I See You!

Avatar filmen!

Varför älskar jag bara denna film, Å många med mig? Vi såg den i helgen igen, å jag blir så uppslukad och berörd av filmen. Avatar är inte bara ett gäng blåa figurer som råkar ha en kärlekshistoria med en uppkopplad människa.

Avatar handlar om energi, kärleken till livet och allt levande. Jag tror vi behöver en sån här film för att den väcker och visar kärleken inte enbart mellan arten avatar och människan Jake, utan kärleken och sammhörigheten med Eeyva, deras gud, universumet mitt ibland dom.

Avatar är en mycket vacker film, och den visar att vi människor, likt Jake faktiskt kan lära oss att älska moder jord och den enrigi som finns kopplat mellan jorden, livet som lever där och vårt stora vackra universum. Är det inte dags att koppla upp oss?

 

Att bli mer andliga och fördjupa vår ytliga tro till något större? Jag tror då det gäller mig själv, att just uppkopplingen då man sjunger mantra inom yogan får en ännu större mening, att livet inte enbart är vardag å strävan. Det är så mycket mer som vi behöver kämpa för.

 

Fisken ute i havet håller på att ta slut, då blir havslivet väldigt utarmat, alla valar, sälar, fåglar som lever från havet och så människan. Är det rätt av oss att ta så mycket från havet att där inte finns så det räcker åt alla? Är det rätt att jaga våra djur i skogen? Jägarna har ju sina förklaringar att balansen måste upprätthållas? Men balansen i vår skog, den har skött sig själv i många miljoner år innan vi och jägarna kom och dödade.

Tex.Vargen måste dödas eftersom den tar jägarens byte!!Inte nog med att hetsjakt på varg har startats dessutom anser jägaren att det är orättvist? att vargen får jaga älg året runt när de bara får göra det en månad om året. Är det inte varg så är det björn mm

"Jakt är Sveriges största djurskyddsproblem. Långt mer än en miljon däggdjur och fåglar dödas av jägare varje år i vårt land. Dessa djur dör inte omedelbart efter skottet, mellan 15 och 30 procent av djuren skadeskjuts och får utstå ett onödigt lidande. Under älgjakten skadskjuts 14 procent av djuren, mer än 10 000 älgar, varje år. Trots eftersök med hund kan älgen få lida en längre tid innan den avlivas.
Hageljakt ger ännu fler skadskjutningar.

Eftersom större delen av jakt med hagel sker på mindre djur innebär denna jaktform ett utdraget lidande. I dag jagas omkring 60 arter, varav de flesta ger obetydligt utbyte i form av kött. De 60 000 rävarna som årligen skjuts ihjäl tas exempelvis inte tillvara alls. Forskare på Naturhistoriska riksmuseet har undersökt rävar och funnit att cirka 30 procent av de lite äldre rävarna hade skador efter hagel.
hämtat ur Aftonbladet.

 

Men många jägare kan faktiskt Inte ta emot informationen ( många protesterar högljudda mot siffror som visas upp, har alla möjliga försvarstal om hur det "verkligen" är då Dom är ute i skogen) Det är synd att de inte faktiskt kan förstå att allt lidande som sker i skogarna, är inte för att vi måste upprätthålla en balans. Vi människor har alltid jagat för att från början få mat på bordet, finns det skrifter om.

( När man läser om jägare, tycker många att dom blir hackkycklingar pga jakten. Det kanske borde vara en väckarklocka?) Men det finns även, i motsats till de köttätande de som levt och lever utan att äta kött. Det berättas att Siddhartha Gautama, som Buddha var döpt till, blev avlad och född genom övernaturliga händelser.

 

Buddhismen ses traditionellt som en väg att genom meditation uppnå insikt i tillvarons yttersta verklighet och genom detta nå frihet från lidande i världens eviga cirkel av återfödelse.Etiken i buddhismen skiljer sig nämnvärt från den i de abrahamitiska religionerna (kristendom, judendom, islam)  då dess mål är att ge levnadsråd till människor. Detta för att de ska kunna generera så bra karma som möjligt.

 

De fem vanligaste föreskrifterna (reglerna) är :

 

  1. Att inte döda - utan värna allt liv dvs. äta vegetarisk kost
  2. Att inte ta det som inte är givet - utan respektera andras ting
  3. Att inte ägna sig åt olämplig sexualitet - utan vara omtänksam och ansvarsfull
  4. Att inte ljuga - utan att tala sanning
  5. Att inte orsaka att andra människor missbrukar droger, eller själv missbruka dem - utan hålla sinnet klart

Sedan finns även:

 

  1. Att inte tala om andras fel - utan vara förstående och medkännande
  2. Att inte upphöja sig själv och nervärdera andra - utan övervinna egna brister
  3. Att inte undanhålla andlig och materiell hjälp - utan fritt ge när så behövs
  4. Att inte hänge mig åt vrede - utan vara överseende
  5. Att inte smutskasta de tre juvelerna - utan upprätthålla dem

Kött var inte vardagsmat och de flesta människor i södra Sverige hade i praktiken ett kosthåll som dominerades av vegetabilier, framförallt i form av spannmål. I t.ex. Skåne var den vanligaste maträtten gröt med öl. Det animaliska inslaget begränsades i dessa trakter till vissa större högtider.

På vintrarna sinade korna, varför inslaget av mjölkprodukter i kosthållet var begränsat även i norra Sverige. Det var endast bland Samer och nybyggare  i lappmarken som ett animaliskt kosthåll dominerade.En svensk som betraktas som föregångare för vegetarianism var Emanuel Swedenborg (1688-1772)  som genom sin religiösa uppfattning betraktade köttätandet som en manifestation av människans förfall ur paradieset ändå åt han bevisligen fisk.

För att återgå till filmen Avatar, så tror jag att jag köpta filmen känslomässigt så totalt pga livskraften som genomströmmar filmen. Djur och människor i harmoni.
Och bekräftelsen mellan Jake och Neytiri, I see you! Alla människor vill ha bekräftelsen, att bli speglad och sedd, älskad för den man är.

 

 

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

 

Trackback
RSS 2.0