Toppen

Åh, vilket härligt underbart toppenväder idag. Vaknade vid 06.30 men steg endast upp å gav kissarna mat, för min Chanti skrek högt. Gick och la mig sen igen och somnade om, trots sambons högljudda snarkande =/
 
Vaknade igen strax efter 08.00 och steg så upp för att starta dagen, lovande var temperaturen som redan var +9 den tiden. (i skuggan)
 
Lite yoga att mjuka upp kroppen och senare ringde jag Mor för att kolla att hennes telefonummer fungerade efter att hon bytt från bredbandsbolaget till Com Hem. Det gjorde det och allt var frid och fröjd hos henne.
 
Nu har jag varit hemma en vecka och det känns knappt som om jag varit på semester. Ryggvärk och huvudvärken är tillbaka, vilket jag var utan i stort sett hela min frånvaro. Hade huvudvärk endast sista natten hos bror.
 
Idag packade vi och sambon körde till stugan. Själv beslutade jag mig för att ta stavarna och promenera dit i det vackra vädret.
Skulle ta min gamla Mp3 för att lyssna på musik, men näpp inge ström i den. Ok då tar jag min gamla Ipod, nix-slut ström, men suck. Ja, då lyssnar jag väl på ljudboken sambon laddat ner. Men inte det heller, för i den Mp3:n är det glappt och trots att jag inte använt den sen jag laddade den sist, så fanns inget batteri i den heller.
 
Min gamla Nokia mobil var det dåligt batteri i så det blev att ta min HTC och lyssna på radio "Bosse bildoktor" i öronen gick jag så till stugan. tog en timme och det är ca 8 km. Nu vet jag allt man behöver veta om packningar, syntetisk olja mm. Det var såååå intressant-tråkigt. Men, så blev det ändå.
 
I stugan blev det att lyssna på fågelkvitter istället. Mkt sympatiskt för öronen.
 
Jag vet att mina syskonbarn nu försöker sälja min kära systers fina kollonilott, och jag hoppas givetvis dom får den såld.
Ibland funderar jag dock om jag kanske skulle köpt den av dom, för att ha ett ställe att ha i Luleå och att Mor min (vår) kunde då få vara där och fixa då jag inte är i kusten, lite som en investering i framtiden... men då måste jag ju låna pengar först och främst, vilket jag inte vet om det går? Sen vet jag inte heller om min Mor skulle orka med det?
 
 
 
 
Så, det var lite tankar jag haft idag då jag gått vid våran fina stuga och krattat =) Förhoppningsvis blir nu ingen (läsare) ledsen, arg för mina tankar =( vill inte trampa på några tår.
 
Jag är inte i Luleå så ofta heller, så det kanske inte ens skulle fungera?
 
 
Det har iaf varit en underbar dag i stugan, vi grillad där och satt ute och åt. Vilket är det BÄSTA jag vet att äta maten ute och samtidigt få njuta av fågelsång till sin grillade måltid.
 
Sambon var lite sugen att sova över i vår stuga, men jag behövde duscha och jag jobbar imorgon. Men ev imorgon kanske vi sover över om solen är lika varm och skön då. Sambon kände sig inte sugen att sova över ensam. Vilket jag inte alls skulle haft ngt emot, tystnaden och bara spraket från brasan innan man somnar.mmm... mys.
 
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt 

Herrejumala...

Vilken god gorgonzola sås jag gjorde till den grillade middagen idag...den var mmmmmmmmmmmmmmmm.
 
Å så var det, detdär med muffinmage.
Nu har jag läst, jag läser en hel del om kost och livsstil om ni inte anat detta. Iaf om man SOVER dåligt som jag gör i min nuvarande säng kan det påverka kroppen genom att bukfettet lixom klamrar sig fast och aptithormonerna kommer att försöka locka mig att äta mer mat. Så viktigt att sova gott så inte kroppen är stressad och lyckas lura till sig extra kalorier.
 
Nu är det ju inte endast kost och sömn, stress å dyl som påverkar utan även att man tror på sig själv, dvs självdisciplinen och viljestyrkan. har man dessa inom räckhåll är det ju lättare att vinna mot fettdepåerna.
 
Vi kvinnor ska ha ett midjemått på max 80 cm, vilket inte stämmer på min muffinmidja och troligen aldrig gjort. Men mellan 80-88 är man redan i riskzon för hjärt-kärl sjukdomar. Dvs oavsett längd som inte har med midjemåttet att göra.
 
Ett bra tips som håller är just att äta långsamt, vara medveten om det du äter och känna smakerna. Det är ett av mina problem, kan jag villigt erkänna. Jag äter på tok för snabbt och får verkligen försöka stoppa mig från att bara skyffla i mig maten.
Jag tycker ju om mat, och borde kunna njuta bättre av den. Min yogalärare Viveka sa att man skulle tugga varje tugga mellan 35-40 gånger...hm...ett mkt bra sätt men otroligt svårt då man slänger i sig mat som jag gör.
 
Kroppen hinner ju registrera det du äter på ett helt nytt sätt, samt att du hinner känna av att du är mätt...innan du ätit på tok för mkt av bara farten. Bra kryddor i maten kan också hjälpa till att känna sig mättare än om maten känns smaklös.
 
 
Idag fick jag troligen det finaste Morsdagskort som finns av min son. Jag fick ett diplom för att jag som han Mor fått högsta betyg i följande ämnen; Stöttat honom, väglett honom, hjälpt honom med städning, ekonomi, skött om honom vid sjukdom, väglett honom, pushat honom samt varit tålmodig, gett honom värme och kärlek.
 
Tack min älskade son, det värmde mer än ngt annat.
 
 
 
Ledig imorgon, hoppas kunna gå en runda på vaukaleden. Blir ca 6-8 km. Nästa vecka ska vi ha vårrus med jobbet.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt 

Action

De tre killarna kom springande efter gatan, de såg killen/den unga mannen som låg i en onaturlig ställning på gatan mellan de täta husen i centrum. Alla tre killarna varav du var en av dom bar mask. Men ni stannade upp, trots att ni varit ute på bus tog ni er tid att kolla vad som hänt.
 
Försiktigt närmade ni honom som låg med ansiktet neråt och upptäckte att han hade ett fult stort blödande sår i bakhuvudet. En av er kollade om det fanns ngn puls, men nej. Vid det laget hade alla tre tagit av sig maskerna för att se bättre.
 
Då hördes ljudet av polis sirener och ni slängde av er maskerna och sprang hem till din lägenhet som därifrån bara var några kvarter bort.
 
Själv hade jag flyttat in i lägenheten i huset mitt emot din. Efter lång övervägande hade jag så igen hamnat inne i centrum efter ett lugnt liv på landet.
 
Klockan var sen eftermiddag/tidig kväll och jag gick över till dig, som jag brukar då jag vill prata lite. Där såg det som vanligt ut som det alltid gjort hos dig, stökigt, disk, massa kartonger och smutstvätt. Vi skulle städa på tisdag, hade vi bestämt och nu var det lördag.
Jag ringde på och ingen öppnade, tog nyckeln jag fått och gick in. Men du var hemma, med två av de "nya" vännerna som jag inte var så speciellt förtjust i. Men som vuxen ung man gjorde du som du ville. När jag nu kom var ni stirriga och skärrade och jag tog dig åt sidan för att få veta vad som skett.
 
I korta ordalag berättade du, och jag visste att det var sant. Sällan ljög du om stora saker, som att hitta ett lik. Jag såg din rädsla men samtidigt såg jag en spänning i din blick, du var ngt hyper i din berättelse, så jag förstod att ni tydligen varit på ngt annat också. Men då ringde dörrklockan och rädsan i dina ögon tog över. -VI gjorde inget, poängterade han lite högt, han bara låg där när vi kom springande. Du vände dig och tittade intensivt på mig, samtidigt som dom knackade hårt bakom dörren och ropade -Polisen, öppna.
 
Då blev jag rädd, tittade oroligt på honom och sen gick jag mot dörren och öppnade den. Där stod fyra poliser, inte i uniform utan i vanliga kläder? vilket gjorde mig osäker. Uniform kunde lugnat mig ngt och hoppats det var av ngn annan anledning dom kom av.
 
Dom kom in och dom började ställa frågor till pojkarna, då de kom till dig, insisterade jag att få vara kvar i rummet. Dom undrade vem jag var, men det gick bra då jag sa att jag var din Mor.
Jag förklarade ditt funktionshinder och skulle ni fråga ut dig ville jag ha en advokat närvarande.
 
Dom tittade lite på mig, ngn av dom lyfte ena ögonbrynet och -Ska det vara nödvändigt, vi har ju bara några frågor.
Jag nickade bestämt och svarade Ja på den frågan. Han lixom suckade och tittade på sina kollegor.
De två kvinnliga poliserna, började prata med mig, förtroligt...som om jag på det sättet skulle ge med mig och låta dom förhöra dig.
Dom lyckades inte med detta, den ena lade t.om armen om min stolsrygg, vilket endast fick mig att känna obehag och jag sa åt henne att vara vänlig att inte röra mig. Hon tog bort armen.
 
Jag frågade vad det hela gällde och du satt mest tyst och såg vilsen ut.
Dom nickade sinsemellan och så tog dom upp en bunt papper, där det var formulerat ett hotbrev med prydligt urklippta ord.
Jag skrattade till -Ja inte är det då min son som gjort det där, han har inte den motoriken eller stavningen för den delen.
Men vad har breven, urklippen med att ni är här.
 
Polisen svarade, han som höjt på ögonbrynet - Er son och hans kamrater sågs vid mordplatsen för en stund sen, och de som pekade ut dom var helt säkra på att det var din grabb som sen sprang åt detta håll.
 
 
Värden kändes som om den gick sönder, strupen min snördes åt och jag vart allvarligt vettskrämd.
 
Vaknade med ett ryck. Drömmen var en sån där otrolig film i mitt huvud, där detaljer och det som utspelas känns otroligt verkligt. Ngt kallsvettig och med huvudvärk, steg jag så upp, klockan var närmare 06.40 och jag hade somnat om efter att sonen väckt mig 06.05 för att jag skulle föra över lite busspengar till honom. Igår var det tydligen driftfel på banken, så det gick inte igår att komma in där.
 
Då var det dags att fortsätta det ganska händelselösa liv jag lever =) tack och lov utan såna hemska händelser. Tänk om min son skulle delta i ngt och bli falskt anklagad, huvva. Det är kanske det mitt undermedvetna är rädd för. Hans ena kompis B-K råkade ut för några Hell Angels killar som slog sönder delar av hans lägenhet då en tjej var där på besök och ex pojkvännen hade kontakter hos MC gänget och blev sotis. Man vet aldrig vad som kan ske.
 
 
Jobbar till 17.00 idag och sen öppning imorgon onsdag, så det är skönt att sluta lite tidigare. fredagen blir också en arbetsdag.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt 

sem. uppdatering hemifrån

Ja jag vet. Jag borde ha uppdaterat och skrivit redan torsdagkväll enl. systerdotter =) Men jag reste hela den dagen, så orken tröt ända tills idag. Vi steg upp torsdagmorgon strax efter 06.00 och gjorde oss iordning, packade i det sista och körde mot Göteborg runt 09.00

 

Vi mötte upp syster efter vägen där hon lämnade sin bil och så bar det iväg. 12.00 lyfte vi från Göteborg mot Arlanda, Stockholm. Där var det en väntetid på 3 timmar som slogs ihjäl med läsning, Maxmat och en fika på ett av fiken.

 

Vi anlände med grus i ögonen på Kallax i Luleå 17.15 och syster hämtade oss där ca 17.20 då hon ”glömt” av tiden lite.

 

Var hos Mor runt 18.00 och där tog jag en kopp te med Son å hans flickvän, Mor och syster. Packade upp det jag köpt åt sonen och hans tjej M. Dom har skött Mors kisse, så barnen kom över med honom också. Jag messade med jobbet från Arlanda, då jag hade haft huvudvärk under onsdagen och var helt slut och kollade att kunde börja ngt senare på fredag. Min tanke var att sova över hos Mor men beslutade mig ändå att köra torsdagkväll, för att kunna ta det lite lugnt på fredagmorgon, vilket var välbehövt.

 

Svängde förbi systerdotter innan jag lämnade Luleå som jag hittat två toppar åt, som jag hoppas hon kan ha. Sen åkte jag hemåt och kom fram 22.00, ngt övertrött men somnade kl. 11.00 så det var tur att jag fick lite sovmorgon och började 10.15 på fredag och stängde på kvällen.

 

Vad gjorde vi då när vi var där borta? Ja, vi försökte efter bästa möjlighet att planera brors trädgård, få dit blommor och fixa så det skulle bli hemtrevligt.

 

Om vi hade kunnat föreställa oss innan hur vistelsen skulle bli, hade vi säkert kunnat planera den bättre. Då hade vi umgåtts under kvällarna och jobbat lite mer sammanhängande med trädgården under fm/em. Som det nu blev, så körde vi mkt hit och dit. Handlade blommor, besökte släkten, gjorde ärenden mm Vilket var trevligt, så missförstå mig rätt. Dock kände jag en stor frustration över att det blev så lite av det trädgårdsarbete jag hoppats kunna hinna med. Så nu fick vi lämna halvfärdiga projekt, vilket inte kändes kul alls.

 

Under dag 2 kunde vi inte göra så mkt fysiskt, men vi planerade lite hur och var vi skulle lägga blomrabatten. Vi var inte helt överens min Mor och jag, men det blev en kompromiss av ett slag. Min Mor vill inte gärna kompromissa, så det kan bli lite krockar i kommunikationen.

 

Vi åkte iväg till Ullared dag 2 efter kl. 12.00 ich… då min syster blev klar med hästar å dyl. Hennes son J följde med oss, så även brorsdotter M, som körde egen BMW. I Ullared frigjorde jag mig ngt från sällskapet, för att det går betydligt lättare att handla själv. I Ett så stort varuhus behöver man egen tid och upplevelse för att upptäcka allt maximalt, har jag upptäckt. Sen vet man ju att alla är bara en signal bort om man behöver råd av ngt slag.

 

Jag handlade massor av kläder åt de små. Lilla Albin 4 månader (J;s son) Lilla Elliot 1 år (A+D;s son) och till Milo (M;s son) Så det blev att spräcka sin Ullaredsbudget =) Köpte även lakan, en buddha, nya hörlurar, någon top, bh, trosor, sockar, boule spel, skärp, ryggsäck, sovmask (bra att ha vid migrän) hårfärg. Sambon fick också ngt, å en slipover till svärfar.

 

Köpte mig även nya träningsskor på skoaffären för 375 kr. Sen tittade vi in i en annan butik också, där jag köpte två skyltar, en åt sonen och en åt sambon.

 

Hade jag vetat att Gekås hade så lite damkläder hade jag spenderat mer tid på några intill liggande affärer. Men jag köpte mig även ett par hängselshorts i jeans. Såna shorts har jag letat länge men det var ett köp inne i Halmstad.

 

När vi så kom hem efter Ullared runt 18.30 (Åkte med M;s bmw tillbaka) höll dom på att ta bort växter/träd samt fylla på med jord i brors trädgård, kanon.

 

Under veckan som gick har jag då hunnit med att plantera alla blommorna i brors nya rabatt, skottat ut och gjort en rund rabatt där jag lagt sten och planterat i. Rensat hela sidorabatten och grävt upp två blommor som jag planterade i runda rabatten. Lagt endast ¼ dels stenkant till den stora rabatten.

 

Jag hann även plantera och fylla jord i den 4-kant som bror hade bredvid glasverandan och garaget. Där satte jag en stam fuchsia i rosa/vit och nedanför vita Marguritas  (liknar prästkragen), tyvärr hann jag inte stensätta runt detta.

 

Jag fick dock rå om lilla Albin under torsdagen då J skulle ha honom, men det blev mest jag och syster som ”hade” lille Albin. Urfin liten kille. Så gött att få rå om en så liten så mkt.

 

Ja, sen hände väl inte så mkt därnere. Men det var en mkt trevlig vistelse och tiden gick på tok för snabbt. Jag har ju lovat systerdotter, om hon bara blir bättre så följer jag med henne neråt när hon vill och kan.

Vi fick också se Daniels kommande lägenhet som blir väldigt stor. nu var dock endast väggar och kök ditsatta, så det är långt innan de är klara där.

 

Svärfar kom ju också förbi söndag-onsdag och hjälpte till med det elektriska och klippte brors häck och hjälpte honom byta en dörr, samt spika upp lister i köket. Jag trodde ju där någonstans att jag skulle få tid att hjälpa bror att måla dom, men nä…hann inte det heller.

 

Jag har iaf sovit kollosalt skönt i brors gästsäng. Han skulle tom sälja den, så hade jag kunnat få den med hem hade jag köpt den. Väl hemma i vår säng sover jag inte alls lika bra, får ont i ryggen och vaknar ofta. I brors gästsäng sov jag hela nätterna utan att vakna en enda gång. Dock vaknade jag natten mot onsdag av svår huvudvärk, tror stressen att inte hinna klart satte press på knoppen min.

 

Nu har jag alltså varit hemma i 3 nätter och idag är det både MORS dag och valdag i europavalet.

Ringde Mor, men hon var så stressad då hon bjudit in grannen på kaffe, så hon hade då rent inte tid att prata med mig. Fick sms av sonen, ett Morsdags grattis och att paket var på G =) tokstollen där.

 

Sonen skulle titta om han hittade ngn blomma hos Ica åt Mormor från oss. men det finns kanske inte så mkt där.

Snön på vår gräsmatta har ÄNTLIGEN smält, men lugn...snö finns det fortfarande på de ställen där man skotta höga snöhögar, det tar tid innan dessa smälter bort.

 

Men snart kan jag/vi börja kratta i trädgården. känns skönt.

 

Önskar er alla en trevlig dag. krama din Mor om du är i hennes närhet, min är just nu 26 mil bort, så även min son =(

Så idag blir det endast uppackning av resväska och val.

 

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt  

På min semester

Jahapp, nu är jag så nere vid kusten å det e sååå skönt med semester.
Vi har varit till Ullared, men där fanns det tyvärr väldigt lite urval av damkläder. Men fyndade barnkläder åt de små här nere, dvs syskon barnbarnen. Lilla Albin är en guldklimp och blev så förälskad i den lilla gossen på 4månader. Är min syster Åsas barnbarn. Köpte en massa tröjor och så köpte jag och Mor sängkläder till honom som hans pappa behövde till hans säng.
 
Köpte även skor, nya hörlurar och div ting. Åt sonen blev det lite och ngn topp till systerdotter, men vet ej om den/de passar. Lite till bror för att han flyttat in i sitt nya hus. ja, istort vart det mest till andra, sambon fick också ngn tröja.
 
Sen har jag träffat alla här utom brorsonen och hans son Milo. dom lovade komma igår, men vi har inget hört av dom dock.
Antagligen blir det inte att träffa min bror(M;s)  barn/barnbarn från Göteborg, då jag inget hört av dom. Min förhoppning var att de kanske kommit ner med sin Mor, vilket deras mor (Mariana)  pratat om i telefon långt innan vi åkte ner. Men annat i livet händer å sker så det blev väl inte så. Vilket känns tråkigt då vi inte har möjlighet att träffas så ofta som jag då skulle önskat.
 
Övrigt har vi då grävt och köpt blommor till brors trädgård, och det känns bra att kunna hjälpa till samtidigt som vi är här på semester.
Idag söndag kommer även min svärfar Bo hit, han är nere här och kör husbilen. Han tittar in och ev hjälper bror med lite elektriska saker å att sätta in ny dörr.
 
Mor min åkte till lillebror M igår, ngt förvirrad då hon inte riktigt har koll på sin medicin och jag tror hon fick i sig fel tablett och blev trött och dissorienterad. Bror M kom sent och det gjorde ju inte det hela lättare, att hon först väntade på dom hela dagen.
 
Bilder å dyl får jag uppdatera sen då jag kommit mig hem igen.
 
Jag trivs och har det härligt iaf här nere vid kusten. möjligen tar vi en sväng ner till stan och äter en bit mat ute i afton.
 
Tyvärr bidde det inte så, min bror G;s svåger ligger för döden efter en tid av canser, så bror åkte till dom på sjukhuset
Sover nog där inatt, hos sin svägerska för att stötta och hjälpa det han kan. Vi har verkligen drabbats av sorg allt för mkt på kort tid i vår familj.
Hans svåger fick ju sitt canser besked i samma veva som min bror G;s sambo (52 år nyss fyllda) hastigt gick bort och lämnade oss. Så det har varit svårt för min bror att ta in att även hans svåger oxå nu kanske ska lämna oss oxå. Man kan ju aldrig förbereda sig på sorg.
 
 
Jag och svärfar har då på egen hand fått pyssla i trädgården. jag planterade och svärfar har klippt häck. Syster Å kom dock förbi och käkade med oss.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt  

Västkusten

Efter en god natts sömn vaknade jag före väckarklockan, steg upp och klädde mig. Idag jobbar jag 07.30-18.10
sen blir det hem och äta.
 
Idag regnade det men efter 16 kom solen =)
När jag återkommer är det nog mer barmark, hoppas jag.
 
Allt är nu packat... jag som inte skulle ha med mig så mkt, har jättetunga väskor, hur gick detta till? Visst, säkert skulle jag kunna lämna åtminstone hälften hemma, men... Jag får ju beslutsångest över vad jag ska och inte ska ha med mig.
 
Om jag lämnar hemma, ja då är det säkert just det jag vill använda. Suck! Jobbigt med packning.
När vi reste till Tunisien, då tog jag för somriga kläder, för där var inte jättevarmt. Nu har jag säkert också tagit för somriga kläder...för man vet aldrig. Men fleecetröja känns lite varmt...ändå.
 
Ja, det återstår att se. Använder kanske allt eller så blir det ny garderob i Ullared =) För dit ska jag iaf.
 
Jag hoppas ju in i det längsta att min ex svägerska (om det kallas så?) fortfarande tänker komma ner till Halmstad. Men känner jag henne rätt, kan hon glömt att hon halvers lovat. Men, inget att göra åt isf.
 
Det lär nog bli mkt gullande med de små kottarna som finns där. Hade ju vart extremt kul att få träffa brorsdotters nya lilla Jolin.
Men.. Jag ska inte ha för höga förväntningar, då viljan går båda håll. Även de ska ju känna att det är kul att träffas, annars blir det svårt att åka bort.
 
Ibland kan det ju kännas lite trist att dom inte bor närmare varandra allihopa, då hade ju besök neråt gått smidigare. Även om det endast är... 16 mil? någonting mellan städerna, så är det ju ändå det. Och när vi flyger har jag ju inte egen bil att köra omkring med.
 
Jag ser iaf grymt fram emot att åka ner. Mor lät lite piggare idag så jag hoppas hon orkar imorgon. Själv kör jag ner mot Luleå på morgonen imorgon, vi åker runt 14.00 med flyget.
Mellan Arjeplog och Luleå är det ju 26 mil, så det tar ju en stund att köra ner först, lämna bilen i Luleå och sen åka vidare. Det blir en lååång dag att resa. stiger väl upp 06.00 och är väl framme hos bror runt 21.00
 
Så alla läsare, jag uppdaterar när tillfälle dyker upp.
 
Ordspråk:
Man reser därför det även i livets skola är svårt att sitta på samma plats 
Sigismund von Radecki (1891-1970)
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt  

Some pic:s

Här får ni lite bilder, på födelsedagsfirandet av sambon.
 
Ny skjorta (blå) , nya joggingbyxor, Ny grill, 3 x nya kalsingar och en ny Adidas väska.
 
Mango håller koll på det nya, och ifall ngn kartong kan bli ledig.
 
 
 
Sen bakade jag ju en mini smörgåstårta (4 bitars) åt honom. Kunde ej äta själv pga min magsjuka.
 

En till bild, den var mkt god enl sambon =)
 
 
 
Dagens väder; snöblandat regn. Trots vädrets makter kommer fåglarna och äter från fågelbordet. Snö/regn behövs för att bli av med den gamla snön...så värme och sommar kan komma fram.
 
Nu vet jag även namnet på vår lilla besökare. Det är en bergfink =) Latinskt namn:
Fringilla montifringilla - Fringilla betyder fink och mons betyder berg, vilket blir finken som finns i bergen.
Häckar i Norrlands björkskogar och videsnår.
 
 
Typiska kännetecken:
15 cm. Vit övergump i alla dräkter, väl synlig när  den flyger, men det orangebruna bröstet och vingknogarna är också typiska kännetecken. Hannen har i sommardräkt svart huvud och rygg som till vintern  blir mer brunaktigt såsom hos honor och ungfåglar.
 
Grundfärgen varierar från blå till olivbrun med teckning av  mörka fläckar och sträck. Kullen läggs i juni Honan ruvar i två veckor  och efter ytterligare ett par veckor är ungarna flygga. Båda föräldrarna  hjälps åt med matningen. Bergfinkens föda utgörs av frön, bär och  annat växtmaterial. Under vintern håller den gärna till i bokskogar, där  den förtär bokollon. På senvåren och under sommaren ingår insektslarver  till stor del i födan
 
 
Detta är en vecka gammal bild =)
 
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt  

HelgGrått

Vädret har varit grått hela denna helg. IOF har min mage och magsjuka varit desamma, långdragen å grå.
 
Jag är ju ändå ganska pigg, då jag sluppit att kräkas, bara haft diarréer. Så jag städade igår, iaf dammsög, städade undan papper å dyl och tvättade samt påbörjade min packning för att åka till västkusten på tisdag. Bakade även en morotskaka, tyvärr hade jag ingen kesella så det blev inget gott täcke ovanpå. Gjorde då en vit choklad glasyr, så det blev lite sötare smak. Blev helt ok.
 
Tanken var att vi kanske skulle prova nya grillen, men det trista vädret hindrade oss från att känna lust. Så det blev stekt på spisen. Sambon åt entrecote och själv åt jag en stekt abborre och till detta blev det ugnstekta sötpotatis och grönsaker. sambon fick whiskysås till sitt kött och jag hade lite fisksås till min fisk. Magen sådär impad...=/
 
 
Sen blev det att titta på sista avsnittet av The Vikings. Åh vad jag älskar den serien. Kanske för att man är ättlingar till vikingarna (trots deras blodiga framfart) sen såg vi en film som heter "Gone"
 
"Amanda Seyfried spelar Jill Parrish, en servitris som hävdade att hon blev bortförd för ett år sedan från sitt hem och hölls i ett stort hål i parken i Portland, Oregon. På något sätt lyckades hon övermanna sin kidnappare och fly, men polisen hittade inte hennes berättelse trovärdig och hon institutionaliseras under en tid.
 
När polisen inte arbetar dvs gör sitt jobb, går Jill tillbaka till parken, fortfarande letande efter hålet där hon hölls fången. Jill blir mycket skyddande av sig själv och sin syster, Molly (Emily Wickersham), som flyttade in med henne. Jill fortsätter på gatorna ensam, men bär en pistol i hennes handväska och lär sig försvarsteknik.

När systern Molly försvinner mystiskt kvällen innan hennes examen, menar Jill att hennes angripare har kommit tillbaka för att avsluta det han påbörjat men tog fel syster. Hon försöker övertyga poliskommisarien Powers (Daniel Sunjata) och hans chef (Michael Pare) för att hjälpa henne att hitta Molly innan det är för sent. men de tror henne inte, så hon ger sig ut att jaga honom på egen hand
"
 
 
 
Jag tycker filmen var bra, men har lite svårt att förstå modet på den unga hjältinnan. Själv hade jag aldrig vågat ut å jaga en elak kidnappare som tar död på sina offer. Så för mig som är lite räddhågad var det tillräckligt med spänning.
 
Sen såg vi så lite av eurovisionsschlager festivalen. Jag såg låtarna och sen la jag mig. Många bra låtar kan jag tycka i år. hade iaf 3 favoriter, dock inte vår låt med Sanna.
men  3) Schweiz sångare Sebalter representerade  Switzerland med Hunter Of Stars.
2) Malta (gillade hans röst, men inte hennes lika mkt), och den jag föll mest för var;
1)The Netherlands: The Common Linnets - Calm After The Storm live. Det är min stil. Jättefin låt och bra mjuk gung, älskade denna.
 
Det är vad jag tyckte =)
Men orkade inte se röstningen, på tok för trist. Vaknade idag kl. 06.05 och gav kissarna mat, la mig igen å sov till 08.00 och efter en stund hade jag då fått veta vinnaren.
 
Suck! Det är tydligt att det måste vara ngt udda om man ska vinna, vi hade bara tur med Loreen. Före det var det finska Lordi, suck.
 
Australien blev årets vinnare. Conchita Wurst, En man i kvinnokläder/kropp och ett helskägg. Ja, ja vad ska man säga. Visst hade hen en bra röst och en ok låt. men den hörde inte till mina tre toppfavoriter.
Framförandet var direkt trist. Men givetvis udda. Har inget emot drag Queens.
 
Blev inget helgmys i helgen, dvs inget gotta. Min mage får vila sig i form. Hoppas min Mor piggnar till då hon nu dragit på sig förkylning och jag har inte försäkrat oss för ombokning.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt  
 

Innifrån-ut

Jag vet inte, och jag vet. Jag är och förblir mig, mitt jag. Nu fattar ni säkert ingenting...vet ej om jag kan förklara?
Ibland kan jag känna att mitt yttre inte stämmer med mitt inre. ? hm.. jag kan känna att jag är ett skal utanpå min inre kärna. Då jag ser på någon, pratar med någon och Är inuti mitt jag... dvs genom mina ögon och sen då jag ser min spegelbild av mitt yttre kan jag undra Varför mitt yttre inte ser ut som jag ser ut från insidan.
 
Ok. DJUP varning! Ni fattar säkert inte ett jota av det jag skriver just nu. Men mitt inre har förändrats otroligt mkt dom senaste 10 åren och jag kan bli besviken över att inte det yttre också förändras till det jag upplever mitt bättre inre?
Har någon känt så? eller är det bara jag som är en otroligt udda person?
 
Det låter nog helt galet. Men inuti mitt inre är jag en annan person än vad mitt yttre speglar... jag vet hur otroligt korkat det kan låta. Och i dagens samhälle där det yttre är så viktigt.
 
Ibland kan jag känna då jag tar kort/bilder att mitt inre blir en förlängd synvilla av mitt jag. Tyvärr har jag inte en sån kamera att jag kan leverera bra bilder. Men jag kan känna samhörighet i det vackra ute i naturen, som jag ser genom linsen men har inte möjlighet att visa det.
 
Jag har gjort stora förändringar men samtidigt pyttesmå, för ju mer jag vet ju större inser jag att universum är och ju mindre känns det. Men från mitt tidigare liv, kunde jag känna avundsjuka, vara småelak, känna mig mindre värd och vilade mkt på förväntningar och andras förändringar för att mitt liv skulle på ngt sätt bli bättre.
 
Genom att jobba med sitt inre på flera olika plan, dels genom meditationer har jag släppt många av dom sidorna hos mig. Vågar möta dom då de uppstår. Vända mig inåt och känna på de känslor som väcks vid möten och ta tag i det. Jag vet att jag inte kan förändra eller ha förväntningar på andra. Visst händer det, att jag har gamla förväntningar och ibland ploppar de upp. Men jag har mer verktyg idag och med lite tid kan jag se vad det handlade om. Så jag vet att jag har lång väg kvar men vet också att jag gått en bra bit framåt i mitt inre.
 
Det som är läskigt är just detta med att det yttre inte är den jag är. Menar jag att jag är missnöjd med mitt yttre och inte är nöjd med det jag har. Dels är det ju så, men det som skrämmer mig ibland är att det yttre är så långt ifrån min själs ögon. I mitt inre är det yttre och inre helt olika och det blir ibland en krock inuti mitt huvud då jag ser mig i spegeln.
 
Jag har mitt yttre och jag accepterar mitt yttre, men visst hade det yttre gärna fått spegla mer av mitt inre.
 
Jag önskar att vägen in var tydligare, syntes mer och gav mig större chans att se. Kanske är det bara min otåliga sida som reflekterar, för den är otålig och det är en sida av min personlighet som jag inte vet hur jag ska förändra. Vet dock att jag inte alltid kan skynda, att allt har sin tid. Men visst blir jag frustrerad emellanåt.
 
 
Men hur ser mitt inre att mitt yttre skulle se ut? Det däremot har jag väldigt svårt att beskriva. Det handlar ju inte om hårfärg, kroppens former eller dyl, det handlar mer om spegeln in i min själ och den är svår att sätta på pränt. I mitt inre har jag helt andra ögon som speglar min själ än de jag ser i min spegelbild.
Och då handlar det återigen inte om mina blå ögon och hur de ser ut fysiskt. =)
Vet! Jag är konstig.
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 

Inget kalajs, men bra recept

Jahapp.. fredag och planerna på dagen blev inte som det var tänkt.
 
Klockan var 05.00 och jag vaknade av att det vred om i magen, jag kände mig tvungen att skynda mig upp på toa. Vilket var en himla tur. Det vred om i magen igen och det var ett faktum att jag nu dragit på mig magsjuka. Skit (bokstavligen)
Det kändes inte alls bra. Idag skulle jag öppna på jobbet, och det är alltid tufft att måste ringa runt och kolla om någon kan ta sig på jobbet och öppna istället för mig.
 
Jag fick svar och en av mina kollegor var snäll och tog öppningen. Gick och la mig, men det varade inte så länge utan har fått besöka toan allt för många gånger under dagen =/
Det enda positiva är väl att det inte kommer båda vägarna...om man nu ska hitta ngt positivt denna "skit" dag.
 
 
Min sambo fyller år idag, så den stackarn får inte så mkt födelsedagsmys idag. Jag vågar inte äta och dricker avslagen cocacola. Tycker inte om cocacola alls, så avslagen är ju heller ingen "hit"
 
Fick tips av en annan kollega på jobbet att man kan "mota olle i grind" genom att äta vitpepparkorn. Nu är det ju lite sent, då jag redan fått magsjukan men ska definitivt prova det nästa gång vi får magsjuka på jobbet.
 
Tanken var att jag och sambon skulle ut och äta ikväll, men nu blev det ju inte så.
 
Han fick iaf sina presenter då han kom från jobbet. Jag har köpt mjukisbyxor, skjorta, kalsonger och en ny mindre adidasväska som han ville ha. Jag och svärfar gick ihop och köpte en ny grill också.
Sambon verkade glad och nöjd över sina presenter. =) Jag gjorde honom en mini smörgåstårta också. Vilket han hade önskat sig.
 
 
Nu är det inte så många dagar kvar tills jag och Mor ska åka neråt landet. Vi åker ner på tisdagen och jag Läääängtar. Iof tur att jag fick magsjukan nu och inte på måndag...återigen om jag ska finna ngt positivt i eländet. Mor däremot har åkt på förkylning och hoppas hon piggnar till.
 
Sambon har byggt ihop grillen och verkar nöjd även över det. Min mage mullrar och låter och är inte alls i ngn bra form.
Pratat med min syster, å då sa hon - Ja, det kanske hade varit bra med magsjuka, så man tappade ngt kilo...OM man slapp bestyret att springa på toa, för det har jag inte tid med =)
Ja, visst. Om man kunde välja. Däremot tror jag inte man går ner i vikt av magsjuka, man tappar mest det som finns i mage/tarm och vatten vilket man ganska så omgående får tillbaka då man kan börja äta igen.
 
Jag har inte fått min mens denna månad, det är väl så i min ålder. Det krånglar lite inför det kommande klimakteriet =( Det som stör mig mest är att jag hela tiden ser och känner mig så uppblåst. Som om det som borde rensas ut blir kvar i systemet och täpper till och tjockar på.
 
Imorgon blir det förhoppnings vis bättre i magen och vi kanske kan prova på sambons nya grill =)
 
 
Övrigt inga sedda filmer under veckan, då vi gamlingar lägger oss tidigt och iof stiger upp tidigt då jag öppnat ons-torsdagar. Jag blir otroligt trött då jag inte får minst 7 timmars sömn.
Förhoppningsvis tar vi igen filmtittandet i helgen, om jag nu orkar.
 
 
Tittar på halv 8 hos mig och blev inspirerad av en av deltagarnas efterätt.
 
Marängbakelser med rice krispies och vaniljsmörkräm. Garneras med färska hallon och blåbär. Det är ingen vanilj i vanljsmörkrämen, men den smakar lite "vaniljigt" ändå.
 
Är ni söt och baksugen, så prova denna. Min chef på jobbet brukar nämligen göra ngt som liknar denna mkt. Hon kallar den rektorstårta, men ingredienserna är desamma, men hon har inte haft grädde och bär på, och det såg faktiskt godare ut med dessa.
 
 
Rice krispies-pavlova med vaniljsmörkräm och färska bär./ Rektorstårta
 
Ingredienser:

2  ägg

1 dl strösocker

2 dl rice krispies

Vaniljsmörkräm

2  äggulor

0,5 dl socker

0,5 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

45 g smör

Till garnering

3 dl vispgrädde

  hallon och blåbär

 

 
Gör så här:

 

1.     Vispa äggvitorna med sockret till ett hårt skum.

2.     Vänd ner flingorna i marängen.

3.     Spritsa ut marängen till 4 runda kakor på ett bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 60 minuter.

4.     Blanda äggulor, socker, grädde, mjöl och smör i en kastrull. Låt sjuda på svag värme till den tjocknar. Låt krämen svalna i kylen.

5.     Förbered marängbakelsen en timme innan
serveringen. Bred först smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. Garnera med hallon och blåbär.

 
 
 
Ett gott kycklingrecept bjuder jag också på. tror jag börjar bli hungrig =)
 
 
Supergott! god sås!! Jag gjorde denna rätt mer som en gratäng samt att jag använde vispgrädde i såsen för att se hur pass mycket det skulle påverka smaken. Jag gjorde även lite mer sås bara för att den är så himla god :-)
 
 

En variant

  • kycklinginnerfiléer (svårt att skriva någon mängd här, men ni får anpassa lite efter hur många ni är)
  • salt, svartpeppar och oregano 
sås:
  • 3 dl laktosfri vispgrädde 
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1,5 msk konc kycklingfond
  • 2 pressade vitlöksklyftor
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och oregano, fräs hastigt för en yta. Lägg dem i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen så att det täcker kycklingen. Tillaga i ugnen tills kycklingen är färdig. Servera med ugnsstekt potatis och en god sallad. Ni måste prova detta recept, om ni gillar en god sås och som jag -äter kyckling och vill ha ngt nytt.
 
 
 
 
 
Ha det gott å hoppas ni slipper magsjukans demoner =)
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 
 
 
 
 
 

Igår & Idag

Vissa kvällar då jag går till sängs kan jag ligga i mörkret och skriva "blogg"  =) dvs inuti mitt huvud. Sånt som jag skulle vilja skriva ner, berätta eller bara sånt som jag tycker är intressant eller ibland på min novell, hur jag ska fortsätta min "Life bites" story. (fast sällan blir det på print, det har lixom försvunnit till dagen efter)
 
Som författare kan det inte vara lätt, att alltid vara kreativt påhittig =)
Min lilla novell har tagit hur länge som helst känns det som. Ibland rinner det bara ur huvudet och fantasin flödar och det är inga problem. Sen kommer någon typ av prestationsångest. Å, ja... det står lite stilla i fantasiskålen däruppe.
 
 
 
Idag har det varit ett riktigt april väder, lite kallt under förmiddagen, men soligt och riktigt varmt i solen. Så vi satt ute och njöt en lätt lunch, läste en tidning och avslutade med en kopp te. Vi njöt av solen.
 
Det käresta jag har är ju min kisse, bortsett från son och släktingar å så... men iaf, min kisse Chanti är min ögonsten. Idag ville hon så hemskt gärna komma ut en stund, hon jamade och påkallade på min uppmärksamhet, där hon satt inne bakom altandörren och jag satt ute i solen i solstolen. Hon gav sig inte. Hon jamade och jamade. Till slut tog jag ut henne en stund, hon mös och jag satte henne uppe på vindskyddet, vilket hon verkade uppskatta mkt. Hon njöt av att sitta högt däruppe, som en prinsessa på sin tron =) hon vädrade med nosen, tittade storögt på omgivningen.

 
Tog en bild på min ögonsten.
 
 
 
Fin min kisse, om jag får säga det själv.
 
Idag är det så söndag, och helgen lider mot sitt slut. Trist.
Steg upp runt 08.00 imorse, och tyckte det var konstigt att inte kissarna påkallat min uppmärksamhet förrän då? Ja, ja. jag svängde så mina ben över kanten och insåg att det är oftast runt 7-8 timmars sömn för mig. Vaknar då jag sovit den tid jag behövt. Som ni förstår satt vi uppe igårkväll och tittade på film.
 
Den första min sambo frågade om vi skulle se var Frankensteins monster? Va, finns det en ny sån. Kommer ihåg då jag som ganska ung såg den första gången och blev jätterädd. men dåtidens Frankenstein kan ju inte vara ngt mot för dagens. Så jag brukar undvika skräckisar, men vi kom överens om att se lite. Och den var ovanligt bra. Kanske för att jag inga förväntningar hade. =)
 
 
Denna film är baserad på den grafiska romanen skriven av Kevin Grevioux. Filmen kan ses som en uppföljare till Mary Shelleys skrifter som den följer Frankensteins skapelse Adam efter den ursprungliga berättelsen. Handlingen för denna film förutsätter att Adam inte begick självmord efter att hans skapare död men i stället fortsatte att leva. Och i en varierande version av vår nutid, blir Adam ett mål av bråkat odödliga klaner på grund av sin genetiska defekter, och han dras in i deras gamla krig.
 
Ingen dum story som jag faktiskt kan rekommendera som helt ok att se.
 
 
 
 
Och en gammal bild på den första skräckisen av Frankensteins monster. =)
 
 
 
Sen fortsatte vi att se ännu en film, Grudge match med sylvester Stallon och Robert de Niro.
Det är ett sportfilmshistoriskt ögonblick när "Rocky" möter "Tjuren från Bronx" i den här dramakomedin. Men humor såväl som drama är på en acceptabel nivå.
Båda är avdankade föredettingar som legat i fejd sedan de slagit ut varann i varsin match medan en tredje avgörande uteblivit.

Stallone är den jordnära fabriksarbetaren med massa räkningar. De Niro är kändishoran som lever på reklamdeals. En girig, högljudd promotor (Kevin Hart) dyker upp och erbjuder en saftig check om de går med på att mötas igen.

För att röra om i grytan finns Stallones gamla kärleksintresse (Kim Basinger) samt hennes och De Niros son (Jon Bernthal) som vill utveckla relationer.

Filmen är nog mer "söt" än ngt annat. Men tycker även denna film var ok att se. Inget så där wow, men lite skratt och lite söt med sin historia om gamla krutgubbar som lever lite i det förflutnas ådra och inte kan släppa sin revansch match.

 
 
 
Goa gamla gubbar =) Sylvester 67 år och Robert 70 år. Tycker dom gör en bra film. en 3 av 5 möjliga får de av mig 
 
 
Men för att återgå till idag, det visade sig att kissarna tjatat till sig mat av husse efter kl. 05.00 imorse. Så då var dom ju inte jättehungriga då jag steg upp. =)
Idag har det tyvärr varit en dag med huvudvärk, så jag har sovit bort större delen av eftermiddagen.
 
Började iaf på morgonen att se över lite för jobbet. Sen har jag även betalat räkningar, då jag helt glömt detta. Typiskt! så jag hoppas det inte blir några påminnelseavgifter. fy på mig. Inte konstigt man får huvudvärk.
 
Solen har lyst idag också, men tyvärr inga varmare grader. ligger runt +3 grader.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 
 
 
 
.
 
 
 

Gunhild

”Let’s dance”
 

De sa farväl igår kväll, min vinnarfavorit =( Gunhild Carling, 38, på målsnöret tvingades hon nu lämna TV4:s ”Let’s dance” i semifinal, tillsammans med sin danspartner Kristjan Lootus.

Skit också. Visst, Steffo är både charmig och så, men hon...vilket bubblande glädjepaket. Visste inte ens vem hon var i början, men får alltid le och skratta då hon har gjort sitt. Just för att hennes glädje smittar av sig. Vilken fantastisk kvinna hon verkar vara.

 

Men, gubbarna tog revanch... så det är klart att det blev Steffo som fick stå med Benjamin. Å på tal om sistnämde, så är han väl en självklar vinnare. Pojken är ju född dansare, bara kolla in hans gener.

Så egentligen är det inte speciellt spännande denna final, för min del spelar det inte längre ngn roll vem som tar hem den där skon.

Tycker det är synd, för Gunhilds dans var så mkt bättre än Steffos.

 

Solen skiner i Arjeplog, men det är ingen värme. +2 grader...brrr

Nu ska jag cykla å lämna in tipset.

 

Börjar nu längta till min resa neråt landet, som sker mellan 13-22 maj. Ska bli toppen att träffa alla där nere igen =) Och om jag håller tummarna hårt kanske, kanske min brorsdotter Aja med sin utökade familj kommer neråt och tar syster vickan med sig. Vet ju att Vickan fyller år just den helgen, men...kanske kan de fira med släkten??

 

 

Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Årstiden i bild

Våren är här, men fortfarande har vi mycket snö på gräsmattor och runtikring. Visst... vägen är bar och det går bra att cykla.
 
Utanför fönstret har vi besök av småfåglar, tyvärr vet jag inte vad dessa små heter, vad det är för sort? Småfåglar...är småfåglar.
Men väldigt fina och trevliga att titta på, både för oss och kissarna...som iof hellre ätit upp de små än bara titta på dom.
 
 
Om du som kikar in här, och vet vad dessa småfåglar kallas får du gärna dela med dig av din kunskap =)
 
 
Här äts det för fullt.
 
I stugan ser det ut så här, några fläckar är bara men ganska mkt snö kvar ändå.
 
 
 
 
 
 
 
Och så bjuder jag på ännu en bild av min fina clivia
 
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

RSS 2.0