter födelsesen kan spädbarnet få abstinensbesvär så som orolig sömn, sämre ätbeteende och mera skrik.

Forskning har också visat att gravida kvinnors rökning ökar risken för att deras barn skall bli mer impulsiva, ouppmärksamma och stimulanssökande. Hyperaktivitet och så kallade ADHD/DAMP besvär är vanligare hos barn som utsatts för cigarettrök under fosterstadiet. Förutom de skolproblem som detta kan medföra så kan det också ta sig uttryck i avvikande beteenden som leder till kriminalitet.

 

Att hjärnan blir tillvand till nikotin under fosterstadiet gör också att den hos många barn fungerar suboptimalt utan nikotin. Detta tar sig bland annat uttryck i att barn som varit utsatta för tobaksrök under fosterstadiet oftare blir rökare än andra barn. Denna "nikotinsökande" effekt visar sig så tidigt som redan i 10 års åldern

 

Barn som i livmodern utsätts för tobaksrök från sina föräldrar har en ökad risk att drabbas av diabetes som vuxna. Och om mamman röker under graviditeten ökar risken för att barnet ska drabbas av hörselnedsättning, har ökad risk för både fetma och för diabetes när de själva blir gravida. Det visar en ny forskningsstudie som publicerats i tidskriften JAMA Otolaryngology — Head & Neck Surgery. Forskarna analyserade uppgifter om närmare tusen ungdomar i åldrarna 12-15 år som deltog i nationella hälsoundersökningar i USA 2005 och 2006.

 


Professionella rökavvänjare finns på plats alla vardagar och vissa kvällar. Telefonnumret är 08-840000 (ej från mobiltelefon). Från mobiltelefon ringer man 0771-84 10 10 och det kostar som ett vanligt mobilsamtal.

 

 


Föräldrarnas tobaksvanor har stor betydelse för barnets hälsa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0