Ut på tur i lätt förvirring

Nä, ingen skidtur dock, utan vi åker en sväng till Arvidsjaur (8 mil enkel väg, tror jag)
 
Måste handla lite smått och gott.
 
Idag -23 så jag hoppar över morgonpromenaden. Har inte gått ner mer än ½ kilo...suck. Inte mkt att hurra för då jag skulle önska så mkt mer. Jag vet egentligen inte säkert varför det är så svårt att bli av med några kilo? Måste jag öka förbränningen -troligtvis. Men det är svårt, i och med  min opererade axel. Tiden finns ju, när jag nu är sjukskriven, men tusan så svårt då man inte kan röra sig fullt ut.
 

Men långsiktighet och enträgen livsstilsförändring är ju svaret på om och hur mkt jag kan gå ner i vikt och må så bra som jag önskar.
Kruxet är att det ibland känns så otroligt trist och tröstlöst. Glädjande är ju iof att jag ändå mår bra, även om jag inte trivs i min vikt, jag är rörlig och det finns inga större hinder mer än min hjärnas hopplöshets signaler. Jag blir bara så läss emellanåt och skulle vilja vräka mig in i sötfrossa och sen må dåligt över att jag tappat kontrollen. suck.
 
Ibland kan jag även känna att den kunskap jag har faller mig lite i fatet. jag vet hur man bör göra, målplaneringar, kosten, motivationshöjningar och att jag bör slösa mer energi än den jag sätter i mig. Men hu, det hjälper inte... med kunskap. Kroppen och hjärnan vill inte foga sig. Jag skulle så innerligt behövt en yogaretreat eller en bootcamp med andra som jag skulle hitta gnistan med.
 
 
Jag styrketränar inte, det är på tok för trist. Men genom yogan får man fina, långa muskler och genom meditationen når jag mitt inre. Men nu, är som att lågan min är på viloläge. Den gnistrande och livfulla lusten att utöva min älskade yoga ligger just nu i ngn sorts dvala. Jag skulle givetvis behöva en egen yoga boost, åka på yoga läger en vecka el dyl.
Jag är virrig i mitt inre.
 
 
Kanske påverkas jag över att sonen ska ta det stora steget och gifta sig. Han blir lixom vuxnare då. Själv har jag aldrig gift mig, men inte för den anledningen att jag inte vill. Men jag är en rastlös själ och hittar inga egentliga rötter i livets nätverk. Men det hade känts både tryggt och mysigt att en dag gifta sig, men troligtvis händer inte detta mig, inte min lott helt enkelt.
Livets ständiga sökande, verkar vara mer min lott. Att sköta, hjälpa och ibland stötta, hitta utvägar och dyl. Jag dör troligtvis ogift =)
 
 
Min största dröm är ju gården jag önskade jag hade fått uppleva, där jag kunde ta emot de djur som andra inte längre vill ha eller inte kan ta hand om. Rida på en snäll ardenner, njuta ett bad i sommarnatten, mata höns och gosa med de nya kultingarna. Få ge av min yoga och min massage, kunna leva samman med mina nära i ett familjekollektiv. Öppna en liten gårdsbutik med fika möjligheter, ja.. tänk. Det hade skänkt mitt hjärta glädje och ro. Hur tar jag mig dit månntro?
Jag är inte av de rikas lott och är för svag i mitt framförande av en dröm till en bank. Känner att jag kanske helt enkelt är för gammal för min dröm. Men tanken på en gård är ju att den ska vidareutvecklas i takt med den generation som lever på den. Ett familjekollektiv gör att en sån dröm skulle leva vidare, om en själv inte finns där.
 
 
Tittar på farmen.  Mest för att jag älskar landet och djuren. Intriger och knasiga människor visar ju endast hur man inte bör göra och att alla konstellationer passar helt enkelt inte ihop.
 
 
Visst. Idag bor jag underbart fint, synd bara att det inte är större. Men naturen är det bästa som finns. Bjuder på lite av det jag har omkring mig. se och njut.
Önskar bara plats för djuren och familjen, annars hade jag upplevt min dröm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nära till Fjällen
 
 
 
 
 
Nått Toppen =)
 
 
Nu önskar jag mig även en NY soffa till vårt hem. Men kruxet är ju att jag tycker om vår gamla också. Kanske sonen får (om han vill) ta den vi har så jag kan köpa en ny. Uch vilka I-lands problem jag har.
 
 
Men jag gillar den här... juh
 
 
Bara 9990 kr.
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 
 

Film, en fantastiska värld

I filmens regi såg vi "Hobbit: femhäraslaget" i helgen. den sista i den triologin.
 
 

Det är snart tio år sedan Peter Jackson kopplade på filmhistoriens mäktigaste overdrive och med öppna spjäll såg till att Frodo och Sam, efter oerhörda strapatser, tog sig till Domedagsbergets flammande lågor för att förstöra ringen.

Den goda kraften segrade till slut i "Sagan om konungens återkomst".

 

 

Om ni överhuvudtaget varit oroliga sedan ni fick veta att Jackson åter kastat sig in i Tolkiens värld, får ni här direkt ett lugnande besked: Förspelet till "Sagan om ringen"- trilogin - "Hobbit: En oväntad resa" - är ett magnifikt äventyr och en filmjulklapp av vidunderliga mått

 

 

Här läggs hela grunden. Det är genom sin farbror Bilbo som Frodo kommer i kontakt med ringen för första gången.

Trollkarlen Gandalf lyckas övertyga de tretton dvärgarna att Bilbo är inbrottstjuv. Och därmed perfekt som en fjortonde medlem i en äventyrlig expedition, ledd av legendariske krigaren Thorin Ekensköld, för att återta dvärgarnas rike Erebor från den skräckinjagande och lömske draken Smaug

 

Tidsmässigt befinner vi oss 60 år innan trilogin utspelas och själva handlingen berättar om hur det egentligen gick till när den blyge och hemkäre Bilbo fick tag på Ringen.

Ian Holm som gjorde Bilbo i "Sagan om ringen"-trilogin dyker upp i filmens början som den gamle Bilbo och i en scen återkommer Elijah Wood som Frodo.

 

 

Många skådespelare från "Sagan om ringen" förekommer även i "Hobbit". Ian McKellen gör åter rollen som Gandalf, Cate Blanchett är tillbaka som Galadriel och Hugo Weaving och Christopher Lee repriserar sina roller som Elrond och Saruman.

"Hobbit: En oväntad resa" är den första filmen i Peter Jacksons trilogi baserad på JRR Tolkiens barnbok "Hobbiten eller bort och hem igen" som publicerades första gången 1937.

Berättelsen ger bakgrunden till den historia som återfinns i den betydligt mörkare romantrilogin "Sagan om ringen". Den första boken i sviten publicerades 1954 och filmerna fick premiär vid jul åren 2001-2003.

 

Den sista. "Hobbit: femhäraslaget"
För att bjuda på ett ständigt flöde av innehåll – ödesdrabbade kärlekshistorier, horder av olika rollfigurer, hotade vänskaper, maktspel, mängder av blinkningar och förgrund till "Sagan om ringen", nya grupper som anländer till de till synes oändliga striderna – har "Hobbit: femhäraslaget" märkligt många transportsträckor, som Jackson förgäves försöker ge tyngd åt

Startsträckan är minimal. Den tredje och avslutande delen i Hobbit-trilogin tar vid nästan exakt där den andra slutade: den gigantiska draken Smaug anfaller Sjöstaden och bränner ned den till grunden, men kan ändå besegras av den tappre Bard.

Snart hopar sig givetvis nya problem

 

Fans och de som känner till trilogin kommer att nicka mycket igenkännande åt ”Hobbit” – lite väl igenkännande.

Om vi hade haft en betygsskala från 1 till 7 så hade Hobbit definitivt fått en sjua för sin osedvanligt fantastiska ljud- och bildkvalitet. 3D-effekten och bildkvaliteten är av en helt annan värld! Filmen presenteras med en skärpa och naturliga rörelser som vi aldrig sett på film förut. Ljudspåret är så innehållsrikt, detaljerat och exakt att vi sitter och flinar belåtet i soffan åt hur bra allting låter!

 

En eloge dock till trion Martin Freeman, som gjort Bilbo så älskansvärd trots de ludna stor­fötterna, Ian McKellen och hans godhjärtade magiker Gandalf samt den snygge dvärgen Richard Armitage som lyckades göra sin självcentrerade dvärgledare Thorin till något betydligt mer än en konstig krumelur. Riktigt bra skådespelare, allihop.

 

Dock ser man inte mkt av att de skulle vara dvärgar mer än att dom spökats ut till konstiga och lite löjliga figurer. Dock inte alla, kung Thorin får ju se bra ut.

 

Min sambo hävdar ju dock att filmerna "Hobbit" inte är en grund för sagan om ringen triologierna. Och jag orkar faktiskt inte gräla med honom om hans oförstånd. Som ett fan till dessa fantasirika filmerna och lite av en nörd på området kan jag bara skaka på huvudet =) Dock kom jag ihåg fel då det gällde  den snygge dvärgen Richard Armitage/ kung Thorin. Jag trodde han var med i sagan om ringen, men så var det inte. blandade ihop det. Vilket inte är vanligt då det kommer till mitt minne. men ja, jag erkänner misstaget. (om han nu läser detta, annars får det vara) Fel hade han iaf då det gällde filmernas grund. så vi hade varsitt fel.

 

Övrigt har helgen varit lugn. jag hade -20,5 imorse på min temp. så idag inväntar jag lite mildare temperatur för min dagliga promenad.

Jag måste även sätta igång och leta papper för sonens räkning då tydligen dokument har försvunnit. Suck.

Fick ett samtal om massage idag av en ny kund, men denne får återkomma efter den 20 då jag inte är sjukskriven längre. Min axel orkar inga massager ännu på någon tid.

 

Utanför fönstret faller ett fjäderlätt snöfall, tyst landar det så fint på den redan höga snömassan, och vi hade kunnat varit utan denna snö också.

Har kommit på en kul grej till bröllopet, hoppas bara att det går att utföra =)

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

 

 

 


Isande upplevelse

 Isande, bitande härligt udda och tillfälliga Hotell

 
Jukkasjärvi Icehotell, bild av Martin Smedsén
hemsidan; http://www.icehotel.se/
 
och denna vackra också från Ice hotell Jukkasjärvi (som jag inte besökt)
 
 
Bild av;  Christopher Hauser
Hemsidan; http://www.icehotel.se/

 

Idag var vi och kollade in och jag tog lite foton av Arjeplogs iceigloo hotell. Har ju aldrig varit till ICEHOTEL i Jukkasjärvi som är världens första och största hotell byggt av snö och is och är en liten by högst upp i norra Sverige med 1100 invånare och cirka 1 000 hundar.

Iglootel, som det då heter i Arjeplog är ett hotell helt byggt i snö, men först byggdes det år 2013 i Abborrträsk och skapade så ett snabbt intresse runt om i världen.

  

Vi gick en rundvandring i det kalla isiga hotellet och sambon ångrade att han inga handskar hade med sig. Trots -5 ute kändes det ändå kyligare inne i det snörika och isiga hotellet.

Det snöbyggda hotellet är utsmyckat med hjälp av is och belysning och där du kan övernatta på renskinnsbädd och bada jacuzzi i en igloo.

 

 

Iglootel har utsmyckats av tyska konstelever, som använt sig av snö, is och belysning.

Hotellet har långa gångar och fina mönster i väggarna av snö. Där fanns även en ute plats med gas murrikka och bastu. En bar i mitten av hotellet och krypin om man ville sitta kring eld eller is soffor med renskinnsfällar för att vila sina ben på.

 

Meningen med Iglootel är att locka fler turister till detta unika att kunna sova i en igloo liknande miljö. Själv föredrar jag värme i hotell så jag tror inte jag har ngn större lust till övernattning i den kylan. Men visst väcker det ens nyfikenhet och vackert är det definitivt. Men ack för kyligt för min själ att vilja sova i.

 

Då det gäller turism så är det ett utländskt företag som identifierat en efterfrågan på resor till Sverige och Lappland och den subarktiska miljön i Arjeplog är ju väldigt intressant. Ibland behövs det internationella ögon för att se affärsmöjligheterna i besöksnäringen i regionen. Efterfrågan är ju det som väcker affärsidéerna antar jag.

 

Själv hoppas jag ju att yogan ska bli mer efterfrågad, kanske i ett ishotell?? Hade varit häftigt, men lite kyligt förstås.

 

Mina egna bilder, tyvärr tog mitt batteri slut i kameran =(

Entré bild, där innanför dörren stod denna is koloss.
 
 
 
 
Vacker mönster på väggarna och inbjudande sittplatser, brrr
 
Skulle behövt en sån där kubbe själv...
 
 
I alla "rum" var det fina mönster på väggarna, här i en matsal
 
 
 
Nedsatt i golvet var detta, fiskar. Givetvis inga levande, men förvånansvärt äkta såg det ut och lät.
 
Jag vågade inte kliva på detta, men då man gjorde så knarrade det som när man går på is i riktigt kall kyla.
 
 
Långa slingrande is korridorer till olika hotellrum, vackert mönster med belysningen som lyste igenom ismönstret
 
 
 
 
Mysig liten hörna att vila sina trötta ben vid.
 
 
Övrigt idag har jag varit ute och gått en timme och nu kl. 15.00 börjar det att skymma för kvällen/natten.
Jag drömmer mkt om bröllopet, är nog rädd att jag ska missa eller glömma något. Drömmen i morse handlade om att vi låg och vilade, höll på att missa vigseln och jag försökte väcka sonen, sa att vi måste skynda oss.
-Kanske jag måste ringa och förvarna om att vi var sena... for det i drömmen.

Stress är inte kul, jag är nog mest rädd att misslyckas, rädd att något ska gå fel att jag inte hinner och att jag glömmer något. Vill så gärna att det ska bli en fin minneshögtid för Sonen och hans Malin.
 
 
Jag har sytt färdigt svärfars dräkt för vikingafesten, det känns bra. Är dock orolig då varken jag eller sonen fått våra beställningar av kläderna. Enl. mailsvar ska jag få mitt paket med kläder imorgon måndag, detta hoppas jag då på. Ska sy även en dräkt till Johnny =)
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 
 Håll dig varm i en mjuk behaglig famn, om du finner någon.
 
 

 


Höga höjder

I en lägenhet med ljusa färger skyndar vi alla för att bli klara. Jag har en snygg klänning och mitt hår är numera kort. Avd. chefen eller vad jag ska kalla henne ropar och frågar om alla är där för genomgången. Min vän ropar också till de andra, och jag öppnar en dörr bredvid mig och säger åt henne som står där att komma ut.
 
Så, då står alla där och vi får vårt uppdrag. Kommer inte ihåg vad det är men likt de andra skyndar jag omkring, tar min bruna mocka skinnjacka och de enormt höga klackskorna - vilka höjder.
 
Jag kikar en sista gång i spegeln, tar borsten i badrummet och borstar håret så det står ut åt alla håll. Vi rusar ner för trapporna och jag förfasas över att jag måste gå i mina högklackade skor, som är så höga att de känns som styltor.
 
Min klänning kändes enkel men dyrbar, lätt pastellmönstrad med stora knappar från urringningen som satt rätt högt och ner över bysten. Den kändes lyxig och den satt så bra.
 
Det var min dröm som jag vaknade ifrån i morse. Min tanke då jag vaknade var, vilken stress, vilka klackar -stackars de modeller som måste sätta sin fötter i såna mördarskor. Som modell är det ju ett jobb att anpassa sig till designers nyck om hur denna vill presentera ett plagg. Jag har ju så jordnära färger och rundlätt figur =) så nä, modell är ingen dröm för mig, haha å nej -det har aldrig varit en dröm, heller.
 
Sj har jag väldigt svårt att gå i höga klackar, ser inte riktigt vitsen med det heller. För inte får man en snyggare gång om man nästan får svindel och svårt att gå normalt. Sen får ju fötter och ben en onormal tyngdpunkt.
 
Visst tycker jag klackar i lagom höjd är snyggt, inte för det. Men sj står jag gärna på jorden.
 
 
 
 
Nu blir det lite te och sen ut och gå en timme. Idag är det finfint väder, bara -8 grader så idag bär det iväg ut.
Svärfar tittade förbi, har tyckte jag skulle vänta med promenad eftersom det var oplogat efter nattens snöfall. Så då tar jag det lite senare då.
 
Igår gjorde jag en gryta, så jag fortsätter med detta. Att göra grytor till festen, som sen fryses ner och jag tar med dom till kusten då jag åker dit.
Syr även på svärfars jutetunika också, den blir ok. Jute är ju inget "tyg" som är så lättsytt, men men, han får då en tunika till festen. Därefter syr jag en till systerson Johnny, som även han tyckte det räckte med en billigare variant =)
 
 
Motivation?
Tror det är viktigt att veta, att träning hur lite du än rör dig är den träning som blir av som gör att du känner av den.
Börja fem-femton minuter åt gången, men fem dagar i veckan. Nästa vecka öka på med fem minuter. Eller jogga två varv runt kvarteret. All träning är bättre än ingen träning, det är faktiskt inte svårare än så.
 

Sedan måste man faktiskt inte alltid förknippa träning med vikt, det viktigaste är att komma igång så smått med träningen och fokusera på den.
Inte samtidigt bestämma sig för allt det andra så som att banta, slinga håret, lära sig spanska, bleka tänderna och detoxa en massa konstiga juicer.
 

Motivationen är egentligen oväsentlig, om jag sitter och inväntar den, så blir det aldrig av att träna. det är helt enkelt bara att göra, bestämma sig att nu är det så och så kommer motivationen också igång. Då du kanske känner dig piggare, starkare av det du faktiskt utför.
 
 
 
 Måste vi avstå det vi tycker om i livet, då vi tränar?
Nä, jag tror inte på det. Om du nu inte tränar stenhårt för en tävling eller dyl.
I dagens samhälle finns det sällan utrymme för en skönt gymbesök på ett par timmar med efterföljande bastu. Men vi vill ju så himla gärna och så drar vi igång hela karusellen på full speed.
 
Utesluta inte livets gosaker. Visst kan du gå på fest i helgen fastän du tränar, se bara till att planera, kanske träna i en kvart eller så innan du drar på dig festblåsan. Har du planerat att ägna lördagskvällen åt film och popcorn, så gör det. Men ta gärna en rejäl promenad innan. Du kommer ju kunna göra alla de där andra sköna sakerna också. Bara efteråt.
 
 
Jag tror att om man är sund i sina tankar, planerar och tänker först så ska man inte ta bort det goda i livet, varför leva då?
Ät god mat för din kropp, och låt bli det där söta till speciella tillfällen istället.
 
 
Om jag ska öka mitt flås, så behöver jag utmana kroppen med lite intervall träning, då jag känner att jag kommit en bit. För att få maximal effekt på flåset behöver jag så hålla i gång 30 minuter i sträck, utan pauser. Efter det planar uppbyggnadsarbetet ut. Om jag tränar kortare tid har jag inte fått ut maximal effekt. därför är intervall bra, man kör hårt och så har man lugnare perioder. Växla mellan 1 minut spurt och 2 minuter lugnare tempo.
 
Effekten av intervall är; Jag orkar mer, immunförsvaret stärks, förebygger högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och mår bättre. Dessutom minskar midjemåttet snabbare!
 
 

För att minska min vikt behöver jag fixa till ett minus på kalorikontot. All rörelse och allt jag gör ”kostar” kalorier.

Genom att gå i genomsnitt 30 minuter (3 500 steg) mer än jag brukar per dag hamnar jag då på minus 500 kalorier dagligen. Jag kan antingen gå 30 minuter i sträck eller dela upp gå-tiden i småintervaller. Allra bäst effekt får jag om jag lägger in 2–3 konditionspass per vecka, förutom vardagsmotionen =)

Så, strax blir det ut och gå =) så, gör som jag börja promenera och kanske med inslag av intervaller.

 

 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

 

 
 
 
 

Det söta livet.

Nyårslöften om en sundare livsstil hör nog bland de vanligaste, men risken att få återfall då man är lite sockerberoende är överhängande =/
 
Jag måste bara gå ner något kilo så jag kommer i min vikingaklänning, men tycker inte det är helt lätt. Jag kan ju inte gympa och zumba med min dåliga värkande axel. Jag är ute och går, men det är ju också lite väderberoende och idag är det -19 och då är jag inte jättesugen på att vara ute en timme och promenera. Viljan finns dock, men det känns motigt i kylan.
 
Dock tror jag att man kan skita i återfallen, ta nya tag så snart det gett med sig
Att bli "nykter" sockerberoende är ett livsprojekt. Det tar upp till ett helt år innan man blivit av med sockersuget om man är beroende. Och då minskar sötsuget rejält. Med bra mat och rätt tankar kommer jag att klara det! Men... finns ju alltid med där någonstans. Det är att inte ge upp då man får återfall, utan kunna motivera sig att fortsätta efteråt.
 
Tips om bra mat är;

 

Några exempel på saker du kan äta utan att trigga igång sötsuget: Ägg, Kyckling, Fisk, Skaldjur, "Kött" (för er som äter detta) Fil, Creme fraiche, Grädde, Kokosmjölk och fett. Olivolja, Smör/ gärna gee

Detta är vad min kost består av, dock inte kött. Men kött är en proteinkälla och om man inte missbrukar det och har några köttfria dagar i veckan är det bra.

Och Kolhydrater.

 

Vissa dieter de senaste åren har gett kolhydrater dåligt rykte, men vi behöver faktiskt en del kolhydrater för att må bra. Prova dig fram och satsa på sådana med långsamt GI, till exempel:.

Sallad, Morötter, Kål, Broccolli, Ärtor, Lök, Tomater, Bönor, (kan jag själv äta mkt sparsamt av) Paprika, Avocado, Bär, Råris Hirs, Bovete, och Quinoa

 

Många kolhydratkänsliga och sockerberoende personer har svängande blodsocker, försämrad insulinkänslighet, överaktiv bukspottkörtel, inflammationer och svullnader av stor mängd kolhydrater samt en otillfredsställd hjärna..

Sug, uppsvälldhetskänsla, energilöshet och olust är vanliga upplevelser hos dessa personer.

Har du funderingar kan du även kontakta specialister inom ämnet.

 

www.bittensaddiction.com
www.valet.se
www.soberkonsult.se
www.annicastrandberg.se
www.msense.se
www.rattfett.se

 

Det finns även självhjälpsgrupper:

Anonyma överätare, www.ao.org
Anonyma matmissbrukare, www.faa.se

 

Ett fungerande verktyg att förändra sitt beteende är ju Kognitiv beteendeterapi.

Den kognitiva teorin innebär i korthet att: Hur vi agera grundar sig på de tankar och känslor vi upplever och tolkar i en situation.

Känslor , tankar och beteenden som upprepats många gånger  kan ske automatiskt på ett omedvetet plan. Med kognitivt förhållningssätt kan du träna dig att tolka situationen medvetet och agera annorlunda.

 

 

DEN KOGNITIVA TRIANGELN

 

Kognitiva triangeln                        

 

Som Du ser i den kognitiva triangeln hänger tankar, känslor och beteende ihop.

Om Du förändrar ett beteende påverkas även tankar och känslor.

Förändrar Du en tanke påverkar det beteendet och känslan osv.

 

Och redan som små lärde vi oss att det känns bättre om man stoppar något gott i munnen. Mat och godis förknippas med tröst och omtanke. Vårt belöningssystem påverkas och kan förändra vår sinnesstämning.

Vår drift att äta har naturen utvecklat för att det är livsnödvändigt att finna föda för att överleva. Vår kropp är fortfarande anpassad för en tid då det var ont om föda.

 

Om vi istället för att ta uti med känslor av oro, ångest, hopplöshet och tristess äter för att trösta oss kan detta leda till problem på längre sikt.

Använder du ätandet för att ändra din sinnesstämning på ett ohälsosamt sätt? Matskuld ? Känner du skuld när du äter? Går du igång på socker?

Med insikt, medvetenhet och kognitiva verktyg kan du återfå ett naturligt ätbeteende.

 

Socker är lixom alkohol, droger, rökning lika svårt att sluta med. Är vi beroende, då behöver vi hjälp att klara av det. Är vi sockerkänsliga, kanske vi har makten att förändra vårt beteende.
Ett sockerberoende kan kännas värre, än andra droger då vi har kolhydraterna som ger oss ett sug. Så som mjöl, det finns i de flesta bröd och fikabröd. En nybakt bulla är ju otroligt gott, eller en kaka till fika... som ofta är bakade på mjöl.

Och är det inte mjöl så innehåller det mjölk vilket jag då är känslig för.

 

Är du en tvångsmässig hetsätare-överätare?

  • Brukar du äta fast du inte är hungrig?
  • Brukar du ägna dig åt matorgier utan någon speciell anledning?
  • Brukar du känna skuld och ha dåligt samvete efter att ha överätit?
  • Ägnar du allt för mycket tid och tankar åt mat?
  • Brukar du planera hemliga matorgier i förväg?
  • Brukar du ha ett starkt sug efter mat vid någon speciell tid på dygnet fastän det inte är matdags?
  • Brukar du äta förståndigt när andra ser på och ta igen det när du är ensam?
  • Påverkar din vikt ditt sätt att leva?
  • Brukar du äta för att fly från oro eller problem?
  • Gör ditt ätbeteende dig trött eller andra olyckliga?
  • Har du koncentrationssvårigheter, depression, självförakt , försämrat minne, humörsvängningar,

 

Då kanske det är dags att söka hjälp. För oss i Norrbotten ligger väl Umeå närmast med sin kunskap.

 


 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


Åter och -inspiration

Nu är jag hemma igen efter min utflykt till kusten =) Å inte kan jag säga emot det välkända uttrycket "borta bra, men hemma bäst"
 
Jag var till Piteå hos sjukgymnasten som mätte och kollade då jag inte har full rörlighet i höger axel efter operationen. Så jag fick även träffa min läkare som utfört operationen och han gav mig en korticinspruta för att jag skulle kunna bli mer rörlig, så att axeln fick vila och jag skulle slippa värken. Detta tackade jag för, då jag har svårt att sova när jag inte hittar sovställning pga ständig värk.
 
Körde därefter in till Piteå centrum och handlade lite. blev en huvtröja och ett par byxor, tre nya tomtar och 2 buddafigurer. En av tomtarna kanske blir Mors kommande jul =) då jag köper tomtar så här efter jul, brukar det vara toppen att ge bort till julklapp. Fina tomtar oftast till halva deras ordinarie pris.
 
Körde inom Dollarstore där jag även köpte ljus till vikingafesten. därefter blev det vidare mot Luleå. Var framme runt 14.00 och Mor var redo med paltgrytan. Hon bjöd sonen och Malin, Systerdotter och syster också på vanlig vit palt och blodpalt, den sistnämnda åt inte jag av. Hon var gullig och gjorde kyckling åt mig också. Så blev det inte så mkt palt för min känsliga mage. vitt mjöl är ju uch.
 
Skjutsade sen både son och systerdotter, så jag fick flänga en hel del under fredagen. Lördag vart det shoppingrunda med Mor, syster och sonen. Lite fynd till festen blev det, små saker som förhoppningsvis ska jag dekorationen mysig i lokalen.
Vi har även suttit och funderat vad vi ska erbjuda gästerna för skoj.
 
Har hjälp systerdotter lite hemma hos henne, då jag gav bort två¨"tavlor" till henne i julklapp. Den ena gjorde jag själv /kollage av foton från en av de sidor som gör kollage, fotoböcker mm. den andra lite tänkvärda ord på en plåtskylt i stl större.
Vi passade på att hänga upp lite andra tavlor också så det blev mysigare i hennes sovrum. lite städ, lite fix och lite prat.
 
Hjälpte Mor på söndag att plocka ner alla tomtar och allt som allt blev det 7 olika kartonger med julsaker. Jag och son var också en sväng till centrum och Claes Ohlson.
Johnny och barnen kom förbi och han var gullig att hjälpa Mor såga isär julgranen, jag å son stoppade den sen i säckar och son bar iväg detta till soprummet.
Sen bar vi upp kartonger till vindan och vips var julen över även hos Mor =) för denna gången.
 
 
Den skandinaviska vikingarna härjade från sent 700-tal e Kr till ca 1100 e Kr, mellan järnåldern och medeltiden
Vikingarnas kläder var huvudsakligen tillverkade av lin och ylle, och de som hade råd dekorerade sig gärna med smycken av brons och glaspärlor. De kända vikingahjälmarna med stora horn är en efterkonstruktion, som fått liv genom senare avbildningar och Hollywoodfilmer. Verklighetens vikingar hade släta hjälmar, men drack gärna sitt mjöd i dryckeshorn.
 
 
Vi kikade lite på vikingaskor också =) jag syster och Mor, och på den tiden var det nog inget större urval eller mode.
Några exempel:
 
 
Dessa var väldigt fina.
 
även dessa.
 
 
Inte så välfodrade på kalla vinterunderlag kanske?
 
 
 
Jag fann även på järnia i Arvidsjaur jutesäckar, ifall man vill ta en billigare variant av tunika =)
Lovade svärfar att sy en åt honom.
 
En jutesäck med hål klippta för huvud och armar, buren med ett rep i midjan – en syn som ibland dyker upp på marknader. För så såg man ju ut på medeltiden – eller? Nej. Till att börja med fanns inte jute i Europa förrän Brittiska Ostindiska Kompaniet började handla med det på 1600-talet, det vill säga ett bra tag efter medeltidens slut. De sorters säck- eller packväv som användes under medeltiden var, beroende på användningsområde, vävda av grövre hampa eller djurhår.
 
 
Hade man mönstrade kläder?
Ja, det hade man. Enfärgade kläder verkar av källmaterialet vara vanligast, men det finns många exempel i både bilder och fynd på framför allt randigt, men också rutigt, använt både trådrakt och på snedden. Mer avancerade mönster, med djur och växter, kunde vävas in i sidentyger, men det var självklart bara de riktigt förmögna som hade råd med sådant.
 
För att undvika vanliga nybörjarfel:
- Använd enkelt rutade tyger, men undvik typiskt skotskrutiga mönster.
 
 
Vikingabyxor;
 
Vikingabyxa
pösiga upptill och smalnar av under knäet, herrar.
 
 
Tunikor/skjortor
 
Tunika för herrar.
 
 
För att undvika vanliga nybörjarfel:
- Ha gärna färgglada kläder, men använd inte färger som sticker i ögonen. Att titta på medeltida bilder för att se vilka färgkombinationer som var populära är en bra idé.
- Alla onda, mystiska eller coola personer klädde sig inte i svart förr, utan i de färger som för tillfället var mest moderna. Återigen: titta på bilder från tiden!
- Linne bör vara vitt eller oblekt. Använd bara färgat linne om du läst in dig särskilt på det, och har fått en bra uppfattning om när det är lämpligt.
 
Vikinga och Medeltidens kvinnor använde vad vi vet inte underbyxor (de började faktiskt inte komma in i kvinnomodet förrän i mitten av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet fanns det fortfarande kvinnor som aldrig använt några), men det kanske inte alla känner sig bekväma med. Vill du använda underbyxor, välj ett par som inte syns under kläderna – ett par med knälånga ben kan vara en bra idé, då de slutar på ett ställe där man inte förväntar sig att se någon troskant och den ändå döljs rätt bra av de vida kjolarna. Vissa kvinnor som inte är vana vid att gå i kjol eller klänning tycker även att låren skaver obehagligt mot varandra utan byxor och långa underbyxor förhindrar det. 
 
Hår och Frisyrer
Långt hår ingick i det kvinnliga skönhetsidealet och en mängd frisyrer, ofta baserade på mittbena och flätor, existerade. Räckte inte det egna håret tog man till olika sorters löshår. Som alltid växlade frisyrerna med det övriga modet; ibland skulle det vara hängande flätor eller utsläppt, vågigt hår, andra gånger skulle flätorna vara konstfullt uppsatta i kringlor eller bullar över öronen (lite som Princess Leia i Star Wars). Titta på bilder för att få rätt frisyr till just den tid din dräkt är från.
 
 
Ska bli kul med fest.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

På G

Morrn morrn!
 
Är in en kortis då jag ska till Piteå på undersökning idag. Sen ett besök till Mor och de mina i Luleå.
 
 
Har dock haft en sprängande huvudvärk sen i tisdags. Var dock ut och gick i tisdags och igår under en timme för att försöka få lite luft. Men vaknade även denna morgon med huvudvärk. Hoppas resan till kusten går bra, trots bultande tinning.
 
Så det har inte hänt så mkt då jag mest legat omtöcknad =(
 
Lite bilder från häromkvällen, då haren var på besök. Letade lite mat under fågelbordet.
 
 
 
Två som var mkt intresserade var kissarna
 
 
Chanti och Mango tittar nyfiket på den stora besökaren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 
 
 

Inte mkt service i Norrbotten

Snön faller tyst mot marken, lugnet sprider sig i själen och vissheten om att vi går mot ljusare tider känns bra.
Trettondagsafton är det idag och jag har städat ut julen. Känns som om julen var väldigt kort iår. sent satte jag upp alla tomtar och nu är allt borta igen. Men det är också en skön känsla, den är över för denna gång och ett nytt år är påbörjat.
 
Det har varit en mycket mysig jul, med familjegäster och goda skratt, god mat och samvaro runt köksbordet med både yatzy och Chicago kortspel.
 
Fina systerdotter lämnade oss igår och åkte tillbaka till kusten. Är dock oroad över hur det ska gå för henne hemma och ensam. För egen del har det känts bra att få kunna hjälpa henne då hon varit här. Men hoppas hon får hjälp på något sätt då hon är hemma också, för behovet av hjälp finns.
 
Hemtjänsten är idag en tjänst man ska kunna få då man har behovet. I praktiken är det en tjänst som tyvärr inte alltid fungerar speciellt bra i kommunerna. Stor omsättning på personer som ska ge hjälpen och vi vet att de flesta människorna vill inte, orkar inte möta nya ansikten ständigt då man är i ett underläge dvs i behov av andras hjälp.
 
 
Servicetjänster  (inom hemtjänsten)
 

Praktiska saker som exempelvis städning, sällskap på promenader, matlagning, social samvaro eller att utföra ärenden (så kallad ledsagning) är vanliga sysslor som hemtjänsten utför. Många kommuner kallar denna kategori av tjänster för servicetjänster. 

 

Visst låter alltid det skrivna orden bra, MEN vad händer då detta inte fungerar som det ska?

 

Ja, då blir problemen oftast omkullpratade med alla möjliga förslag till förbättring och man ska prova på än det ena efter det andra. Men om man inte mår bra varken fysiskt eller psykiskt, hur ska man orka, är man sugen att hålla på att prova på nya möjliga lösningar då det redan floppat?

 

Det är underligt att det inte finns mer hjälp att tillgå? Vad skulle vi behöva i Norrbotten?

 

-Hjälp till trygghetsboende med vårdinsatser för yngre, inte bara äldre över 65 blir sjuka. Där man kan vistas under den tid ens behov finns. För ökad trygghet då man är sjuk och sjukvården inte "vill" ha en där.

 

- En Servicetjänst som fungerar med team på max 6 personer/ett lag. För att minska nya ansikten och missförstånd. (Ungefär som man har på förskola, ett arbetslag per avdelning.)

 

-Lättare att få assistent av närstående eller släkt, om dessa finns i ens omgivning och är arbetslösa

 

-familjehjälp, tex simulatordockor för familjer som behöver få insikt om vad en baby kan innebära.

 

- familjestöd, att närstående ska kunna få ersättning för förlorad inkomst/eller kunna jobba i familjen och få betalt för den tiden.

 

- Tex delad vårdnad om barn, om behovet finns och kan ordnas av närstående i första hand, dvs steget före om  ngt dåligt inträffar. En hjälp som etableras redan då barnet är litet och föräldrarna har behovet av extra stöd och hjälp. Varför delad vårdnad?- Pga alla andra lagar vi har som ställer till det om man har funktionshinder, helt enkelt för att kunna ha laglig rätt att representera barnet.

 

Vi har så många paragrafer och lagar, men få fungerar i verkligheten. Vem är dessa lagar egentligen till för,- jo, så kommuner och politiker har ryggen fri.

NÄR ska vi få hjälp med det vi faktiskt behöver hjälp med?

 

Kanske borde jag få pengar av Universum och starta upp ett familjehem, och ha möjlighet att anställa personer som kan hjälpa de som har behoven.

 

Nu ska då kartongerna in i garderoben igen och vänta in julen 2015, Vad ska detta år innehålla, måntro?

 

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

 


oskrivet och oprövat

Ett tomt oskrivet blad 2015. Vad ska jag fylla detta år med?
 
Mina planer är väl desamma som alltid, önskar så här vid ett nytt år att jag ska vara så rädd om min hälsa, förbättre den så mkt som det bara är möjligt, leva i nuet och inte oro mig så för det som komma skall
Sen önskar jag att fylla min lokal med nya, behövande kunder och många nyfikna yoga kunder som vill bli mjuka, smidiga och hitta en bra träningsform för leder och sin mentala hälsa.
 
 
Tänk efter noga! Genom små positiva förändringar kan du göra stora hälsovinster, öka din livskvalitet och må bättre psykiskt och fysiskt, bli piggare och orka mer. Det är med andra ord en god cirkel. Är inte detta goda nyheter??

Dessa förutsättningar för förändring ligger på det mentala planet. Jag kan tyvärr inte berätta för dig hur du kan peppa dig själv, det är det nog mest bara du som kan. Men det är värt det.

 

Utan pekpinnar så visar, ett stort antal tvillingstudier runt om i världen har kunnat visa att ca 30 % styrs av våra gener och hela 70 % av hur vi lever.

 

Det här är mycket goda nyheter eftersom det till viss del ger dig möjligheten att påverka din livskvalitet.  Du föds med dina gener men du kan själv påverka vilken betydelse dessa gener kommer att ha på din hälsa.

 

”Det betyder att en stor del av befolkningen verkligen kan göra hälsovinster genom små förändringar av sin livsstil.”
- Professor Kay-Tee Khaw, University of Cambridge. 
 
 
Att min opererade axel läker och blir bra.
 
Ska till sjukgymnasten på fredag 2/1
 
Ett av mina magproblem är att jag har IBS, hittade lite bra info som kan hjälpa.
 
Självhjälp - första steget:
Överläkare P.Lindfors bästa råd.
 
 

1) Se över hur du äter. Ät små portioner och ofta. Ät långsamt och tugga ordentligt. (detta MÅSTE jag träna)

2) Överdosera inte fibrer. Vissa fiberrika grönsaker, som ärtor, bönor, paprika och lök, kan ge magbesvär.

3) Håll koll på socker och fett. Socker och sötningsmedel i stora mängder kan ge orolig tarm, liksom fettrik mat.

4) Försök stressa av. Stress ger ökade magbesvär. Avslappningsövningar, meditation och yoga kan hjälpa.

5) Motionera. IBS-drabbade som rör på sig regelbundet har mindre besvär, visar studier. (så, detta VET jag-bara att ta sig i kragen och börja träna mer intensivt igen)


Har jag RÅD att låta bli, har du?

Regelbunden motion såsom en daglig promenad har visat sig vara kopplad till att minska omkring 24 fysiska och psykiska hälsotillstånd och bromsa hur snabbt kroppen åldras, enligt en omfattande forskning.
Sjukdomstillstånden som omfattats är: cancer, hjärtsjukdomar, demens, stroke, typ 2-diabetes, depression, fetma och högt blodtryck.

 

Rekommendationer man kom fram till är:

  • Friska vuxna mellan 18-65 bör sträva efter 150 minuter av måttlig fysisk aktivitet per vecka, till      exempel 30 minuter rask promenad, fem dagar i veckan. Och människor som åtar kraftigare motion, såsom jogging, bör sträva efter 20 minuter tre dagar i veckan
  • Friska vuxna bör sträva efter två träningspass av styrketräning per vecka som arbetar med kroppens
    stora muskelgrupper;
  • Äldre människor kan dra nytta av träning som hjälper till att upprätthålla sin balans och flexibilitet.
  • Människor som är fysiskt aktiva bör fortsätta på samma spår även när de blir medelålders eller äldre.
  • Det är viktigt att inte röka och även att hålla sig till en hälsosam kost.

 

 Önskar mig lixom dig Lycka till i ÅR.

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 
 

 

 
 

RSS 2.0