"lost" skotersäsong

Livet går sin gilla gång i vår lilla familj. Idag är det valborgsmässoafton.
Imorse väcktes jag väldigt tidigt av min katt som emellanåt vill slicka på mina händer, hon sträcker ut sin tass och tar lixom tag i min hand och drar den till sig och så slickar hon på mig...uhhh...
Låg så i min säng och försökte sova, klockan var väl sådär 05.00 och så gjorde hon (chanti) då så och lyckades få in en klo i mitt lillfinger, så det kändes som om jag fick ett ordentligt nålstick i fingret...tvärvaknade och Ajjj.
 
Blängde surt på henne och hon tittade tillbaka och öppnade munnen med sitt mjau. (ungefär, -bra, du är vaken)
Men suck. 30 min för väckarklockan, så jag blev ganska irriterad på henne. Men det gick ju inte att bara somna om, jag skulle ju stiga upp iaf. Så surt slängde jag så benen över sängkanten och tog tag i dagen.
 
Fick även skrapa rutan på bilen!! Det ni sörlänningar...är inget att skryta om, jag vet att sommaren redan är i södra Sverige. Dock INTE här.
Idag har vi haft ca +3 grader.
 
på jobbet avtackade vi vår unga vikarie, (20 år) Hon slutar hos oss idag efter några månader hos oss. Hon åker ner till killen sin i Linköping. Men hon är sugen att utbilda sig till förskollärare, vilket jag tror definitivt hon passar jättebra till.
Vi gav henne en gåva från oss alla, så hon kommer ihåg oss =)
Jag plitade ihop några rader, som hon verkade uppskatta.
 
Fjällen, här där jag bor är ju en viss tjusning. Vi har underbar natur och på vintern har vi ju en skotersäsong för att vi inte ska dö av tristess under det långa vinterhalvåret. MEN, (säger som Tony Irving i "lets dance" ) Men! Jag tror att man som bosatt i fjällen blir lite som skomakaren och hans barn som går i trasiga skor.
 
Jag har inte ens suttit på skotern i år. FY, uch och blä. för det. Sambon är "skomakaren" han har en skoter och den står mest och hör till inventarierna. Den är startad i år men inte körd med. Räknar inte in de korta svängarna för att prova den...  Som att köra ut på fjällen, hitta sig en mysig plats att lapa sol och kanske fixa en eld för lite grillning och därefter då dagen når sitt slut åka tillbaka hem efter en lång skön skoterfärd uppe i fjällen.
 
Låter jag gnällig, missnöjd...jo, jag vet. Det är jag nog. Jag har inte råd, eller jag tycker ärligt att det är för dyrt att köpa mig en egen skoter för den ganska korta säsongen (3 månader/år). Jag hittar inte heller så bra runt isar och fjäll, så nä. Jag är ju hopplös som har förväntningar om att få åka sambons skoter...den där som står där bara, i garaget och inte kommer till användning av än den ena och än den andra anledningen =/
 
Det är bara så, att då jag flyttade upp till fjällen och jag visste att han hade skoter... tog jag nog för givet att den användes. Dumt att ha förväntningar på ngt bara för att den finns. Jag vet, förväntningar sitter ju i mig som person. Att utgå från att någon annan ska älska att köra skoter, bara för att han är ägare till en, är faktiskt dumt.
 
Hans skoter och hans val. Så jag kan sitta och tjura bäst jag vill... det hjälper iaf inte.
 
Sommartid i fjällen är desto lättare. Jag kan ju vara ute, går gärna i skog och mark och sen har sambon en helt underbar stuga, där vi faktiskt är. Och är inte vi, så kan jag själv ta mig dit utan någon hjälp. Dvs behöver inte ha några förväntningar på någon annan, kan själv =)
 
Tror det är viktigt, trots att man är två att man kan göra saker på egen hand. Visst är det kul att göra gemensamma saker, men viktigt att inte bli ställd för att den andra inte har lust. Det måste jag respektera, att vi vill olika och är olika intresserad av olika saker.
 
Så, i år blev det iaf ingen skotersäsong för mig. Trots att vi haft massor av snö, så garanterar det ingen skoterfärd i fjällen.
 
Valborg blev en lugn hemmakväll med en kopp te och har fått se både Vikings och Game of Thrones. Jättebra!
 
Under valborg den 30 april fyller även en kär vän till mig år. Grattis Åsa L. Förr brukade vi fira valborg ihop, med god mat och en tur till närmaste brasa.
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 

Helgen som gick

En underbart fin helg, solen sken och vi var i stugan på lördag. Där hade det tinat mycket och då vi kom dit drog jag ut solsängen, där jag så parkerade min kropp, öppnade upp och satt i linne för lite sol och bokläsning. Skönt.
 
Vi grillade vår lunch även över öppen eld, det blev korv för sambon och själv grillade jag en kycklingburgare, bröd och smält ost och jag lovar att det smakade ljuvligt.
 
Vi var i stugan nästan hela dagen, men till slut så hade trädkronan framför altanen tagit hela solen i besittning och gav inte strålarna en chans att nå mig där. Så då packade vi ihop och begav oss hem.
 
Väl hemma då solen fortfarande lyste bestämde vi oss även för att grilla dagens middag. Så blev det, sambon grillade och jag gjorde sallad och tillbehör och vi åt en god middag.
 
Kvällen bestod av film och avkoppling i soffan =) Trots att vi kopplat av i stugan hela dagen, vi var dock ute i den friska luften och det blev en mysdag.
 
Söndag blev också solig, så vi fortsatte på mystema med bokläsning, grillade och jag gjorde lite hushållssysslor som tvätt och städade gästrummet där jag även bytte gardiner.
 
Måndag jobb som vanligt 07.30-18.35 blev det. Troligen blir det som antytts inte av...då chefens planer ändrats igen. Så jag får se vad som händer och sker =/
 
Hade hoppats att jag skulle kunna tappa ngt kilo innan jag reser ner till Halland, men det verkar dock inte så. Statistiskt sett är det ju svårare med viktminskning efter 50, men att det skulle vara så här segt... har det egentligen alltid varit för mig =/ så egentligen inget nytt. Bara att inse att jag får gilla min kropp som den är, även i fortsättningen.
 
Fick en komplimang av en kollega igår. Du ser mkt piggare ut nu då du ändrat håret. -Tack, har dock inte ändrat håret men fått lite färg av solen och all utevistelse i ansiktet. Och visst gör det att jag ser piggare ut istället för vinterblek hud. Oavsett hårfärg. Håller ju på att färga av mitt hår, så det blir ju bara ljusare och ljusare. dock stått stilla nu i 3 månader, då jag låtit det vila från färg.
 
Men alltid kul att man får en komplimang...måste sett väldigt trött å sliten ut innan =) hehe.
 
Idag tisdag är det väldigt blåsigt, men ut med de små blir det ändå. idag lite utflykt.
önskar er en bra dag!
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 
 
 

Energi och brist på den..

Om energinivån sjunker, vilket lätt händer om ens liv förändras. Du får fler arbetsuppgifter eller större ansvar och ditt liv blir helt enkelt mer krävande. Dvs du får mindre bränsle i din kropp, och har svårt att hitta motivationen att träna och laga bra mat.
Men lyckligtvis är faktiskt träningen det allra bästa om du vill få mer energi och bli av med trötthet. 'Det första du bör fråga dig själv,
"varför har jag ingen energi och varför jag känner mig så trött? " Sannolikt är det att du har ätit skräpmat eller inte få tillräckligt med sömn på natten. Lös det och din energi kommer att öka. Kombinera med motion och dina energinivåer kommer att öka. Ju mer aktiv du blir, desto mer energi får du - det är så enkelt är det räcker med en 15-minuters promenad för att du ska få en kortsiktig boost.
 
Vi vet alla att motion kan bromsa det fysiska som följer med åldrandet, men var du medveten om att det också kan stoppa skadorna på hjärnan
 
För i motsats som vår hjärna säger, då vi känner oss trött och slut, "stanna i soffan - vila" så ska vi istället röra på oss, för detta ökar energin istället för att kosta energi.
Men som människa är vi lat av naturen, så det är inte alltid helt lätt att hitta den där motivationen, men låt hjärnan vila.
Sätt på en lugn, meditativ musik i örat då du tar din promenad. Det kanske känns underligt, men om du vilar sinnet och rör kroppen får du ändå energi.
 
Skräpmat tar död på din kropp, den täpper till dina vener och artärer.
Snabbmat anses vara onyttig genom att ofta vara kalorität, alltför fettrik och salt och innehålla för få vitaminer och kostfibrer. Snabbmaten tros även innehålla höga halter av mättade fetter och transfetter.
 
Vi blir alltmer sjuka av allt vi stoppar i oss. Socker är en av de största bovarna, då fler livsmedel än någonsin innehåller socker.
 
Reumatism kan orsakas av socker
En svensk-tysk forskargrupp har funnit att immunförsvaret reagerar på sockerämnen på broskytorna och inte på kollagen, som man tidigare har trott men aldrig kunnat visa. Forskarna har i djurförsök visat att immunförsvarets T-celler lämnar kollagenet orört, men reagerar på och angriper socker. Sambandet har bekräftats vid blodprov av 14 patienter med ledgångsreumatism. Fynden möjliggör nya behandlingsmetoder.
 
 
Skräpmat aktiverar skräpgener och är försurande på kroppen. Den innehåller alldeles för mycket tomma kalorier som ger inflammation i kroppen. Övervikt är en låggradig kronisk inflammation.
 
Tyvärr är det så att skräpmat aktiverar ”skräpgener” som ger inflammation och nedsatt funktion. För när man äter en måltid med mycket socker och fet snabbmat ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden.

Gräddbakelser, godis, pommes frites och feta såser främjar alltså inflammation, vilket är en stark faktor för bl a depression och hjärtkärlsjukdomar. Socker och fett minskar även blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar. Ger även högt blodtryck då blodet inte kan passera genom våra kärl.
 
Vi äter inte bara för kroppen utan också för själen! Mat är inte endast något som vi stoppar i oss utan något mycket större. Råvaror är levande väsen som består av i stort sett samma biokemiska beståndsdelar som vi. Mat är energi, och födan har även en andlig dimension. Hur maten har vuxit eller odlats, hur den behandlas, förvaras och tillagas spelar roll för vilken energi den tillför.

Men vad gör vi då för att få till det, med tid och energi.
 
Planerad matlagning. Det går snabbare att laga till då du vet vad du ska laga, men det kräver att du har tänkt och handlat i förväg. Grunden i detta tänkande är:

• Det handlar om planering – redan i dag har du i kylen och skafferiet vad som behövs till i morgon.
• Handla färskvaror en till tre gånger per vecka.
• Undvik matinköp när du är hungrig.
• Koka stora portioner ris, bönor, potatis med mera så att det räcker i flera dagar.
• Tillaga ofta i samma gryta så att du sparar tid och disk.
• Ha alltid något ätbart i kylskåpet, såsom riven råkostsallad, någon tillagad fisk, marinerade bönor, oliver, tofuröra eller kött av något slag.
 
 
Igår jobbade jag till 18.30 och cyklade så hemåt. Vi hade en grymt fin dag i Arjeplog. Solen sken och det var riktigt varmt och gott. Tyvärr blir ju arbetsplatsens utemiljö mindre kul, vattenpölar av smutsig snö som blandar sig med jorden som tinat fram =gegga. Dvs för oss och föräldrar är gården inte kul. Barnen älskar det, ligger i pölarna och kläderna blir otroligt blöta och smutsiga.
 
På tal om kläder, så önskar jag föräldrar kunde sluta sätta på sina guldklimpar till barn fina kläder att ha på förskolan. Dom är trånga och barnen blir begränsade i sin motorik. jeans, tajts och klänningar borde förbjudas. Visst finns det tajts som är ok, men ofta är dom tajta, å då blir det svårt att röra sig som liten. Visst finns det jeans som är bra, men ofta är även dom tajta och det fungerar inte när man som liten vill klättra och utforska.
Alla barn borde få ha "baggy" kläder. Löst sittande kläder som dom kan röra sig i, flera ombyten för att inte behöva vara rädd att bli smutsig. Kläder kan ändå vara fina i olika färger och mönster men oj, om vi slapp alla dessa tajta kläder, så mkt bättre det vore för barnen. Om vi ska tänka på dom?
 
Helgen blir nog en ute helg, hoppas jag. Möjligen grillning i stugan. Cyklar dit och få motion och luft på samma gång =) toppen.
 
 
 
  Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Dream, dream, dream

Vaknade idag av min Chanti, runt 07.30
 
Dock var det mitt i en dröm, där stod jag i en lekpark, möjligen på en skola. Där mötte jag 4-5 småkillar. Dom frågade om jag visste vart dom var ifrån, då dom nämligen inte var så duktiga på det svenska språket.
En av pojkarna, tittade klurigt på mig, frågade vart jag trodde han kom ifrån och om jag kunde gissa hans ålder. Kände en närhet och nyfikenhet gällande den mörka, söta pojken.
 
Han kom närmare och jag gissade att han var 7-8 år, då tittade han storögt på mig. -jo, jag är 8 svarade han på knagglig svenska men övergick till engelska som han kunde mkt bättre. -Jag kommer från Columbia, sa han och tittade på mig, utan att jag fått gissa.
-Jaha, svarade jag och log mot honom.
Han ställde sig tätt intill mig och lutade sig lite mot mig där jag lutade mig mot ett staket med runda järnrör, såna som sitter fast i betongklumpar. Solen sken.
Pojken tittade på mig igen där han stod intill mig och han frågade om jag ville veta hans historia. -Ja, det vill jag gärna, svarade jag.
 
Då kom det en lärare, troligen pojkarnas som hörde vad pojken frågat mig.
Läraren tittade på mig. -Kanske ska du skriva ner din historia, så kan du överlämna den sen.
Pojken tittade först på läraren, sen på mig och log.
-Vill du ha min historia på papper? frågade han på engelska. Hans ögon glittrade mot mig. Och jag tyckte han var otroligt charmig.
-Visst, det skulle vara kul.
-Kan jag skriva på engelska? undrade han med viss oro.
-Du gör givetvis som du vill, svarade jag
 
Och då vaknade jag av min kisse. Betyder drömmen ngt, det vet jag ju inte... men den var mkt detaljrik, gester, uttryck mm som en film inuti min hjärna.
 
Idag sken solen, så efter ett kort yogapass packade jag en liten matsäck och tog bilen till stugan. Sambon valde att stanna hemma. Så det blev egentid i stugan.
 
Jag gjorde upp eld, och drog ut solstolen från stugan och gjorde det mysigt för mig. Hällde upp te i en kopp som jag smuttade i medans jag började lyssna på ljudboken "bob -gatukatten"
Underbart. Senare gjorde jag mig även en kycklingburgare, med bröd, ost och dressing.
Var i stugan ca 3-3,5 timmar och bara mös.
 
Körde hem och runt 16.00 var det så dags att göra middag. Idag blev det dock rester, så inga krångligheter alls.
 
Ikväll är Tv:n ockuperad, då det är hockey igen. Suck.
 
Så jag får väl fortsätta lyssna på bok =) Den är riktigt bra. Otroligt att han skrivit boken, denna kille.
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 

Min fina clivia

Clivia heter också Mönjelilja och är en riktig gammaldags krukväxt. Jag har haft mina under många år och inte
förrän jag flyttade till Arjeplog och trähus utan några element har dom nu börjat blomma.
 
Jag har inte dom där gröna fingrarna min Mor och min kära (nu bortgångna) syster har/hade. Men jag tycker mkt om blommor, de gör mig glad och även frustrerad. Jag har väldigt svårt att kasta sånt som lever, så jag kastar aldrig bort mina blommor så länge det finns liv i dom.
 
Så mina clivia blommor har ständigt hängt med mig, nu säkert i 25 års tid. Dom senaste tre åren har dom gett mig ögonfröjden av att blomma.
 
 
 
Dock har inte alla börjat blomma, men förr gav ingen av dom mig denna vackra blomning, så nu finns det ju även hopp för de andra blommorna.
 
Nu har jag även förstått att man ska låta blommorna vila på vintern, dvs väldigt sparsamt vattna dom. Nu är jag ingen som jämt ränner med vattenkannan och vattnar, utan alla mina blommor får vatten så där en gång i veckan. Vissa hinner bli lite slokörade, men de flesta verkar acceptera min vattenranson...då de sällan dör för mig. Dom blir snarare fler och fler, så mina blombänkar under fönstret snart inte längre räcker till.
 
Blommorna är tydligen även känsliga för drag, men ingen har då verkat må dåligt trots att jag ofta har fönstret öppet på glänt. Tycker om fräsch doft i huset och vill gärna vädra så snart det blir lite varmare ute.
 
 
Bjuder även på en bild av mina påsk tulpaner, som jag själv gett mig.
 
 
Hoppas er påskhelg är lika trevlig som min.
 
Idag är det dock söndag och påsk dagen, och min kära son med sin sambo åker hemåt idag. Jag hoppas vi hinner ut en sväng idag också. Solen lyser och tempen är redan nu på 1 plusgrad i skuggan =)
Kanske käka souvas idag, (Souvas – en samisk maträtt för vardagsbruk,rökt ren innanlår i tunna skivor) ute vid stugan eller... Min sambo gör den med runda potatisar i burk, salt och peppar och grädde.
Sambon min var visst inte så sugen på att åka någonstans, så vi får se vad som sker.
Iaf så gillar sonen denna maträtt även om jag själv inte äter det.
 
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Rent spel

Det blev en underbar lördag =) Älskar att ha sonen å hans sambo hos mig. Det blir så mkt mer aktivitet här hos mig, då jag får med mig någon/några =) hehe.
 
Igår steg vi upp skapligt, jag vid 07.30 och barnen runt 09.00. Vi åt en stadig frukost även idag, solen sken.
Sonens Malin behövde ut och köpa cig, =/ så vi drog iväg på Ica. Handlade även samarin, uch vad magen mår dåligt av påskgodis. Men sonen ville övningsköra lite, så vi åkte iväg till min gubbes arbetsplats och där fick han köra, starta, stanna, backa, parkera mm för att känna på hur det känns igen. Han körde ju mkt för 8 år sen, då han skulle ta körkort första omgången. Men lusten fanns inte riktigt då, så han la ner det. Men nu på sitt jobb får han hjälp med teori, därför var han lite körsugen.
 
Sen begav vi oss hem, men väl hemma kändes det trist att bara vara inne. Så vi kände att vi ville utmanade stigen mot stugan som svärfar försökt trampa upp med snöskor igår e.m, så vi inte skulle trampa igenom. Ja, på vissa ställen är det snödjup på 60-80 cm.
 
Så vi packade med lite matsäck, gubben min stannade dock hemma idag men vi övriga tre körde till stugan.
 
Solen sken, men inte riktigt hela tiden, och det blåste rätt mkt. Som ni ser så är snödjupen ojämn, det börjar bli bart på vissa ställen där solen ligger på, men i skogen är det inte lika snötunt.
Men vi gjorde upp eld.
 
 
Fick sätta upp morrikan som vindskydd =) Man tar det man har.
 
Vi hade mys ändå. Men vi tog ett parti yatzy inne i stugan, så vi inte skulle blåsa bort. Svärfar kom förbi, han hade cyklat dit =) (lämnade cykeln vid vägen) Tog en kopp te och kaka med oss inne i stugan innan han cyklade vidare.
 
Runt 14.00 var vi så hemma igen, då påskmiddagen skulle ske 15.00 idag. Sambon min ska ju se hockey.
(Skeå vann överlägset idag)
 
Jag hann in i duschen och sen satte jag igång med påskmiddagen som idag bestod av;
Förrätt; sill, potatis, en härlig påsk sallad på
 
kokta ägg
Melon i bitar
Gurka
små plommontomater
Rädisor
schalottenlök
avokado
ruccolasallad
lite pressad citron över
lite romkaviar
 
till detta blev det Skagen sallad på BRK, tunnbröd och gravad öring från svärfar.
 
Varmrätten blev helstekt laxsida i ugn, potatis, min fisksås, bröd och sallad.
 
Efterrätt, påsktårta. Åh gud vad god den blev. Jag hittade ett recept i Må braNr 4 som jag provade på. Då jag blir så dålig i magen av mjöl, ville jag göra en mjölfri tårta i år. (hitta receptet på; recept.mabra.com)
 
 
Kiwitårta heter den. 180 kcal i deras recept, men det blev nog mer då jag tillsatte choklad och grädde, men det hade varit lite tomt utan en klick grädde till)
 
Botten;
3 dl hasselnötter
2 dl rörsocker
1 msk potatis mjöl
½ tsk bakpulver
4 äggvitor
 
(visste ni att det numera går att köpa äggvitor i flaska, mkt praktiskt)
 
Gör så här;
Ugn 180 grader
Smörj en rundbottnad form med löstagbara kanter
mal nötterna (låter illa i matberedaren) och blanda i socker, potatismjöl, bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt marängskum och vänd försiktigt i nötblandningen. bred ut i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
 
Kola/chokladglasyr ovanpå
2 dl grädde 36%
1 dl mellanmjölk
1 dl rörsocker
1½ msk smör
1 msk kakao
(jag satte även i några bitar vit och 70% mörk choklad mot slutet)
 
Koka alla ingredienserna till glasyren i en tjockbottnad gryta tills den tjocknar, tar ca 30-45 min beroende på storleken på grytan du använder, jag använde en 2-litersgryta och det tog den längre tiden, och alldeles i slutet satte jag så i chokladbitarna jag hackat.
 
Då nötbotten kallnat häller du på glasyren, låt stå och stelna. Vi åt tårtan dagen efter och det var perfekt.
 
Garnera med kiwi och själv tog jag physalis istället för mandarinklyftor (tycker inte om apelsin och choklad ihop)
 Vispade så även grädde till och det vart så supersmarrigt.
 
Alla blev mätta och nöjda. Svärfar traskade hem till sin hund Sally.
 
Så började matchen i Tv och sambon min försvann till den. Själv så tog jag en yatzy med ungarna efter att jag städat undan.
Vi fortsatte senare med Chicago och då matchen var slut kom även gubben och deltog i kortspel. Vi hade jättetrevligt med mkt skratt och trevlig samvaro. Ingen Tv för oss denna kväll, skönt.
 
Vi la oss runt 23.30 och sonen klagade då på att rumpan kände träsmak, efter att vi suttit i köket så länge å spelat =)
I-lands problem... hehe
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Mitt under påskhelgen

Idag långfredag och solen rent ut sagt vräker ner, underbart.
 
Jag vaknade av att min axel återigen börjat värka. Ja, jag vet, inte kul och tjatigt är det också. Men iaf så vaknade jag av den och att Mango kom och gav mig en blöt nospuff på näsan. Dvs idag väckte inte Chanti mig?? hm...
 
Klockan hade blitt 07.25 så det var ju ändå rätt lagomt att stiga upp. Var ju vaken till ca 23.00 igår, fast jag sista timmen låg i sängen och glodde Tv. Min son och hans sambo kom ju igår. Jag jobbade och sen åkte jag och handlade. Kom hem och så satte jag igång att skära och fräsa fransyska, gjorde nämligen biffstroganoff till barnen och min sambo. Och det tog ju en stund, fick lämna grytan och åka iväg och hämta upp dom 17.25
 
Blev iof en lugn skärtorsdag så det blev som sagt lagomt att stiga upp då jag vaknade. Så underbart med solen som sken in i genom balkongdörren =) Mys.
Gjorde mig te och gick i yogarummet. Kände mig lite omotiverad då inte tabletten för axeln ännu inte börja verka. Så idag blev det endast meditation i 31 min, och lugna långa andetag. Skönt ändå att väcka kroppen.
 
Sen gick jag tillbaks till köket, en ny kopp och runt 09.30 steg son och sambon hans upp =) gjorde kaffe och dukade fram frukost. Hade fått Gakku bröd av svärfar som köpt i bagarstugan. Ungarna tyckte detta var jättegott. Dom fick även smaka på den rökta aborren som svärfar gjort, vilket också uppskattades. Alla åt sig mätta och även min sambo åt korvmacka till frukost, vilket sällan sker 0-)
 
Sen packade vi ner lite korv, senap, bröd, dryck och begav oss ut i det vackra vädret. Idag gick det inte att gå till stugan från vägen då snön inte längre håller. Så det blev en sväng till skeut. Där grillade vi korv och mös, för det var otroligt skönt och fint väder, lite vind men inget som skrämde iväg oss.
 
 
Sonen gör upp eld åt oss...
 
 
 
 
Vår i Arjeplog. Snö finns det ännu gott om, men vi bor ju i fjällen. Så sommar lär ju vänta på sig.
 
Vårtecken, ja det ska vara tranorna och att fåglarna sjunger mer. Att solen lyser och snön så sakterligt smälter.
 
 
När vi kom hem bakade jag påsktårta för morgondagen. Sen blev det tjocka revbenspjäll, whiskysås, sallad och kycklinglårfilé åt mig med svampsås.
 
Ett spel yatzy till efterätt =) och sambon min som ej ville vara med först, vann då han fick yatzy. Annars låg jag och son bra till...typiskt.
 
Nu blir det kvällsmys i soffan =D
 
 
Önskar er alla läsare en Riktigt Glad Påsk!
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

vårtecken

Är ju inte enbart blommor mm, det kan ju även vara fåglar. just nu har tranorna kommit och dom ligger på iskanten i mynningen till Hornavan. Jag cyklar förbi detta fina ställe dagligen. Idag hade jag med mig kameran, tyvärr var dom lite långt bort idag...men det är väl det vanliga då man kommit ihåg kameran =)
 
 
Dom ser ju rätt små ut, då de ligger så långt borta från där jag står. Men det är stora fåglar. Och vår vackra omgivning =)
 
En vuxen trana är ungefär 96-119 cm lång, har ett vingspann på 180-222 cm och väger 4-6 kg.Hanen är generellt något större än honan.Dess fjäderdräkt är huvudsakligen grå. Kinder, nacke och hals är svarta, huvudets sidor bakom ögonen och på överhalsen vitaktiga. På hjässan har den en fjäderlös röd vårtaktig hudfläck som tranan varierar i färgintensitet och storlek med hjälp av sin kraftiga nackmuskel.
Tranan har ett högljutt nasalt och skorrande trumpetande läte.
 
 
I Sverige häckar den mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen =D Dvs här i Arjeplog blandannat.
 
Tranor som häckar norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien. Tranan har ökat kraftigt i Sverige sedan mitten av 1990-talet och man uppskattar att det idag häckar mellan 20 000-25 000 par i Sverige.
 
 
Fick lite rökt abbore av svärfar i helgen och även lite nybakta gakkos. Ett bröd som jag uppskattar väldigt mycket, jättegott.
 
 
RECEPT
 
Gahkku, glödkaka

När man bodde i tältkåta var det vanligt att man bakade bröd varenda dag. Ingredienserna håller sig färska länge, åtminstone om man använder vatten som degvätska. Man var tvungen att ta med sig mycket mjöl och annat när man flyttade upp till fjälls på våren, för att det skulle räcka ända till hösten.

Först av allt måste ni ha en gjort upp en eld. Medan ni väntar på att det ska bli riktigt bra glöd gör ni degen i en bunke och låter den jäsa.

Recept: 10 stora kakor, storlek som en stekpanna

7 dl mjölk eller vatten (eller blandat)
1 dl olja/flytande margarin
1 påse torrjäst
1 dl sirap
1 tsk salt
1 dl rågsikt
vetemjöl

Värm vätskan och oljan till 37°C och slå i jästen. Blanda och rör i sirap, salt och rågsikt. Rör i vetemjöl till en lagom fast deg (som en bulldeg). Rör 5-10 minuter. Jäs ca 40 minuter i bunken under duk. Dela degen i tio lika stora delar och kavla ut kakorna på en mjölad träplatta. Nagga (picka hål i kakan med en gaffel) och grädda i het gjutjärnspanna.
Ät och njut.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Ett tjusigt par

Sen två veckor har vi nu ett par som hälsar på i lillhuset på gården. En vacker och stilig man med sin lilla, dock inte lika färgstarka maka. Ett par av familjen domherre är nu i vår röda vackra fågelholk. Det är jättetrevligt att se dom från köksfönstret.
 
Det som är underbart med vårvinter är just då fåglarna återkommer, vilket även kissarna tycker. Dom sitter gärna och tittar ut på dom i fönstret.
 
Domherren livnär sig på frön, bär och lövträdsknoppar, men i viss utsträckning även av insekter. Den är en av Sveriges mest kända fågelarter eftersom den så ofta visar sig vid våra fågelbord under vintern.
Men könsfördelningen är ju lite föråldrad. Honan bygger ett bo av kvistar och rottrådar, som hon oftast placerar på några meters höjd i en liten gran eller i en enbuske.

Undrar om det är pga Jenny Nyströms målningar av den fina fågeln som gör mig så glad varje gång jag ser en domherre? Tycker verkligen om denna fågel =) Är så glad att den hittat till vårt lilla fågelbo med mat.
 
 
 
Så fina!
 
 
Ikväll blev det åter en lugn hemmakväll med Games of Thrones, och så lite tv.=)
 
Imorgon måste jag be min sambo byta mina vinterdäck på cyckeln till sommardäcken. Det är ju mest bart på vägarna just nu =)
 
Det blev också en ny fin säng åt sonen idag. =) Bra investering. Dom valde en 160x200 säng, och tror det var ett bra val då dom har ganska litet.
 
 
 
Nu natti natti.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 
 
 
 
 

pillowtalk

Önskar mig/oss en ny säng. Troligen blir det inte så, då sambon trivs i vår (hans gamla) säng. Då jag träffade min sambo hade jag en ny Continental säng, ni vet två resårbotten + stor resårmadrass + bäddmadrass, men den var 160 bred och sambon tyckte vi skulle behålla hans 180 säng.
 
Den är dock inte alls lika skön som min säng var =( Men nu har jag ju levt ihop med gubben 5 år och borde det inte då vara dags för en ny säng?
 
Hittade en säng som jag blev tänd på.
Beskrivning
Hilton Lyx är sängen som ger dig en god nattsömn! Det är en stor och omfamnande säng med en fantastisk sovkomfort. Här vaknar du pigg och utvilad, redo för en ny dag! Sängens tidlösa design, tygets kvalitet och fina genomtänkta detaljer gör den till en vacker möbel i sovrummet. Med Hilton Lyx får du mycket kvalitet för pengarna!
 
 
 

Ser den inte väldigt skön ut, så säg?
Men Näpp, det gick inte ens att resonera om. -Byter då jag inte längre kan sova i min säng, blev sambons svar på förnyelse. Att jag inte sover så bra, spelar mindre roll i sammanhanget.
 
 
Men visst, jag är lika glad ändå.... ahrghhh
 
 
Pratade med Mor på morgonen. Hon har ju en inflammation i sin axel, men städade, flyttade möbler, satt om en stor blomma och hade hemskt ONT i sin arm, axel. Varför? hm... Hon är duktig på att förmana andra som mår dåligt eller är skadade, men vart har vi fått vår dumtjurighet ifrån, kan man undra. Hon är rysligt dålig på att ta det lugnt och låta det läka. Lyssna på läkare och omgivning, nä hon Måste ju städa...det är så stökigt!
 
Ja, inte mkt att säga till om där. Hon envisas ju och städar oavsett vad man säger.
 
Pratade även med min son. Som är inne på att köpa begagnad säng. Sa att det kanske vore en bättre idé att köpa en ny säng än att hålla på att mickla med gamla grejer, beg sängar i all ära...men en ny är väl ändå bättre att unna sig då man har dålig rygg.
Ja, det höll han med om. Så dom skulle fundera och återkomma hur dom tänker göra =)
 
 
Idag snöar det, så stugan får vänta. Blir nog att fortsätta sätta om fler blommor istället.
igår blev det Tv och ett avsnitt av Vikings, å vad jag älskar den serien...trots det råa, så är det en himla bra serie. Idag ska vi börja se de nya avsnitten av games of throns
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt
 
 
 
 

mixmaxNytt

40 år... Ja tänk, när jag fyllde det för snart 12 år sedan =) Men min älskade systerdotter Linda fyllde 40 år igår den 9 april.
Vi är glada att hon fått åka från Umeå till Luleå iaf, så nu är hon i Sunderbyn. Skönt
 
Mor och syster, och hennes bror Magnus var upp på sjukhuset + ett helt gäng med vänner och arbetskompisar hörde jag. Jag hoppas hon dock inte känner sig övergiven idag, då alla var där igår.
 
Att ligga på sjukhus är ju ingen vidare "hit" men när man är så pass dålig som hon nu är, så måste hon ligga där tills hon blir bättre.
Vilket alla håller tummarna om att det ska bli SNART. (bättre) Men tiden är som tiden är...går inte att skynda på.
 
Vi skramlade ihop och gav henne ett presentkort på fest makeup och ett hängsmycke (sen har vi ju en liten del kvar, som var omöjlig att lämna på sjukhuset)
 
Smycket =) av oss "alla" (du vet)
 
Utöver det gav jag från mig en liten prydnadsgunghäst vid namn "Thåtte" till henne. För att det ska vara lite lättare att ha visionen om att sätta sig upp på hästryggen igen.
 
 
Och smycken kan man väl inte få nog av, så av mig å Micke fick hon även ett turkost litet hjärta.
 
För 12 år sedan då jag själv fyllde det gyllene 40, åkte jag och min bästa vän Åsa till Irland. Ett land jag alltid velat besöka. Tyvärr blev det kanske inte allt det där jag hoppats på, för tyvärr hade vi inte jätte mkt pengar. Men
självklart är jag superglad att jag fått vara där. Två andra ställen jag hoppas få besöka en dag är ju Irland, mitt hjärta slår för den karga ön. Och för de varma källor dom där har. Som ung kvinna önskade jag mig en resa till Australien, men tror inte längre på det. London är ju också ett resmål jag skulle vilja besöka, om jag har tillräckligt med pengar.
 
 
Idag blåser det stormvindar i Arjeplog. igår hade vi finare, då sken solen. Men allt har ju en mening. Vinden att förflytta snö och is, sol att smälta den vita massan =) klokt va!?
 
Här händer det egentligen inte så våldsamt mkt just nu. Det är snart påsk och igår gav gubben mig ett fint halsband...bara så där =)
 
Chakrahänge
 
Det var ju jättesnällt av honom.
 
Öppnar imorgon fredag, då har jag öppnat på jobbet tre dagar i rad. Vilket resulterar i att jag inte stiger upp 04.30 för att yoga. Och det är tyvärr inte bra. Men det går ju att yoga då jag kommer hem. Kruxet är då att jag ofta bokar in massage kunder, då jag har kortare dagar. Eller dagarna är ju inte jobbmässigt kortare, dom börjar bara tidigare och därför känns e.m längre =)
 
 
GUD vilken söt liten tjej vi fått i familjen, lilla Jolin (tror jag namnet blir)
Härligt med ungar. Därför tjuvlånar jag så en bild på den lilla Jolin, som är lillasyster till Alicia. Som mamma Alexandra (min brorsdotter då är mamma till) Jag hoppas det är ok, med föräldrarna. Annars får ni hojta till.
 
 

Storasyster Alicia med lillasyster Jolin
 
 
Finns väl inget goare än såna här små knyten =D
 
Grattis till den lilla, skriver jag så igen till Alexandra & pappa William i Göteborg.
På tok för långt bort...suck!
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre  

Grattis

Idag fyller min Mor 82 år, hipp hurra och ett Jättestort Grattis även till dagens lilla nykomling.
Brorsdotter Aja har fått en dotter. Vägde hela 3620 och var 50 cm lång =D
 
HURRA, HURRA!
 
 
 
Idag har det inte hänt speciellt mkt, så jag har egentligen inte mkt att berätta. Morgonsysslor, svärfar kom över på kaffe, cyklade och lämnade in DD och vi vann hela 35 kr!! wow. suck... Ja, men nästa gång så blir det bättre.
 
Blev Tacomiddag och sen film.
 
Så nu sängdags och en ny dag imorgon. Möjligtvis kanske det blir en tur med skotern...men vågar inte hoppas för mkt ännu. Den startar iaf nu.
Regnat i e.m så förhoppningsvis fryser det inatt.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre  
 
 
 

Helg! med nytt virus?

Sjuk igen. Återigen förkyld och har feber, hosta och snorar =( Så tisdag blev jag sjukskriven igen.
Var på Healingkurs i helgen och kände redan på fredag att det var på väg. Slutade med penicillinkuren förra veckan i tisdags, å nu har jag alltså fått tillbaka viruset.
 
Ledigheten var iaf mkt trevlig. Kom fram på onsdag kväll. Torsdag var vi på stan och tittade och på kvällen var jag på föreläsning inför kursen.
Fredag var vi ut och käkade, vilket vart mkt lyckat.
Gav min Mor sin present av mig och syster Å. Vi hade handlat lite på dagen och på kvällen blev hon missnöjd över sitt val. Så hon ville inte ens följa med ut.
 
Men då fick hon vårt paket, och sken upp som en sol. blev jättefin i den vinröda kavajen.
 
Kursen var också ganska bra, men det bästa var dock att träffa vänner och andra med samma intressen som jag själv -hälsa och alternativa behandlingar.
 
Igår tisdag låg jag hela dagen. Hade sån huvudvärk att det gick inte att vara uppe alls. Sov sen hela natten också, fram till 11.00 idag. Förutom att jag 06.18 fick stiga upp pch ge kissarna mat, för dom gav sig inte. men jag somnade om fort igen. Huvudet dunkar även idag. Så det blir bara en kort uppdatering.
 
Är väldigt ljuskänslig, så jag orkar inte vara uppe så länge. Skulle behövt ha solglasögonen på så fort jag stiger upp ur sängen.
 
Fick igår ett trevligt mail av en här i Arjeplog. Så får se vart det leder. Det handlade om hälsa och yoga =)
 
Blev ingen mat igår, får se om det blir ngt att äta idag. Svärfar var förbi med lite bananer, bra. Då kan jag göra en smoothie iaf.
 
Solen skiner och vi har fint väder. Men snön ligger kvar och mäter fortfarande upp till 1 meter snö på gräsmattorna. Så vårblommor...nä, inte hos oss, ännu.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre  

RSS 2.0