Varför blunda?

I Förskolan, blundar föräldrar eller vågar de inte förstå?

 

Stora barngrupper med få personal gör uppdraget svårt, menar Förskollärare Maud Andersson och uttrycker en oro kring de riktigt små barnen:

”Anknytning är väldigt viktig, framför allt upp till 3 års ålder. Det är egentligen så enkelt, så varför har det blivit svårt att förklara eller att förstå? Det är ju att vara närvarande med sitt barn. Här på förskolan finns det en stund när man byter blöjor, då det bara är du och jag, annars blir det inte speciellt mycket vuxenkontakt och det är många olika ansikten för barnen.”

 

Maud Andersson uppmanar föräldrar att boosta sitt eget självförtroende, eftersom hon tycker att det finns en övertro på förskolans uppdrag och kapacitet idag.

 

Läs hela artikeln;

http://www.mabra.com/intervjun-alla-dagisforaldrar-pratar-om-vad-tycker-du/?utm_medium=email&utm_source=bizwizard

 

Det är svårt då det finns en övertro på förskolans kapacitet och många småbarns föräldrar hör att det rätta är att barnet är på förskolan. Såklart?! Föräldern törs inte tro på sig själv. Hur bra än förskolan är, så är den aldrig bättre än föräldern när barnen är små. Undrar hur de ser på oss förskollärare, som några övermänniskor?

 

Det tragiska är att övertron och den dåliga självkänslan gör att föräldrar inte tar in och lyssnar.

 

http://www.op.se/kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord

 

Personligen tycker jag små barn 1-2,5 år bara ska behöva vara under förmiddagen 8.30-11.30, för det räcker gott och väl för barnet. Det är ändå många timmar för ett litet barn att vara hemifrån.

Men då det finns en 15 timmars regel, så tror många föräldrar att det är det bästa alternativet?


För vem? Det är lätt att barnet känner sig bortvalt och i väglämnat. Speciellt när man är riktigt liten, under 3 år, går det inte kommunicera och förklara varför man inte får vara hemma med föräldern.

Förskolan bestämmer inte vilka timmar ditt barn ska vistas på förskolan, det bestämmer föräldern. Men förskolan ger alltid ett förslag, som man kan ta ställning till men givetvis inte behöver följa.

 

Många föräldrar är väldigt noga med sina rättigheter och att använda dem. Först skaffar de barn, sedan är de måna om sin egentid!?...

Vem månar om barnens föräldratid? eller räknas den in i då maten lagas, tvätten tvättas, handlingen på affären och nattningen på kvällen, visst kan man samtidigt lära barnen och låta de vara delaktig, men sagoläsning, mys i sängen, utevistelse där man har chans att ha focus på sitt barns lärande och nyfikenhet slår förskoletid med hästlängder.

 

Barn borde inte behöva bli lämnade på förskolan förrän 3-års ålder och bättre föräldragrupper borde bildas, där kvalitén med barnen räknas. Föräldragrupper där man som förälder blir stärkt.

 

Själv är jag utbildad inom ABC Föräldrautbildning

-Alla är vi experter på föräldraskap
Egentligen krävs ingen forskning för att övertyga oss om att bra relationer med våra barn är viktiga. Det vet vi redan. Däremot är det inte alltid så självklart hur man åstadkommer det. De flesta av oss föräldrar kan känna igen oss i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur skapar vi harmoni kring matbordet? Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn? En sak är säker. Ingen förälder är ensam om dessa funderingar.

 

Och nyblivna föräldrar borde få en egen ABC Coachning, stärka sin bild som föräldrar och varandra genom andra föräldrar. Så kanske man kan stå emot trycket av att sätta sina små barn på förskolan, om man absolut inte är tvungen.

Visst känns det frustrerande, då människor vägrar lyssna och saker och ting blir en kamp om vem som ska vinna istället för vad som är det bättre alternativet. Och då förnuftet inte råder, då får man vika sig för övertron.

 

Föräldrar har det också svårt med matsituationer, hur gör man så det blir så bra som möjligt?

Enkelt kan man säga att man kan äta allt, men inte alltid. Föräldrarna bestämmer vad som serveras och barnet hur mycket hon/han vill äta.

 

Några praktiska tips för sundare matvanor:

  • Ät tillsammans vid dukat bord.
  • Var envis: servera grönsaker, även om barnen inte vill ha. Ät av dem själv!
  • Försök laga fisk lite oftare; fisk innehåller extra bra fett, s k omega-3-fett.
  • Smyg in fibrer i maten: byt hälften av mjölet i pannkakan mot grahamsmjöl, blanda finrivna morötter i köttfärssåsen och prova ett lite grövre bröd.
  • Servera vatten eller mjölk som dryck till vardags – helst D-vitaminberikad mjölk (dvs. lättmjölk eller mellanmjölk)..
  • Använd mjuka fetter i matlagningen, t ex rapsolja eller flytande D-vitaminberikat margarin, som innehåller särskilt fett som kroppen inte själv kan tillverka utan behöver få via maten.
  • Skäms inte för halvfabrikat – det finns även bra alternativ. Blodpudding är till exempel en suverän järnkälla.
  • Begränsa intaget av godis, glass och snacks. Frukt mot sötsuget till vardags
  • Använd inte mat som tröst, det kan ge ett komplicerat förhållande till mat. Ätstörningar mm. Närhet och värme är mycket bättre!

 

Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre


  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0