Inte mkt service i Norrbotten

Snön faller tyst mot marken, lugnet sprider sig i själen och vissheten om att vi går mot ljusare tider känns bra.
Trettondagsafton är det idag och jag har städat ut julen. Känns som om julen var väldigt kort iår. sent satte jag upp alla tomtar och nu är allt borta igen. Men det är också en skön känsla, den är över för denna gång och ett nytt år är påbörjat.
 
Det har varit en mycket mysig jul, med familjegäster och goda skratt, god mat och samvaro runt köksbordet med både yatzy och Chicago kortspel.
 
Fina systerdotter lämnade oss igår och åkte tillbaka till kusten. Är dock oroad över hur det ska gå för henne hemma och ensam. För egen del har det känts bra att få kunna hjälpa henne då hon varit här. Men hoppas hon får hjälp på något sätt då hon är hemma också, för behovet av hjälp finns.
 
Hemtjänsten är idag en tjänst man ska kunna få då man har behovet. I praktiken är det en tjänst som tyvärr inte alltid fungerar speciellt bra i kommunerna. Stor omsättning på personer som ska ge hjälpen och vi vet att de flesta människorna vill inte, orkar inte möta nya ansikten ständigt då man är i ett underläge dvs i behov av andras hjälp.
 
 
Servicetjänster  (inom hemtjänsten)
 

Praktiska saker som exempelvis städning, sällskap på promenader, matlagning, social samvaro eller att utföra ärenden (så kallad ledsagning) är vanliga sysslor som hemtjänsten utför. Många kommuner kallar denna kategori av tjänster för servicetjänster. 

 

Visst låter alltid det skrivna orden bra, MEN vad händer då detta inte fungerar som det ska?

 

Ja, då blir problemen oftast omkullpratade med alla möjliga förslag till förbättring och man ska prova på än det ena efter det andra. Men om man inte mår bra varken fysiskt eller psykiskt, hur ska man orka, är man sugen att hålla på att prova på nya möjliga lösningar då det redan floppat?

 

Det är underligt att det inte finns mer hjälp att tillgå? Vad skulle vi behöva i Norrbotten?

 

-Hjälp till trygghetsboende med vårdinsatser för yngre, inte bara äldre över 65 blir sjuka. Där man kan vistas under den tid ens behov finns. För ökad trygghet då man är sjuk och sjukvården inte "vill" ha en där.

 

- En Servicetjänst som fungerar med team på max 6 personer/ett lag. För att minska nya ansikten och missförstånd. (Ungefär som man har på förskola, ett arbetslag per avdelning.)

 

-Lättare att få assistent av närstående eller släkt, om dessa finns i ens omgivning och är arbetslösa

 

-familjehjälp, tex simulatordockor för familjer som behöver få insikt om vad en baby kan innebära.

 

- familjestöd, att närstående ska kunna få ersättning för förlorad inkomst/eller kunna jobba i familjen och få betalt för den tiden.

 

- Tex delad vårdnad om barn, om behovet finns och kan ordnas av närstående i första hand, dvs steget före om  ngt dåligt inträffar. En hjälp som etableras redan då barnet är litet och föräldrarna har behovet av extra stöd och hjälp. Varför delad vårdnad?- Pga alla andra lagar vi har som ställer till det om man har funktionshinder, helt enkelt för att kunna ha laglig rätt att representera barnet.

 

Vi har så många paragrafer och lagar, men få fungerar i verkligheten. Vem är dessa lagar egentligen till för,- jo, så kommuner och politiker har ryggen fri.

NÄR ska vi få hjälp med det vi faktiskt behöver hjälp med?

 

Kanske borde jag få pengar av Universum och starta upp ett familjehem, och ha möjlighet att anställa personer som kan hjälpa de som har behoven.

 

Nu ska då kartongerna in i garderoben igen och vänta in julen 2015, Vad ska detta år innehålla, måntro?

 

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det har varit underbart att vara hos er och bli ompysslad. Tack än en gång för allt. Det är skrämmande vad det är svårt att få hjälp när man behöver den. Det finns så många konstiga regler och paragrafer. Vi ses på fredag el om det blir på lördag. Puss och kram fina du!

Svar: Visst är det lite underligt, finns många "hjälp" insatser men det finns inte den hjälp vi behöver. vi sysns på fredag, tittar inom då jag kommer. Kram
Eva

2015-01-05 @ 20:55:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0