Topp of knopp

Idag sken solen då jag steg upp, underbart. Visst behöver vi regn, men...så trist allt blir då det är regn å grått å åskan mullrar å blixtarna avlöser varandra. Kontakterna ska dras ut och inge Tv eller Dator. Yatzy med gubben är väl ok, läsa lite är också ok med pannlampan men oj så mkt roligare livet känns då solen lyser ner från himlen.
 
 
Jag drack en kopp varmt vatten med lime i och sen blev det gympadojorna på och Mp3;n i öronen å ut på barkbanan. Idag 3 km, då jag sprang uppförbacken tre vändor =D vill ju få mer muskler i benen då jag ska bestiga topparna. Ikväll blir det förhoppningsvis Storbergets topp.
 
Resten kvar:
 
Siebniesbuovdda/Storberget (nära Eriksholm 714 m ö h) Hoppas, hoppas denna blir av ikväll. 18.00 ska vi chansa på att gå. Åskan har precis varit över oss, så jag hoppas det räcker för idag.
 
Alep Iksják (intill Hornavan, 789 m ö h)
 
Avvuhatjåhkkå (intill Mierkenes, med masten 1 054 m ö h)
 
Kráhpiesvárrie (intill Gautosjö, toppen Tjårras 1 036 m ö h)
 
Välbmaboulda (710 m ö h intill sjön Uddjaure)
 
 
Ruonektjåhkkå (söder om dalgången Smuolevágge 1 516 m ö h)
 
 
 
Idag började jag då med motionen, sen vid lunch gjorde jag mig en av Ulrika Davidssons smoothies. En grön vitaminbomb som jag också kryddade med Mighty green å linfrön.
Den innehåller; 1 mango, 1 citron, 1 apelsin, 1 lime, 100 gr babyspenat, 1 bit ingefära färsk, 1 banan. jag la till 1 msk Mighty green + 1 tsk linfrön. Detta mixar man i mixern tills den blir slät och drickbar. Man bara känner hur vitaminerna bombar kroppen med sina nyttigheter. Denna smoothies ska man inte halsa, utan njuta av och dricka den långsamt.
1 kopp te och 1 st fincrisp blev så dagens Frunch. =) känner mig supernyttig just nu. 
 
 
Igår cyklade vi vaukaleden 8 km jag å sambon. Vi åt kycklingsallad till middag å var så nyttiga så. supergott var det också.
Jag hade i; Isb.sallad, avokado, rädisor, gurka, paprika, 2 sorters tomater gula + röda, salladslök och fetaost. coleslaw till och en macka av fullkorn som var smarrig.
 
En bit av vaukaleden, jättefint att cykla på spångarna =)
 
 
Fick mig 4 superfina jordgubbar från mina egna jordgubbsplantor =) idag. Jättesöta å goda.
 
 
Och vi har oljat in friggeboden med impregneringsolja. det var bland det konstigaste jag satt på ett hus. penslarna klibbade ihop av oljan och vi fick 6 st förstörda för att få den lilla friggeboden gjord. Dom sa efteråt på järnaffären att det kanske varit för varmt ute, därför penslarna kletade ihop sig å blev oanvändbara. det står inget på burken om temperatur eller ingen sa ngt innan vi målade. typiskt. 
 
 
Syndade dock med popcorn till film på kvällen =) men som jag nu vet är ju popcorn inte onyttigt om jag håller mig till enbart lättsaltade utan andra tillsatser.
 
Nu skiner solen, men det är lite mörkt längre bort, hoppas dock att vi ska kunna gå toppen.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Tvivlare

Det finns de som tvivlar vad pilates och yoga har för träningseffekt och varför många väljer att inte kalla det för riktig träning.

 

Svar:

Ja, visst är det lite märkligt att man kallar vissa motionsformer för ”inte riktig träning”. Jag kan tänka mig att det beror på att man traditionellt kopplar samman ordet träning med svettiga aktiviteter som tränar konditionen, alternativt styrketräning som utmanar muskelstyrkan i korta sekvenser. Med den här definitionen blir träning exempelvis löpning, cykling, simning, längdskidor och tennis, liksom styrketräning med vikter, crossfit, maskinträning och liknande.

 

Yoga och pilates är lite lugnare träning, som främst utmanar de djupare muskelsystemen. Och man jobbar främst med den egna kroppen som belastning. För att jobba med dessa djupa muskler behöver tempot vara lägre och belastningen endast med den egna kroppen. Positionerna bör inte innebära alltför tung belastning utan högst 25 procent av den maximala muskelstyrkan. Det är då som de djupa musklerna främst arbetar.

 

De här djupa muskelsystemen är mycket viktiga för att man ska vara stark i vardagen, få jämn belastning på exempelvis ryggen och andra leder samt ha starka magmuskler som ger god stabilitet. Samma muskelstyrka och kontroll är viktig i olika idrotter för att kunna prestera bra, såsom vid löpning, golf, skidor och ridning. Det är de här musklerna som håller upp kroppen och ger dig din goda hållning.

 

Men även om övningarna kan se ”lätta” ut, så kan de vara jobbiga att utföra. Detta eftersom man främst just jobbar med de djupa systemen. Om man inte känner något eller om det är lätt, så fuskar kroppen vanligen genom att kompensera med ett ytligt muskelpåslag.

Yoga och pilates ger även bättre rörlighet och smidighet eftersom många positioner utförs i ytterlägen och i ledernas hela rörelseomfång. Det gör att man bättre kan utnyttja kroppen i alla olika positioner och minskar risken att skadas.

 

Så träningseffekterna är:

– starkare muskler

– uthålligare muskler

– rörligare leder

– bättre smidighet

- bättre kroppskontroll

- bättre kroppsmedvetenhet

-genväg till din mentala styrka, då du aktiverar ditt medvetande och undermedvetande på ett helt annat sätt.

 

Yoga är till sitt ursprung en andlig skolning. En skolning som ger oss verktyg att söka på djupet inom oss själva för att nå det som är vårt autentiska jag, det inom oss som ligger bortom vanor och mönster. Ordet Yoga betyder länka samman, förena. Vad vi förenar är kropp, själ och ande och vi skapar därigenom en förnyad och fördjupad relation till oss själv, baserad på verklig självkännedom, respekt och acceptans.


När vi utövar Kundaliniyoga når vi ett tillstånd av Shunia - inre stillhet där allt får finnas, ses och mötas. I och med att vår relation till oss själva fördjupas och balanseras faller även våra yttre relationer på plats. Kundaliniyoga öppnar dörrarna till att komma Hem.

 

Yoga är en grymt skön träningsform-när man kommer in i det. I början tyckte jag inte att det var jobbigt men när jag lärt mig positionerna är det rätt tungt! vissa krias är tyngre än andra.  Det bästa med yoga är att det är en skön styrketräningsform som går ner på djupet samtidigt som man stretchar ut hela kroppen och får en avslappning. Bara att man andas ordentligt genom hela passet gör att man blir avslappnad.

 

Dessutom tycker jag att yogan är bra coreträning då många av positionerna kräver/ger stark mage och rygg. Det som motiverar mig är alltså en frisk och stark kropp samt även pengarna jag sparar på färre läkarbesök, och mindre sjukskrivningar för min kropp!


Den stora vinsten tycker jag är den underbara känsla som infinner sig efteråt. Jag blir full av energi och samtidigt helt lugn inuti. Inget slår det.
Det är ett annat lugn än det jag upplever efter annan träning. Yoga är också en form av personlig utveckling eftersom det kan vara känslomässigt jobbigt. Dessutom stärk kroppens alla inre organ och sinnet som renas från gifter. Om vi äter lite för mycket skräpmat eller tenderar att tänka mycket negativt t.ex.

 

Idag regnar det och är grått, så njuta av ett yogapass och en skön meditation i mitt sköna yogarum blir grejen för mig idag. 

 

 
 
Meditation
 
 
Köpt denna fina plansch =)
 
 

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

sommarbetydelsen

Vad betyder sommaren för oss? det finns säkerligen olika betydelser, men mkt av sommarens energi kan vara...
Att njuta av sinnenas beröring; värmen från solen, stillheten, lugnet, luften, vattnet mot kroppen, gräs och grus mot fötterna, doft från grillen, god mat och dryck, ute-spel, ute konserer  som gör att glädjen spritter fram i kroppen, loppisarna som ger prylar nytt hem och människor nya möten.
 
Sommaren tycks öppna för livslust och njutning i möte med en själv och andra. Det får oss att växa, känna liv, balans och mening. Vi odlar våra näringskällor.
 
Vilket är ett måste för att orka med resten av året, med allt vad det innebär. Detta är nog den bästa sommaren på evigheter, tror jag. Så batterierna är fulladdade med solenergi.
 
vaknade av Chanti idag igen å var så trött att jag stängde henne ut från sovrummet, men efter en timme steg jag upp å gav kissarna mat. sen tog jag mp3:n i öronen å gympa dojjorna på fötterna och for ut en runda 2,5 km på barkbanan. sen har vi återigen hjälpt svärfar med flytten, å allt har gått bra. nu är han flyttad å allt är i garderober, skåp och uppe på väggarna. det gick snabbt.
 
ikväll gick jag en vaukarunda (8 km) och det var skönt. solen skiner och jag njuter av det fina vädret. De härliga dofterna efter den fina slingan fyller min näsa och mina sinnen. gött!
 
 
Fick bild av bror på hur rabatterna blivit som jag å Mor hjälpte honom att plantera. =)
Jättefint.
 
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

SommarMix & Pix

Idag har vi hjälpt svärfar att flytta. puh. Men det gick ändå rätt smidigt. =) visserligen inte riktigt klart ännu, men en goood bit på väg. Han har nästan bara småplock, tavlor å sånt kvar. möbler, köksskåp och sänglinnen är överflyttade. Han är jätte glad över sin nya lägenhet, den är på en bättre plats, dvs ytterst i hörnet så han får en egen liten trädgårdsplätt. Samt slipper insyn från grannarna, vilket har varit lite jobbigt på sommaren har han tyckt.
 
 
Idag har vädret varit betydligt bättre än igår, visserligen svalare, men inget våldsamt regn å åska som var i stort sett under hela gårdagen. mitt på dagen mellan 14-17 var det sol, men i övrigt vräkte regnet ner å det blixtrade å åskade runt, runt.
 
Himlen fick en ganska annorlunda färg, försökte få det på bild. Det var sol, men mörka moln med "vita" kanter =)
otroligt vackert faktiskt. låg sen i min säng å önskade att jag hade haft målargrejor att måla av det, utifrån min syn på det hela.
 
  
 
Sista semesterveckan, vilket känns trist. Veckorna går ju så otroligt fort då man är ledig. Skulle gärna vara ledig några veckor till. men, men.
 
Slänger in lite bilder på sommaren å min trädgård.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min Chanti. Hon har varit ganska jobbig. Hon ska ju prompt ha mat kl. 06.00 på morgonen, å bryr sig väldigt lite om att matte vill ha sovmorgon på sin semester.
 
 
 
 
För några dagar sedan. Renarnas horn är jätteluddiga nu innan de fäller.
 
 
I Stugan =)
 
 
Svärfar i vårt nya spa badkar i stugan, njuter av tidningen i det varma soliga vädret.
 
 
Kurre, Mors snygging på span
 
 

1st 3-4 kilos gädda, å 7 abborrar fick vi på fisket i helgen. Svärfar skulle röka i vår rökkåta, tyvärr blev det inte bra. Fiskarna var lixom lösa/mjuka i köttet så vi kunde inte äta dom =/
 
 
Rök kåtan
 
 

Sally i stugan, hon tycker dessa veckor varit varma. Vi tog henne ut en bit i vattnet för att se om hon kunde simma. Gick jättebra. så två dagar under helgen fick hon svalka sig i vattnet i stugan. svärfar bar henne ut å hon simmade in, men efteråt gick hon längre ut, så hon vågade först efter att vi hjälpt henne på traven lite.
 
 
Eventuellt ska jag å Anna ta oss runt vaukaleden strax, beror på om hon hör av sig. Jag har ju flyttat hela dagen, så hör hon inte av sig kollar jag med henne imorgon istället =) propsar inte på idag.
 
 
Vi har ju även gått Måffetoppen, 13/7 så här får ni ngn bild därifrån. efteråt tog vi oss ett nakendopp å det var ljuvligt!
 
 
 
 
 
 
 
 
22.38 och fantastiskt fint att bada.
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

My summer pics- do enjoy

Ska lägga upp lite bilder.
 
Börjar med en höjdare, drink i motljus å härliga jordgubbar...mums mys.
 

dopp i älven...

Inte så kul botten, men roligt att stänka vatten å känna att man lever livet.
 
 
 
 
Inte lätt att få ihop kryckor å ben på en smal brygga
 
 
 
 
 
Här divideras det fiske å tillvägagångsätt, förklaras med hela handen =)
 
 
 
Ett härligt sommardopp i vårt härliga badspa i stugan =D kan inte bli bättre utsikt till badandet än detta.
 
 
 
Flug Fiskare ute vid bortre udden
 
 
 
Knipfamiljen på spegelblankt vatten med skogen i bakgrunden, hur fint som helst har dom det.
 
 
 
22.35 och ljuset är så otroligt fantastiskt i stugan...paradiset helt enkelt.
 
 
 
Idag torsdag har det återigen varit en underbar sommardag. +26 i skuggan. Haft massage på f.m och sen cyklade jag till stugan med en liten matsäck packad. Svärfar var där och vi njöt av solen å värmen.
 
Jag badade i vårt fina piffiga badkar, rätt kallt var det men skönt i värmen. Svärfar badade han också och även han tyckte det var ganska kyligt =) Torkade mig på bryggan i solstolen, så gött!
 
Grillade kycklingburgare till lunch, hade med mig te och dryck och njöt hela dagen. vid 16 cyklade jag så hemåt igen. gubben var hemkommen efter jobbet och jag gick å la mig en stund pga huvudvärk.
 
Svärfar kom sen vid 19 å sambon hjälpte honom med visum då han har tänkt åka till Ryssland i höst. VEM vill dit?? ja,ja... tokigt.
 
 
Några fler bilder från Luleå visiten också.
 
Först Mors ögonsten Kurre =D
 
 
Ser nog ngt i fjärran =)
 
 
Han är så tjusig, fina Kurre
 
På besök kom även Fredrik med sina två busungar =)
 
 
 Den orädde bustrollet Lion på väg i rutchkakan (väldigt lik sin far då han var liten)
 
 
Storebror Kid åker också, så det bara ryker i rumpan...ingen rädder för stickor här.
 
 
Nu sovdags...
Hoppas Linda snart återkommer till Arjeplog, blir så glad att ha henne här.
 
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

En sommarvecka har gått

Min goa fina systerdotter Linda och kära son med fina sin sambo kom till slut å hälsade på.  Dagarna har rullat på så snabbt så jag har svårt att återge detaljerna i denna vecka som rusat fram.

Det blev iaf mkt matlagning över öppen eld, både fisk å kött för gästerna samt en dag med souvas.

Bad i badkaret med älvvattnet, son å sambon badade i älven trots vår dåliga botten där. Fiskat är det gjort å myst och surrat, fotats i motljus för både drinkar å annat.

Loppis besök å så en sväng med allihopa upp med bilen på Galtis pouda toppen. Där fick de njuta fjällutsikt =)

Lite åska å lite regn har dykt upp, även besök från ”rödbäcken” kom oannonserat med lite panik.


Men mest sol och underbara dagar. Vi firade även svärfar som nu har hunnit bli 69 med glass å jordgubbar + lite  presenter. Finns bilder på Lindas blogg av veckan här hos mig :http://livlangtanlinda.blogspot.se/

Gumman (L B) Du är alltid välkommen hit!


Om ni besöker Lindas blogg... Jag står i orange regnjacka stl Stor då det regnade när vi skulle grilla. Lindas första bild på mig. Sen så sa hon att man kan tro att jag är enormt stor då jag har mina dipps, när jag klagar på mig själv här på min bloggsida. Så fin bild i en stl av mig i xxxL =) hehe. jag har dock godkänt bilden, så ingen fara.

Det har allvarligt varit supertrevligt att ha dom (er) hos mig =D


Fredag åkte vi så mot Luleå, snippade in i Arvidsjaur å hittade oss några nya nödvändiga toppar (har hört att så ska det vara-viktiga eller nödvändiga eller?)

Linda hittade en present åt Mor å jag köpte en liknande åt mig själv. Där stod det. ”dammtussarna under sängen är änglarnas små tofflor” =) jättesött.


In på Dollarstore där sonen skulle hitta foppatofflor =)

Kom till Luleå vid 18.00 å blev då bjudna på lax å ungspotatis av Mor, mums.

Lördagmorgon (hett +30) hade vi bestämt att städa hos sonen, vilket vi gjorde. Ugn, fläkt, kyl, hela kökets skåpar å golv tvättades å putsades, toa, badkar samt golv skurades å rengjordes.


Övrigt städades garderober, tvätt tvättades å fönster torkades, skräp kastades och vi hann en sväng till lv7 till återvinningen, pust. Men lägenheter skiner å så gör barnen nu.

Var en sväng med Mor till Gunnarsbyn för att hämta lite saker till hennes lilla vävstol, lite tantsurr å fika med hennes vänner, gravbesök å sen hemåt

På hemväg åkte vi även inom Eva min vän i kaféet, fick även där en tår kaffe med dopp.

Lite shopping på storheden, så nu är jag fattig som en kyrkråtta. =/ Efter allt shopping mm..

 

Hunnit vara social å träffat systerson med pojkarna å systerson 2 med sina tre små kottar. Ellinore fyllde ju år för ett tag sen å jag gav henne en ny klänning. Kid fyllde också år för en stund sen å köpte bandyklubbor å såpbubblor till honom vilket uppskattades då dom kom till Mor, att ha ngt att göra så Pappa F lämnade de där för att det ska finnas lite att hitta på vid fler besök.


Hem idag tisdag. Syster chockade å kom runt 8.00 nästan tog oss på sängen (fniss) men jag steg upp 07.15 å strax efter även Mor. Packade å åkte vid 10.00 handlade mat så jag nästan inte kunde lösa ut mig…piiinsamt.

Var hemma i Arjepog vid 15.00 efter en varm bilfärd, eller iaf tur med AC i bilen.

 

Svärfar kom förbi och intervjuade om Luleå resan mm. Tog en kopp kaffe och fick nya blommor till graven (Eivors)

 

Det är inte helt lätt att vara vuxen dotter då Mor nu börjar vara så vimsig som hon är. Förr kunde hon vara lite tvärsöver, nu är hon ofta det å humöret pendlar en hel del. Minnet sviker å på Kappahl stod vi å dividerade i kassan om att det inte fanns pengar kvar på presentkortet hon fått av mig. 100 procent säker var hon att hon inte använt ngt. Kom hem å då sa syster att hon redan köpt en topp på det presentkortet. Suck!!

 

 

 

Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Sommar toppen

Underbar solig semesterdag till att lägga på listan för ögonblick att titta tillbaka på.
Vaknade dock med huvudvärk på morgonen, men tog en tablett å somnade om ända till 09.15 då sambon för en gångs skull väckte mig å undrade om jag skulle med till stugan idag =) klart jag skulle, men då blev det ingen motionsrunda före som var min tanke.
 
Vi packade å åkte till stugan. Underbart väder med lätt bris från vattnet. Läste och mådde gott där. Bestämde med mina kära kollegor att gå fjälltoppen Måffe (785 m ö h)
 
 
Så efter en helt underbar dag i stugan med ett premiär dopp i mitt badkar å lagad mat över grillen åkte vi så hem runt 18.00 å vi skulle ut å gå 19.00
 
Jag gjorde mig iordning, packade ryggsäcken å skulle provgå mina nya skor (viking sniper, goretex) 1395 på rea
 
 
Jag satt på trappan å väntade å väntade =/ men fick vänta till 19.30 innan de kom. Men då bar det av å vi hittade.
 
Det var mkt "skog" å snårigt väldigt lång tid av vandringen, det var bara sista biten som var utan träd men det var fantastiskt fint å härlig utsikt. Vi fikade medhavda mackor å njöt en stund där uppe.
Skorna var jättebra, inget skavsår eller tryck. Gick jättebra å sköna var dom =) helnöjd.
 
Sen traskade vi ner igen å stannade till å badade vid rappasundet och där fanns en härlig sandstrand.
Där sken solen fortfarande 22.30 och ingen annan var där, blev nakendopp å sen hemåt. Underbart kan jag bara meddela =) 
 
Imorgon får jag besök av systerdotter, son och sonens sambo =) ska bli jätteskoj.
 
Sov gott alla där ute. nu ska jag sova och sova jäkligt gott efter min topp klättring =) Bilder kommer då jag finner tiden.
 
 
2014 års tio toppar:
 
Renberget (628 m ö h, nära Arjeplog) Gjord , tjeck
 
Akkelis (intill byn Bukt vid Hornavan 784 m ö h) Gjord, tjeck
 
Nasafjäll (början av Lais älven, nära norska gränsen 1 150 m ö h) Gjord, tjeck 19,7 mil från Arjeplog enkel väg, in i Norge.
 
Måffe (785 m ö h avfart vägen mot Norra Bergnäs) Gjord idag söndag, tjeck
 
 
"Bara" resten kvar:
 
Alep Iksják (intill Hornavan, 789 m ö h)
 
Avvuhatjåhkkå (intill Mierkenes, med masten 1 054 m ö h)
 
Kráhpiesvárrie (intill Gautosjö, toppen Tjårras 1 036 m ö h)
 
Välbmaboulda (710 m ö h intill sjön Uddjaure)
 
Siebniesbuovdda/Storberget (nära Eriksholm 714 m ö h)
 
Ruonektjåhkkå (söder om dalgången Smuolevágge 1 516 m ö h)
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Ljuva sommaren

Underbara varma sommaren är äntligen över oss, å tacksamt pustar å stönar vi över VÄRMEN? som vi nyss frågade efter och pustade över kylan, regn å allt vad det nu var.
Iaf är den HÄR nu, denna underbara årstid, å ja...jag har semester =) Tänk att jag fick semester denna underbara vecka! tack!
 
Under mina unga dagar tänkte jag alltid sommaren som Timotej schampos reklam, den evigt blommande sommarängen med blommor och blomdoft i mitt hår.
 
 
Vet inte om ngn kommer ihåg reklamen som bombarderade oss på 70-80 talet?
 
Igår var vi i stugan och jag städade hela stugan, dammtorkade överallt, putsade fönster dammsög golvet och mattorna å möblerna åkte ut, våttorkade golvet och allt doftade av ren såpa =) sen bar jag in allt igen och njöt av allt var klart
 
Svetten rann och det var en helt underbar solig dag. Var tvungen att smörja in oss i myggmedel då knotten var som galna. Men jag var smart och satte vatten i vår stora bastu balja, där vi kunde gå ner på bryggan å blaska av våra svettiga ansikten emellanåt.
 
Jag grillade lax, majskolvar å stekte potatis, hade förberett sås som jag värmde. till detta morot å vatten Mums!
 
Sambon oljade altanen, efter att han dammsugit denna från barr å skräp, allt blev såå fint.
 
Vid 17.00 gick jag ner på bryggan. där "badade" jag stående på bryggan, tvålade in min svettiga kropp och hällde älv vatten över mig i mängder från topp ner till tårna. Så fantastiskt underbart skönt. Blev som en ny människa.
 
Så sommardofterna för mig är mer, såpa, svett, myggmedel å älvvatten i håret... inte alls timotej =)
Men jag är mkt glad ändå... att tvätta håret varje dag vet jag också idag att det inte är så nyttigt.
 
Idag har vi också varit i stugan. Sambo och svärfar tog mig på allvar (för en gångs skull) och det badkar vi hade stående bakom vedboden kom fram i ljuset. Bad om en ramp/ställning runt ikring detta kar och det byggde dom idag. TACK fina ni.
 
Så nu kan jag snart bada utomhus i badkaret i stugan, toppen fiffigt.
 
Tror dock jag bränt mig lite idag. Somnade en liten slummer ute på bryggan, där det svalkade så skönt å vips kom sambon å frågade om vi skulle äta idag? Visst.
Idag blev det grillade burgare med bröd.
 
ännu en svettigt underbar sommardag.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Bilder från Nasafjäll

Här kommer bilder från Nasafjället.
 
 
 
 
Om du ser så är det en pippi ovanför den röda markeringen. detta är i början/foten av Nasafjället.
 
 
 
 
 
 
Gott om snö häruppe
 
 
Fikastopp och dags att njuta av utsikten
 
 
Här rann vattnet neråt och slutade i den mörka upphöjningen =) man ser inte alls på bild vad häftigt det var i verkligheten
 
 
 
Här vid den vita snökanten är det stupt neråt, men även det blir platt på bild.
 
 
 
Otroligt vackerty var detta fjäll denna soliga men blåsrika dag.
 
 
 
Man är rätt liten som människa i detta naturens stora

 
 
 
 Stor sten som vi stannade vid för att kolla nya kordinationer vart vi skulle gå.
 
 Uppe på toppen
 
 
 Vid silvergruvorna
 

Lite djur, här en
Älg
 
och vi såg flera Renar...
 
 
Vi såg även några ripor men dom lyckades jag inte få med på bild
 
 
Vatten å mkt vatten var det på fjällen.
 
Så nu har jag beställt vandringskängor, så jag slipper gå i gympadojjorna som blir dyngblöta direkt.
 
Det är stor skillnad på fjällen =)
Bara var dom ligger och hur långt man kör för att nå dom, klimatet och omgivningarna. Alla ger dom ngt nytt och bestående vackert minne.
 
 
 
 
  Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 
 

Fjällbilder

Börjar med Akkelis, som ni ser sen är det ganska stor skillnad på fjällen.
 
Starten på Akkelis.28/6
 
 
 
Uppför, mkt skog. svärfar kommer där nere =)
 
 
Vattendrag i skogsgläntan uppe på Akkelis
 
 
 
utsikt innan vi är uppe på toppen
 
 
 
Vi satt på fjällsidan och fikade med denna ljuvliga utsikt
 
 
Det var en del av mina Akkelis bilder. =) svårt ändå att få den känslan man har då man sitter där och njuter av den vackra naturen.
 
 
Akkelis Fjällurskog består av ett bergsområde mellan sjöarna Aisjaur och Hornavan. Fjället Akkelis högsta topp är 784 meter. De övre delarna av naturreservatet består av fjällhedar, på en del ställen finns även stora områden med granithällar som har spolats kala under slutet av istiden när isen höll på att smälta bort. Längre ner på Akkelis finns en urskogsliknande barrskog som framför allt består av gran. 
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
 
Sen år 2000 är Akkelis ett naturreservat. Fjället används för friluftsliv, jakt, fiske och bärplockning. Det bedrivs även renskötsel i området.
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Tur till Nasafjället

NEJ nej nej, lämna gympadojjorna hemma då du ska gå i Nasafjällen.
Rekommenderas bra, vattentäta skor eftersom det är rätt blött på många ställen. Och nu är det vårflod och snösmältning, så vi vadade över bäckliknande vattendrag. Det klafsade i min sjöblöta tennisskor.
 
 
Lördagkväll och vi hade fortfarande inte bestämt oss, OM vi skulle följa med Mona och de andra som skulle gå upp på Nasafjället. Och nu efteråt, kan jag ärligt säga att jag hade inte gett mig på den turen och jag vetat hur jobbigt det var att ta sig upp. Jag är däremot glad att jag inte visste utan att vi åkte med.
 
Jag hämtade upp Anna kl. 07.50 och vi åkte mot Jutis där vi då plockade upp Mona. Sen körde vi mot Norska gränsen. Det är 19,7 dit vi skulle köra, uch för långa bilfärder. Vi mötte upp de andra 6 som skulle gå med oss  vid gränsen, så där det blev toa paus.
 
Nedpackat var vatten, mackor, russin, 1,5 liter dryck, te och ägg. Tog även med korv ifall det ev skulle bli grillning. Packade ner torra sockar ifall jag skulle bli blöt, Ha... Han ju inte 5 meter så var jag plaskblöt om fötterna, ngn idé att byta till torrt...Nä, inte det.
 
Jag är ju i klimakteriet så min kropp är inte riktigt i form har jag upptäckt. Efter 1 km i stigande terräng, hoppande mellan och över blöta vattendrag var jag helt slut... å då var det 6,5 km minst kvar uppåt. Jag tänkte och kände att Vad har jag gett mig in på, hjärtklappning och yrsel av ansträngningen. puh. men fortsatte så sakteligt med ett steg i taget. Vid 3 km tog vi en paus. Vi åt lite och återhämtade lite energi.
 
Naturen är enorm där uppe, rena himmelriket. Fantastiskt helt enkelt. Så trots blöta fötter, svetten lackade i pannan och rann utmed ryggen, blåsten vinande i öronen så är fjällen fantastisk. Om det ändå inte var så jäkla tungt!!
 
Det tog oss 4 timmar upp till toppen, vi gick inte fort, för det var svårt. Men jag orkade iaf, vilket jag tidigare tvivlat på (dvs vid 1 km) Men vi fortsatte vidare från toppen till silvergruvorna som Nasafjället är känt för.
Nasafjäll. Namnet har i långa tider burit på en närmast mytisk klang som väckt aningar om dolda rikedomar och svåra vedermödor.
 

Men silvergruvan i Nasafjäll gav aldrig den rikedom den var tänkt att ge. Totalt utvanns endast 974 kg silver och 276 340 kg bly under de båda epokerna. I de gamla skrifterna står att läsa "Nasafjäll alltför barbariskt. Ligger uti världens yttersta vrå där föga annat året igenom synes än himlen och snöfälten som stora äro".

De lappar/samer som man beordrade arbeta däruppe fick ett slitsamt och mkt hårt liv. Renarna användes för att frakta malm ner och det var tungt, och extremt påfrestande. Många renar och även en del hästar dog på kuppen.

Det var hösten 1634 som  Stockholm nåddes av beskedet att det påträffats ett glänsande silverstreck i lappmarken. Svenska staten såg silvret som en stor tillgång - det skulle ge inkomster som kunde finansiera dåtidens stormaktspolitik.

Det 30-åriga kriget hade grävt djupa hål i statens kassa, att hitta nya inkomster var därför av största vikt. Fyndet av silver i Nasafjäll skapade stora förväntningar. Med det skulle Sverige få ännu en metall att exportera, vid sidan om landets viktigaste exportvaror järn och koppar

 

Än i dag kan man fundera över hur människor kunde jobba under de förhållanden som en normal svensk vinter innebär med köld, stormar och mycket snö i gränsfjällen mot Norge.

Spåren vid gruvan vittnar om mänsklig aktivitet från förr: husgrunder, varphögar, mörka gruvingångar, gruvschakt och en enkel begravningsplats som överblickar den nedanförliggande dalsänkan.

Sedan år 2000 är berget fritt från inmutningar. Gruvmännen har lämnat området. Nu är det väl bara någon fjällvandrare som drömmer om Nasafjäll.
Trolig anledning till att Nasafjäll vare sig hamnat på den samtida fjällvandrarnas topp tio-önskelista, eller att det riktigt inte blev detta Klondyke det en gång kanske ansågs bli, är nog: Vädret. Den där berget är nog blötast i hela landet.
 
 
Vi hade dock tur med vädret. Solen sken men det blåste ihärdigt så jag utvecklade migrän på vägen hem.
Neråt gick vi en stig, ich... den försvann bland vattenmassorna emellanåt, men det fanns små stenrösen också som märkte ut den stigen. Det gick ju klart snabbare nedför och 20.30 var vi tillbaka till bilen. Där bytte jag till torra sockar och andra skor som jag förnuftigt tagit med mig. All blåst hade då gett mig en sprängande huvudvärk och troligen för lite vätska. Då det är lite jobbigt att utföra behoven på ett fjäll, så drack jag inte det jag borde.
 
Vi hade aldrig hittat till Nasafjället och där vi skulle starta vandringen, eller hur/var vi skulle ta oss upp om vi inte vandrat med de andra som var vana att avläsa GPS och vana att gå här i fjällen. Det var tur som sagt att vi tog denna topp ihop med de.
Annars hade vi varit vilse i den berömda "pannkakan" =)
 
Det som är svårt med Top of Arjeplog är att det kanske skulle stå att man behöver just GPS för vissa bergstoppar. Även de erfarna hittade inte utan denna hjälp.
 
Emellanåt funderar jag vad jag gett mig in på, att vandra dessa toppar. Väl uppe och i mål på toppen, då njuter jag över tilltaget och den fantastiska natur vi har. Och visst är det att vinna över mig själv lite också. Men min kropp är inte riktigt med på tåget, så jag får verkligen kämpa mig upp.
 
Idag måndag var det lite barn å många fröknar på jobbet så jag fick utnyttja en kompdag. Skönt!
Det behövde jag verkligen. Hade som sagt migrän under bilresan hem, och spydde till ca kl. 01.00 då tog migränmedicin och tröttheten över och jag sov till 06.20 men steg upp och var tvungen att ta en huvudvärkstablett. Cyklade till jobbet ca 09.00 men kunde cykla hem igen då jag inte behövdes där idag. Skönt!
 
Senare pratade jag med chefen som tyckte att jag kunde börja min semester redan nu, om jag ville-så det ville jag gärna. Så ja, Nu har jag semester =) hihi
 
 
Jag klarade Nasafjället! jippi =) Bilder kommer.
 
 
2014 års tio toppar:
 
Renberget (628 m ö h, nära Arjeplog) Gjord , tjeck
 
Akkelis (intill byn Bukt vid Hornavan 784 m ö h) Gjord, tjeck
 
Nasafjäll (början av Lais älven, nära norska gränsen 1 150 m ö h) Gjord söndag , tjeck
19,7 mil från Arjeplog enkel väg, in i Norge.
 
 
"Bara" resten kvar:
 
Måffe (785 m ö h avfart vägen mot Norra Bergnäs)
 
Alep Iksják (intill Hornavan, 789 m ö h)
 
Avvuhatjåhkkå (intill Mierkenes, med masten 1 054 m ö h)
 
Kráhpiesvárrie (intill Gautosjö, toppen Tjårras 1 036 m ö h)
 
Välbmaboulda (710 m ö h intill sjön Uddjaure)
 
Siebniesbuovdda/Storberget (nära Eriksholm 714 m ö h)
 
Ruonektjåhkkå (söder om dalgången Smuolevágge 1 516 m ö h)
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

morgonstund

Idag vaknade jag 05.25 kanske av "gammal" vana, då jag under våren öppnat på förskolan och börjat 06.15
Nu är det "sommarschema" så då fick jag inte öppna längre utan börjar 30 min senare. Ok, så kroppen eller knoppen har väl inte fattat att jag fick och kunde sova lite längre.
 
Men det känns rätt skönt att kunna softa lite så här tidigt på morgonen. Fågelkvitter utanför fönstret, njuta lite extra av te koppens innehåll, njuta mackan istället för att stressa den i sig =) Ja, inte dumt alls.
 
Nu börjar ju sommarvärmen äntligen komma, då det är +13 och uppåt då man stiger upp istället för +2 grader under flera juni dagar.
 
Blommorna har tyvärr tagit lite stryk av kylan, så jag får se om de återhämtar sig. framförallt jordgubbarna jag satt i år.
 
Sambon å svärfar bygger ett skotergarage, och det ser riktigt proffsigt ut, iof gör det väl alltid det då det byggs ngt.
 
Igår fyllde sonens flickvän år. Skickade ett kort och ringde för en liten grattis låt. Tyvärr har inte paketet vi köpt kommit ännu, men min son hade lite svårt att besluta sig om vad vi skulle köpa då vi nu skulle köpa gemensamt. Min egen sambo var också med på presenten, det kändes ju bra =) Får hoppas hon blir glad över den, då den väl kommer.
 
näpp, nu cykla till jobbet i solens strålar, som ännu kanske inte är jätteheta...men dom lyser iaf =D
 
 
 
Önskar att alla slutade kolla väder. Om man hela tiden tjatar om att det kommer regn... så får vi vårt tjat att bli verklighet...Universum hör din bön (dvs; pratar du om regn, så kommer regn!)
 
Nä... prata om hur skönt det är då solen skiner, var tacksam för värmen och njut av solens strålar istället. oroa dig för andra väderlekar. Det kan man göra då dom är ett faktum.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 
 

RSS 2.0