Systerdotter

Ja, Nu hoppas vi alla att systerdotter fått gjort sin operation, eller sina operationer på båda benen. Det hör nog inte till vanligheterna att man opererar båda benen samtidigt.

 

Idag den 29/2 har alltså operationen ägt rum, om den blev av. Ingenting hört ännu och oron finns där, gnager och väntar och hoppas att allt har gått bra. En stor operation med en skör systerdotter.

 

Universum har jag nu bett och bönat att hon ska få operationen och sitt liv åter. Hon har lidit och väntat på detta nu i flera år. Det har varit moment 22, ingen operation, för mkt infektion, huden dålig, ingen som vill/vågar pga dåliga värden och skör hud. Ja, runt, runt har hjulet snurrat. Än med den ena och andra infektionen på varandra eller annat.

 

Nu håller vi som sagt tummarna hårt, hårt att allt ska gå bra. Detta ska bli bra, trots lång rehabilitering så måste allt vara bättre än detta vakum av lång väntan.

 

Så nu ser vi framtiden med tillförsikt =)

 

Knäleden

Knäleden är kroppens största och mest komplicerade led. Knäledens ledytor bildas av lårbenets nedre del, som har två ledhuvuden, och skenbenets övre del. Framåt avgränsas leden av knäskålsbenet som ligger i lårmuskelns sena och skyddar leden.

 

Ledhuvudet och ledpannan passar dåligt ihop. För att stabilisera leden ligger därför två halvmånformade ledskivor av brosk instuckna mellan ledytorna. Dessa skivor kallas menisker. Meniskerna kan skadas om man vrider knäet kraftigt. Leden förstärks ytterligare av flera ledband, som kallas korsband. De går inuti leden och är mycket strama. På ledkapselns sidor finns andra strama ledband, som kallas kollateralligament.

 

Knäleden kallas för spiralled och är en variant av gångjärnsled. Den kan huvudsakligen sträckas och böjas. När leden är böjd slappas ledbanden av något, och då kan underbenet även vridas lite i förhållande till lårbenet

 

För att du ska få god funktion i ditt opererade knä följer en lång tids rehabilitering, flera månader upp till ett år.

Rörlighet

Det är nu du som ansvarar för att rörligheten i ditt opererade knä förbättras. Du ska på egen hand träna tre

gånger per dag enligt träningsprogrammet. Målet för varje pass är att du ska kunna böja och sträcka alltmer.

Det är normalt med smärta och svullnad efter operationen. Att smärtan ökar i samband med träning hör också till. Detta får dock inte hindra dig från att utföra övningarna på ett korrekt sätt. Det är därför av största vikt att din smärtlindrande behandling fungerar tillfredsställande. En tidig och intensiv rörlighetsträning förbättrar dina chanser att uppnå god rörlighet i din nya led!

 

Du finns i våra tankar gumman.

 

 
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Enhands vals

jahapp, åter från Piteå efter axeloperation. vi åkte till Piteå onsdag kväll och checkade in på hotellet på sjukhuset.
Vi fick ett dubbelrum med var sin säng i var sin ände av rummet =) ett ganska stort rum, två sängar med sängbord, ett runt bord mellan och tre fotöljer/stolar, skrivbord och en pytte Tv på ca 17 tum.
Vi installerade oss, sen lämnade jag gubben på rummet å tog mig lite egentid på stan.
 
Shoppade 5 böcker åt Nemi, en kulram, en boll, en båt, tre bodys, en klänning/tunika och en stålmannen hoddi. en t-shirt till mig. köpte sallad vill mig å sambo som jag tog med till hotellet, samt lite smågodis =)
 
Vi åt å salladen som vart inköpt på kvantum å var super god. mätta och belåtna såg vi sen liiite Tv på den lilla Tv apparaten.
sov ganska oroligt, gick upp och öppnade fönstret på natten då det blev väldigt varmt. vaknade ca 4.00 och hade svårt att somna om. operationen skulle ske 7.30...
Duschade med ett antibakteriellt medel och traskade iväg 07.05
 
Väntade...å väntade i väntrummet... 8.45 fick jag prata med min op doktor. Berättade att jag var förkyld, men det var ingen fara tyckte han.
Tillbaka å vänta i väntrummet till 09.00 då fick jag byta om till en vit rock och fick lite tabletter, typ lugnande. låg ensam på sängen å fortsatte vänta. ca 9.30 kördes jag till uppvaket/ där man träffar narkosläkaren å sövs.
 
Fick ont i hjärtat, typ håll mot ryggraden/bröstryggen där jag låg. sen kom narkosläkaren å gav mig mer bedövning å så. Men efter en kort stund fick jag väldigt tungt att andas och pulsen steg. Då sa jag till sköterskan som då genast ringde narkosläkaren som då svor åt läkaren som inte berättat att jag var förkyld, så då rullades jag ner för att ta ett EKG, och sen tillbaka. efter en stund lugnande smärtan sig å jag återfick andningen. Men de beslutade att operera mig utan att söva mig pga förkylningen.
 
Operationen tog lite drygt en timme och det var lite jobbigt. Jag såg ju givetvis inget, var invirad i gröna dukar. Men hörde ju deras prat och då de slipade mitt nyckelben, klippte senan som var narig.

 

Under operationen tar man bort den inflammerade slemsäcken samt fräser av lite ben från bentaket så det blir normalt utrymme för den övre muskelsenan.

AC-leden behandlas genom att cirka 1 cm av yttre nyckelbener fräses bort. Då kommer benändarna ifrån varandra och nötningen försvinner.


Det tar oftast 3 - 6 månader innan du är helt återställd efter operationen. Du ska inte använda mitella eller liknande efter operationen. Du får och skall röra axeln fritt efter operationen.

Under de första 6 veckorna efter operationen får du inte lyfta något tyngre än en bok eller ett mjölkpaket. Tunga lyft, särskilt över axelhöjd, monotona rörelser och statisk belastning måste du undvika under de 6 första veckorna.

 
Sen tillbaka på uppvaket å fick vila där några timmar. runt 14.30 kom min op. läkare och berättade om hur allt gått å mediciner å sånt.
Sambon körde så hemåt runt 15.00 och jag somnade i bilen, sov mesta delen av färden hem.
Åt lite mat runt 19.00, sov lite på soffan, tog kvällstabletterna och la mig att sova vid 21.45
 
Sov inte jättebra, men det gick iaf. Har ont, men annars är jag pigg idag.
 
Fina Nemi kom med mamma M och lekte lite med de nya sakerna. Dom stannade ca 1,5 tim innan gumman vart trött. Då gav M henne mat, sen klädde de på sig å gick hemåt. =(
Hon är så otroligt go, idag blev hon lite blyg för mig. Men sen skulle hon pussas, först nallen i den nya boken, sen farmor, sen nallen ha,ha. super söt.
Det är tur att jag har mitellan, annars hade jag väl glömt av mig å hållit om henne. ... höll lite med M:s hjälp.
 
Då är det så dags att hålla tummarna för systerdotter L som åkt till Umeå för knä operation på måndag...Åhhh, håller tummarna hårt. Min operation är ingenting mot för hennes knän. De eller den läkare som ska in i de knänana får väl en chock efter så lång op väntan som L haft.
 
 
Nu har jag skrivit hela detta inlägg med vänster hand, så det tog sin tid =)
 
 
 
  
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Är en INFP-typ?

"Fokus på att skapa samförstånd och gemensamma värden"

INFP-typer är ofta lojala, nyfikna och idealistiska personer som tycker om att undersöka och blotta det som ligger under ytan hos sig själva och andra. Deras talang ligger i att hjälpa andra människor med att förtydliga förhållanden, värden och identitet. Då deras inre värden och övertygelser i hög grad styr allt vad de gör i livet, är det viktigt att de sysslar med något som är meningsfullt och betydelsefullt för dem. 

För INFP-typer är det viktigt, att organisationen eller företaget har en lösare struktur med formbara regler. Ofta hittar man INFP-typer i jobb där de kan använda sin talang till att hjälpa andra människor med att förtydliga förhållanden, värden och identitet. Därför finns de ofta i befattningar där de kan vara med och främja den personliga utvecklingen och tillväxten hos andra människor. Oftast hittas de inom:

 

Följande kända personer har persontypen INFP: Albert Schweitzer, Prinsesse Diana, Aldous Huxley

 

Ja, jag jobbar ju inom förskolan... men vet inte om jag tycker det är så lös struktur där efter LPÖ98 reviderades och började gälla. stora barngrupper medför en viss stress och struktur.

Vad skulle jag mer vilja jobba med? jo -arkitektur och inredning, konst-färger och styling =)

Hade jag haft gott om pengar/resurser skulle jag gärna ägna mig åt husprojekt, renovering av olika stilar och rum med olika teman.

 

Var och hälsade på Mor, syster och systerdotter i helgen. Jag & familjen. Nemi tycker inte det är jättekul med så lång biltur, stackarn. Nya bilbarnstolen är också väldigt "upprätt" så när hon blir trött hänger hennes huvud mot magen och det blir en mkt jobbig sovställning.

 

Men vi käkade kina mat vi beställde från Exotic, tyvärr blev det inte alla rätt och maten var ganska smakfattig. så 3 av 10 fick dom på smakskalan och utförande. Inget mer exotic, tack! Att vi valde kina mat var dels för den oannonserade ankomsten, slapp Mor fixa middag och alla var lite sugna på detta alternativ. synd att det inte var bättre.

 

Blev julklappsutdelning =) bättre sent än aldrig.

Nemi fick av Mor -En söt klänning dock för liten och vi hade tur och fick byta den mot annat, service vill jag säga. Två månader efter jul.

 

Nemi fick också en helt fantastiskt mjuk morgon/badrock av systerdotter L och av syster A-S en annan fin klänning som hade ett sött katt ansikte på i rosa med grå kjol tyll.

 

Själv fick jag två fina halsband, ett av Mor och ett av systerdotter L. Toppen =) L gav mig även en liten sminkväska som innehöll smink, vilket man sällan kan få nog av =) trots att jag sällan sminkar mig så är det ju nice att ha om man vill "laga" till ansiktet.

 

Mor gav mig även sockar, också bra för mig som är frusen om fossingarna. Även två porslinskatter som troligen får ställas i Nemis rum, där blir dom fina. Har ju så mkt plotter redan så jag har inte plats.

Söndag blev det handla och jag glömde hälften då jag inte skrivit mig ngn shoppinglista. Typiskt. Sonen besökte Jula och jag blev fattigare!! Han köpte över sina tillgångar, å då blir det min börs som får bidra =) Ja, dessa barn.

 

Bilfärden hem var rätt jobbig, sov dåligt på soffan, och vädret var ju inte det bästa. Men, ska jag vänta på bra väder får jag aldrig åka till kusten =( Men jag erkänner att snö, snörök och mörker inte är det bästa att köra i.

Med tanke på alla olyckor vi får höra om hela tiden blir man lite skraj att vara ute på vägarna. Nu gick det iaf bra denna gång.

 

Har skrivit om detta förr - framtidens kost... insekter?

Frestelse eller matskräck?

Kanske en lite Smoothie gjord på Gräshoppsmjöl? 80% av jordens befolkning äter insekter i sin kost. Det kanske är dags för oss att få in det i våra liv också? Eller nä... själv föredrar jag grönsaker istället för insekter.

 

Det förespråkas att insekter är miljövänliga på många sätt. Produktionen av insekter sker på höjden och med lite vattenåtgång och nästan inget avfall. De är proteinrika och innehåller flera olika mineraler. Tanken är inte att vi ska knapra insekter utan att vi ska använda insektsmjöl för att berika våra livsmedel.

Smaken e som baken, delad!

 

Hemma idag, extremt förkyld och hoppas nu att jag blir frisk innan min operation på torsdag den 25e.

Håller även tummar å tår för systerdotter L:s operation den 29e. Det måste ske nu, bara att inse och göra.

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Varför lämnar man varandra?

Vi Kvinnor och män ser ju olika på våra relationer, vad som är viktigt eller mindre viktigt. Hur man jobbar i relationen eller om man bara flyter med, ... eller ger upp.
 
Läste denna sidan idag och tyckte den var mkt läsvärd.
http://kurera.se/hans-mebius/2015/02/06/varfor-kvinnor-lamnar-mannen-de-alskar/
 
Naturligtvis gäller ju detta båda i en relation... Alltså trevliga, sympatiska män/kvinnor. Men de tar sin partner för givet. De är inte närvarande. Och det ställer till det mer än vad man tror.
 
Vaddå närvarande? Försök att lyssna aktivt – är att vara närvarande! Det räcker med att stå där och fråga: ”älskling hur mår du – på riktigt? Jag vill verkligen veta.” Sen lyssnar du bara – går inte i försvar eller försöker lösa något. Du har bett om partnerns åsikt, låt det som skall komma komma. Du ser hen i ögonen hela tiden så hen känner din närvaro, enkelt men ändå så svårt för många. =D
 
Andra orsaker till dåliga relationer finns givetvis. Sömnbrist, stressigt liv, alkoholkonsumtion, socker beroende, olika typer av beroende helt enkelt, ouppfyllda drömmar är några av fällorna till ett bra/gott liv. Tre saker gäller dock om man ska lyckas med sina förändringar till det bättre: Ärlighet mot sig själv och ett ordentlig tålamod och en målbild över sitt liv, dvs vart vill jag livet/min relation ska gå mot i framtiden?
 
 
Men det går sällan att ensam bära hela relationen själv. Så tänk på det.
 
Kärlekstips:
Vintermiddag under en filt
Skapa en intim dag ute! Fyll en korg med varma och kalla rätter. Ta med sittunderlag, filtar, ev. engångsgrill (eller åk till en plats du vet att du kan tända en liten brasa), marschaller för en vacker stund ute på eftermiddagen eller senare. När mörkret faller på är nog rätt mysigt att sitta på en renfäll under en tjock filt och mumsa ihop! Det skulle jag tycka i alla fall.
 
 
Idag var det samma visa med väder prognosen, visade -6 på väderkartan men det var idag -16 då jag sparkade till jobbet, runt 14.00 då jag slutade var det -11.
Idag hämtade jag iaf Nemi efter jobbet och Mamma M hade gjort jättefint i köket. Så kanske vårt senaste system kan ge ett långsiktigt resultat, för dem själva =)
 
Busungen var väldigt trött, hade sovit dåligt både under natten och dagen. Men vi traskade hem till mig, glad som en lärka är hon då vi är tillsammans. Hon fick mat runt 16.ich sen höll hon på att somna i mitt knä...men X-tra farfar kom hem och det räckte för att hon inte kunde somna in.
Då gick vi och la oss i hennes rum (gästrummet) och efter en stund somnade hon gott, bar över henne i spjälsängen och hon fortsatte sova, dock endast 30 min.
 
Men farfar hämtade henne då jag stod och stekte köttfärs till dagens middag. Gjorde även mat till henne, dvs
1 dl vatten
50 g kycklingfärs
½ klyfta vitlök
en nypa Örtkryddor
(basilika och oregano brukar vara toppen)
spaghetti
1 klick osaltat smör

Mixade detta och jag tror hon tyckte det var ok.
 
 
Efter maten hjälpte Nemi mig att städa lådskåpet, vilket hon tyckte var väldigt spännande =D
 

Blev riktigt bra, tills nästa besök iaf =)
 
 
Frisyr test, innan jag plockade bort mina blå slingor.
 
 
Lite slarvig knut i knut. Hittade frisyren här på blogg.se
så jag provade och det funkade.
 
 
Bjuder även på en bild på en kamera glad Nemi som försöker äta upp linsen.
 
 Massor med kärlek till mitt älskade barnbarn som alltid får sin farmor att skratta och bli glad.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 
 
 
 
 
 
 

Tycke & åsikter i vardagen

Börjar väl lite smått med vädret. Fantastiskt vackert väder med sol idag... och dom lovade ca -6 grader. Steg upp då väckaren ringt och yogade, då var temperaturen på -19 grader... hmmm, ute alltså, inte så mysigt som lovade -6!
 
Sparkade till jobbet och vi delade barnen i grupper på två. Ena gick iväg och jag och två kollegor var kvar. Några få gick ut och resten blev inne.
Slutade jobbet 14.00 och tog sparken till konsum, mkt bra spark underlag och solen sken =) Blev gladare då jag kom mig ut. Handlade på konsum och sen till sonens familj för städdag.
 
Nemi trött, så jag fick ge henne liten slurk och hon somnade i min famn, precis då knackade det på dörren. Då jag idag via mail anmält att dom/familjen behövde ett spis skydd och spisen behövde sättas fast i väggen. Smög in med lillan i famnen till sovrummet och hon måste varit väldigt trött, för ingen reaktion alls på han som kom och fixade med spisen. =) Hon sov dock inte så länge, ca 45 min. Men jag hann städa byrån hon har sina kläder i, sorterade bort lite av det som var för smått och la in ren tvätt. Mamma M diskade och stökade på i köket, bra! =)
 
Nemi vaknade och vi fortsatte fixa lite i hennes rum. Sonen kom hem ca 16.05 och var sugen att sticka å hämta sina nya glasögon som han beställt från nätet. Han ville ha ett par extra på jobbet då han är rädd om de han har nu. Men vi hade lite familjeplanering och sånt och så stack jag hemåt runt 17.00
 
Farmen. Ser ju även i år farmen och förundras över hur olika vi alla tänker. Känns nästan som att man känner gänget, men att man sitter som en fluga på väggen och tittar på.
Vad tycker jag då om årets farmar gäng?
Tycker det var synd att Sara-Mari åkte ut =(  Pernilla vann ju och jag tycker hon är ju en mkt omogen kvinna, mer som en tonåring i en kvinnokropp. Kan ju kanske vara "gulligt" ett tag, men väldigt tröttsamt i längden.
 
Jag tyckte om Sara-Mari för att hon var väldigt rak, vågade stå upp för sig och sina åsikter vilket är sällsynt på farmen med alla sina intriger. Alla är där för att vinna spelet, men alla spelar med olika kort och alla vill mer eller mindre vara omtyckta. Vi som människor söker ju bekräftelse och det är ju i sig en överlevnads strategi.
Sara-Mari talade öppet om att hon var där för att vinna spelet, vilket var hotfullt i en låtsad gruppidyll =) Nina har ju från början sagt detta, sen slutade hon att tala öppet om det, för det är också en strategi, att vara följsam i gruppen med hennes vapendragare Camilla.
 
Jag hoppas iaf att Morgan ska vinna spelet =) nu. Han har redan fått vara i flera kamper och har tydligt visat att han är en stark medtävlare. Han likaväl som Sara-Mari har fått utstå mobbing på farmen. Robins motivering då han valde honom som kämpe var så under bältet att man satt i soffan å gapade av förvåning.
 
 
Jag hoppas likaväl i år som i fjol att ingen ska kunna glida sig igenom farmen utan att behöva kämpa i tinget, som skedde med Jocke i fjol. Ska man vinna farmen, så ska man behöva kämpa och visa sig värdig på ngt sätt, förutom att jobba på farmen.
 
Ja, annars är livet som vanligt. Dock var det länge sen nu jag var till kusten pga dåliga vägar =( mkt olyckor händer och man hör nästan dagligen ngt som skett mellan A-plog och kusten Luleå-Piteå-Skellefteå.
 
Alla hjärtans dag blev trevlig. Bakade Dumlekakor till sambon,
 
 
Bjöd även son med familj som smakade...nä, inte Nemi då. Gjorde även smörgåstårta, en egen variant.
 
Delar med mig av ingredienserna;
1 förpackning polarkaka
Smör till dessa
citron majonnäs smörade på detta också på brödskivorna
3 dl vispgrädde (laktosfri)
6 kokta ägg
1 liten brk anjovis
Philadelphia ost (laktosfri)
skagenröra
 
La ihop bröden
fyllde med ingredienserna
 
Grädde ovanpå blandad med majonnäs
gurka
räkor
ägg
skulle haft tomater ovanpå också =) glömde dessa
 
Låta stå minst ½dag så allt får dra in.
Men den smakade helt ok.
 
 
Imorgon kommer Nemi till mig efter jobbet. Då ska vi mysa och leka =) Älskar trollungen så enormt mkt.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

påse eller kartong kisse

Känns som det inte händer så mkt just nu.
Jobbar och ser fram emot en operation som jag hoppas ska göra mig hel igen.

Jag är fortfarande utan katt och saknar min Chanti. Hon är i mina tankar dagligen min älskling och mina ögon fylls av tårar emellanåt när sorgen blir lite övermäktig.
 
Även min katt gillar att hoppa in i kartonger, men även i påsar.
https://www.youtube.com/watch?v=9rDCdqeTD0o#t=23
 
 
 Här som liten kisse.
JulMYS
 
 Mango gillar också kartonger =)
 
Så fina tillsammans.
 

Nemi utvecklas och är fortfarande en väldigt glad liten tjej.
Jag blir alltid så himla glad att träffa henne, umgås med henne, leka med henne eller förundrat titta på henne då hon sover vid min sida. Värdens finaste lilla go tjej.
 
8 månader nu, och det märks att hon inte vill att man lämnar henne. Hon vet bestämt att hon vill ha oss alla tre inom synhåll, helst.
Sover lite mer oroligt och inte helt lätt att lyfta henne till hennes säng utan att hon vaknar. Men det är viktigt, eftersom hon inte somnar i spjälsängen, så måste vi lyfta över henne annars ramlar hon om hon vaknar. Hon är snabb och orädd, så hon har ju ramlat några ggr från mamma & pappas säng.
 
Hon kryper snabbt och nu står hon utan att hålla i sig under någon sekund och ibland längre. Men däremellan kan hon vara väldigt ostadig, ofta då hon är trött och då kan hon ramla sittandes. Så det är viktigt att vara med henne och ha koll på henne så inget tråkigt händer. Hon är väldigt nyfiken då hon är här och tycker om att vara med då jag lagar mat, tvättar eller städar.
Hon har en förkärlek till att riva ut mina tidningar, hela tiden. Jag har tre högar med tidningar vid soffan å dessa åker ut varje gång på golvet, nu börjar en del bli väldigt skrövliga =)
 
 
Sötnosen min.
Står ju nästan helt själv...jättelänge...ich =) Iaf på GOD väg.
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Fått tid nu

Jahapp, nu har jag så fått operationstid (slutet av februari)  för ny operation av min onda, hatade axel. Ja, hatad då den begränsar mitt liv så pass mkt som den gör.
 
Jippi att det äntligen sker, :-D så mitt liv nu kan börja om igen.
Nää, det är inte en livshotande åkomma, bara en mkt långtråkig värkande & ond axel, suck
 
Dagarna rinner på. Vi har haft två möten denna vecka och jag har varit till sjukgymnasten i måndags. Sa just till min sjukgymnast då jag var där -idag känns nog axeln aningen bättre =) Det var alltså måndag, hade varit hemma hela veckan före och "vilat" med förkylning, så axeln kändes nästa bättre. Då måndagen var slut, så var smärtan tillbaka i sin fulla kraft =( så, det visade bara mig att jobbet påverkar axeln definitivt.
 
 
Efter onsdagsmötet fick jag låna hem Nemi, helt underbart. Men det märks att hon nu kommit till 8 månaders stadiet.
 
Och om Barn:
Sömnritualer
Dra ner rullgardinen eller dra för gardinerna, stoppa om barnet, spela en speldosa och om barnet är lite större kan det vara bra att ha en säng-mobil eller nån leksak som det kan titta på.
En nattlampa kan vara bra eftersom det är bra för barnet att inte bli rädd för mörkret när det öppnar ögonen. Men med nattlampa får man göra som man vill. Jag tror dock att det är bra att ha en.
 
 
Om den lilla bebisen plötsligt inte vill sova när man lägger det i sängen så plocka upp det igen. Min ganska ringa erfarenhet är att små bebisar annars, i stressen av att inte bli upplockade, arbetar upp sig till en hysterisk skrik-nivå som gör det omöjligt att få det att sova igen.
Börja om från den mysiga stunden i soffan eller sängen. Gosa med bebisen. Om den verkar trött så försök lägga bebisen i sängen igen. Funkar det inte på tre gånger så låt hellre bebisen somna i din famn, men lägg alltid barnet i sängen när det sover. Om bebisen inte alls vill sova så är det bara att respektera detta.
 

Om barnet vaknar på kvällen, natten (när det inte ska äta) så försök låta bli att ta upp det. Helst, om det går…så försök bara att låta bebisen ligga. Klappa och smek bebisen och prata lugnande med det. Det är bra att upprepa samma fras om och om igen, tex ”Mamma/pappa är här. Försök nu att sova.”. Om det inte går att trösta barnet på något annat sätt och ovan inte fungerar så måste man ju ta upp det, men sitt då gärna still eller håll dig i samma rum så att det inte blir för många nya spännande saker för en nyfiken bebis att titta på. Om det är dags för mat så mata barnet men lägg gärna det i sängen igen. Det är viktigt att barnet förknippar sängen med en belåten, mätt känsla.

 

Barn över 8 månader kämpar ofta mot sömnen eftersom de vill vara uppe med sina föräldrar eller för att de är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Det är ingen lätt sak för barnet att lära sig att man behöver sova också

När bebisen blir ngt äldre, runt 8-12 månader, så drömmer dom också livligare. Då kan det hända att dom vaknar och illvrålar.

Om barnet är verkligen skräckslaget, för det kan dom bli, så plocka upp det med en gång och krama och pussa. Om det har drömt något läskigt så kan man inte bara förvänta sig att det ska somna om igen.

 

Kommunikation

I den här åldern börjar många barn att

 • jollra mer två- och trestavigt, till exempel ma-ma-ma eller ba-ba-ba
 • försöka imitera det språk som talas runt barnet
 • lyssna uppmärksamt när man talar
 • reagera när det hör sitt eget namn
 • förstå innebörden av ordet nej
 • höra skillnad på frågor och påståenden
 • använda rösten för att uttrycka glädje och ilska.

De flesta barn utvecklar nu förmågan till social kontakt. Genom att försöka förstå och tolka varandras uttryck lär sig barnet och den vuxne att kommunicera med varandra. Barnet meddelar på sitt speciella sätt när det vill äta, sova eller leka. Barnet kan ropa istället för att skrika när det vill något.

 

I den här åldern börjar barnet också uppmärksamma andra barn. Man kan se att barn i samma ålder börjar le och krypa fram till varandra och kanske försöka ta varandras leksaker

 

Tips

 • Läs och titta i böcker med barnet. Det är bra med böcker som är bitvänliga och inte har för skarpa kanter.
 • Rulla en boll mellan er. "Jag rullar till dig, nu är det din tur att rulla till mig."
 • Berätta om det ni ser när ni är ute och går och hur det låter: "Titta där kommer en hund. Hur låter en hund? Vov vov "
 • Prata och sjung gärna. Gör ramsor och fingerlekar som till exempel Imse Vimse spindel.
 • Fråga gärna om tips på biblioteket om skivor eller böcker med sånger och ramsor. Man kan också leta själv på nätet.
 • Gör en bok med inplastade bilder på barnet och personer i barnets närhet. Peka och titta i den tillsammans
 
 
Barnet kan bli oroligt om man lämnar det och följer gärna efter när man försvinner utom synhåll. Om barnet har en trygg relation till en eller flera vuxna brukar separationsängslan och rädslan för det främmande bli mindre efterhand.
 
Om/när barnet börjar säga sina första ord är det bra att undvika att rätta barnet. Det kan hämma lusten att pröva nya ljud. Man kan istället bara upprepa orden som de egentligen ska låta. Det stimulerar barnet att lära sig.
 
 
Kanske har de första tänderna kommit nu. Barnet använder käkarna för att finfördela maten och provar tungan för att skapa nya, roliga ljud. Det brukar vara en bra tidpunkt att börja med lite större bitar i maten. De större bitarna kräver och stimulerar andra munrörelser och det bidrar i sin tur till en bättre utvecklad förmåga att tala tydligare. Barnet behöver både smaka och känna på maten. Man kan ge barnet en egen sked, samtidigt som man matar med en annan sked.
 
<3
 
Ja, ett helt liv att lära sig nya saker och allt går väldigt snabbt med små barn, mkt utveckling sker ständigt.
Älskar mitt lilla barnbarn så enormt mkt. Hon är så enormt fin, så man blir alldeles kollrig =)
 
Annars händer det inte så mkt här. Ingen ny kisse än så länge, men visst finns längtan.
 
Väntar fortfarande på sambons julklapp, som verkar vara svår att få till. =(
 
 

Längtar...
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Nya tider eller stilla vissna

Jag frågade tarotkorten om mitt jobb...
Du behöver ta en helt ny väg som stämmer bättre med den person du verkligen är. Du har inte varit sann mot dig själv tidigare. Du kommer må bättre när du följer din intuition. Hitta din inre sanning- Vad är din sanna väg?
 
Vad är då min sanna väg?
Är det hälsa, där kan jag ju en hel del, men blir man någonsin redo och finner tron i sig själv?
Är det yogan som jag verkligen älskar, men som är svår att få genomslag i. Yogan i sig, pratar ju sitt eget språk, men jag måste ju nå ut, få människor nyfikna, våga prova eller är yogan bara för mig?
 
Barn, jag älskar att jobba med barn. Men är det inom rätt forum, tror inte jag är på rätt plats.
 
tarotkorten; Finn din sanna natur. var nära naturen. Njuta av arbetet. I ditt naturliga tillstånd då du arbetar. Det tar inte energi. Det ger
 
Kampen. Mitt i en kamp som du skapat/skapar. Dags att ta eget kommando. Fokus på det positiva-allt som är bra. Kreativitet finns skapa ditt liv säger korten... ja, jag har den men känslan finns att jag kanske blockerar mig själv... men jag behöver verktyg att nå djupare, kanske hypnos? vet inte.
 
Du kan inte göra ditt liv en reaktion på andra; du måste göra ditt liv ditt eget.
© De lärdomar Yogi Bhajan, 22 Juli 1981
 
 

Min vackra Chanti.
En bestämd personlighet, som väckte mig varje morgon-tidigt. "min" katt, pratade och var en underbar liten primadonna =)
Känslig mage och älskade kattgodis.
Hastigt lämnade hon mig då cancern blev ett faktum. saknar henne så.

Är det läge för en ny liten kisse, vet inte ännu... saknar bara min kisse så otroligt.
 
 
Helgen förflöt iaf lugnt. Sov dåligt natten mellan lördag och söndag, men det är mitt eget fel. Tankar som snurrar, axel som värker, oro, operation som ska göras mm mm
 
Son och sonhustru firade 1 årig bröllopsdag igår =D GRATTIS.
De firade och var ut och åt gott. Mer behövs väl inte, det viktiga är att uppmärksamma sin dag tillsammans.
 
1-år = Bomullsbröllop
Bröllopsdagar firar vi för att påminna oss om varför vi gifter oss. En dag att speciellt ägna åt varandra och ett tillfälle att uttrycka vår kärlek för varandra. Kanske firar ni dagen med en fest, en middag eller en resa - en dag att minnas och en dag att som ger nya minnen.
         

Alla bröllopsdagar har ett namn, och enligt gammal tradition ska mannen ge sin hustrun en liten gåva av just detta material. (bomull i sonens fall) I dag är det lika vanligt att även kvinnan ger mannen en gåva på bröllopsdagen.

 

Nemi är helt underbar, så glad och nyfiken liten tjej. Hon tyckte om de nya leksakerna jag köpt. En leksaks mobil i rosa, med spelande melodier. Jag förundras över detta med leksaker som låter, varför så HÖGT och så långa trudelutter? Inte konstigt att barn blir högröstade mm då de leker med saker som de nästan blir döva av. Otroligt. Nu gick den ju att stänga av, men då blev den ju inte lika rolig.

 

Vi har nu beslutat att inte visa Nemi fullt ut på bild. Men här provar hon på hårdrockar gitarren.

Jättekul.

 

 

 Världens finaste tjej. Men de privata bilderna blir nu mer privata.

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 


RSS 2.0