Leva i nuet

17. Mitt måtto: Är att försöka leva en dag i taget, att vara medveten om här och det nu som är omkring mig.

Idag är jag på jobbet, startade i vanliga gruppen på f.m där vi hade p-möte som gick bra. Efter det gick jag sen över till småis, för att lära känna barnen där någotsånär för imorgon då jag ska vara där hela dagen. Iof får ju sluta lite tidigare, men börjar oxå en timme tidigare. Så jag får då stiga upp 05.15 om jag ska hinna yoga.

Solen skiner idag och vädret är bara så kanon. +3 grader i solen, vet inte exakt vad den visar i skuggan, men kanske runt 0 grader.

Inatt sov jag dåligt, ibland har jag såna sämre nätter då jag inte kan somna. Såna nätter är jobbiga, men hoppas på en bättre natt inatt då. Gubben sov ju länge igår söndag, ca 10.30 och gick & la sig redan 20.00 hm...trist när det blir så ojämnt. Men är man trött så är man, så jag kan ju inte klaga bara för att han är trött. Själv släckte jag 22.00 men hade då väldigt svårt att somna.

Chanti hade gärna velat gå ut & gå i solen idag, men jag måste tillbaka på jobbet så kanske imorgon om solen skiner då jag slutar tidigare. Ikväll när jag kommer hem är jag säkert för trött och ingen sol lyser vid den tiden.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Fräknar på hjärnan

Boktips. Fräknar på näsan (om udda barn & små avvikelser) Av Monica Eriksson
Läste boken igen igår, har haft den sedan 2004 och den gavs ut 2003. En mkt bra bok som tar upp att vi är alla olika. Hur skulle världen se ut om alla var likadana. Om du har ett funktionshinder (handikapp blir det då omgivningen inte kan tillgodo se dina behov) Är det ett synligt funktionshinder och du behöver en rullstol, så ger dom dig inte en blind käpp förhoppningsvis.

Barn med neuropsykologiska funktionshinder så som Damp, AD/HD, Tourette, Asperger mfl kan du inte heller ge en rullstol till för att hjälpa dom i sin vardag. Däremot, vuxenstöd, schema, bilder, konkret struktur mm är deras behov av hjälpmedel.
Ett stycke från boken:

2-3% av lågstadie elever beräknas ha ADHD. De har svårt att sitta stilla, trummar med händer och fötter, pratar mycket och ofta och går på högvarv. De har svårt att leka och arbeta tyst och lägger ofta en brummande ljudnivå runt sig. detta är de i regel inte medvetna om. Och när de stör sina kamrater på förskolan/i klassrummet och dessa klagar, känner sig barnet ofta orättvist behandlade eftersom de själva inte allas tycker sig ha låtit.

Dessa barn har svårt att vänta på sin tur, de avbryter andra, stör allmänt och kan gärna svara på en fråga innan den är färdigställd. Men man KAN underlätta för dem i skolan, genom att få dra sig undan en stund, eliminera syn och hörselintryck, för att barnet ska kunna öka sin egen koncentrationsförmåga.

Är du nyfiken på barn med svårigheter finns det mkt material att få tag på, samt många bra böcker.

15. Då tränar jag allra helst: På morgonen tycker jag den bästa tiden för yoga är. Älskar att få en timme med mig själv då jag stigit upp, oavsett om jag jobbar eller är ledig. Det ger mig energi och jag känner att jag har balans då jag ska iväg ut i dagen/livet.

Söndag idag och vädret är halvmulet. och tempen ligger på -6 kallgrader. Min kisse Chanti väckte mig även i morse med sitt jamande, så jag steg upp 07.30. Gav rent ut sagt upp att få sova mer. Kissarna fick sig mat och jag gjorde min morgon yoga.

Dagen idag kommer inte vara speciellt händelserik vad jag vet i nuläget. Den rullar väl på som vanligt. Kvällen igår satt vi och såg en film, The Turist med Angelina och Johnny Depp. Den var inge vidare egentligen, lite lam, möjligen även lite seg. Hade väl hoppats på lite mer riv i då Angelina är med, men å andra sidan är ju Johnny Depp lite mer av en komedi skådis...ich. Han har ju iof spelat en å annan roll utanför komedin, men själv förknippar jag honom med Pirates of Carabien filmerna, som jag tycker han passar utmärkt i.

Ska försöka klippa Chantis tovor som uppstått eftersom hon inte gillar att bli kammad. Hon har ju en sån Otrolig päls, så själv kan hon inte hålla den tovfri. Tungan räcker inte till, helt enkelt. Nu tycker jag hon mer och mer liknar sin Main Coon gen, dvs lik sin pappa Merlin. Visar bilder.

Här är pappa Merlin längst ner till höger, & en liten Chanti.

Merlin & Chanti Sept-2010

Januari 2011, Bilden är inte egentligen så bra men tycker att man ser så mkt Pappa hennes i denna.


everyday, we can!

We can practice yoga everyday, in every moment. Be aware and responsible for your thoughts, for your actions and for your speech. This is yoga.
 
Man börjar inte förrän man börjar. Visst är det självklart? Och när man börjar då börjar man mjukt och fint. Väcker kroppen inåt. Får kontakt med centrum. Andetaget. Väcker strömmarna, rörelsen av andetaget.

Det är viktigt att väcka upp kroppen med en mjuk uppvärmning, starta upp kroppens muskler och leder i en mjuk våg av yoga. Och när vi ska sätta igång med yoga gör vi det tydligt, lika tydligt som vi avslutar ett pass. tex, man kan inte göra yoga efter att man avslutat sitt pass. När du är klar och har tackat sin grupp, gudarna och sig själv, kan man inte börja om. Det kanske låter självklart för alla, men ibland blir det så tydligt. Och alltihopa är yoga. Både början och avslut. Vi kan inte hoppa över början! Och allt däremellan. Låt oss göra övningarna när vi är redo för dem. När kroppen är mjuk för det tuffare. Vara varsamma. Inte syssla med någon slags gymnastik före. Början och slut.

When important things are about to happen, bigger problems come to try to stop them. This is a law of yoga, and a law of the powers that run our lives.  

Genom att behärska andningstekniken ökar vi intaget av den kosmiska energin och förbättrar kvalitén på blodet, hyn och hälsan. Vi blir mer vakna och kan styra våra känslomässiga reaktioner på ett bättre sätt. Om vi är upprörda och nervösa andas vi mycket ytligare och snabbare än om vi är lugna och harmoniska. Vi kan alltså påverka vårt psyke genom att lära oss rätt andning.

Eldandning: är en andningsteknik som är unik för kundaliniyogan. Det är en mycket kraftfull andningsteknik.

Eldandning går till så att du andas ned små korta lika långa andetag in och ut genom näsan ( ibland görs eldandning också genom munnen, men det vanligast är att man gör det genom näsan). Andetaget är ca:1-3 per sekund utan uppehåll emellan. Det är viktigt att magen följer med i andetaget på samma sätt som vid det långa djupa andetaget d.v.s då du andas in så går magen ut och när du andas ut går magen in. I början kan du lägga en hand på magen och andas långsamt för att kontrolera din andning. Pumpa inte för hårt med magen, vilket är ett vanligt misstag. Kom ihåg att eldandningen ska vara ytlig och lätt.

 • Några effekter på din kropp vid eldandning:
 • Stärker ditt nervsystem.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Ökar lungkapaciteten.
 • Renar ditt blod och frigör gifter från blodkärl, celler och lungor.
 • Gör dig klartänkt och fokusread.
 • Ökar cirkulationen och energiflödet.

Att inte andas rätt kan leda till en rad olika problem och krämpor och i förlängningen kan en felaktig andning leda till bl.a dåligt blodflöde till hjärnan, migrän, ångest, glömska och trötthet.


En yogamästare, Yogi Ramanchara, uttryckte det så här: - Om en enda generation av mänskligheten andades på rätt sätt så skulle det förnya hela människan och göra sjukdommar sällsynta.


Övrigt: Steg upp 07.15 idag, vilket inte blev ngn vidare sovmorgon. Jag gjorde mitt yogapass vilket gör att jag mår bra, känner mig redo för dagen. Sen frukost, telefonprat och innan 12.00 gick jag ut och gick stavgång 50 min. Solen sken och ibland är det bara så fantastiskt att få dra långa djupa andetag och syresätta kroppen.


Sen har jag njutigt en bra bok om speciella barn, hade den i bokhyllan. Kom väl till pass nu när jag återigen är runt speciella barn =) Boken inhandlades runt 01-02 men ämnet är högaktuellt.


Listan:
Favoritmellis =) Ja, en frukt, gärna en banan. Eller en god smoothy av bär, yogurt, lite nyttigheter, mjölk och en banan, mixas. Mums.


Ljus, värme, Kram & andas lungt därute.


Ett tag -andetaget

Tänkte berätta lite om Andning

Själva ordet andetag. Ett tag om anden. Det är ett vackert ord för mig - andedräkt. Att anden visar sig i en dräkt. Jag är kär i mitt andetag. Jag vilar i det. Jag stannar i det. Jag upplevet det och jag hämtar min kraft i det. Det behövs inte tuffa fysiska delar när andetaget är där. Inuti, i en varmare rörelse. Inuti. Så mycket vi gör av yogan som faktiskt påverkar oss inuti. Vi vet det. ja visst. Vi känner välbehag. Harmoni. Ibland leda, rädsla och förvirring. Kanske till och med skräck när kroppen hakar i ett gammalt minne. En gammal blockering. Men andetaget kan lösa knutar, om vi vågar och tillåter det.  Andetaget långt ner i kroppen gör att du syresätter dig annorlunda. Mer. Bätte. Andetaget som lugnar dig. Stillar svall i sinnet. Andetaget som flyttar fokus från uppe till nere. Och "jordar" dig. Och det finns inget liv utan vårt andetag. Så enkelt det är. Varför krånglar vi till det ibland? Varför drar vi inte i oss andningen som de törstande vi är. Sluta upp och fladdra med andetaget uppe vid nyckelbenet, andetaget behöver få fylla upp dig, hela dig. Pröva!

En viktig del av yogautövandet är sammankopplingen med rätt andning. Andningen påverkar direkt vårt fysiska och psykiska välbefinnande och i hög grad vår livskvalitet. Andningen står i direkt förbindelse med centrala nervsystemet. I yogatraditionen anses luften vara det viktigaste näringsintaget för kropp och själ. Yogis kallar detta för prana, vilket betyder livskraft. Prana är en osynlig kosmisk kraft som omger oss överallt. Genom att behärska andningstekniken ökar vi intaget av den kosmiska energin och förbättrar kvalitén på blodet, hyn och hälsan. Vi blir mer vakna och kan styra våra känslomässiga reaktioner på ett bättre sätt. Om vi är upprörda och nervösa andas vi mycket ytligare och snabbare än om vi är lugna och harmoniska. Vi kan alltså påverka vårt psyke genom att lära oss rätt andning.

Inom Kundaliniyogan är det främst: Djupandning/Långa djupa andetag

Djupandning är den enklaste formen av yogaandning. ( Men låt dig inte luras att det är enkelt om du under halva livet andats uppe i övre delen av lungorna/nyckelbenet) Men, Det är den andning du hade som barn och vilken många av de s k naturfolken fortfarande är i kontakt med. Olyckligtvis är de flesta vuxna i vårt samhälle ur kontakt med djupandning på grund av stress.


Fördelar med djupandning
Om du kan lära dig din kropp att åter andas djup yogisk andning så kommer du att påverkas på många sätt. Du kommer att känna dig mer avslappnad och lugn samtidigt som du blir mer "alert". Ditt elektromagnetiska fält (auran) blir mer vitaliserat och du får också ett bättre skydd mot negativitet och sjukdom. Giftsamlingar som finns i lungorna reduceras, blodet renas och ökad syretillförsel till hjärnan och kroppen hjälper till i helandet av din psykiska och fysiska kropp.


Hur gör man djupandning?
Slappna av i bröst och axlar. Munnen är stängd om inte annat är specificerat. Andas in, slappna av i magen, låt den falla framåt. Den nedåtgående rörelsen som nu skapas i diafragman innebär att luft naturligt strömmar till i lungorna för att fylla det vakuum som bildats.
Vid utandning låter du magen sjunka långt in hellre än att försöka dra samman bröstet. Detta skapar ett tryck mot diafragman som får till följd att luften i lungsäcken pressas ut. Om du vill prova detta kan du lägga dig på rygg med en hand på magen. Nu kan du enkelt känna hur magen utvidgas vid inandning och dras samman vid utandning. 

Om vi kommer ner mot 8 andetag per minut stimuleras hypofysen. Vid 4 andetag per minut stimuleras även tallkottkörteln. Bra grejor i hjärnan som ökar medvetenheten.Ett andetag per minut  öppnar porten till vårt meditativa sinne. Det finns en jättefin andningsmeditation där man andas endast ett andetag per minut. Man blir lugn, upplyft och fylld av livsenergi. Instruktionerna är enkla, men det tar lång tid att bemästra, så börja alltid på din nivå tills du är framme vid slutmålet för meditationen: Andas in lugnt och långsamt under 15 sekunder. Håll andan inne 15 sekunder. Andas ut lugnt och mjukt under 15 sekunder. Håll andan ute i 15 sekunder. Fortsätt 31 minuter.


Imorgon: Eldandningen  =)

Övrigt: Fredagsmiddag: grillad kyckling (utan skinn) sallad, tunnbröd.
Tv: Tillbaka till Aidensfield
ikväll, Säng: ca kl. 22.00
Trött, utarbetad efter 2 veckor på det nya jobbet. =) nä, inte så illa, men erkänner gärna att jag är slut i huvudet.

Ljus, värme, Kram & Andas lugnt! 


 

maten

13. Mitt bästa kosttips: Jag tror det bästa kosttips jag har är att starta dagen med en frukost, gärna en ngt genomtänkt sådan. Gröt med bär, eller en frukt och lite mjölk, russin och nötter är oxå jättegott att ha i. Dagens viktigaste mål har vi hört rätt länge och det är ju så, vi ska stå oss ett tag på den, hitta energin för de olika aktiviteter vi ska göra under dagen. Jag tyckte inte om gröt förr, men det beror dels på att det åt vi alldrig hemma som barn och jag har även kommit på att min mor tycker inte så speciellt mkt om gröt. Och som barn tar vi efter vuxna, så gör även våra barn. Gröt är i stort sett den snabbaste frukost du kan åstakomma, 3 min på plattan om du inte vill micra. Har du då gjort iorning lite nötter å russin, frukt eller bär så är det bara att blanda i. Är man nyfiken på Ayurveda så är Ghi ngt jag varmt kan rekkomendera i gröten, mums och extremt nyttigt.

Är på jobbet även idag och det känns ändå lugnare idag än vad det hittills har gjort. Så jag börjar väl succesivt vänja mig. Tycker jag fått bra kontakt med en del barn, vissa tar ju alltid lite längre tid att bekanta sig med.

Eventuellt, om jag kan få gubben att lämna hemmet, kanske vi åker å grattar hans son i skeå som faktiskt fyller 25 år i år. Kalas (ich) på söndag & vi är bjudna. Jag hoppas för gubbens sons skull att vi åker, vi behöver engagera oss. Även vuxna barn vill bli uppvaktade.

Ljus, värme, Kram & Tjingelingatt välja i livet

Om man utövar yoga eller meditation regelbundet så kommer man förr eller senare ifrågasätta en alltför hektisk vardag. Allt hänger samman. Det finns dåliga spiraler med för mycket arbete, krävande privatliv, dålig mat, dålig sömn, alkohol, dåliga relationer, kärlekslöshet och så vidare. Sedan finns det positiva spiraler. Ett givande och lagom krävande arbete, en fritid utan prestationskrav, kärlek, yoga, bra ekologisk mat, måttfullt med alkohol, bra sömn och så vidare.

Vi kan alla välja den positiva spiralen, men det kan kräva att vi ger avkall på en del tomma statussymboler, som tex. att bor mindre, väljer kollektivtrafik mm. Detta är naturligtvis ett svårt val då samhället i grunden uppmuntrar att vi konsumerar mycket, arbetar mycket och har en aktiv fritid. Lägg till att vi ska vara engagerade föräldrar och partners och ekvationen går inte ihopp för alla.


Min lärare på kundaliniyogalärarutbildningen Viveka Pasquier har skickat ut några boktips om kundaliniyoga till oss blivande läraryogisar:

The Essence of Kundaliniyoga av Guru Dharam Singh Khalsa och Darryl O’Keeffe
Kundaliniyoga – The Flow of Eternal Power av Shakti Parwha Kaur Khalsa
Kundaliniyoga av Wiveca Hjalmarsson

Jag har varit på ett antal yogapass med engelsmannen Guru Dharam Singh som numer bor i Sverige. Det är mycket krävande och mycket bra.

Boken Kundaliniyoga av Wiveca Hjalmarsson är lättillgänglig och bra. Inget flum utan författarinnan närmar sig kundalinityogan på ett konkret och bra sätt.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


idrott

12. Favoritidrott... Ja, då är ju frågan om det menas med vad jag utövar eller vad jag ser på? Helst tittar jag inte alls på idrott, tycker det är tråkigt och inte ett dugg inspirerande. Att utöva, vet jag ju inte om yogan riktigt faller under idrott? Men jag utöver gärna varirande sporter med varierande resultat. Så tyvärr kan jag inte beskriva någon idrott som jag har som favorit. Tycker mkt om gympa till musik, vattengympa med bra ledare, innebandy är kul, budo är ngt jag pysslat med och är oxå en rolig idrott att utöva.

Lunchen på jobbet idag var potatisgratäng och för mig en veg. biff, dock relativt smaklöst.

Solen skiner, tempen idag var -29 imorse men har blivit varmare och ligger nu på -19.

Sol, värme, kram & Tjingeling

vaddå, väckarklocka

11. Favoritkonditionsträning: Jag älskar att gå stavgång och cykla, vilket är mitt favoritsätt att konditionsträna.
Dyka är oxå ngt jag tycker mkt om, men händer väldigt sällan =)

Idag var jag trött, vaknade kl. 05.00 å tänkte -vad skönt att jag får sova en timme till, log mot kudden och somnade om. Men ngt lät genomträngande, och ville inte sluta. Oj, väckarklockan, vart tog min timme vägen, jag log ju just mot kudden å sen blev den 06.00?? underligt vad tiden kan lura mig. Steg upp med mkt tunga steg, vem tusan kom på att jag skulle jobba heltid?? ser ju dubbelt och hårrötterna skriker av trötthets signalerna som hjärnan sänder ut. Otroligt så trött jag är, jag som vilat upp mig i över ett år av arbetslöshet...men det är väl det motsatta, helt slut av alla ljud, har ju gått ensam hemma, med en döv katt och en annan som gärna är ute å svansar.

Idag pratade jag med sonen, jag är så glad över den fina kontakt jag har med honom. Saknar honom massor men gläds åt hans mod att prova sina ben på annat ställe. Vi pratade länge idag och jag blev lite uppdaterad om hans liv och leverna. Jag är så stolt över honom, älskar honom så.

Idag blir det att sätta sig framför tv:n och försöka ladda batterierna för en ny tuff dag imorgon.

Min vita lilla ullboll är så go och fin, men inte så mkt för att kela. Måste försöka göra en ordentlig pälsvård av hennes nu toviga vita dammvippa till päls. Hon ålar sig och försöker smita hela tiden jag ska ha pälsvård med henne. Men klart att jag inte fick en katt som var "lätt" att sköta pälsen på. Typiskt min tur. Men hur som helst har vi valt varandra av en anledning, jag & min kisse =)

Ljus, värme, kram & Tjingeling

The list most go on

Dagens ämne på listan; 10. Då mår jag som bäst!
Jag mår som bäst när livet, kropp och själ i gemenskap med relationer flyter och är i balans, vilket inte alltid är helt lätt. Men när dagen börjar bra och nattvilan varit fullkomlig, dagen består av näringsrik och god mat, träningen fungerar och meditationen hittar ner i djupet, sambon är på bra humör och kissarna leker. Då mår jag bra.
Även att sonen och mina övriga nära har det bra.

Hem på Lunch. Natten bestod av en relativt dålig natt med lite sömn. Så hela jag känner mig ngt ur form.

kväll:Känner mig väldigt trött och håglös, när jag nu slutat jobba för dagen.

Ljus, värme, kram & tjingeling

Söndags pyssel...

Börjar först med listan och har nu kommit till nr. 9. Mina inspirationskällor: Jag blir oftast inspirerad av andra yogisar, en del yoga guru som är underbara tex. Guru rattana som under oktober hade en yoga kurs i Luleå.
Guru Rattanas dröm är att vara i djupare kontakt med det gudomliga, öppna sitt hjärta för sig själv och andra, dela sin visdom och kärlek till världen, och utöka sitt samarbete med andra för att skapa en fredlig framtid som vi hedrar det feminina makten i både män och kvinnor. 

Fokus ligger på våra personliga förberedelser och hur vi kan var och en på vårt eget unika sätt att upprätta en anslutning med vår egen och följa vårt öde väg. Målet är att vägleda oss så att istället för att vara ett offer av de kraftfulla energier som finns på planeten just nu, vi kan använda dem för vår egen personliga egenmakt och befrielse

Idag har jag beställt två böcker som enl. informationen ska innehålla yoga sagor. Så jag hoppas att jag hittat rätt. Har även hört mig för om barn yogakurser, får se om jag hittar någon bra och prisvänlig.

Fick sovmorgon i morse, Chanti väckte mig 06.02 men efter en stund lugnade hon sig, skönt! Jag somnade om, en timme senare var hon igång igen, men även då lyckades jag somna om. men kl. 08.45 var det definitivt dags att gå upp =) å då kände jag mig även utvilad, så hon var faktiskt duktig imorse.

Klev upp och gjorde min yoga. Sen har jag under dagen jagat dammråttor, torkat kattnos avtryck från fönstrena i köket och även hängt upp nya gardiner. Tvättat två maskiner tvätt och fick gubben att bädda rent i sängen. Lagt in ren tvätt där den ska vara och sen ut & handlat. Gubben skulle stå för middagen idag å då blev det inte helt otippat på frasses =) men jag beställde en pizza, åt halva. Gubben tog ett superskrov, men maten var nästan kall då jag kom hem. Vilket var irriterande.

Vi såg änglagård andra sommaren, länge sedan jag såg den så den var kul att se igen.

Senare kom svärfar och han hade med sig hembakt bröd från bagarstugan på hans gata. Dom brukar baka på sändagar, så jag fick mig några runda kakor bröd. Han börjar få resfeber inför sin kina resa som han ska åka på om så där 2½ vecka. Även Ivan kom & satt en stund å pratade.

Chanti är nyfiken på hunden sally, men dom är inte direkt vänner ännu. Mango är herre i huset så han satt och blängde på Sally under hela vistelsen, undrade varför hon var här, antar jag =)

Kvällen består nog av lite tv tittande innan vi gör en tidig kväll, jobb imorgon igen.

Jag hoppas verkligen alla som läser min blogg och månar om alla djurs rättigheter skriver ett mail ang Haj slakten, på eu-kommissionens hemsida.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling.

yogasagor

Försöker hitta yoga sagor på nätet. Beställde en bok. yoga för barn, men det var endast tecknade "barn" i yogaövningar vilket gjorde mig djupt besviken. Yoga övningarna har jag, nu gäller det att hitta på sagorna så jag kan använda dom på jobbet.

Har du tips, får du gärna dela med dig.

Ljus, värme. kram & Tjingeling

Varför finns denna grymhet?

Först lite vardag.
8. Favoritmat: jag vet faktiskt inte vad som är min favoritmat för det finns så mkt gott. Men jag äter gärna fisk, stekt lax i ugn, bakade rotsaker och en god fisksås med en fräch sallad. eller kycklingfilé med lök och gorgonzolafyllning, bakade potatis eller råstekt potatis, en sallad och fiberbröd med vitlökssmör. Oj nu blir jag hungrig =) men fisk är nog min favorit och rotsaker i ugn, blir så otroligt gott. Men en krämig soppa med gott bakat bröd är heller aldrig fel.

Lördag-vilodag, då jag jobbat en vecka =) men Chanti förstår inte varför husse & matte ska sova längre då det är lördag, för hon är inte medveten om vilken dag i vecka det är, tyvärr. Så hennes kurrande mage vaknar ändå klockan 06.00 och då sätter hon igång sin morgon serenad. Men turligt nog så anade hon att hon var för tidig, så hon somnade faktiskt om en och en halv timme, men 07.30 var det färdigt sovigt. Då gav hon sig inte, så jag steg upp och gav dom mat. Körde mitt yoga pass och låg lite längre på spikmattan, skönt.

Dagen idag lär bestå av återhämtning mest hela dagen.

Snön vräker dock ner utanför fönstret, möjligtvis blir det att hjälpas åt med lite snöskottning om det lugnar sig ngt. tempen ligger på -23 idag.

Haj slakt

Plågsam död
73 miljoner hajar dödads årligen för sina fenor, enligt en studie av fiskexperten Shelley Clarke vid London’s Imperial College. Det omfattande fisket är ett problem eftersom hajarnas reproduktionstakt är låg och återväxten långsam. Hajjakten är plågsam, fenorna skärs av innan hajarna dumpas i vattnet och plågas till döds.

EU, FN, Världsnaturfonden och Green Peace är bara några av dem som tidigare uppmärksammat det plågsamma hajfisket. I Kina har nu motståndet börjat växa, skriver FoxNews.com. Framförallt är det unga hongkongbor som bojkottar rätten bland annat genom att minska bröllopsgåvan till dem som bjuder på hajfena på bröllopet. 
 
Magiska egenskaper
Den smaklösa hajfenan lovprisas för sin förmodade förmåga att förbättra potens-, hud- och energiegenskaper, samt förhindra hjärtsjukdomar och sänka kolesterolet. Tack vare sitt dyra pris från 60 till 900 kronor skålen är det en statussymbol bland kineser.
 

Är det en populär rätt?
- Ja, det är många som vill ha det, säger en servitris som vi pratar med på samma restaurang.

Är det svenskar eller kineser som beställer hajfenssoppan?
- Både och, särkilt de från utlandet, svarar hon.

På Bamboo City blir en skål med varm buljong, lite grönsaker och en ynklig broskbit din för 68 kronor, men här är den också bland de billigaste i stan för normalpriset på den kontroversiella soppan brukar ligga runt hundralappen.

Hajfenor är än så länge inte olagligt att handla med, men det märks att frågan är känslig då vi ställer våra frågor. Nervöst kliar de sig i nacken medan de tänker ut sitt svar som vägts på guldvåg.

Var köper ni era hajfenor?
- Hos Arno Holm, säger servitriserna på Bamboo Palace.

Vi ringer till Arno Holm, en av Sveriges ledande grossister av asiatiska råvaror, och frågar om vi kan köpa några fenor till en middag. Svaret blir att det slutade de med för fem år sedan. "Förbjudna saker" är inget man håller på med på Arno Holm.

Men på en annan stor asiatisk marknad, Hong Kong Trading, är frysen är full med hajfenor.
- Det är framför allt kineser som köper, säger Tomas Huynh som jobbar på grossisten.

- De flesta tror ju att det är bra och hälsosamt, men om det funkar vet jag faktiskt inte, förklarar Tomas.


Här kan du beställa hajfenssoppa i stockholm:

Bamboo Palace - Kungsgatan 17

Formosa - Kornhamnstorg 2

Crane Garden - Storgatan 50

Aroydee - Stora Nygatan 3

Hong Kong - Kungsbro Strand 23

Bamboo City - Drottninggatan 28

China Wang - Kungsgatan 62

Sweden China - Vasagatan 23

Mongolia Djingis Khan - Sveavägen 36

Mandarin City - Sveavägen 33

China City - Hornsgatan 84

Ming Garden - Götgatan 41

Kina Söder - Hallandsgatan 24

Shanghai - Sveavägen 47

De köper inte in hajfenor på grund av priset:

Mongolian Barbeque - Vasagatan 8

Chopsticks - Mäster Samuelsgatan 42

Lucky Garden - Klara Norra Kyrkogata 19

Ming Palace - Mariatorget 2

En ful och en gul - Erstagatan 22

Han bojkottar av etiska skäl:
Ho´s - Hornsgatan 151


Fenjaktens konsekvenser


Experterna räknar med att flera hajarter kommer att ha utrotats närmaste tio åren.
Det marina ekosystemet hotas om hajarna försvinner.
Hajkött är ett viktig livsmedel i många utvecklingsländer. Dessa människor kommer att drabbas hårt när hajbeståndet minskar kraftigt.
Stora industrier och utländska fiskefartyg som hotar det traditionella fisket invaderar lokala vatten.
På Eu kommissionens hemsida kan du lämna dina synpunkter.
http://ec.europa.eu/fisheries/partners/consultations/shark_finning_ban/index_en.htm

För att lämna din synpunkt: E-mail
mailto:MARE-SHARK-FINNING-CONSULTATION@ec.europa.eu

skicka ett mail med din åsikt om haj slakten tex; Snälla Stoppa haj slakten på båtar över hela världen. Fruktansvärt att detta djurplågeri får ske.
Skriv på engelska.


äntligen fredagskväll

INTE för att det på ngt sätt ska hända ngt speciellt denna fredag, utan den är nog som alla andra fredagar är mest. Men, nu har jag jobbat 1 vecka på mitt nya jobb. Det har varit otroligt tungt, men idag då vi suttigt och gått igenom en hel del känns det som jag nämde tidigare riktigt bra. Fick även sluta 45 min tidigare idag =) wow. skönt och är tacksam för dom 45 minuterna. Helgen får nog bestå av återhämtning och en del hushållsgöråmol, för det har jag verkligen inte orkat med denna vecka.

Önskar alla en riktigt trevlig fredag!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling.

Mina älsklingar

 


fredags Myyys

Äntligen fredag, dvs sista dagen på första arbetsveckan... pust... sen viiiila två dagar innan nästa pärs.

7. Favoritövning: Det är lite roligt att låna lista, men vissa rubriker blir för mig lite...hm, ja, ni vet. Inom yoga vet jag inte riktigt vilken favorit övning jag har, för mkt hänger ihop för att nå ett resultat inom yogan. Styrketränar man blir det en naturligare rubrik. Men en övning som jag kan tycka är väldigt skön, är när jag ska påbörja ett pass med uppvärmning använder jag oftast sufiscirklar. förklaring =)

Sitt i lätt meditationsställning. Håll händerna på knäna och rotera långsamt överkroppen i stora cirklar medsols. Sträck ut nedre delen av ryggen. Håll huvudet i centrum. När ryggraden rör sig bakåt, rör sig huvudet framåt, när ryggraden rör sig åt höger rör sig huvudet till vänster osv. På detta sätt påverkas hela ryggen.  1-3 min åt vardera håll. byter du riktning och roterar på samma sätt tillbaka åt andra hållet.


Idag steg jag upp 10 min tidigare än vanligt, skulle hinna duscha å trvätta håret. Tar ju ett tag att torka, mitt hår. Sen har chefen varit förbi på jobbet, vilket var bra. fick ett ord med henne. Sen har jag även mötat med en kollega ang rutiner mm, vilket oxå kändes välbehövligt och bra.
Ja, jag är oootroligt trött, men tror på en framtid då saker å ting faller på plats.

Vet inte om det blir fler rader idag, nu är lunchen slut. Ute visar det -18 grader å blåser småspik. Inget ute mys väder precis. Dock skiner solen, vilket alltid uppskattas.

Ljus, värme, kram & TjingelingDet är inte alltid lätt att hålla reda på en hop med små vildbasar. Motion får man av att hjälpa dom upp & ner i pulkbacken. =)


heltid på jobbet

6. Mål med träningen? Jag har som mål att bli smidigare, mer focuserad, bli mer meditativ, hitta balans i vardagen och må så bra jag bara kan. Mitt mål är att kunna träna så länge som möjligt, dvs hela livet för att kropp & själ ska må bra.

Idag steg jag upp & yogade, spikmatta & meditation, vilket har varit samma hela veckan. Är jätte, jätte trött när jag kommer hem nu när jag jobba heltid, för det var flera år sen sist. Nu är lunchen slut och jag ska tillbaka. jobbar 8-17 varje dag...suck! =) men blir ju lite mer i börsen iaf.

Chanti sitter i fönstret å "vinkar" varje morgon jag går hemifrån. Hon jamar vid dörren då jag stänger, sen rusar hon till sovrumsfönstret som vetter ut mot gatan & tittar när jag traskar iväg. Hon e bara för go.

ljus, värme, kram & Tjingeling

nr 5 på listan

5. Favoritmuskel?
Hm, denna var inte så lätt. favoritmuskel att träna är väl magen, för den är ett hatobjekt på många sätt och jag kan alldrig träna den nog. Än så länge har jag aldrig känt mig nöjd över magträningen ändå tränar jag den dagligen.

Är hem på lunch, skönt att vila öronen efter en halv dag på dagiset. =)
Gjorde min yoga på morgonen och åt en grötfrukost med bär och mjölk. blev veg. lasange till lunch.

Bloggar kanske mer sen om jag har orken. Ska nämligen vara storsjung med alla barn på e.m

ljus, värme, kram & tjingeling

Andas- på vilket sätt?

Först listan, Min träningsväska: =) ja, ska jag träna yoga så finns där, vita mjuka braller, vit t-shirt el tröja och en kork kloss, filt och sköna sockar till vilan, ev. vattenflaskan med varmt vatten.

Emma undrade om jag kunde ge lite yogainspiration, så här försöker jag ge lite till er alla som läser:

Kul att ni är intresserad av yoga, som ni säkert vet finns det flera att utöva. Vill du ha en snabb och tuff yoga är Ashtangayoga, (även power yoga) som ofta definieras som en idrottslig, fysisk och dynamisk form av yoga. Detta är utan tvivel sant om man tänker på hur krävande och imponerande övningen är och på att den ger ökad muskelstyrka, hälsa och livskraft.
Ashtangayoga är dock mycket mer än en övning som tänjer och stärker kroppen. Vill man ha en med smidig yoga kanske Vinyasa Yoga? Yoga är ett tankesystem, som handlar om att skapa balans och stärka kroppen, själen och sinnet. Redskapen är andning, rörelser och positioner (asanas) samt fokusering.


Vinyasa Yoga är fysiskt kraftfull, men också själsligt meditativ. I träningen tas hänsyn till individuella förutsättningar. Hatha Yoga är mycket lik Vinyasa Yogan men inte lika fysiskt krävande.


Är man sugen på yoga med med genväg in till ditt meditativa kan jag rekommendera Kundaliniyoga.  kundaliniyoga är det större fokus på den mentala och andliga delen av yoga. Hathayoga (dit både iyengaryoga och ashtangayoga hör) består traditionellt av kroppsställningar och andningsövningar. I kundaliniyoga ingår kroppsställningar och andningsövningar, men också mantran och meditation. I hathayoga lägger man större vikt vid att bemästra kroppen, i kundalinyoga är fokus på att bemästra sinnet.

Kundaliniyoga är en autentisk yogatradition som passar dig som söker efter en andlig disciplin. Många av de yogaformer som lärs ut på spa- och gymanläggningar idag är fysiska träningsformer som har väldigt lite med andlighet att göra.


Yengaryoga är hathayoga och lägger fokus på att rätta in kroppen (den engelska term som används för vad som eftersöks är body alignment) genom att utöva asanas. Genom att arbeta med ett system av asnas, försöker iyengaryoga förena kropp, sinne och ande, för hälsa och välbefinnande. Yogaformen försöker lösa upp det moderna livets anspänningar, och på så vis underlätta fullkomligt fysiskt och psykiskt välmående.


Andningen, olika prana och asanas är genomgående i yogan, vilket vi i västvärlden nästa glömt...HUR viktigt det är att andas rätt.


Jag hoppas just du finner just din yogaform, förutom dessa så finns en mängd andra så kolla vart du bor vilket utbud som ges. När du vet vad du vill ha ut från dina yoga övningar brukar det vara lättare att välja. Jag hoppas detta kan inspirera och hjälpa bäde Emma & er som är nyfikna. För egen del skulle jag inte längre kunna vara utan yogan. Det förbättrar min hälsa och den värk jag haft i min kropp.
Lycka till!

Min dag idag har varit rätt lik gårdagen, men idag har vi varit ute betydligt mer. Men lär mig fler & fler namn =)

Ljus, värme, Kram & tjingelingOavsett ålder, blir vi alla smidigare och mer focuserad av yoga


1:a dagen, å valentino...

Idag var första dagen på mitt nya jobb. Känns bra och ungarna är fina, några mer speciell än andra. Men att jobba på dagis är ett växlande jobb. Tar några dagar/vecka innan man kommit in i det helt antar jag. Chanti har definitivt saknat mig, hon är livlig och glad sen jag kom hem.
Det gick bra att stiga upp i morse och jag gjorde min yoga innan jag gick & jobbade.

Ett fint idrottsminne: Vet inte om jag kan kalla det idrottsminne... men att upptäcka yogan var en underbar upplevelse. Hade inte hittat riktigt min grej förrän jag gjorde praktik i Luleå på yogalokalen jag valde. Att gör yoga var som att hitta hem. Önskar bara att den som vill prova på yoga, verkligen gör det. Och det är stor skillnad på yoga teknikerna, så leta tills du finner den yogan som passar kropp & sinne rätt. Jag fastnade hårt för forrest yoga innan jag gick över till min nuvarande kundaliniyoga. Lenitha som undervisade forrest gick över till ren traditionell Ashtanga yoga, och slutade ha klasser i forrest yoga. Tyvärr är man tvungen att åka till USA om man ska utbilda sig till yoga lärare inom just Forrest yoga.

Nu lite tv, är trött efter min första dag.

Ljus, värme, kram Och EN riktigt skön/trevlig Alla Hjärtans Dag önskar jag alla som tittar in.
Tjingelingyoga hemma- pass

Just nu kör jag ett yogapass för doshorna, Vata, Pitta, Kapha - Ayurveda.

Alltid börjas ett pass med intoning; Sitt i lätt meditationställning, händerna ihop framför bröstkorgen tona 3 ong na mo gurdev na mo.
Var alltid inkännande när du utövar yoga. Avsluta alla övningar med rotlås. ingen eldandning, rotlås vid mens eller om du är gravid. Känner du inte till rotlås och eldandning kan du ändå köra detta pass.


uppvärmning. Gör 2-3 övningar för att värma upp.

Pass:

Ryggflex (vata, pitta, kapha)

Sitt i lätt meditationställning. Ta tag med bägge händerna om den yttre ankeln. Börja flexa ryggraden genom att lyfta upp bröstkorgen mot taket och ryggen svankar fram då du flexar framåt, slappna av då du flexar bakåt. Tänk på att axlarna ska vara avspända. Huvudet följer med utan att du behöver tänka på det. Andning; andas in framåt, andas ut bakåt. i rörelsen bakåt går ryggraden ut som en banan. nybörjare 1 min- 3 min (om du hållit på ett tag)

Triangeln (vata, kapha)

Ställ dig upp på alla 4:a. sätt trampdynorna i golvet och kom upp stående med händerna kvar i golvet. Raka armar och raka ben med hela fotsulan i golvet. Slappna av med axlarna, huvudet avsläppnat och blicken mot knäna. höftbredd mellan fötterna och axelbrett mellan handflatorna, tänk på att vila mot handflatan och spreta gärna med fingrarna. överkropp och ben bildar en 90 gradig triangeln. födela kroppstyngden lika mellan händer och fötter. pressa bak höfterna uppåt/bakåt och håll ryggen rak. långa djupa andetag. nybörjare 1 min- 3 min (om du hållit på ett tag)

Katt & Ko (vata, pitta, kapha)

Stå på alla fyra. Placera handflatorna i golvet under axlarna och knäna i golvet under höfterna. Andas in, svanka lätt och pressa rumpan mot taket. Andas ut och runda ryggen/skjut rygg mot taket. upp & ner på detta sätt nybörjare 1 min- 3 min (om du hållit på ett tag)

Baby pose (vata, pitta, kapha)

sitt på hälarna. böj dig ner frmåt och placera pannan i golvet. armarna längst sidorna med handflatorna vända upp mot taket, alternativt för ihop handflatorna ovanför hjässan. försök bibehålla baken ner mot hälarna. långa djupa andetag  nybörjare 1 min- 3 min (om du hållit på ett tag)

Sat kriya (kapha, vata)

3-11 minuter. Vid mens och graviditet, ingen magpumpning. Sitt på hälarna i klippställning. Res dina armar uppåt så att överarmarna är tätt intill öronen. Fläta samman fingrarna utom pekfingrarna som hålls tillsammans och pekar uppåt, tummarna är korsade (vänster över höger för kvinnan och tvärtom för mannen). Använd mantrat Sat Nam. När du säger Sat drar du in naveln mot ryggraden, när du säger Nam slappnar du av naveln. Andningen sköter sig själv genom munnen under övningen.

Viktiga detaljer:

Håll en rytm av ca: 8 kontraktioner på 10 sekunder. Raka armar tätt intill öronen. Andningen reglerar sig själv. Du kan bygga upp tiden till 31 minuter, detta skall göras sakta och försiktigt så att du ökar tiden lite i taget, vila alltid på rygg efter denna övning. Tänk på att lägga stor vikt på att dra in naveln.

Övrigt; Sat Kriya skyddar kroppen mot sjukdom. Det är en bra "terapi" för att arbeta igenom djupa rädslor och fobier. Transformerar energi från de lägre till dom högre chakra. Sat Kriya är grundläggande innom Kundaliniyoga och är rekomenderad att utföras minst 3 minuter varje dag

Vila en stund på 10-15 minuter.

Meditation: Balans & centreringSitt i lätt meditationställning, med korslagda ben. Rak i ryggen (använd en liten kudde för att få ryggen rak och benen avslappnade mot golvet) Pressa handflatorna tätt mot varandra framför bröstkorgen. (som vid in-ut toning) ögonen 1/10 öppna och titta oseende framåt, neråt. låt din personlighet och detaljer ur vadagen smälta samman med de inre aspekterna av dig själv. centrera dig själv i ditt innersta. du är ljuset i din själl. låt mantrat hjälpa dig centrera dig själv. be vänligt ditt intellekt och dina tankar att stilla sig. bli som en stilla spegelblank skogstjärn i ditt inre. havets vågor må skumma på ytan men i djupet är allt stilla. meditera på detta sätt under 11-31 minuter.

avsluta med tre Sat nam. Tacka universum.

Ljus, värme, kram och Lycka till!


träna- snö...

snön faller så sakterliga utanför fönstret, trots att vi har aldeles tillräckligt mkt snö som det är. tempen idag är mildare -13,5. kanske kan gå ut och gå idag. Har funderat på detta med jobb och träning, Hur ska man hinna träna då man jobbar heltid? Yogan får bli extra tidigt på morgonen, så jag får väl stiga upp 05.45 för att hinna en timmes yoga, duscha och käka frukost, få med sig en macka till fikat på jobbet...vet inte ännu hur raster & dyl ser ut, men tar väl med mig te & macka. Vill inte frestas att fika fikabröd om sådant finns på jobbet.

Idag fick jag sovmorgon...mmmm skönt, bra att aktivera kissarna lite på dagen. Vaknade av Chanti en timme senare än normalt, yiiiha. Steg upp & vanliga rutiner följdes, mat-kissarna, vatten (kokt) till mig, nu iof framför datorn, men strax Yoga.

2. I mina öron när jag tränar: När jag yogar är det tystnaden som är i focus genom tredje ögat, avslappning på yogan brukar vara yogisk musik, meditation = musik för denna. När jag gör annat: cycklar, stavgång så blir det mp3 varierat. Möjligen country,  Molly Maguire (gruppen från Piteå), Shakira, jay smith (idol) mm. När jag simmar-inget då heller, möjligen det dom har på radion.

Nu tillbaka till rutinerna: Yoga 1h och då tempen är mild, möjligtvis stavgång 1h efter lunch.

Ljus, Värme, Kram & Tjingeling

Emma; Är tacksam för din bloggtorka, men inte kommer då jag på listor då det står still =) så det var ett bra tips. Att kunna följa en lista. Tackar för din påhittighet och lånet.
 


En lånad lista att följa

Jag brukar titta in på en & annan blogg som fångar mitt intresse, som säkert många andra oxå gör. Idag hittade jag en fin sida, där jag lånade en liten lista, som jag tror jag ska försöka följa. Nu börjar jag ju jobba på måndag, då kan en blogglista vara bra att följa då huvudet hunnit bli tomt innan man är hemma igen. Här är Emmas sida där jag hittade hennes fina lista: http://lifeasemmaknowit.blogg.se

Listan:

1. Min idrottsbakgrund
2. I mina öron när jag tränar
3. Ett fint idrottsminne
4. I min träningsväska
5. Favoritmuskel
6. Mål med träningen
7. Favoritövning
8. Favoritmat
9. Mina inspirationskällor
10. Då mår jag som bäst
11. Favoritkonditionsträning
12. Favoritidrott
13. Mitt bästa kosttips
14. Favoritmellis
15. Då tränar jag allra helst
16. Favoritlivsmedel
17. Mitt måtto
18. En fredagskväll unnar jag mig gärna..
19. Hälsa för mig
20. Det här åt jag idag
21. Därför tränar jag

 

22. Min favoritfrukost
23. Detta skulle jag vilja utöva
24. Favoritidrottare/guru
26. Så sover jag 
27. Detta klara jag mig inte utan
28. Där tränar jag helst
29. Detta tränar jag allra helst i
30. Glöm inte att...1. Min idrottsbakgrund: Ja, jag är ju en bit upp i åren nu snart vid den gyllene gränsen av 50 år =)
Men jag har sysslat med en del olika när det gäller kropp och rörelse. Började med gympa då jag var runt 17, styrketräning i omgångar, löpning, cyckling, vattengympa, sen lett vattengympa, friskis & svettis gympa, budo (har hållit på med tre olika typer), stavgång, promenader, provade på pilates under en kort tid, men var inget jag fastnade för, sen kom yogan vilket är min typ av träning, har hålligt på med den sen -04 och är även utbildad lärare inom yoga. Har provat på Ashtanga yoga, power yoga som kommer från ashtangan, forrest yoga, hata vinjasa yoga, klassisk yoga, och min nuvarand Kundalini yoga

Idag steg jag upp runt 08.00 och rutinerna var de vanliga, kissarna=mat, Kokt vatten= jag, Yoga för dochorna=jag. Sen tvätta och plockat undan lite. Tror jag måste hålla kissarna vakna idag, dom höll mig vaken halva natten, vilket inte kommer fungera när man ska jobba. Ringt min stora syster idag, lite dagis råd inför stundande jobb. Gubben fastnade framför tv:n med hockey...suck! Jag åkte å handlade och idag blev det kyckling, sallad och lyxade med chilichees från frasses. Gubben var nämligen sugen på hamburgare..urk.
Jag har även köpt nötter till mig inför kvällen och gubben ville ha chips å smågodis...suck! Inte lätt att vara ordentlig då han frossar. Men jag syndade med lite godis (mörka polly) igår, så idag får jag dra åt svångremmen igen.
Ljus, värme, Kram & Hej!

ghee?

Vaknade utvilad 07.45 och steg upp. Gav kissarna mat och kokade vatten, sen dagens yoga för doshorna.
Idag har jag även gjort Ghee, dvs renat smör.

Tidsåtgång: c:a 45 min till 3 h min (beroende på mängd). Idag tog det 3 timmar av två 500gr smör paket. (Protein och laktos som mjölken innehåller avlägsas under utarbetandet av ghee, så vanligt osaltat smör går bra.)

Ingredienser och redskap:

·     Färskt osaltat smör (vårt svenska smör är syrat, men det är bara bra)

·     En stadig kastrull

·     En hålslev (vanlig sked funkar också)

·     En ren och torr glasburk med tättslutande lock

·     En finmaskig trådsil

·     En tratt eller en kaffefilterhållare

·     Ett eller två flergångskaffefilter i nylon (finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer)

·     ELLER 3-4 engångskaffefilter, det går åt då man behöver byta ofta för att det ska kunna rinna igenom.


Dela smöret i mindre bitar och lägg i kastrullen. Värm smöret på låg- till medeltemperatur tills det har smält och börjar sjuda. Det kan stänka, så ett stänkskydd i ståltrådsnät är inte fel. Låt det inte bli för varmt, för då bränns det! Det ska inte ändra färg, utan fortfarande vara samma gyllene. Sänk temperaturen så mycket du kan. Idag hade jag på mindre än 1:an och det kokade ändå. Har du en spis med gjutjärnsplattor och få lägen där ettan är för varm, lägg en femtioöring/peng på plattan under kastrullen, så att kastrullen lyfts lite från värmen!

Låt smöret puttra försiktigt för sig självt en god stund. Det som puttrar och fräser är vattnet i smöret som förångas. Det kommer att lägga sig en hel del skum på ytan av smöret, och samlas en del bottensats, som består av mjölkprotein. Låt både skummet och bottensatsen vara. Skummet, det som blir på ovansida kan användas för att smörja in sig, om du har exem el dyl så ska det vara väldigt näringsrikt.


Vad är då Ghee? = Smörolja, Ghee eller klar smör är en effektiv Rasayana. I den Ayurvediska köket används ghee i stället för smör eller olja. Enligt Ayurveda stärker Ghee matsmältning och är perfekt för god hälsa. (Protein och laktos som mjölken innehåller avlägsas under utarbetandet av ghee).  Ghee kan även användas utvärtes vid olika hudproblem. Det står väldigt mycket om Ghee i de gamla skrifterna om Ayurveda, en olja för både kroppen och sinnet. Ghee smakar fantastiskt med sin nötaktiga och lena smak. Dessutom är den en rik källa på antioxidanter. Ghee är ett fett som tål upphettning mycket bra och därför passar att steka i. I indien anses det som en stor konst att laga ett gott ghee och det är något man lär sig genom att göra det många gånger.

Idag har jag även varit och handlat mat. Även hämtat ut ett paket från Ellos, lite nya t-shirt för ny start på nytt jobb. Blev nöjd, gubben fick nya kasingar =)
Nu blir det tv kväll och fredagsmys. Alla problem får vänta till sen.

Ljus, värme, kram & Tjingeling


men,tittut problemen...

På måndag startar jag kl. 08.00 ska jag vara på jobbet. Får stiga upp 06.00 om jag ska hinna med min morgonyoga, men det ska bli jättekul, det känns pirrigt och lite läskigt, men ack vilken skön känsla att äntligen få jobb. Jag får 45 min lunch, vilket gör att jag kan gå hem och äta och busa med kissarna lite, komma ifrån jobbet lite oxå. Det var väldigt små personalutrymmen, så jag kan tänka mig att där sitter man lite om/på varandra när det är lunch. Chanti blir nog glad att jag kommer hem å visar mig en stund.

På måndag är det alla hjärtans dag, men iår ser det ut att gå oss förbi, precis som våran 2 års dag. Ingenting är planerat. Gubben tyckte att vi kunde ju fika tårta...el nåt. Tror inte jag är så sugen på tårta när jag försöker hålla igen. Får isf bli ngt annat, kanske godare middag el nåt. Men det är min första dag på jobbet, så jag anar att jag kan känna mig lite trött.

Helgen ser ut att bli kall. I morse då jag steg upp visade tempen på -29 grader. Solen skiner iof, men värmer inte så väldigt ännu.

Jag känner mig jätteglad och lättad över ett av alla mina problem jag haft, nu med hjälp äntligen har blivit löst. Men jag har våndats och mått dåligt över detta problem flera år. Känns som en sten från bröstet nu när det är till hälften löst, och helt löst blir det inom några månader. Jag är så tacksam just nu.

Ett annat problem, inte lika långvarigt har dock dykt upp igen och det är superkänsligt. Vet inte vart jag ska vända mig eller hur jag ska agera i frågan vilket är extremt jobbigt och frustrerande. Jag får både huvudvärk och orolig mage av detta. Helst skulle jag vilja fly, men finns ingen flyktväg som löser problemet. Det är en mkt tung känsla av maktlöshet som kommer över mig, rent av en viss förtvivlan. Jag vet inte om jag orkar med detta problem, det tar otroligt mkt av min glädje och energi just nu när jag vill vara på topp inför det nya jobbet.

Tyvärr är det svårt då jag känner att mina händer är låsta så att säga, jag kan bara förändra mig själv men vet inte hur det ska gå till i denna fråga? Problem finns för att dom behöver lösas, på ett eller annat sätt. Problem försvinner inte för att jag låtsas att inte se det. Visst har jag försökt vända bort intellektet från problemet en lång tid, men ibland knackar det på dörren och vill bli sedd. Nu kom det upp, dumt av mig att se det just nu...kunde det inte fått vara i dunklet ännu en tid, men -Nej! Ringar på vattnet skapar det och allt blir fel och tråkigt.

Att vara arbetslös kan många som jobbar tycka är lite lyxig ledighet, tyvärr är det dock inte så. Jag blir extremt stressad då jag varit arbetslös, så att äntligen få ett vanligt, riktigt jobb igen känns underbart. Jag vill känna glädje och energi, inte nedslagen som jag just nu känner mig. Om man varit "ledig" då jag varit arbetslös hade jag ju kunnat åka ut och resa, gått kurs el utbildning, men -Nej, det kan man inte då man är arbetslös. Helt enkelt för att man inte har råd att göra saker man vill, samt att man har en plikt att söka jobb varje dag.

Men, jag ska verkligen försöka hitta igen min positiva och glada energi innan måndag. Borde man inte få arbetskläder då man jobbar på dagis? färg, klister, sitta på golvet aktiviteter sliter väl massor på kläderna... men det kanske skulle se roligt ut om alla hade overall på sig, som jobbade med barn... hjälm kanske för snöbollskrig mm =)

Ljus, värme, Kram & TjingelingBra bevakning...

En vanlig vinterdag

Idag vaknade jag runt 07.45 och Chanti var ovanligt kelig, hon kurrade å stångades och vi mös en stund innan vi klev upp. Kissarna fick sig mat. Ute är det faktiskt mkt vackert, solen skiner men det är minus 21 på morgonen. Nu när jag sitter här har det blivit ngt varmare, så bara -17 grader kallt. Mango och Chanti sover gott, dom lekte lite innan. Otroligt så mkt en katt sover...var tar all energi vägen, mån tro?

Af ringde idag på f.m, nu är papprena klara och jag får börja jobba på måndag. skickade ett mail till min chef och undrade om vi skulle mötas för att bestämma tider & dyl.

Annars har jag suttigt och funderat över detta med ayurveda och hur jag ska balansera upp mina doshor. Både huvudvärk och magvärk kan vara utifrån obalanser.

Gubben var hem på lunch, fisksoppa. Roligt att han kommer hem å äter ibland, snart jobbar jag ju å är inte längre hemma på dagarna. Sa igår åt honom att han varit/blivit bortskämd då jag varit hemma, skött huset, maten, skottning och gräsklippning å nu får vi börja turas om och hjälpas åt mer. -ja, suckade han =)

Jag gjorde en ny yoga på morgonen, fick bli en yoga för att balansera upp doshorna, vata,pitta och kapha =) får se om det hjälper. Låg även på spikmattan 25 minuter å lyssnade på meditations cd, skönt. Har haft huvudvärk i några dagar, vilket gör mig trött.
Igår var jag ute och gick stavgång i 50 min, 6502 steg. För lite om man ska gå efter tabellerna, då ska en kvinna gå 11 000 steg om dagen. Men när man inte jobbar, så går man inte så mkt. Kanske blir bättre framöver =) hoppas jag.

ljus, värme, kram & Tjingeling

Glöm inte alla hjärtans dag, nästa vecka på Måndag 14:e.

Ett GRATTIS även till Roberts Fia som fyller 22 år idag.

Deepak Chopras bok


Perfekt hälsa - det helande sambandet mellan kropp och själ av Deepak Chopra

Perfekt hälsa är en praktisk handbok som ger dig fantastiska möjligheter att påverka din fysiska och själsliga hälsa. Lär känna din kropp på ett helt nytt sätt, och fastställ din personliga kroppstyp med utgångspunkt i den indiska vishetsläran ayurveda. Sedan får du ett skräddarsytt hälsoprogram som steg för steg lär dig lägga grunden för ny medvetenhet om sambandet mellan kropp och själ. Programmet omfattar kost, meditation och fysisk träning och låter dig upptäcka kroppens häpnadsväckande förmåga att hela och föryngra sig själv.

Vägen till hälsa och välbefinnande börjar ytterst i tanken. Upptäck hur du kan övervinna kroppens skenbara begränsningar – och uppnå perfekt hälsa !

Deepak Chopras klassiker Perfekt hälsa i en efterlängtad nyutgåva nu i helt reviderat skick för att omfatta de allra senaste medicinska rönen. I Månpocket finns också Vägen till kärlek och Bli yngre, lev längre.

Läser denna bok, och tycker mkt om den. rekomenderas.

Deepak Chopra, född 22 oktober 1946 i Delhi, är en indisk-amerikansk läkare utbildad i Indien och USA; en ledande indo-amerikansk författare inom new age, alternativmedicin och ayurveda, enligt egen uppgift påverkad främst av bl.a. vedanta. Aktiv inom Transcendental meditation innan han själv bildade skola. Kritiken mot Chopras läror har främst riktat in sig på dennes sammankoppling av kvantmekanik och kroppens läkeprocesser, och de av hans teorier enligt vilka den fysiska verkligheten är en produkt av sinnet. (Källa: Svenska Wikipedia)Deepak Chopra

Boken, perfekt hälsa.


Att balansera Pitta-doshan

MÅNGA Tips för att balansera Pitta.

Det viktigaste att komma ihåg när du balanserar Pitta är måttlighet.
Dra ner på livsmedel som är överdrivet kryddig, salt, surt, varmt, eller friterat.
Välj livsmedel som är bittert, söt, A-stringent, svalkande, tungt och vätskelikt.
Regelbundna måltider. Ät lunch mitt på dagen
Försök att undvika att hoppa över måltider.
Undvik varma bad och överexponering i solen.
Ge uppmärksam till fritid och vila, undvik överansträngning

För att ta hand om och dämpa en Pitta obalans är Ghee mycket effektiv. Använd vid matlagning eller tag 1-2 matskedar (flytande) direkt på maten. Ghee används även i mer medicinskt syfte och behandling men bör då ske i samråd med, ordinerat av Ayurveda läkare/hälsorådgivare. Ghee är rent smör, som kokats under en timme för att separeras i tre olika skikt.
 

Sök också naturliga behagliga miljöer, glada skratt, åar, sjöar och solnedgångar
Undvik eller försök att minimera stressande verksamheter.
Försök att hålla en sval kroppstemperatur
Ta gärna promenader på kvällen
Att simma kan bidra till att lugna en Pittas uppskruvade sinne och känslor.
Minska på uppiggande stimulanser, undvik alkohol, kaffe och te.
Undvik att titta våldsfilmer, knasunderhållning. chockartad action
Sval, rumstemp. mjölk, mixad med några dadlar, innan läggdags kan bidra till att balansera Pitta.
Gör kroppsmassage med kokosfett/ kokosolja.

VÄLJ;

Grönsaker.
Välj: Kronärtskocka, sparris, betor (kokta), broccoli, brysselkål, kål, morot, selleri, gurka, gröna bönor, svamp, okra, gröna bladgrönsaker, ärtor, potatis, pumpa, squash svamp, palsternacka, blomkål.
Undvik eller minska på: Tomat chili, pepparrot, stark peppar, lök, vitlök, rädisa (rå), rödbeta, morot och tomat.

Frukt.
Välj: Söt och mogen frukt. Äpple, aprikoser, avokado, körsbär, kokosnöt, dadlar, fikon, mango, melon, söta apelsiner (solmogma), papaya, päron, ananas, plommon, russin, vattenmelon, granatäpple.
Undvik eller minska på: Sur och omogen frukt. Sur grapefrukt, citron, jordgubbar, persikor, plommon.


Spannmål.
Välj: Korn, couscous, basmatiris, riskakor, vete, flingor.
Undvik eller minska på: Brunt ris, bovete, hirs, råg.

Kryddor.
Välj: Små doser av söta, bittra och kärva smaker. Basilika, svart peppar, kardemumma, kanel, koriander, kummin, dill, fänkålsfrön, ingefära färski små mängder, mint, persilja, pepparmint, saffran, gurkmeja, dragon.
Undvik eller minska på: Sura och skarpa smaker. Hing, basilika (torkad), cayennpeppar, kryddnejlika, ingefära (torkad), vitlök, rosmarin, muskot, salvia, mejram, senap, timjan, salt.


Bönor.
Välj: Svarta bönor, mungbönor, sojabönor, kikärtor, brytbönor, limabönor, linser, tofu.
Undvik eller minska på: Tur dhal, ural dal, sojasås.

Mejeriprodukter.
Välj: Smör (osaltat), keso, ghee, mjölk, grädde, äggvitan och långfil.
Undvik eller minska på: Extra saltat smör, kärnmjölk, ost, sura fil yoghurt, äggulan.


Olja.
Välj: Kokosolja, linfröolja, olivolja, solrosolja, ghee.
Undvik eller minska på: Mandelolja, sesamolja och senapsolja.

Kött/fisk.
Välj: Kyckling, kalkon, äggvitan, fisk (färskvatten).
Undvik eller minska på: Allt rött kött, fläsk, lamm, anka, kyckling (mörkt kött), tonfisk, äggulan, lax, skaldjur.


Nötter och frön.
Välj: Mandel, cashewnötter, kokosnöt, popcorn, pumpafrön.
Undvik eller minska på: Alla andra nötter och frön.

Sötningsmedel.
Välj: Brunt socker, koncentrerade fruktjuicer, lönnsirap.
Undvik eller minska på: Vitt socker, honung, melass, alla artificiella sötningsmedel.


Drycker.
Välj: Örtteer som alfalfa, svartvinbär, fänkål, kamomill, hallon, lakrits, jasmin, mint, söta fruktjuicer, vatten.
Undvik eller minska på: Varma teer och drycker.

När vi under sommaren ska balansera pitta kan en vägledning vara att man under dagen bör få i sig ungefär 50 % sädesslag, 20 % proteiner, 20-30 % grönsaker, 10 % färsk frukt.

 

Vanliga orsaker till Pitta-obalans:
 • Pressande förhållanden och reaktion med förträngd ilska, frustration och förbittring
 • För stora krav ställda på sig själv och andra
 • Man driver sig själv och omgivningen för hårt
 • För starkt kryddad mat
 • För mycket sol och värme


PITTA
Pitta-doshan är ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen. Pitta består av elementen eld och lite vatten. Det innebär att Pittas främsta egenskap är värme och transformation.
Huvudsäte: tunntarm, lever/galla, ögon (synintryck)

Dominerande årstid: juli - oktober
Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp:

 • Medium kroppsbyggnad.
 • Företagsam, gillar utmaningar, målinriktad, passionerad.
 • Skarpt intellekt, fokuserad.
 • Stark hunger och matsmältning.
 • Ljus, känslig hy
 • Ogillar alltför varmt väder.
 • God talare, karismatisk.
 •  Obalanser: Irritation, inflammationer, magkatarr, hudproblem, allergier, sur mage, halsbränna, överkritisk attityd, argsinthet ”att se rött”. För mycket synintryck ökar Pitta, ger trötthet och en känsla av grus i ögonen.
  Att balansera Pitta: Måttlighet, svalka, avkoppling, balans mellan vila och aktivitet, oljemassage är utmärkt, undvik stimulantier (kaffe, tobak, alkohol), Pitta-typer bör inte heller bli överhettade.

  Överskott av Pitta kan ge:

  • Magsår
  • Hudutslag
  • Migränartad huvudvärk
  • Halsbränna
  • Röda och känsliga ögon
  • Svidande känsla i urinröret
  • Brännande känsla i händer och fötter
  • Ilska, vrede, självkritik, avund, rädsla för misslyckande, frustration, hat
  • Fördömande eller kritiska tendenser
  • Snabbhet i tal och handling, otålighet
  • Bristande omdöme 


  Pitta i Balans:

  Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i pitta-doshan som ger dess brinnande energi och intensitet. De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k "arbetsnarkomaner" har ofta pitta-konstitution En person med balanserad pitta-konstitution har en varm personlighet, är känslig, omtänksam, intelligent och vetgirig. En pittakonstitution innebär i regel ett mycket vaket och målinriktat intellekt.


  Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i pitta-doshan som ger dess brinnande energi och intensitet. De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k "arbetsnarkomaner" har ofta pitta-konstitution En person med balanserad pitta-konstitution har en varm personlighet, är känslig, omtänksam, intelligent och vetgirig. En pittakonstitution innebär i regel ett mycket vaket och målinriktat intellekt.

  Ljus, värme, Kram & Tjingeling


  "kunskap om livet"

  Har ni hört talas om Ayurveda? Det är en holistisk läkekonst, man ser alltså till helheten och framhåller hur viktig hela människan är. Ayurvedan är en kunskap som visar hur du ska behålla din hälsa och hur du blir fri från sjukdomar.

  Man tar hänsyn till varje individs personliga grundkonstitution som man har fått med sig när man föddes. Inom Ayurveda består varje individ utav en kombination av 3 kroppstyper (doshor: vata, pitta, kapha), som ska ses som de grundenergier vi bär med oss. De olika kroppstyperna kan vara mer eller mindre dominerande hos oss. Varje sådan kroppstyp står för olika egenskaper och beskriver såväl vår psykologiska som vår kroppsliga grundfunktion.


  Man kan få kontroll över sin totala hälsa genom att följa personliga kostråd baserad på ens kroppstyp, samt vara medveten om vår personliga psykologiska struktur. All obalans som uppstår kan man därför balansera genom de råd som Ayurveda erbjuder. Ayurveda betyder ”kunskapen om livet” och har en mångtusenårig tradition i Asien, främst Indien. Skapa din egen hälsa
  * Varför reagerar vissa med oro vid stress, medan andra blir aggressiva?
  * Varför kan en del äta vad som helst utan att gå upp i vikt, medan andra ständigt bantar?

  Människors olikheter kan verka slumpartade, men är en del av ett enkelt och intressant mönster i hela naturen. Att förstå detta mönster är nyckeln till att du själv kan skapa din egen hälsa och ditt eget välbefinnande.


  Inom den traditionella västerlänska medicinen som vi är vana att konsultera utgår läkaren utifrån sjukdomsbilden och dess symtomer och inte från den unika individ som sökt hjälp. Alla människor som har benbrott, får ungefär samma hjälp. De som har magsår får också i snitt samma hjälp och man utgår från att människor är lika konstruerade.


  Ayurveda arbetar mycket grundläggande med kost- och livsstilsråd både för att återställa hälsa och för att förebygga sjukdomar. Stor vikt läggs vid kost, motion, meditation och avslappning, allt anpassat efter den egna Kroppspersonligheten. Ayurveda använder framförallt traditionella hälsopreparat av örter, kryddor och mineraler. I Indien är Ayurveda ett godkänt medicinskt system som praktiseras jämsides med västerländsk medicin på sjukhus och som också har sin egen läkarutbildning.


  Ayurveda är en del av den Vediska kunskapstraditionen och den Ayurvediska människosynen kommer från denna andliga tradition. Människan är en enhet av Själ, Medvetande (Sinne), Kropp och De Fem Sinnena, och Ayurveda använder alltid detta helhetsseende när man ser på sjukdom och hälsa.


  Själv är jag Pitta; har egenskaperna het och lätt


  Pitta-typer gillar att ha många projekt gång samtidigt, är orädda och starka. Bör unna sig mer regelbunden avkoppling samt undvika för mycket värme. Vid obalans kan ilska och irritation infinna sig. Har stor aptit. Ät mat med beska, söta och kärva smaker. Lite smör och fett. Dra ner på salt, sur och stark mat. Ät mer kall mat (sallader) eller inte allt för varm mat, kall dryck är även bra, undvik för starka kryddor. Mat som är bra kan vara: de flesta grönsaker, de flesta baljväxter, sötmandlar, solrosfrön, undvik övriga nötter och frön. Havre, korn, vete, vitt ris, couscous, pasta är bra. Mjölk, grädde och osaltat smör, olivolja, solrosolja. Kalkon, kyckling och räkor. Undvik rött kött och vissa fisksorter.

  Pitta personer: Är ambitiös, målmedveten, skärpt, vetgirig och noggrann. Ställer ofta för höga krav på sig själv och är rädd för att misslyckas. Om pitta är i obalans kan han eller hon reagera med irritation och avund, och får lätt magkatarr och allergier. Bör undvika starkt kryddad mat och för mycket sol och värme, mår bra av måttfullhet både när det gäller arbete, mat och dryck

  Vata, Pitta, Kapha är i sig varken positiva eller negativa, men de har en positiv karaktär i balans och en negativ när de är ur balans.


  Vill du läsa mer rekomenderar jag följande sida där du även kan göra en liten test, ungefär var din docha ligger. Vata, Pitta el Kapha. http://www.ayur-veda.se/test.phtml
  Oftast har man lite av alla tre, men en brukar dominera. Lycka till med ditt sökande.

  Ljus, värme, Kram & Tjingeling

  En kul bild, alla vägar är inte rätt...  Är du på FEL väg, kanske river det illa därbak. Dags för förändring??


  the two best cat model

  Jag har enligt mig själv naturligtvis den bästa katten i värden, hon är så vacker att jag helst vill gosa med henne jämnt. En kväll hade vi besök av Patrik och Teja. Patrik är duktig på att ta kort och köpt sig en ny kamera. Han tog lite bilder på min vackra katt och våran härliga Mango. Så istället för top model tv 3, visar jag här The best cat model. Chanti och Mango  Min älskade Chanti, nu 8 månader. Vackert vit med blå fina ögon som alltid är fulla av bus. En aldeles  

  Särskild katt som finns i mitt hjärta och ger så mkt genom sin existens.

  Vår älskade Mango, numera med sin ålders klokhet och det finns inte en katt som är så kärvänlig som mango. Han är speciell, finns bara en av honom. Han tar oxå en stor plats i våra hjärtan. Han fyller 8 år till sommaren.

  Ljus, värme, Kram & Tjingeling


  kyligt

  Jag fryser, både inombords och hela jag, med andra ord. Tycker det är väldigt kallt i huset +20 grader, å när man bor i villa får man klä sig eftersom elen är extremt dyr då vi bor i sånt kallt klimat. Känslan över ett jobb är pirrig men visst finns rädslan där oxå av många olika orsaker. Var övertygad om att jag skulle få jobb i Luleå då ingenting har hänt här i Arjeplog, så omställningen är lite förvirrande. Finns många positiva bitar att kunna stanna kvar här, men det finns en å annan bit som skulle behöva en förändring.
  Jag var känslomässigt på väg, vilket gör det hela lite känslomässigt turbulent. Bilden var redan fast inut huvudet, av det jag ville förändra och förbättra, det fanns både glädje och sorg men tron om förändringens positiva vingslag bar mitt beslut.
  Nu blir jag kvar, får jobba och det tar väl ett tag att förändra bilden och göra det positiva av mitt nuvunna jobb och den nya vägen jag ska traska fram på. Men rädslan sitter där, och jag hoppas den ger med sig så det nya får spira. Möjligtvis kanske jag ska på jobbets personalmöte ikväll och presentera mig? Har dock inte fått besked ännu.

  Idag var jag jättetrött när gubbens telefon väckning satte igång. Jag tror även Chanti var lite trött, för hon satte inte igång sitt vanliga jamande då. Så skönt, så vi somnade om och när klockan var 07.30 var det dags =) jag var redan vaken och hon började sin morgonsång av jamandet. Så jag steg upp och båda kissarna blev utfodrade.
  Idag ska jag städa lite, dammtussarna börjar bygga bo, så det är bäst att ta dom innan dammhusen står klar å resten av familjen damm flyttar in.

  Vädret utanför fönstret är grådassigt, ligger snö i luften och tempen ligger idag på -12 grader.

  Min nya arbetsplats, (Bilderna hämtat från arjeplogs hemsida):

  Förskolan ligger vackert beläget, vid foten av berget med närhet till skog, vatten, med allt vad de innebär.
  Vi går ofta iväg på olika utflykter, t.ex Mulleaktiviteter, bärplockning, pulkåkning osv.
  Jag har 5 min gångväg till jobbet, vilket är väldigt bra.  Min nya arbetsplats.
  Här är; Torget som knyter samman de fyra avdelningarna och är kärnan i verksamheten, varje morgon startar där med frukost som vi börjar servera kl. 7.30.
  Torget används till många olika verksamheter, 5-åringarna äter luch där och får servera sig själva från salladsbuffé och varmrätt. Torget används även vid åldersindelande aktiviteter, tex gympa för de yngsta barnen då de stora går till sporthallen.
  En dag i veckan har vi storsjung då förskolebarnen samlas och sjunger tillsammans, en pedagog brukar spela gitarr.
   

  Ljus, värme, kram & Tjingeling


  please, stop snowing!


  Har läst klart min bok, kvinnligt, manligt, mänskligt. Vart inte så där jätteimponerad ändå. Jag vet att vi kvinnor tänker, jobbar på ett annat sätt än en man, vilket inte var ngt nytt. Män tänker mer från uppgift-utförande-mål i mer rak linje och kvinnor i en ngt mer rund linje, gör kanske flera uppgifter men det blir ändå bra resultat (för det mesta) men har inte mannens raka konsekventa tillvägagångs sätt. Det fanns dock en del bra bilagor med boken, får väl sätta mig ner och gå igenom dessa oxå.
  Ska påbörja en ny bok. Deepak Chopra, perfekt hälsa.

  Idag fick jag sova ända till 07.30 innan Chanti väckte mig med sin morgon trumpet till stämma. Steg upp & gav dom mat, för Chanti är alltid kollosalt vrålhungrig på morgon, fast hon äter inte jätte mkt, men hon låter som om hon höll på att svälta ihjäl. Sen är hon extremt leksugen, springer å hämtar sin pinne och tittar med sina blå ögon upp mot mig och jamar sitt lekljud. Otroligt många varierande ljud trots att hon är en döv katt, så verkar det inte påverka hennes uttryck.

  Idag har vi skottat gården, massor av snö har trillat ner från himlen, gubben hämtade traktorn från jobbet och bar bort en hel massa snö. Nu räcker det med snö...snälla

  Jag har varit aningen trött denna vecka, så jag har inte varit speciellt duktig att motioner. Jag har dock gjort min yoga, men både promenad och fat loos med biggest looser på dvd har fått ligga på vänt. men ny vecka och hoppas jag imorgon tar mig ut och går. Maten däremot och avhållsamheten från gotta går förvånandsvärt bra. Tur jag får äta några bitar mörk choklad under veckan, det håller mig uppe =)

  Ikväll blir det filmkväll, jag struntar i melodifestivalen, brukar vara så utdraget att jag inte orkar engagera mig. Det brukar bli dom förhandstippade som går vidare, så det räcker att höra själva melodifestivaltävlingen då alla låter är utvalda. Tycker inte om alla dessa deltävlingar, för drygt och tjatigt. Vet att det är för att synas och för att dra ut på penningflödet så mkt som möjligt. Men nä...Jag skiter i delfinalerna, det som blir det blir.

  Igår hade jag fått paket av min syster som skickade mig ett par jeans, svarta och ett par dyr stövlar som hon själv inte kan ha pga en väldigt ond tå. Så jag tackar för dessa. Skickade ner hennes Luddar idag, som jag köpt på marknaden igår i jokkmokk.

  Några dagsfärska bilder.  Dagens bild på Chanti, går bra att vila sen matte är uppe...

  Mango, herre i huset  Gubben skottar med traktorn idag

  Halsband inköpt på jokkmokks marknad igår


  andra smycket, lite "fulsöt" tycker jag å köpte det.

  Stövlar av kära syster, fina va??!!

   

  Ljus, värme, kram & Tjingeling


  marknaden i jokkmokk

  Vaknade av en mkt enveten jamande kisse kl. 05.30 försökt trött klia henne lite för att hon skulle lägga sig & sova men Nej...Det hade hon inte lust med. Självklart är det Chanti jag menar.
  Iaf steg jag upp 06.15 hade ställt telefonen på rigning...tur det, annars hade gubben försovigt sig =) Steg upp & duschade, klädde mig, gjorde 2 mackor att ta med och åt frukost, hann slänga i mig en halv kopp te innan klockan tickat iväg och blev 07.30 och svärfar stod utanför med bilen. Vi åkte och svärfar körde dit, vi stannade ca 1 mil innan jokkmokk för att rasta hunden Sally, äta våra mackor och dricka en mugg medtaget te. Gott, bra att starta marknad med lite i magen. Det är nämligen 24 mil till jokkmokk från Arjeplog, så det tog sina 3 timmar dit.

  Vi kom fram, hittade relativt snabbt en parkering och så började vi gå längst marknadsstånden. Jag hade höga förväntningar samtidigt som jag vet att marknader är inte längre som förr. Och det var det inte, även om jokkmokk är en av de få marknader som ändå är lite större, välbesökt och har en hel del aktiviteter, så var det ändå inte som jag hoppades. Många likadana stånd, även om ett å annat ändå kändes typiskt jokkmokk, vilket drog upp betyget något.
  Jag köpte korv, vitlökskorv och älgkorv med vitlök åt gubben och ett par luddar åt min syster som ofta fryser om fötterna. själv hittade jag två smycken av glas, som ni får se bild på sen =)

  Vi hittade ett ställe som sålde Palt till lunch och vi valde att äta där. Palten kostade...ja, håll i er 75 kr per styck!!!! ja, inte per portion, utan en palt för 75 kr, det ni... men vi köpte 3 paltar, var sin och delade på den tredje. Trots det SVIN dyra priset var det gott, tack svärfar (som bjöd) Jag köpte kaffet efter maten 25 kr, vrakpris motför palten. Det var renrace genom marknaden, men tyvärr missade vi den. Såg dock renarna efteråt.
  Sen körde vi (jag) hemåt igen och var hemma runt 16.00
  Gubben har jour så han satt och bråkade med sin jobbdator då vi kom hem. Fördel om den fungerar då det går larm i stationerna.
  Jag lagade tacos till middag, lätt och smidigt då man varit borta hela dagen. Tv kväll men både jag & gubben är trötta så snart blir det att bädda ner sig.
  Lte bilder...

  Jokkmokk/armband, mkt fina  Lappskor, 1495:- kostar, men fiiina  Liten söt tjej med fina lappskor =) lät mig ta en bild.  Stora kosor, min morbror gjorde såna här då han levde. Mkt fina.


  Ljus, värme, Kram & Tjingeling

  jokkmokks fredag

  Imorgon ska jag åka till jokkmokks marknad med svärfar. Gubben har nämligen jour å kan inte åka i helgen, så jag frågade svärfar istället. Det är 23-24 mil härifrån till jokkmokk och jag har inte varit på jokkmokks marknad på 35 år, dvs jag var 12-13 år då jag var där sist tillsammans med min Mor och jag tror oxå att min far var med men är inte riktigt säker på detta. Jag kommer tydligast ihåg att jag gick där med min mor, och jag köpte en rävsvans, vilket jag aldrig skulle göra idag. Men på den tiden tänkte jag inte på att det faktiskt var skinn från en räv på riktigt. =) iaf vet jag att jag tyckte om svansen och hade kvar den länge. Sen att det var svinkallt där och en himla massa folk, även då hade dom renrace mitt igenom marknadsgatan.
  Så, imorgon berättar jag hur det hela har avlöpt.

  lite bilder från marknaden som jag lånat.

  Marknadsstånd

   Ren innan race


  Nätshoppning..manligt/kvinnligt

  Att försöka handla via nätet är inte alltid så enkelt. Själva funktionerna är ju relativt enkla, MEN det som är underligt då man nätshoppar är att priser och varor ändras mitt i beställningen. Vilket är extremt irriterande. Som van nätshoppare kan jag bara konstatera att nätshoppning av kläder har blivit betydligt lurigare. Idag tänkte jag att jag behöver uppdatera min garderob med lite roligare t-shirs eftersom jag ska börja jobba på dagis =) fast man kallar det inte för dagis längre...konstigt. Iaf, så satte jag mig vid datorn och tänkte att jag skulle kolla in nätsajten bon...x, (vill inte hänga ut namnet) Tycker att dom ofta gör reklam för billiga och lite roligare stuk på kläder. Här i Arjeplog kan jag bara konstatera att det finns inget utbud av kläder, som jag iaf vill ha. För att återgå till min shopping satt jag i över 2,5 tim, sidan var otroligt trög då jag skulle bläddra och se vad som fanns. Till slut hade jag bestämt mig för 4 olika produkter, knappade in namn, adress mm för att slutföra köpet. Nähäpp, då fanns inte två av sakerna jag valt, tillbaka och försöka leta ngt annat, hittade och återigen klicka på kassa och bekräfta, nepp, återigen fanns inte sakerna... trots att det står på sidan, klickar i färg och storlek och enl. sidan där ska vara finnas, läggs i varukorg men finns ändå inte när man väl ska skicka in beställningen. till slut gav jag upp, då fanns bara en av varorna att köpa, av alla varor jag valt senaste 2,5 tim vid datorn. Och nej, jag betalar inte dyr frakt och exp.avgift för endast en vara. Så, ungarna och personal får ta mig som jag är tills vidare, iaf tills jag tar mig till Luleå igen för några inköp. Att hitta roligare t-shirs, tröjor med tryck verkar inte vara det lättaste, så är det ngn som någonsin läser min blogg och har tips på vettiga nätsajter, med bra priser så skriv en rad. Ellos, josefssons, halens och H&M är kataloger jag är bekant med, å tyvärr tycker jag dom har för lite att välja på då det gäller kläder man vill ha på sig på ett dagis. Jag köper inte gärna en 300 kr tröja för att ha på jobbet, iaf inte på ett dagis.
  Nu är det dags att gå ut och skotta snö, det har nämligen snöat sen igår kväll...suck.
  Jag har börjat läsa en mkt bra bok om; kvinnligt, manligt, mänskligt. som handlar om just det. Våra olikheter som kvinna och man. ett citat från förordet, som fick mig att småskratta.
  " om du varit i samma rum som någon av det motsatta könet i mer än 4 timmar utan att upptäcka någon olikhet, måste du varit medvetslös under hela tiden"
  Kul... å sant. Och väldigt intressant hur vi påverkas av Testosteron och östrogen, dvs det manliga respektive kvinnliga könshormonet. 
  Testosteron utsöndras i testiklarna hos män, och i äggstockarna hos kvinnor. Testosteron är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. Hormonet har betydelse för hälsa och välbefinnande hos både män och kvinnor, genom sin påverkan på bland annat könsdrift, immunförsvar och skelett. Testosteronet styr såväl den manliga könsmognaden som de sekundära manliga karaktärsdragen, såsom djupare röst och större muskelmassa. Samt att det har betydelse för hur vi reagerar vid stress. Mannen gör sig förberedd för strid, genom att han som barn lär sig tex. Tälja med kniv, kasta snöbollar, brottas med sin kompisar och på så sätt utveckla sin ”manlighet”
  Östrogen finns i kroppen hos både kvinnor och män, men i avsevärt högre halter hos kvinnor. Under puberteten är östrogenet viktigt för att utveckla kvinnliga sekundära könskarakteristiska hos kvinnan, såsom bröst. Hos könsmogna kvinnor är östrogenet ett av flera viktiga hormoner i menscykeln, Östrogen är också viktigt för benstommen och centrala nervsystemet och det skyddar mot bl.a. hjärtinfarkt. Hos män är östrogen viktigt för spermieproduktionen. Det är viktigt att barn också får bejaka sina manliga och kvinnliga sidor, för vi har båda hormonerna inom oss. En pojke som vägrar klippa håret, klä sig i bling, bling och skarpa färger är oftast en övergående fas i livet som man inte bör bli rädd för. Flickor kan också överförfriska sig med glitter och glamour under en tid lika väl som dom kan ha skit under naglarna och vilja vara mer som sin killkompisar eller sin förebild –pappa. Alla faser i ett barns liv finns där utifrån en mening med livet, att lära, prova på och att göra det på ett lekfullt sätt utan att vi vuxna ska förfasas över deras olika stadier och tro att pojken blir förstörd över lite glitter och mammas högklackade skor. Det är övergående. =)
  Iaf, boken är mkt bra!

  Ljus, värme, Kram & Tjingeling

  Tack för grattiset kära systerdotter!

  äntligen ett jobb

  Idag på f.m ringde mobilen, såg att det var från kommunen å svarade. Hon sa iof igår att hon skulle höra av sig, så det var snabbt. Hon undrade om jag hade möjlighet att komma dit på besök, vilket var helt ok. Duchade, klädde mig å målade mig lite innan jag tog bilen dit, för att slippa bli röd i ansiktet av att stressa, å sen sitta där å svettas för att man halvsprungit dit. Ja, vi pratade lite och hon tyckte om det passade mig att vi kunde köra igång med en månads anställning åt ggn, kunde bli upp till 6 månader. Vi gick även iväg och hälsade på, hos fritids/dagiset och jag träffade några som jobbar där. Verkade rörigt och som det brukar vara på dagis/fritids. Jag ska jobba med 5 åringar tisd-onsd e.m och hela torsdag & fredag. övrig tid ska jag tydligen hoppa in där det behövs och ev få ha lite friskvård, men är aningen orolig att det kan komma lite i skymundan. Dom sa nämligen samma saker på Luleå kommun om friskvård, att det är ju kanon, men vi får se då det passar. Friskvård/träning & dyl får man aldrig tid till, det måste man TA sig tid att göra. Får väl ligga på där, när det gäller den biten. Min älskade Chanti kommer att bli betydligt ensammare då jag börjar jobba heltid, vilket inte känns jättebra, hon behöver någon hemma, så det är tur hon har Mango. Det känns iaf väldigt skojigt att äntligen få ett jobb, komma in i rullarna igen. Jag får väl ta med öronproppar så inte huvudet sprängs av de höga ljudnivåerna =) Men hoppas verkligen jag fixar dessa 6 månader, då får jag sen tillbaka min a-kassa. =) inte längre längst ner hos AF:s system. Pratat med syster Å idag och hon tyckte oxå att helgen varit mkt trevlig, det var roligt att hon & sonen kom upp =) Hon Grattade mig till mitt jobb, så det känns ju kul. Trodde kanske att gubben skulle visa lite mer glädje över att jag fått jobb, han säger iof att han är glad för min skull men hade kanske hoppats på mer synbar glädje från hans sida. Men, man kanske inte kan förvänta sig allt, så här på en gång. Han är på möte i skeå idag, lite nytt för honom och hans nya befattning.

  Ljus, värme, kram & Tjingeling


  RSS 2.0