Tvivlare

Det finns de som tvivlar vad pilates och yoga har för träningseffekt och varför många väljer att inte kalla det för riktig träning.

 

Svar:

Ja, visst är det lite märkligt att man kallar vissa motionsformer för ”inte riktig träning”. Jag kan tänka mig att det beror på att man traditionellt kopplar samman ordet träning med svettiga aktiviteter som tränar konditionen, alternativt styrketräning som utmanar muskelstyrkan i korta sekvenser. Med den här definitionen blir träning exempelvis löpning, cykling, simning, längdskidor och tennis, liksom styrketräning med vikter, crossfit, maskinträning och liknande.

 

Yoga och pilates är lite lugnare träning, som främst utmanar de djupare muskelsystemen. Och man jobbar främst med den egna kroppen som belastning. För att jobba med dessa djupa muskler behöver tempot vara lägre och belastningen endast med den egna kroppen. Positionerna bör inte innebära alltför tung belastning utan högst 25 procent av den maximala muskelstyrkan. Det är då som de djupa musklerna främst arbetar.

 

De här djupa muskelsystemen är mycket viktiga för att man ska vara stark i vardagen, få jämn belastning på exempelvis ryggen och andra leder samt ha starka magmuskler som ger god stabilitet. Samma muskelstyrka och kontroll är viktig i olika idrotter för att kunna prestera bra, såsom vid löpning, golf, skidor och ridning. Det är de här musklerna som håller upp kroppen och ger dig din goda hållning.

 

Men även om övningarna kan se ”lätta” ut, så kan de vara jobbiga att utföra. Detta eftersom man främst just jobbar med de djupa systemen. Om man inte känner något eller om det är lätt, så fuskar kroppen vanligen genom att kompensera med ett ytligt muskelpåslag.

Yoga och pilates ger även bättre rörlighet och smidighet eftersom många positioner utförs i ytterlägen och i ledernas hela rörelseomfång. Det gör att man bättre kan utnyttja kroppen i alla olika positioner och minskar risken att skadas.

 

Så träningseffekterna är:

– starkare muskler

– uthålligare muskler

– rörligare leder

– bättre smidighet

- bättre kroppskontroll

- bättre kroppsmedvetenhet

-genväg till din mentala styrka, då du aktiverar ditt medvetande och undermedvetande på ett helt annat sätt.

 

Yoga är till sitt ursprung en andlig skolning. En skolning som ger oss verktyg att söka på djupet inom oss själva för att nå det som är vårt autentiska jag, det inom oss som ligger bortom vanor och mönster. Ordet Yoga betyder länka samman, förena. Vad vi förenar är kropp, själ och ande och vi skapar därigenom en förnyad och fördjupad relation till oss själv, baserad på verklig självkännedom, respekt och acceptans.


När vi utövar Kundaliniyoga når vi ett tillstånd av Shunia - inre stillhet där allt får finnas, ses och mötas. I och med att vår relation till oss själva fördjupas och balanseras faller även våra yttre relationer på plats. Kundaliniyoga öppnar dörrarna till att komma Hem.

 

Yoga är en grymt skön träningsform-när man kommer in i det. I början tyckte jag inte att det var jobbigt men när jag lärt mig positionerna är det rätt tungt! vissa krias är tyngre än andra.  Det bästa med yoga är att det är en skön styrketräningsform som går ner på djupet samtidigt som man stretchar ut hela kroppen och får en avslappning. Bara att man andas ordentligt genom hela passet gör att man blir avslappnad.

 

Dessutom tycker jag att yogan är bra coreträning då många av positionerna kräver/ger stark mage och rygg. Det som motiverar mig är alltså en frisk och stark kropp samt även pengarna jag sparar på färre läkarbesök, och mindre sjukskrivningar för min kropp!


Den stora vinsten tycker jag är den underbara känsla som infinner sig efteråt. Jag blir full av energi och samtidigt helt lugn inuti. Inget slår det.
Det är ett annat lugn än det jag upplever efter annan träning. Yoga är också en form av personlig utveckling eftersom det kan vara känslomässigt jobbigt. Dessutom stärk kroppens alla inre organ och sinnet som renas från gifter. Om vi äter lite för mycket skräpmat eller tenderar att tänka mycket negativt t.ex.

 

Idag regnar det och är grått, så njuta av ett yogapass och en skön meditation i mitt sköna yogarum blir grejen för mig idag. 

 

 
 
Meditation
 
 
Köpt denna fina plansch =)
 
 

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0