Sorg och Oro detta år

Är hemma ännu för min förkyldning men planen var att återgå till jobbet imorgon, men nu vet jag inte.
Telefonen ringde vid 11.00 och det var min bror från södra Sverige. Han berättar att min älsta bror S, ligger på intensiven i respirator för att hans benröta tydligen återkommit och han var riktigt dålig nu och akut operation skulle ske.

Min bror som är funktionshindrad i benen sen en olycka då han var ung, sitter i rullstol. Han fick för 1,5 år sen operera bort sitt ena ben då detta drabbats av benröta. Och nu har det alltså återkommit och drabbar nu hans andra ben. Min bror skall fylla 60 år om en vecka drygt, så detta är verkligen otroligt jobbigt.

Vad är då benröta?
Benröta, en inflammatorisk förstörelseprocess i något av skelettets ben. Den kan uppkomma genom direkt infektion, då benvävnaden, t.ex. vid komplicerat benbrott, kommer i direkt beröring med yttervärlden, genom fortlcdd infektion från omgivningen, t.ex. från en inflammatorisk härd i huden (så i regel vid “värkfinger”), el. slutl. genom emboli av bakterier in i benmärgen från avlägset belägen inflammationshärd.

I regel angri-pes såväl benhinna (bcnhinncinflammation*), ben-väv som benmärg (osteomyclit*), och större el. mindre delar av bensubstansen förstöras och avdö, nekrotisera. Från härden bildas fistelgångar, som genombryta huden och genom vilka cn mer el. mindre riklig varavsöndring ofta oavbrutet äger rum. Ibland uppkomma sårbildningar, benrötesår.

Som överallt, där död vävnad uppkommer i kroppen, söker organismen även här avgränsa och avstöta denna. Avgränsningen sker genom granula-lionsvävnad, och snart blir det döda benpartiet lösgjort från det levande och bildar en s e k v e s t e r. Smärre sådana kunna utstötas genom fistelgångar el. benrötcsår, större bli kvarliggande.

I senare fallet utbildar den omgivande granulationsvävcn ben, och sekvestern blir snart ombyggd av bensubstans, kommer att inlagras i en benlåda, sekvester-1 å d a. 1 en sådan kan inflammationen hålla sig årvis, och varavsöndring sker åtminstone tidvis genom fistelgångar.

Operativ behandling blir nödvändig för att avlägsna sekvestern, häva inflammationen och utfylla sckvesterlådan.Min bror är en person som haft ett tufft och motgångsfullt liv på många sätt, däremot kanske han inte alltid orkat ta sitt eget ansvar i sitt liv.
När jag var liten, upp till 15-16 års ålder så var han på många sätt min idol. Han tog med mig å min yngre bror på en hel del äventyr, som jag dock idag inte skulle rekommendera till andra =) För dessa äventyr var inte allför rumsrena. Min bror levde då i nuet, och att fixa sina bilar, snabba pengar och snygga brudar var det som intresserade honom.

Han fick barn tidigt, en son som jag skötte en hel del trots min unga år (12-14 år) En otroligt fin liten kille. Men pga oroligheter flyttade mamman med den lilla killen till mellansverige och vi tappade kontakten. Som vuxen har vi iaf fått kontakt igen och han har oxå en son som nu är i tonåren. Han har blivit en stilig och riktigt bra kille och han har även tagit upp kontakten med min bror, vilket är bra.

Min bror har lixom aldrig blivit äldre, han lever fortfarande som om det inte finns någon morgondag, tyvärr. Min bror bryr sig om andra på sitt eget sätt, men han har aldrig varit rädd om sig själv. Han är generös, snäll, men ibland ganska odräglig. Han vill gärna att andra ska ställa upp för honom, men han har svårt att ta ett nej om man inte kan. Detta medför att hans temprament blossar upp och då är han inte helt enkel att ha att göra med. Många har hjälpt honom genom hela hans liv, men han har svårt att se detta, svårt att vara tacksam för de ting som han ändå har och får.

Vi har lixom tappat kontakten sen jag flyttade tillbaka till Norrland, något telefonsamtal ibland. Visst hälsar jag på honom då jag åker ner, men det har blivit kortare visiter och jag har upptäckt hur svårt det är att se sin bror tyna bort. Även mentalt, då han har påhittade fantasier om vad han har gjort i sitt liv. Men han är väldigt ensam, vilket gör ont i mitt hjärtat för honom.
Men han väljer själv att hålla avstånd, så vad gör man då?

Jag älskar min bror, och det är fruktansvärt att han mår så dåligt. Jag är ledsen och tårarna rinner på min kind, detta år är bara för mycket av det onda.

Jag hoppas jag kan åka ner till honom innan det är för sent, men just nu vet jag ingenting om tillståndet, mer än att det är kritiskt.Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

öronproppar- hundar

Vi har ju som många vet flyttat från ena sidan av Arjeplog till den andra sidan. Vi var lite irriterade över att vår förre granne jämnt hade sina två terrier ute på gården å skällde tidigt på mornarna då helgen trädde in, och vi var lite morgontrötta när lördagen å söndag så grydde.

Här på nya adressen har vi ytterligare ett par grannar med hundar ute i hundgård... å dessa skäller konstant. Från tidiga morgon till långt in på nattkröken, suck! Så tyvärr blev inte hundskallandet ett dugg mildare med flytt. Så numera är det att sova med öronproppar om man ska kunna somna på kvällen och slippa vakna i ottan av hundskall.

Enligt Jordbruksverket;
Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras. Det är inte bra för hunden att vara ensam under en hel dag och inte bli rastad eller på annat sätt aktiverad förrän fram mot kvällen.

Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag.
Det är hundägaren som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Ditt ansvar framgår av lagen om tillsyn över hundar och katter.

Med andra ord, kanske man måste lämna in klagomål? vilket INTE är helt lätt för grannsämjan i en liten håla som här.

Ja, det får väl vara öronpropprar ett tag då, men förstår faktiskt inte människans syn på hund om man ska ha den sittande i hundgård hela dagarna.
Jag kan viss förståelse för de som har hundgård och hundar med mycket päls som hellre är ute än inne, men även dessa behöver vara med sin flockledare/människa.
Men det som verkar vara övervägande är att dom rastas inte efter sina behov. Tror att man nog lätt kan glömma att behovet av att rastas är lika stort fast den sitter i hundgård. Sen den sociala biten, om den alltid är i hundgård, när får den möjlighet att umgås med familjen?

Jag tror säkert det finns många hundägare som är duktiga att gå ut med sina hundar trots hundgård, men tyvärr finns det allt för många som inte går sina hundsvängar.
Jag personligen skulle inte skaffa hund om jag inte hade 100 % intresse av att leva med hunden. Jag har haft några hundar i mina dar, men alla har varit inne. även fast jag bott i villa, så har alltid hundarna fått vara en del av familjen.

Sen tror jag att många skaffar hund, för att man till en början är intresserade, men glömmer allt jobb det medför. Att ha en lydig hund är = att ha en lycklig hund. Hundar tycker om att lära sig, visa hur duktiga dom är och vill vara sin ägare till lags. Om man inte har bandet som flockledare till sin hund, då vet den inte heller vad som förväntas av den. Är man rädd för sin hund, då måste man göra något åt det, antingen söka hjälp eller sälja hunden till en lämpligare och kanske mer van hundintresserad person.

Vad vill jag ha hunden till? Motionera med? Träna agillity med och tävla, utställning? draghund? eller enbart sällskapshund som då kanske kräver mindre motion för att hundrasen då kanske är en mindre ras? Vill man ha den till jakt, är det då desamma som att den ska sitta i hundgård? Alla hundar behöver sin flock, även jakthundar.
Jag vet dock att inbitna jägare tror att deras hundar ska jaga bättre om hunden inte får bli för familjär, detta finns det inga som helst bevis för. Men...jägare har en tendens att ärva sina åsikter av den äldre generationen, så tyvärr lär alldrig den här förlegade hundsynen dör ut =(

Hundar är flockdjur, och vill vara med sin flock för att där veta sin status och rang. Om hunden tar över ledarskapet för att man skaffat sig en ras man inte kan handskas med då kan det gå riktigt illa.
Man ska heller ALDRIG lämna små barn ensam med sina hundar. Därför att du kan aldrig vara 100 % säker på din hund. Ett litet barn kan heller inte försvara sig mot en hund. Hunden kanske tycker den vill stiga i rang och ser bebisen/barnet som ett hot. HUR underbar din hund än är, så är den ditt ansvar.
Man läser om hundar som bitit ihjäl små bebisar eller yngre barn då de varit ensam. Hunden kanske sover och plötsligt blir väck, blir rädd och går till anfall för den hamnar i försvar. Du vet helt enkelt inte alltid vad som sker i hundens psyke. Den är kanske den trognaste, underbaraste hunden du vet...men den är ditt ansvar, om den skulle attakera eller försvara sig på något sätt är det du som är flockledare. är du inte närvarande, är det ändå ditt fel.

Jag kan bli ledsen över hur många som skaffar hund, som inte har en aning om vad det innebär. Hunden behöver ut, i vått, torrt, blåst, regn, snö och kyla så är det du som måste gå med den ut, trots att du är sjuk, trött, läss eller vad det nu är. eller se till att någon annan kan göra ditt jobb. Hunden är i dina händer, ditt ansvar och litar på dig och ditt intresse.

Numera har jag katt, även om jag kan sakna en hund vid min sida. Men även katter kräver en hel del. Det är inte heller en slit å släng vara som man kan förpassa då man är läss. Djur litar på att vi tar hand om dem, ger dom mat, vatten, kärlek, motion och lek. Det har vi tagit på oss då vi tar oss an det lilla livet, valp eller kattunge eller vilket litet djur det än är.
Ansvar är inte helt lätt, men ansvar betyder att du är den som ska sköta om och ta hand om det du skaffat dig.

Men det finns säkert lika mycket åsikter om ämnet som det finns djur. Själv tycker jag bara synd om grannarnas skällande hundgårds hundar och min dåliga nattsömn.


2007 Dagens Nyheter

"En pojke som i fredags firade sin ettårsdag i Anderstorp, blev ihjälbiten av familjens hund, en blandras av mastiff och rhodesian ridgeback, rapporterar medier.

Ettåringen tillbringade sin födelsedag med sin pappa, farmor och andra familjemedlemmar i familjens hus i Anderstorp, skriver DN. Han fick massor med presenter, däribland en batteridriven bil och en flytande groda att leka med i badet.

När klockan var omkring 21 på kvällen var det läggdags. Pojkens farmor gav honom en nappflaska. Han kröp bort till hunden Orio som han gjort så många gånger tidigare och grabbade tag i 54-kilosjycken för att resa sig.

I samma ögonblick som pojkens farmor skulle plocka upp honom gick hunden till attack. Den låste sina käkar runt pojkens huvud och började skaka honom fram och tillbaka. Kvinnan var inte tillräckligt stark för att få bort hunden från pojken.

Pojkens pappa som hört uppståndelsen i vardagsrummet kom rusande från övervåningen.

– Jag fick bort hunden från bebisen. Jag försökte rädda mitt barn, säger han till DN
Han uppskattar att det hade gått 30 sekunder från att hunden gick till attack till dess att han lyckades få bort den från sin son. Men då var det redan försent. Pojkens nacke var bruten och han hade fått andra allvarliga bitskador.

Pojken fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda – han avled på lördagens morgon.

Hunden, som tidigare inte visat några tecken på aggressivitet, ska undersökas för rabies och sedan avlivas."


När något sånt här händer, VEMS är felet och hur kunde detta hända?

Vi måste vara medvetna om att djur reagerar på instinkt, djur är djur och vi måste respektera dem som djur. Det som händer är oftast pga vi människor, men det är hunden som måste avlivas. Händelsen är fruktansvärd och tragisk.
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

vårruset - Båtsuoj

I helgen var jag till Luleå och jag gick vårruset med stavar. 5 km på 41 min och det är helt ok känns det som.
Vi blev ju bara 5 st, men efteråt fick vi picknick påse som innehöll grovt bröd, kalkonskivor, potatissallad, rökt lax och två dryckflaskor och en mörk chokladkaka. Det var mkt gott att äta efteråt =) sen skildes vi åt och jag körde till Mor.

Där såg vi lets dans =) och det är lite jobbigt att se tv hos mor, då hon enbart har två pinnstolar och en gammal gustavians soffa som är hård. Så efter en liten stund sitter man där med träsmak i baken. så man orkar inte sitta vid tv:n någon längre tid. Så det blev att lägga sig efter programmet, vilket var skönt.

Lördagen bestod av shopping. Köpte kött, gris och nöt samt kyckling att grilla till min födelsedag. Systembolaget besöktes samt grillkol, kattmat och lite annat smått å gott blev inhandlat. blev dock en hel del pengar som spenderades.
Dyrt att fylla år =) vädret soligt och härlig försommarvärme.

Senare blev det att jag gjorde flygande jakob till systrar och systerdotter mig själv och Mor, lite samvaro och prat. Syster E dock lite trött, vilket även systerdotter var så de åkte före schlagerfestivalen började. Själv gick jag, Mor och A-S till syster A-S och tittade på Tv (tack å lov) Roligt att Loreen vann med sin låt. Men de ryska gummorna kom tvåa =) visste att dom skulle komma långt. Övrigt tycker jag att bidragen inte var så speciellt bra, men det är sällan jag tycker.

Mors dag, gav Mor ett trädgårdsyatzy =) och vi tastade detta redan på lördag kväll. Fick påminna min egen son om att det kanske var en speciell dag...senare fick jag då ett sms om ett Morsdags grattis. Vi var ner till syster E:s kollonilott, där vi fikade och spelade en yatzy =) (vanlig) men även hon hade fått ett trädgårdsyatzy av sin son F.
Körde hem på e.m söndag och hann handla maten på hemvägen. hemma runt 19.30 blev ingen mat på hela dagen, suck!

Måndag var vi på utflykt till Båtsuoj, som ligger en 40 min bilresa från Arjeplog. Här finns renar, kåtor, tradition och kunskap. Det samiska livet skildras här genom smak, lukt, syn och hörsel. Här driver Lotta Svensson och hennes familj renskötsel inom Maskaure sameby. Verksamheten kombineras med turism.
Vi kom dit och vi delade barnen i två grupper. vi fick se renarna och de hade fått tre renkalvar. Jättefina. Barnen fick ge renarna "rengodis" som bestod av mossa. Dom fick tillfälle att mata dem ur handen. Vi hade matsäck med oss, så vi mumsade och åt av. Lotta berättade en saga i kåtan.
Tyvärr blåste det kraftigt, men det var tur att vi var välklädda. Vi var tillbaka på förskolan runt 14.00 med bussen.

Jag kände mig risig och åkte hem. Det var områdesmöte på kvällen, men jag orkade inte gå. Idag tisdag är jag hemma med feber, snuva och mkt täbbt i näsan. snörvel.

Lite bilder från BåtsuojEn njallaVi promenera till fika ställetHär tränade några barn på att kasta lasso


Där fanns även en bastuBrygga ut från bastu stuganmöte med renarnaRenmamma med sin 3 v kalvDagens snyggaste renkalv =) jättesöt


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Tre gravidtips, 5 anledningar

åh, nej...jag är inte gravid =) det är gjort och lämnat bakom mig.

"Mor är ett ord som är proppfullt av innebörd och bilder, det kan explodera när som helst, det är farligt. Det är med i alla möjliga sammanhang: vår heliga moder kyrkan, moderlandet, Guds moder, farmor, mormor, svärmor, gåsmor, familjemor, ogift mor, moderhuset, dura mater, den goda modern, modersglädje, drottningmodern, flerbarnsmor, kycklingmamma, mater dolorosa, morsan, mamma.
Hur man än bär sig åt kommer man alltid fram till moderscellen, denna evigt dräktiga manet, denna anhopning av hala och lösa former som föder i regelbundna spasmer. Denna start, detta mål! Detta ställe där mysteriet blir verklighet, där det osynliga blir synligt, där en blir två, där det smala ger det tjocka liv, där det runda och det långa, det spetsiga och det ihåliga förenas.

Denna skönhet. Denna ohygglighet. Detta obegripliga. Detta halvmänskliga. Mänskligheten vilar i dess bruk, där den undervattensbåt befinner sig som går i skyttetrafik mellan varelsernas vatten och gudarnas vatten. Kvinnan är bärare av allt detta. Hon är bärare av dettat. Som fanan bär ett land. Som tabernaklet innehåller Gud. Som vågen fördelar rättvisans tyngd. Som talgdanken ger ljus. Som gitarren spelar musik. Som det öppna fönstret släpper in vinden i mitt rum... utan att veta om det. När arbetet börjar, när cellen ska delas, när barnet ska födas, då är kvinnan besatt av en kraft som är henne överlägsen, som tar befälet över hennes kropp.

Hon kan inte styra sammandragningarna som gör hennes mage hård, deras intensitet, deras frekvens. Hon kan inte ta ledigt en stund. Och när utdrivningens tre-fyra stora vågor ur djupet tar hennes bäcken i besittning, när hon känner sin livmodermun uttänjd som en sol, när hennes öppning blommar som en stor dahlia, då ligger hon där, kvinnan, uppfläkt av vem? Av vad? Det vet hon ingenting om."
Ur Marie Cardinals ”Med andra ord”, i översättning av Britta Gröndahl


Men det finns en hel del bra tips om man är gravid och vill komma sitt barn närmare med yoga.

Fem anledningar till att träna gravidyoga:

1. du lär dig andas och slappna av.
2. du lär dig finna ditt focus
3. det kan lindra halsbränna, isciasvärk, lätta på spänningar i kroppen, rygg, axlar, nacke kan bli mindre spända
4. Det är toppen att kunna förbereda sig inför den kommande förlossningen och föräldraskapet.
5. du stärker kontakten mellan dig och ditt barn, det nya livet som växer inom dig.


Och här kommer tre bra tips, att få kontakt med barnet i magen:

1. Det grundläggande är att få kontakt först och främst med ditt eget jag, att blunda för att kunna slappna av och gå in i dig själv.
2. Sedan kan du focusera in i din livmoder till bebisen. för att uppleva de subtila signalerna bebisen skickar krävs både koncentration och närvaro, det är mindfullness.
3. prata med din bebis. det fungerar både att prata vanligt och att "tankeprata" en tyst kommunikation där du focuserar på barnet. man kan oxå sjunga. bebisen kommer att känna igen din röst efter förlossningen. jag vet att för tidigt födda barn hör direkt när mamman å pappan kommer in i rummet, hjärtrytmen ökar och syrebalansen stabiliseras.


Barnet reagerar på olika övningar då man yogar, då man tex djupandas så rör sig livmodern. vissa barn somnar av den vaggande övningen och andra barn kan bli lite irriterade och börja röra sig mer, tydligare aktivitet i magen.Yogans effektiva andning kan göra så att du kan minska på tekniska hjälpmedel vid förlossningen, syrgas mm. i pryfolax kurser lär man sig andas med en annan teknik, inom yoga lär du dig andas med att följa kroppen istället, vilket kan kännas bättre även senare.

Att bli förälder är även en utveckling av dig själv, vilket yogan kan hjälpa dig med. Du får redskap om hur du kan hantera olika situationer då ditt barn sätter sig på tvären och skriker i flera timmar i sträck.

Många studier visar sambandet mellan mamman och bebisens (fostret) välbefinnande. därför är det viktigt att gravida kvinnor skapar lugn och ro och finner harmoni i kropp & sinne, därför är yoga en passande metod.

Det är inte helt enkelt idag att bli förälder, mycket är inte självklart och många kan känna sig vilsna i vad som är bäst för både sig själv och sitt nyfödda barn.


När graviditeten är över. När du har kommit hem med ditt nya lilla barn. Då börjar en ny kraftansträngning som inte längre kan räknas i veckor utan kommer att pågå i många år framöver. För att göra småbarnstiden riktigt bra behöver vi både uthållighet, tålamod men också vänlighet och glädje. Den här tiden ska ju vara glad och rolig men det är så lätt att den förvandlas till en grumlig sörja av nattvak, blöjor, infektioner och konflikter och att vi aldrig riktigt hittar fram till njutningen i att vara mamma. Tiden är ju ändå relativt kort, och den kommer faktiskt inte tillbaka.

Glad mammatid
’Här och nu’ är ett bra ledord för småbarnstiden. En baby planerar inte, tänker inte framåt, en baby lever precis bara för sina behov för ögonblicket. Det kommer du också bitvis behöva göra för att vara på samma våglängd som ditt barn och hitta de där små portionerna av glädje i stunden som du sedan kommer kunna addera ihop till en glad mammatid.

Investera i yogatid
Yogan har alltid ett ”här och nu-fokus” på andningen och rörelsen och din egen kropp. Yogan ger dig ökad mental och fysisk styrka. Ett nyfött barn är som en spegel av sin mamma. Mår mamman bra mår barnet bra. Som nybliven mamma kan det vara svårt att få egen tid, men att använda den tid du nu har till yoga, är därför en god investering både för dig och barnet. Ditt immunförsvar stärks – förmågan att kunna stå emot infektioner och sjukdomar förbättras. Samtidigt ökar din tolerans för sömnbrist och frustrationer och du blir dessutom bättre på att kunna ha överseende med att allt inte blir precis som du tänkt dig. Det kanske blir rätt bra ändå – och du kan vara glad över det. Ren och skär Mammakraft alltså.

Energi och inspiration
Tre månader efter förlossningen kan du börja träna yoga igen för att ta hand om bäckenbotten, komma iform och hålla dig mjuk och smidig. Fortsätt sen att träna under barnens hela uppväxt för att fylla på med energi och inspiration. Yogan gör dig starkare, både fysiskt och mentalt och den hjälper dig att bättre klara påfrestningar och stress – inte bara under småbarnstiden – utan även senare i livet.
Gravid kvinna
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Sat Nam

Sat nam, Jag är (betyder det) Så enkelt men ändå så djupt.
Om jag lägger till något mer än "jag är" hamnar jag antagligen ute på djupt vatten. Det enda som är riktigt säkert om mig själv, är att jag är! alla andra beskrivningar förändras ständigt från en stund till den andra, men jag är kvar.

Jag är kvinna och jag fyller snart 50, jag är yogalärare, massör och jag är det ena och det andra, jag är si och jag är så. Men egentligen, vad har det med mig att göra? allt bygger på en missriktad identifiering av mitt jag. en kropp föds till världen, en personlighet utvecklas och ett känsloliv formas samt ett intellekt som mejslas in.

Men saker och ting är ju i ständig utveckling och förändring, ett flöde av universums intellegens som kristalliseras på ett makalöst sätt som egentligen inte har med mig att göra.
Min kropp såg ut på ett sätt den dag jag föddes och nu ser den ut på ett helt annat sätt. Inga celler är längre desamma nu som då men ändå är jag kvar, fullkomligt förändrad men helt oförändrad. förändringen kan jag se, så även du. Vilket måste innebära att jag inte kan vara det som förändras. min personlighet var på ett sätt då jag var liten, men nu är den något helt annat. Egentligen inte många spår kvar, men ändå finns jag kvar.

Då jag var där, var min personlighet vad jag då märkte och upplevde, och nu när jag är här är den på detta vis, totalt olik men ändå desamma.

Genom yoga och dess traditioner lär jag mig nya saker, upptäcker nya världar inom mitt jag. livet består sällan av enbart lycka, men jag upplever att det kan finnas mer lycka än olycka. Men jag antar att det hela hänger ihop med hur vi tar emot situationer, där är skillnaden.

Yogan lär mig andas, det jag kunde vid födseln men som jag genom det vuxna livet förändrat, genom stress och genom att jag upplevde att magen inte skulle synas, då man andades. Yogan utmanar mig även att göra olika övningar som stärker mitt inre, för mig djupare in i kroppen och påverkar mitt nervsystem så jag kan hantera livets olika utmaningar nu, på ett annorlunda sätt än vad jag gjorde förr. Yogan inspirerar mig genom olika meditationer som får mitt sinne att upplevas mer i det neutrala och objektiva (inte något som alltid är självklart)

Yogan får mig att skala mitt yttre för att nå mitt inre, sat nam får mig att minnas mig själv, mitt sanna jag. där det är lungt, allt är i ordning och saker och ting sker utifrån en mening. ingenting är evigt, smärta, njutning allt förändras. men jag är på något sätt för evigt, jag är sann, sat nam min sanna identitet är att jag är.

I kris kan världen gunga och vi förändras återigen för att vi måste. yogan hjälper mig att stanna i balans i mitt inre, ibland känns det naturligtvis inte så, men den finns där då jag behöver. Bara att dra in ett långt djupt medvetet andetag kan få mig att stanna upp och se med nya ögon.

När något jobbigt sker i livet är det viktigt att stanna upp, vara i nuet för att få ut det bästa ur varje ögonblick. trots att vi mår dåligt är det en bra början att hitta nytt, från botten finns det bara ljus uppåt. Ibland upplever vi att botten är nådd, men vem avgör? Botten är inte nådd förrän vi känner att äntligen börjar det vända, då är vi på väg tillbaka. brytpunkten finns, men livet kan vara bra tufft innan vi kan bryta upp.

Det är aldrig försent att hitta igen sitt inre jag, yogan är ett bra redskap och en stor tröst då jag behöver den.


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Kort 2

Imorgon är det vårruset i Luleå och vi åker ca kl. 12.00 från Arjeplog. Vårruset startar dock 19.00 så då är vi 5 som ska gå 5 km, eller springa om man vill det.

Idag har försommaren kommit, och vi hade förskolans dag idag. sjöng gjorde barnen för föräldrarna och solen sken, jättehärligt.

Nu blir jag i Luleå till söndag, får se vad som händer och sker medans jag är där =) bloggandet får ligga på is under helgen.

Idag hade vi besök, vilket alltid är trevligt. Hade även en massage hemma efter jobbet, kul.

Mango jamar å jamar och tycker livet är trist.
Varför släpper vi inte ut den stackars katten, ja. sambon är rädd om honom. Han är ju extremt godtrogen, tror gott om alla, sen ligger han gärna mitt på gatan och solar och är van att bilarna väjer för honom. han e för go.

Trevlig helg!


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

kort

Kort och gott så har jag en lång dag idag. 8-18 och på eftermiddagen blir vi färre fröknar då vissa ska på kurs. Dock får vi in iaf en vikarie, så vi behöver säkert inte gå på knäna.

Så dagen idag blir mest jobb, har barn yogajympa idag och yoga för personalen, vet inte riktigt ännu hur länge jag kör på det, då det snart är sommar och semestertider som nalkas.

Mango fick vara ute i sele i lördags, men...nu har han det jobbigt. Han jamar och gnyr och vill verkligen ut igen. Han är ju en 8 år gammal kisse som kommit å gott hur han vill hela sitt liv, klart att det är frustrerande att inte få gå ut igen, på egen hand.
Får se hur han klarar av detta att vara innekatt, eller om sambon får ge sig och låta honom återgå till att vara ute igen.
Men det är givetvis hans beslut, hans kisse. Min Chanti förstår dock inte riktigt sig på Mangos nuvarande beteende, som hon inte sett förr.
Klart att svängen ute med sele, gav honom ny smak att vara ute.Men oj så glad han var då han väl fick vara ute och lukta på naturen =) det vill man ju inte missunna honom heller.Fy vad trist...snyft

Watch

Watch for a miracle. Coincidences are divinely inspired moments designed to remind us that a higher power is guiding our lives.

betyder; Se upp för ett mirakel ( håll utkik efter ett mirakel). Sammanträffanden är gudomligt inspirerade stunder för att påminna oss om att en högre makt styr våra liv.

Det var dagens änglakort. Och ibland behöver vi väl vara lite mer uppmärksamma på vardagens små mirakel och sammanträffanden.

Idag blev jag tvungen att stanna hemma, då natten har varit mkt oregelbunden sömn mässigt. Har en fruktansvärd mensvärk, vilket även orsakade huvudvärk. Så jag har legat med värmedyna runt nedre delen av magen och ätit impren för att överhuvudtaget kunna slappna av lite grann. Jag har även lyssnat på en hypnos cd skiva, som tog typ en timme.
Jag får antagligen lyssna fler gånger, för jag slappnade av jättebra, men kunde inte nå det rösten på skivan frågade mig om. Men med lite träning kanske det går.

Har beställt lite tidningar och en bok idag om kost och hälsa =) ovanligt, nä...men det är ju sådant jag gillar.
Jag ska iaf ha en massage kund idag, så jag har städat i mitt yoga rum lite grann. Låg ju länge med värk, så hela f.m har ju gått till vila.


Min Mor frågade vad jag önskade i present då jag fyller år, och jag blir alltid lika ställd.

Men får väl ringa henne när jag beslutat mig för vad jag önskar... jag önskar ju många saker iof, men får ju önska ngt som är inom rimliga gränser. Men vad önskar jag?

Jag har en del önskningar jag vill ha till hemmet, kan ju börja där.
En kohudsmatta till v-rum (beöver ej vara äkta)
Kommer från RUSTA. En äkta kohud för 499 kr. Som hittat!
Jag önskar mig även en ny köks radio:
Philips AE2730 - Bärbar radio ca pris 450 kr
Till hallen behöver jag ett avlasningsbord. Hittade ett som heter Mistral.
avlasningsbord, finns i butik på gammelstads möbler och i Arjeplog, Martins möbler.
Priset är jag osäker på.
Zumba pass på en USB sticka =)
Sen kan jag ju få önska mig en auyrvedisk massage behandling: (650 kr)
Som heter Garshan - är en helkroppsmassage med sidenvantar
Garshan är en torrmassage med sidenvantar, som renar lymf-
systemet och ökar förbränningen i fettvävnaden, matsmältningen,
ämnesomsättning, cirkulation samt motverkar celluliter och trötthet.
Behandlingen avslutas med en oljemassage. 60 min.

Men framförallt önskar jag ju att ha min familj och vänner omkring mig, få äta och fika gott. Få hjälp med fixet och donet mm. sen att vi alla mår bra så vi kan träffas.

Av sambon önskar jag mig en tv till yogarummet, för att där kunna skaka loss till Zumba pass från tv rutan. =) men eftersom det knorras en del om det önskemålet, får han givetvis ge mig precis vad han vill eller ingenting, det är upp till honom.

Jag älskar ju fina saker, som alla andra.
Änglar i alla former och valörer, buddha figurer, bra böcker, ängla kortlekar, önskan om att bli spådd, ja...ni vet, önskningarna har inga gränser men samtidigt är det bara och endast önskningar. dvs inte samma som några "måsten" =)

Det jag egentligen önskar mig allra, allra mest är att få hem sonen från södra sverige.
Tänk om han kunde få både jobb och bostad, och att jag kanske fått hjälp att köra ner och upp... men, men allt går nog ändå.


klokskap; man får inte alltid göra det man vill,
men man ska aldrig göra det man inte vill, då gör vi våld på själen


Lets find the miricals todayKärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

sunnysöndagsmatflosk

Jag brukar skriva lite om kost mm, sen hur jag faller för apatin vid mat, då det går överstyr. Men egentligen kanske just det inte är så underligt, kan jag själv tycka med alla dessa restriktioner som till slut gör att jag tappar kontrollen.


Jag äter inte rött kött, inte gris, nöt, vilt mm utan jag håller mig till ”vitt” kött, så som fisk, kyckling, kalkon, soya produkter, tofu och så äter jag då böner dvs veg mat.

På jobbet äter vi s.k pedagogisk lunch, så då får även personalen mat av köket som vi beställer av.


Jag som då inte äter det röda köttet, som det oftast serveras mat från i olika varianter får då ngt annat. Jag har IBS i tarmen, är Laktosöverkänslig och så detta med köttet.


Jag kan säga att variationerna på min pedagogiska lunch inte är speciellt varierande. Det är ofta någon typ av ”biff” som är av halvfabrikat, dvs det beställs väl i en stor kartong och denna kartong ska det ju då serveras ur. Eller så alla dessa panerade biffar/fiskar som min mage inte alls tål.


Jag har försökt begära soppa till lunch, olika soppor varje vecka, skulle passa min mage bättre. Tror ni detta är möjligt, nix det är för krävande för köket att göra storkok på en soppa i en hel vecka, köket står hellre å steker dessa hemska biffar varje dag å skickar.


Jamen ta med egen mat!? kan jag få som kommentar eller förstår om ni tänker. Det händer att jag gör det, kruxet är att vid lunchtid är man ju hungrig, och någon tid för att smita ifrån är jättesvårt vid lunch. Allt ät väldigt tajt, vad var och en av fröknarna ska göra. Alla barnen brukar vara hungriga, lite trötta så det går inte bara att lämpa över till någon annan för att smita iväg själv.


Ibland har jag försökt äta då jag har min rast, vilket går om den är direkt efter lunchen är klar, men tiden är knapp, så det blir väldigt stressigt om man vill hinna ut och gå (när vi har stegtävling) så jag vet faktiskt inte hur jag ska förbättra min matsituation, så min kropp och mage ska få må lite bättre.


Det är nog svårt att få maten att fungera hemma när man är känslig mot det ena å andra.


Tex: Kostbehandling vid IBS är svårt eftersom samma mat kan utlösa olika besvär vid olika tidpunkter. Tyvärr finns det inga specifika kostråd som kan bota IBS men det finns generella råd som kan mildra symptomen för förstoppning, kramp, gas och illamående vid IBS.


Det enklaste rådet för att minska risk för symptom efter måltid är att äta regelbundet, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål. Genom att äta regelbundet undviker man att äta för stora portioner, undvika stress vid matsituationen vilket i sin tur minskar risken att få symptom. Tänk på att äta i lugn och ro och att tugga maten ordentligt så att magen inte får stora bitar att jobba med.


Vissa livsmedel är mer gasbildande än andra, till exempel bönor, lök, selleri, vitkål, brysselkål, ärter, linser, äpple, päron, torkad frukt och livsmedel sötade med sötningsmedel (saft, sylt, läsk, läkerol, tuggummi) Så HUR lätt tror ni det är att vara känslig i magen???


Det är ju oftast mängden av ett gasbildande livsmedel som orsakar problem och inte livsmedlet i sig. Vad som orsakar besvär är väldigt individuellt så var försiktig med att utesluta livsmedel.


För att motverka förstoppning kan man pröva att sakta öka mängden fiber i din kost ifrån exempelvis grovt bröd, knäckebröd, grova flingor, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Tänk på att dricka mer vatten om du ökar fibermängden samt att röra på dig dagligen för att stimulera tarmens motorik.


Detta gör jag redan idag, rör mig, äter fiberrikt, mkt grönt och gärna rotfrukter. Detta får vi dock väldigt sällan på jobbet.

Ja, egentligen låter min matsituation som en lång klagovisa, inte speciellt rolig att läsa heller. Men jag ska inte klaga, det finns alltid de som har det sämre på olika sätt. Jag får ju ändå äta och har ju relativt bra koll på maten då jag är hemma.

Men dagens inlägg fick bli dagens matfloskler =)

Får väl göra ett motdrag till nästa inlägg.

Dagens kloka:
Livet är inte en stor fotbollsplan att rusa fram över,
utan en trädgård som ska skötas med omsorg


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


trot om ni vill...

Hoppet leder oss till tro,
som leder oss till kärlek
Kärlek gör att vi ser människor, omgivningen
som gör att vi ser meningen med livet
och vad vi ska lära oss i dess skola.


Själsro får du när livet flyttar in i ditt hjärta.


Idag sov jag länge, chanti var visserligen och väckte mig 06.45, men jag lyckades somna om. Har huvudvärk idag.
Solen skiner  =) men blåsten sliter i mitt hår, när jag är ute.
Har promenerat 5 km idag, vilket är sträckan på vårruset. det tog ca 45 min, så jag har fått upp farten nu =) känns bra.

Har pratat med Mor som kånkade omkring med stora krukor och var aldeles anfådd. pratade även med syster Å en lång stund. Mkt prat nu, när det sker så mkt i familjen och omgivningarna. suck!

känner mig mentalt trött och ledsen i själen men måste tro på hoppet.
Att ge upp hoppet är inget alternativ, för någon. Tappar man det förlorar vi i förtid, vilket ingen vill.

Jag hoppas även att jag får besök helgen jag fyller år, för det skulle kännas skönt att kunna samlas, prata och umgås.

Men ingen vet hur det blir, så det är bara att vänta och ta det lugnt och se vad som händer och sker. Går inte bestämma något i nuläget. Bara hoppas och hålla fast vid hoppet.

Idag blir det för övrigt bara en vilodag, pga huvudvärk och att man (jag) behöver en i nuläget. tankarna behöver vila och kroppen behöver lugn å ro.
Köpte en meditation/hypnos dvd av Benny Rosenqvist som jag ev. lyssnar på lite senare. Ska även ta en ångbastu idag, för att hetta upp kroppens alla system.

lite Tv och sen sova... just mer än så ska inte min dag innehålla. lite mat förståss, och kanske...kanske blir det lite grillat idag?
En liten blomma från evas konstiga kafé


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

killingminjagjo

Idag jobb, åkte dit och vi har idag haft det lungt. Vi hade så lite barn, så vi bjöd in avd brevid till lunch =) å då har vi ju detta med barnamunnar. Vet ni vilken min bästa fröken är frågade ett av barnen, alla vi 4 fröknar som satt runt bordet (4 barn + 4 fröknar) svarade lite skämtsamt ja, vi vet vem som är bäst =) äch, jag får räkna sa barnet då. detta gjordes och så kom då barnet fram till den som var bäst i dennes ögon. det gick någon minut, så säger samme, -å vet ni vem som är sämsta fröken? -Nä, men alla fröknar är väl bra? svarade vi. näpp, sa han å pekade in till andra avd, -hon är inge snäll å skriker sa barnet bestämt, samtidigt som oron hann fara över ansiktet. Hm, så pedagogiska som vi är pratade vi lite om detta innan vi släppte ämnet.

Tyvärr kan jag inte annat än hålla med barnet, för även om man är utbildad och erfaren är det ingen garanti att man är bra. Och barn är väldigt känsliga och uppfattar mkt mer än vuxna ofta gör. Vi har kanske en tendens att visa en sida mot barnen och en annan till vuxna. Men om man är sann mot sig själv, så känner barn att dom kan lita på en, det är iaf vad jag strävar efter. Vara sann och trogen mot mig själv och min omgivning, barn som vuxna.

Jag har pratat i telefon med flera idag och det tog en stund men kändes bra. Fler tråkiga nyheter denna vår, som jag kan känna är ledsamt för alla inblandade. Ibland kan problem i vardagen skapa klyftor i våra liv, det vet alla. Fast ibland behöver man jobba mer, förtydliga sina mål och lyssna. Det kan kännas som rätt val att fly, men ibland behöver man stanna och kämpa.

Det är inte helt lätt utan mål och kommunikation när man är i relationer med andra. Vi uppfattar ord olika, vi uppfattar kroppspråk tydligare än ord och det är inte alltid lätt att backa när adrenalinet brusat upp.
När man har problem kan man inte bara låtsas att dom inte finns. Man måste ta var och ett av dessa, titta på det och luska ut vad som behövs för att förändra ett problem till en lösning.
Men för detta behövs det en kommunikation. Har man svårt att tillsammans kommunicera, finns det andra som är utbildade för just detta, sök reda på en. Ibland behöver man andras ögon för att hitta lösningen, nya redskap för att arbeta med och förståelse för svårigheterna i att förändra.

Men om man är övertygad om att själv är bäste dräng, och kommunikationen är obefintlig...hur löser man då konflikter? Är det då den berömda handduken kastas in och man rycker på axlarna och drar vidare som "den ensamma ryttaren i vilda westerns öken" tills nästa relation och nästa igen strandar av samma skäl?
Är det då dags att stanna upp, titta på sig själv, sitt beteende, söka kunskap, information och börja skala löken som bara blivit tjockare utanpå, för kärnan inuti är så väl gömd. Ens inre visdom är sluten och man når inte sin själ?
Ja, vad vet jag?

När ska man vara sann mot sig själv, när ska man vara det mot omgivningen, eller ska man traska vidare i ullstrumpona, titta ner i golvet och låtsas att ingenting rubbar min verklighet?
Vi ska inte vara någon annans slagpåse, då borde vi inte vara vår egen heller. När något dåligt finns börjar det till slut att vittra sönder vårt inre, "soporna" börjar lukta illa och vi känner snart inte igen frisk luft.

Men även det mest stinkande problem går att förändra, om man väljer att ta tag i det. Ruttnar det, är det dock svårare, men i allt finns hopp om man vill. Vi gör våra val, men sällan kan vi fixa en relation till någon annan på egen hand, vi behövs båda två. Vi kan känna oss försummade, överkörda och ledsna, men ingen kan veta det, om vi döljer våra känslor. För ingen är tankeläsare (iaf väldigt få) Men återigen, utan kommunikation stannar vardagen, det som rullar utan själva kommunikationsnavet är bara tiden, vårt inre liv står stilla...men det gör aldrig tiden.

Titta på dig själv, vad ser du? Är du nöjd med dig själv? Är livet du valt rätt för dig?
om inte, vad gör du åt det?


Om jag bara hade ett år av mitt liv kvar, vad skulle jag vilja fylla detta med?
Jag hade försökt med kärlek, till mig själv, andra som står mig nära och jag hade försökt leva varje dag med en medvetenhet om att livet är just här och nu. Vi vet aldrig då det tar slut. Men tyvärr har vi en tendens att leva som om vi aldrig skulle dö.

Är du lycklig?
Kan du känna dig lycklig?
Vad är lycka för dig?

eller... do you kill your inner self?

Dansar eller pausar du?

du, endast du har dina egna svar...Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

gott & blandat

Min sambo fyllde ju år den 9 maj, här är lite bilder...Fina tulpaner av syster Å i södra sverige =)Kort och en ljusstake fick han oxå =)

sen lite annat...Chanti, min primadonna

ochJippi matte, jag har honom... Får jag ligga kvar här?

Mango har fått övertaget på husses rygg... hihi

Sambo vill dock inte vara med på bild =)


Idag blev det faktiskt lite städ och rens i carporten. Det jobbigaste med att rensa är ju vad kan man kasta? Allt ska ju sorteras numera, så det är det jag finner jobbigast då man äntligen tagit sig i kragen å kasta... suck! Jaha, kan man kasta detta, å detta eller... så får man svassa runt hela återvinningen innan det är klart vart allt ska vara.
Visst var det bättre förr? nä, inte för miljön, men det var lättare att kasta iaf. Men självklart är jag "för" att sortera =)

sen blev det lite serie titt och mat. idag bidde det kycklingfilé, gorgonzola sås och ungspotatis, kokt blomkål & broccoli. gott!Om Lungcancer...

Om tumören är spridd i kroppen behandlar man med cytostatika. Tumörer med lokal spridning kan behandlas med en kombination av strålning och cytostatika.

Småcellig lungcancer behandlas i första hand med cytostatika. I vissa fall ges även strålbehandling.

Det pågår intensiv forskning kring lungcancer, och behandlingsmetoderna förbättras ständigt. På senare år har det tillkommit nya tillväxthämmande läkemedel som används i behandlingen av vissa lungcancerformer, och flera nya läkemedel är under utprovning.

För att styra behandlingen är det därför viktigt att man gör en noggrann utredning av varje ny cancerpatient, med en detaljerad bedömning av tumörens utbredning i kroppen. Detta bildar sedan grunden för vilken behandling som ska ges.

Patienter med lungcancer lever i dag längre än de gjorde tidigare tack vare ökade kunskaper om sjukdomen.


Önskar att vi var mer rädd om oss själv och om varandra, vi vet alldrig om eller när vi drabbas.Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


mil efter mil

Från v. 12 Fram till v. 18 har jag promenerat 507552 steg, omvandlat till km blir det då 355,29 km (35,5 mil) jippi. Inte helt illa för stel gammal 49 åring, hehe.

Den 25:e maj är det Vårruset i Luleå, jag + 5 kollegor åker dit och promenerar =) ska bli kul. Sen stannar jag helgen i Luleå och hoppas hinna vara lite social, med de som orkar.

Igår jobbade jag full dag, 08.00-17.00 vi hade 12 barn på avdelningen min. Jag tog några av barnen ut och promenerade, vilket alltid är trevligt =) Vi stötte på två av mina gamla grannar, så vi pratade lite ditt & datt.
Vi hade vår värme igår, kändes härligt att vara ute.
Jasså, har övriga sverige redan hunnit in i sommaren? ..., hm, dock inte i Arjeplog. Där vi äntligen kan säga att våren kommit. Och den har vi läääängtat efter.


Vi började se en ny serie igår game of thrones. Handlar om Två rivaliserande familjer befinner sig i fejd om herraväldet över Westeros sju kungariken. Lust, ondska, intriger, svek och övernaturliga krafter rör om i landet i kampen för Järntronen.
Game of Thrones är baserad på George R.R. Martins bästsäljande böcker i serien A Song Of Ice And Fire, och utspelar sig i det fiktiva riket Westeros, där vassa svärd, modiga riddare, nobla damer och lurvigt skägg är vanligt förekommande ingredienser.
Jag som älskar såna här filmer/serier är i sjunde himlen =) Andra favoriter är förståss triologin om sagan om ringen. Men som tur är finns det ändå en hel del av sådana här filmer, vilket glädjer mig massor. Dock kan jag uppleva att man gärna har många blodiga scener med, men det ska ju tilltala en stor grupp människor för att dom ska gå ihop ekonomiskt =)
Imorse steg jag upp 07.30 efter att under 15 min hört min katt Chanti jama högt och envetet. Sambon var nämligen upp och fixade telefon då han är i jour under helgen, sen la han sig igen. Detta tyckte hon inte om, att inte få mat då han var upp, så då började hon höljudt protestera. Så jag gav upp, hennes mjau är höga mjau...så det är mkt svårt att stänga öronen.

Klev upp å gav kissarna mat, men chanti ville inte ha maten, så då började hon om att jama besviket. Gick till skåpet där vi har kattgodis, där försökte hon bryta upp dörren med klorna =) så, snäll matte som jag är, fick hon ny mat av annat märke. Då blev hon glad och slutade bråka =) klart man blir sur då man får dålig mat... vem sa att katter inte är kräsna?? suck!

Sen gick jag ut och promenerade, runt hela samhället. det duggregnade ute, så jag vart lite frusen då jag kom hem. Men nu känns det bra. Vi ska ut i cerporten och rensa lite...tror jag? får se vad sambon e sugen på.http://www.wwf.se/

Stäng djurparkerna och stöd hellre WWF.

WWF arbetar aktivt för att bevara den biologiska mångfalden och för att säkra hotade arters överlevnad. Genom åren har mer än 10 000 naturvårdsprojekt genomförts i 130 länder runt om i världen. Bland annat arbetar vi nu med att skydda elefanter som slaktas brutalt för sina betar. Som ett led i detta beslagtog vi nyligen 400 kg elfenben och lagförde 45 tjuvjägare i södra Tanzania. Men det behövs fler parkvakter för att skydda dem.

Bli fadder du också, ditt stöd gör nytta!Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Grattis V

HIPP HIPP HURRA för Vickan idag 16/5 2012


Du nu 18 fylla
vi vill dig då Hylla


här är en rimmande rad
hoppas att du skall bli glad


Nu skall vi fira din dag Vickan
allas vår stora kicka


För idag du är en tjej
som oftast gör sin grej


18 är siffran du blir i år
Så snart du något av mig får


Hoppas du blir glad för det lilla
Och att det är något du kommer att gilla


Nu är det dags att säga grattis till dig
Hoppas du får en trevlig kväll utan mig =) Älskar dig lilla gumman, Önskar dig en härlig födelsedag!
Tårt tips!

INGREDIENSER(10–12 bitar)

 

250 g vit choklad

250 g rumstempererat osaltat smör

3 ½ dl strösocker

4 ägg

1 ¹⁄³ dl filmjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ¼ dl söt sherry eller likör (kan uteslutas)

Glasyr:

1 ¼ dl vispgrädde (tyckte d blev lite mkt grädde, så chokladen vart aningen rinnig. prova minska grädden)

200 g vit choklad

Garnering:

Bär, t ex jordgubbar, eller blommor

Tillbehör:

Springform, ca 24 cm i diameter

Bakplåtspapper

 

Steg 1 Sätt ugnen på 180°C. Smöra formen innan du klär bottnen och kanterna med bakplåtspapper, så undviker du att papperet glider när smeten hälls i. Klipp små jack i bakplåtspapperet så att det formar sig efter kanten.

Steg 2 Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Vispa smör och socker till en ljus och krämig smet. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl. Blanda ner filmjölken (bli inte förskräckt, det kan se ut som om allt har skurit sig). Häll, under omrörning, i mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt hälften av sherryn eller likören och den avsvalnade, smälta chokladen.

Steg 3 Häll smeten i formen och grädda 50–60 min. Kakan är färdig när du kan sticka ner en tandpetare utan att någon smet fastnar på den. Den ska dock vara lite klistrig. Baka inte kakan för länge, då försvinner kladdkänslan.

Steg 4 Ta ut kakan och låt den vila 15 min i formen. Stjälp upp kakan på ett galler och ställ en tallrik under, häll den resterande sherryn eller likören jämnt över den ljumma kakan. Låt kakan svalna helt.

Steg 5 Värm vispgrädden till kokpunkten och bryt sönder chokladen, häll grädden över bitarna och låt dem smälta av värmen, rör om då och då. Häll glasyren över kakan, låt den gärna rinna ner över kanterna. Dekorera tårtan med bär eller blommor

Tips: Tårtan blir jättevacker om den dekoreras med blommor, vinbärsblad eller bär. Vinbär och björnbär är gott till, deras syrliga smak passar till allt det söta. Pudra till sist med lite florsocker.


Totalt 2 tim
Baka 50–60 min


Receptet är hämtat från: http://www.masterkocken.se/ReceptKärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingelingOm dig

Under en tid har du varit sjuk, oron var stor från början. Sen lät beskeden lite mer positiva, så värsta oron släppte taget.
Sen blir beskedet att det inte går att bota, tiden blir begränsad. Men hoppet finns då de idag skriver positiva saker om just din sjukdom på sjukhus siter, så jag hoppas för din och för oss alla att du ändå kommer stanna hos oss länge.

Hela mitt liv har jag sett upp till dig, du har varit min förebild under en mycket lång tid.
Men vi förändras som människor och det har ibland varit jobbigt, och vi gled isär. förändringar kommer vare sig vi vill eller inte. Och själv behövde jag hitta min egna identitet. Saker och ting vi sa, sårade och vi förstod inte riktigt vad som skedde. Men åren går så fort, och nu detta. Jag är glad att vi ändå hittat tillbaka till en bit av det som var.

Kärleken till dig är stor och oron jag nu känner är överväldigande, trots livet alla törner och alla våra åsikter så förändras alldrig kärleken.

När jag var liten och du flyttade ihop med din kille, fick vi komma och hälsa på. Du hade då och du har nu så fint jämnt. Hemtrevligt och du älskar att pyssla, vilket du fortfarande gör. Blommor, dockor och söta saker förvandlar du till ngt ännu bättre, visar upp deras verkliga potential. En tid i ditt liv ville du bli inredningsdesigner, men det var lång utbildningstid och då hade du redan två barn. utbildningarna låg heller inte i din hemkommun, så då gav du upp tankarna. För att flytta, det har du aldrig varit intresserad av.

Oro och mkt ansvar för andra har alltid kantat din väg. Du själv har oftat fått stå åt sidan och jag tror helt enkelt att du haft svårt att veta vad det betyder, att rå om sig själv, att finna din egen motivation, bygga upp den egna självkänslan och ha tilltro till dina kunskaper. Du är en varm och go människa som jobbar med det lilla, med ditt och det runtikring.

Men många besvikelser och livets törnar kan göra att även den bästa tappar fotfästet. Dina barn har då hjälpt och stöttat, men det kostar på att inte söka stöd utanför sin trygghetszon. Att orka bära allt ensam, är ibland ett för tungt ok. Vi är inte bäst som ensam, vi behöver andra människor då livet är tungt, jag hoppas du tar vara på det.

Nu är barnen vuxna och vi börjar bli till åren. Men riktigt så gamla är vi ju inte, vid slutet. Vi båda borde ha många långa år kvar på jorden. Tiden har gått för fort för dig, dags att bromsa, se om ditt hus och hitta värmen och glädjen igen. oavsett om tiden är mindre än vad vi hoppas är detta en chans att hitta glädjen i det liv som är kvar. Nu är inte jobbet längre det som ska ta upp din tid, utan barn och barnbarn, släkt och vänner.

Jag vet att du inte läser dessa rader, du slår gärna ifrån dig då du lixom jag är känslomänniska. För mycket av känslorna får oss att tappa fotfästet en aning, men det får vi, nu är det ok.

till dig!

Först du var
först du är
go och glad
söt och rar

under dina vingar
vi kröp under
du värmde oss i tråkiga
stunder

stark och svag
lika och olika
människor är

ljus och värme
runt din kropp det är

hund eller katt
en skatt till skratt
allergi gör oss matt

lott till
kollonin
grillat och harmoni
hoppas det finns
gott om tid

många somrar
att dansa vid
älskade du

(rimmet är kanske inte det bästa, men skrivet av mig till dig)
För att nå ljuset måste vi fortsätta att vandra,
även när mörkret faller.

Dont give up!


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingelingKap. 11

Idag har jag lagt upp kapitel 11. på min novell.
Leta här på sidan, under Länkar , Mina Texter

här är ett axplock av kapitlet.

11.

 

Tompa som flytt från alltihopa hade nu stannat upp i sin flykt. Att fly, var ju inte riktigt hans grej. Men han ville inte fällas för ett mord som enligt honom berodde på någon annans ingripande. Hade Mi:s besökare låtit bli att återkomma och slänga sig fram på det där viset hade hans och Mi;s relation just nu säkert varit blomstrande.


Nu kände han sig frustrerad, han hade ju fått smaka på Mi:s listiga häxkonster. Han kände nu ett behov att finna någon annan med Mi;s kvalifikationer.


Han letade inte direkt men han var öppen och mottaglig då han en dag bokstavligen stötte ihop med en liten kvinna i affären. Han gick i sina egna tankar och plötsligt krockade de två i butiksgången. Hon bar på några varor i famnen och han råkade knuffa henne så hon tappade dessa på golvet. Först hade han inte tänkt bry sig, men tittade ner och upptäckte en ung mörkhårig kvinna som snabbt plockade upp sina varor. – Ursäkta, sa han. Sträckte ut handen och hjälpte henne upp genom att ta henne lätt i armen. Hon såg lite skrämd ut och mumlade hastigt ett

–      Tack. Och försökte gå.

–      Vänta, sa Tompa.

–      Varför så brått? Undrade han och avfyrade ett brett inställsamt leende.


Hon tittade på honom under någon sekund, bestämde sig för att han såg trevlig ut. Mörkt kort välklippt hår, god fysik och ögonen såg glada ut. Han hade jeans och en marinblå huvtröja och under en vit t-shirt. Kläderna såg både rena och relativt nya ut, så hon bestämde sig att han antagligen var ofarlig.


Flickan hette Jenny och var 18 år. Hon hade precis avslutat sin gymnasieutbildning och sökte nu jobb inom vården som undersköterska. Detta hade hon tänkt jobba med under en tid, om hon nu fick jobb. Sen var planerna att fortsätta till sjuksköterka och sen läkare inom narkos, eftersom hon brinner för att hjälpa människor och samtidigt tycker om både teknik och en del avancerad sjukvård. Allt det där som man inte hittar eller utövas på vanliga avdelningar. Som Narkos läkare skulle hon vara medicinskt ansvarig för patienter.


Hennes pappa hade dött två åt tidigare då han låg under narkos, vilket också hjälpt henne besluta sig om vilken typ av läkare hon ville bli. Nu var hon föräldralös, då hennes mamma dött då hon föddes. Hon dog av sprucken mjälte, eftersom läkarna inte upptäckt detta vid förlossningen, så hennes mor dog i barnsängen. Därför var hennes pappa den enda som skötte om henne. Så när han dog, beslutade hon sig att hon skulle bli en jäkligt bra doktor, där ingen dog under hennes pass. Många såg henne som en riktig plugghäst, och då utbildningen och målet var så starkt förankrat var skolarbetet hennes enda vän.


Tompa undrade om hon ville ta en kaffe med honom, när han nu så klumpigt knuffat hennes saker i golvet.


Nyfiken...LÄS gärna =)
omotiverade söndagstankar 13/5

Idag är det en sån där dag då mitt huvud är fullt med tankar, som jag gärna vill dela med mig av. Alla mina tankar är kanske inte av intresse, men jag skriver dom ändå =) för ibland kan jag ha en hög statestik på ett ämne jag inte trodde någon skulle läsa. Så jag fortsätter på min bana att bara tömma huvudet.

Liiite ledsen känner jag mig dock. Jag skriver en NOVELL som jag lägger upp här på på min blogg under LÄNKAR och MINA Texter. Där har jag inga besökare =( snyft. När jag skrev novellen här, på min 1:a blogg, då var det fler som läste. Men jag antar att när man flyttar skrivandet, kanske inte alla orkar leta reda på Novellen. Den finns dock där, ifall ni nu skulle bli novell läsar sugen. Jag har den inte klar, men om ingen läser den, kanske det inte spelar så stor roll?

Ett annat ISSUE (problem ich) är ju detta försök att gå ner i vikt. Jag har under flera år (blir säkert en 15 år snart) nu haft en övervikt på ca 10 kilo. Som går lite upp och ibland lite ner. Mitt största problem är nog maten.
Jag äter oftast bra mat, vilket sker under flesta dagarna i mitt liv. Men så tappar jag orken, inspirationen och så kan jag under 1 - 1,5 vecka äta helt fel. Mat med mättade fetter, mkt mjöl som tex pizza, varma mackor, snabbmat mm. Då hjärnan helt enkelt inte orkar bry sig om kroppens signaler. Då kommer även sockret in som ett brev på posten. För den kolhydrat rika maten som då blir mitt levebröd kickar igång min sockerkänslighet.

Jag har all den där kunskapen som jag lärt mig och som jag vet fungerar, dvs jag är mat-motions medveten. Men Varför slutar då hjärnan att "bry" sig, emellanåt? Då läggs träning, motion och alla goda föresatser att må bra på den berömda hatthyllan. Ibland upplever jag att jag skulle behöva åka på en bootcamp. Känna blodsmak i munnen och inte få tillgång till något som överhuvudtaget kunde få hjärnan att irra iväg till ett sockerberoende land.

Jag tittar oavbrutet på alla program som har med mat att göra, och vikt. Tex Anna Skipper, du är vad du äter. Gillian McKeith (typ Anna S) Skinny vs curvy, Älskling du har blivit en tjockis mfl. Jag har massor av kokböcker, hälsotidningar, recept och jag ägnar massor av tid att göra listor med matsedlar mm. Ibland frågar jag mig själv vad det är för FEL på mig? Varför är det så jäkla svårt att hålla sig från förfallo träsket? Visst, samhället består av eviga frestelser, men tror iaf inte att det egentligen är därför jag faller, åker dit. Det sitter i det mentala, och hur ska man radera ens vansinnes sug. Då en del av en hjärna blockerar ens annars normala förstånd och kroppens tydliga NEJ signaler?
Är det hypnos, terapier, hugga av sig knoppen eller vad tusan gör jag för att komma i balans.

Jag vet. Yoga. Men hjärnan är ju en listig liten rackare. Manuvrerar ut vissa kroppsfunktioner, inflammationer i kroppen uppstår, snuva, huvudvärk och andra kroppsliga ting dyker upp och jag orkar inte stå emot utan faller in i ett apatiskt tillstånd av att "jag gör det sen" Otroligt, för det är då jag behöver yogan bäst.


Övergår då till det mer hälsosamma:
Tallriksmodellen är utarbetad av Hälsomålet och ger en bra vägvisning.

 

Genom att lägga upp maten på tallriken så som tallriksmodellen visar vet du att du får en bra fördelning. Du som vill gå ner i vikt, ska dock utöka grönsaksdelen till 50% av tallriken.

 

Konsten är att äta sådan mat som ger stor volym, ger magen mycket att arbeta med, men som samtidigt ger väldigt lite kalorier. Därför är grönsaker och rotfrukter i alla färger och former ett måste på tallriken! Eftersom halva tallriken bör vara täckt av grönsaker / rotfrukter är det viktigt att du provar dig fram bland den uppsjö av grönsaker och rotfrukter som finns på marknaden och att du kan hitta så många som möjligt du tycker om. Du behöver inte äta dem råa. Det finns enormt många sätt att tillaga grönsaker och rotfrukter varför det bör finnas något/några alternativ som passar just dig. Kom ihåg, du ska bara äta sådan mat du tycker om och njuter av. Men, man kanske inte älskar något man äter för första gången. Prova fler gånger och det kan resultera i en favoritgrönsak efter ett antal smakportioner!

 

En tredjedel av tallriken bör innehålla pasta, ris, potatis eller bröd. Den här delen bidrar med främst kolhydrater (se sidan näringslära).

 

En tredjedel av tallriken bör innehålla kött, fisk, baljväxter, ägg eller mejeriprodukter. Den här delen av tallriken ger oss främst protein och även en del fett (se sidan näringslära om protein och fett).

 

Vitaminer och mineraler får vi från alla delarna, men vi äter för lite grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. De innehåller många vitaminer och mineraler som skyddar oss mot våra "välfärdssjukdomar".

Tallriksmodellen när man vill gå ner i vikt, grönsakerna ska utgöra minst 50% av tallriken. Resten fördelas "ungefär lika" mellan proteindelen och kolhydratsdelen.

Skrivet av Dietist Jaroslava Vagner Svensson


Idag drog jag lite kort på spådom online =)

  Ruter Kung:
En skön och härlig resa som för dig långt bort ska nu kunna vara fullt möjlig. Du kan även få chans till en förändring inom ditt arbete och det kan ha med en annan arbetsplats att göra. Ruter kung talar om framgångar och förändringar till det bättre.
  Hjärter Ess:
Nu blomstrar kärleken i bästa tappning om du bara själv så önskar, även vänliga ord sägs om dig så du måste vara verkligt omtyckt. Nu kan du få en ny uppvaktande vän och därmed chans till ny romantik. Kortet ger dig även framgång hos vänner.
  Spader 6:
Vill du ut och resa så är det nu du ska planera in en resa för kortet talar om fin utdelning på resor för dig och även avkopplande skönt kan du få det. Tillsammans med ett ruterkort så får du framgång med affärsresor och har du även ett hjärterkort med så är lyckan fullkomlig.

Så, då kan man ju hoppas att detta är vad som nu ska ske i mitt liv =) Jippi.


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Djurpark... ja eller nej?

Sättet att visa upp olika djur på i djurpark, har jag alldrig tyckt om. Jag mår illa för djurens skull.
När vi var i Tunisien så besökte vi en djurpark. Ibland måste man gå dit för att komma ihåg hur hemskt det är att se dessa vackra djur instängda. Jag har antagligen lagt det i mitt undermedvetna, då jag verkligen mår illa över djurparkerna. Det är inte ett ställe jag vill besöka, för jag blir alltid både ledsen och upprörd efteråt.

Jag ska idag berätta lite om ett av djuren vi såg, men jag kommer även in på ett annat av mina favoritdjur. Isbjörnen. Den fick vi inte se i Tunisien, tack och lov.Det finns inte så många kvar ... av geparder


Man uppskattar att det finns ca 10 000 geparder i vilt tillstånd. Arten finns i ett 20 tal länder i Afrika söder om Sahara. De enda kvarvarande asiatiska geparderna finns i Iran och man beräknar att det idag finns högst 200 individer kvar i denna isolerade restpopulation. Namibia är det land som har flest geparder, totalt finns det ca 2 500 djur i vilt tillstånd.


Geparden behöver vidsträckta ytor för att överleva.


Generella hot mot arten:

 

  • Minskande levnadsutrymme och antal bytesdjur på grund av expansion av jordbrukslandskap och boskapsrancher.
  • Jakt med anledning av gepardens attacker på tamboskap.
  • Illegal handel med syfte att använda geparder som jaktdjur.
  • Förlorad genetisk variation vilket gjort arten sårbar.
  • Konkurrens från lejon och hyenor om bytesdjuren.
  • fångeskap


Jakthundar känner vi alla till, men finns det jaktkatter? Människan har sedan urminnes tider dresserat både gepard och karakaler till goda jaktkamrater.


Man fångade vilda geparder som redan var skickliga jägare. Djuren blir snabbt tama, vid jakt fick geparden en huva så att den inte skulle se bytet. Geparden fick sitta bak på hästryggen tills man befann sig nära bytet. Då tog man av huvan och lät geparden jaga ifatt gasellen och ta ihjäl den. Som belöning fick geparden en bit kött.


Redan på 1800-talet började en handel med geparder från Afrika till Asien. Fortfarande förekommer det en illegal handel med levande geparder över Djibuti till nyrika araber.
Har vi idag 2012 rätten
att hålla djur i fångenskap för vårt höga nöjes skull?


Självklart att djurparker förr kunde ge oss både utbildning och kunskap, men idag finns det massor med utmärkta naturfilmer, bilder och böcker samt att både information och kunskap inte är längre bort än några knapptryck på datorn.De skäl man hör från djurparkerna är att de vill bevara djurarterna, men då borde väl detta vara lämpligare i djurens naturliga hemmiljöer. Och går det inte att bevara djuren där, varför ska vi då tvinga dessa arter att leva vidare i fångeskap? Hur rättvist är det…


Även våra fyra stora nordiska rovdjur som lo, järv, varg och brunbjörn visas upp i fångeskap. Vargens naturliga revirstorlek är 800–1000 kvadratkilometer, lodjuren brukar röra sig över 300–1000 kvadratkilometer, järven över 100–300 kvadratkilometer och en björn går ledigt ett par mil på ett dygn.


Det är inte
Djurskyddsmyndigheten som behöver läggas ner. Lägg ner alla djurparker istället.


För det är inte längre försvarsbart att ha djuren i fångeskap. Vi kan stödja djuren med andra resurser och organisationer som låter djuren leva i det fria. Det kanske är människan som måste begränsa sin exploatering av jordens resurser.


Kommer ni ihåg den lilla isbjörnen Knut som föddes 2006? Knut övergavs av sin mamma Tosca efter födseln på Berlin Zoo och vårdades sedan dess av en djurskötare.


Forskare vid universitet i Oxford har räknat på det och kommit fram till att isbjörnars genomsnittliga hägn på en normalstor djurpark är hela en miljon mindre än deras naturliga hemområde och att det (surprise) leder till förhöjda stressnivåer för djurparksdjuren.


Det bryr man sig inte om i Berlin. Helgens underhållning är räddad. Då blir det rusning till Berlins zoo när Isbjörnen Knut visas upp offentligt för första gången.

Tiden går och sen rapporterar Brittiska The Times om hur Knut har börjat tappa päls och blivit sladdrig i hullet, efter att tre isbjörnar mobbat honom. En av de tre är hans mamma, Tosca, som lämnade honom att dö när han var nyfödd.

Stjäl hans mat

Knut har fått en depression av mobbingen och tillbringar det mesta av sin tid ensam på en klippa långt bort från de andra, som ryter åt honom och stjäl hans mat.Dog plötsligt
Knut föddes i december 2006Det var i lördags 19 mars 2011 som den fyra år gamla björnen plötsligt dog inför hundratals besökare vid Berlins Zoo. Isbjörnar lever vanligtvis mellan 15 till 20 år, vissa som lever i fångenskap kan bli ännu äldre, rapporterar AP. Knut blev världsberömd 2007 då han som nyfödd blev bortstött av sin mamma Tosca. Han uppfostrades sedan av människor.

Vid Två års ålder blev han kallad för psykopat av en amerikansk zoolog på grund av sitt stora bekräftelsebehov. Och året därpå blev han då mobbad av tre äldre isbjörnar vid djurparken som högg efter honom mm.


Obduktionen av isbjörnen har genomförts av ett institut i Berlin. De första resultaten visar på plötsliga förändringar i hjärnan. Inte i något annat organ ska det ha hittats något avvikande, rapporterar nyhetsbyrån AP.


Av erfarenhet vet man att många djurhonor i fångenskap förskjuter sina ungar. De lever ett onaturligt liv och förlorar sina naturliga instinkter. Att Knut skrek om han inte fick mänsklig uppmärksamhet (orsaken till att han blev kallad "psykopat") är också ett tecken på det onaturliga liv dessa djur lever. Knut själv trodde säkert han var en människa. Vilket vi människor säkert uppfattade som gulligt och även de som sköter om djur i fångeskap bildar band till sina skyddslingar. Men det är onaturligt i djurens värld, men då inget annat finns anpassar dom sig.


Vi kan bara titta på vår egen art, då vi är i fångeskap. Fängelse eller inlåsta av annan anledning. Inuti våra murar anpassar vi oss, men då vi får chansen till ett liv utanför, är det många som får återfall när man inte kan ”överleva” i vårt konstgjorda samhälle som beskrivs som det normala sättet att leva.


Det handlar oftast om pengar... pengar och pengar. Djurparkerna anser att dom tar väl hand om alla djuren (vilket dom troligen gör) Men att hålla djur i fångeskap borde 2012 kommit längre och vara förbjudet. Vad händer om vi inte besöker djurparkerna, naturligtvis så sjunker intäkterna och det värsta av allt, man måste avliva djur. För djuren kan inte återanpassas till det vilda, men dom kanske kan anpassas i en nationalpark med ev. stängsel omkring? bli fortsatt utfodrade men borde kastreras/steriliseras för att inte föröka sig i sitt fångeskap. Jag vill inte på något sätt skriva att vi borde avliva djuren, för det är emot allt jag står för. Jag har ingen lösning på hur man skulle kunna låta djuren överleva på ett värdigt sätt tills de dör. Men djurparker borde inte längre få befrukta instängda djur, importera eller köpa in djur för att visa upp.


Jag vet att vi är fascinerade av djuren i vår värld, och det ska vi väl kunna fortsätta vara. Men kampen för att vinna deras frihet måste ju starta någonstans. Kampen mot tjuvjakt pågår, kampen mot att utnyttja en arts päls hoppas jag pågår.

Och jag tror säkert att många skulle vilja ha en kamp mot djurparkerna, men vem har pengar att föra en sån kamp? det vet jag däremot inte.

I Tunisien såg vi tex flera hästskjutsar, där hästarna var så förskräckligt magra, halta många av dem och eländiga så i Sverige hade dom inte fått ha hästarna kvar i sina ägor. Djurskyddsföreningen hade förhoppningsvis sett det som djurplågeri. Då hamnar man i ett dilemma. Ska man åka hästskjuts så hästen får mat för dagen, men...får dom någon mat om jag skulle åka? tveksamt. I Tunisen verkar befolkningen vara fattig och då hamnar knappast djuren före människan. Så är verkligheten.

Både människor och djur har det ganska bra i Sverige, upptäckte jag då jag besökte Tunisien. Jag kommer antagligen inte åka tillbaka dit, för jag har svårt att stå brevid och se allt elände. Men det är nyttigt att se det. Och antagligen såg vi ingenting av det verkliga Tunisien och dess fattigdom.


Var rädd om DJUREN!


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


maj 2012

Hej hopp!

Fredag idag, gött. Vad ska helgen innehålla, inte tusan vet jag... än. Nu har jag först å främst landat på stolen med en kopp te och bara andas.

Vädret idag växlar från mulet till en gnutta sol då och då. På förskolan mäter vi snödjup...fortfarande, å visst. Det har sjunkigt något, men så länge vi fortfarande mäter SNÖDJUP är det för mkt Fa...ing SNÖ. Suck!

Hade en förfrågan ang en helkroppsmassage idag. Tyvärr har jag ont i halsen så jag var tvungen att be personen återkomma nästa vecka istället. Jag vill både orka och kunna ge en bra massage om jag tar på mig ett jobb.

Igår hade jag massage för personal inom kommun, och det var tungt. Så därför får jag komma ihåg att tänka på den egna hälsan oxå. Även om jag blir otroligt glad då jag får lite extra jobb emellanåt. En av gårdagens personer hade kollat upp ett företag som ev var villig att hyra in mig som massör, det var ju otroligt trevligt. Roligt när människor rekommenderar mig som massör till andra människor och företag.

Axeln känns faktiskt bättre med hjälp av anti inflammatorisk och den lätta träningen =) blir bra när jag återfått hela funktionen i armen.

Igår hade vi den där otroligt långa dagen med möte på möte. Vi hade först mötet för vår grupp. Vi kom på en massa saker, så nu gäller det att förankra dessa i övriga personalgruppen. idag har jag även haft egen planering, har då skrivit rent det vi pratade om i gruppen samt skrivit ut en enkät till alla på jobbet som dom ska fylla i. Sen ska vi sammanställa och utvärdera. Blir spännande och se hur personalen upplever olika saker.

Nä, nu lite käk...får se vad som blir i pannan idag då?? Hmmm

Min Mor är ju uppvuxen i Markusvinsa/korpilombolo i Pajalas kommun =)
Ifall ni inte visste detta.

Men vid middagspanik kan man alltid sno ihop en...

Dagens recept/Snabba fusk Pizzan

Två runda orientaliskt tunnbröd
4 dl köttfärs/quorn sås eller tacko köttfärs/quorn eller chilli con carne(ta rester från kylen, om du har)
2 Skivade tomater
3 dl riven ost
1 rödlök
oregano

Gör så här:
1. Jag hade chilli con carne med bönor som jag bredde ut över tunnbröden.
2. Skivade tomater och lök och la på.
3. Strödde ost över allt och på med oregano efter smak.
4. In i ugnen 15 mi i 200 grader
5. Servera med sallad.


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Vår fusk

Det är eller det känns ibland som väldigt fuskigt. Våren och en hel massa vårtecken med vårsol verkar lysa överallt, men tror universum glömt Arjeplog? Här snöade det igen igår, visserligen lite regn före...å ja, jag VET att regnet ska ta bort snön...Men nu är jag uppriktigt LÄSS på snö. Våren och gärna sommaren får komma nu.

Inte går vi i T-shirt och lämnar jackan hemma här inte. Utan fortfarande byltar vi på oss våra vinterkläder och ger oss ut i kylan. Suck! Snälla, snälla universum låt solen lysa över Arjeplog och tina upp oss stackare som väntar så tålmodigt på vårkänslor och värme med snö runt våra frusna fötter.

Igår fyllde sambon år =) Han tog steget vidare in i 50 års åldern och blev hela 51 igår. Jag gav honom ett halsband av skinn, en ljuslykta med en ängel (som om vi inte har massor redan) Bjöd honom på pizz (det önskade han sig) Av syster Å fick han en vacker bukett tulpaner. Av sonen min ett grattis sms =)
Av sitt ex och sin älsta son fick han oxå grattis mess. Ingen kom dock över, så vi firade bara för oss själva.

Vi har anmält oss till Vårruset nu, vi blir 6 st som åker till luleå. Jag tror det blir mestadels att promenera. Men jag kan ha fel, vet iaf att jag ska göra det. Springer sällan, och då vi inte har något spår som TINAT upp, springer jag knappast efter vägarna, flåsande likt värsta flodhästen. Suck!

Idag maraton dag på jobbet. jobbar 8-15, möte med kollegorna om arbetsmiljö 15.30-17.30 och sen områdesmöte 17.30-19.30 och därefter städar vår avdelning. Så jag kanske är hemma runt 20.30 om jag har tur. för möterna slutar sällan 19.30 prick!

Har varit duktig och gjort sallad att ta med och äta som "middag" då tiden är tajt idag.

önskar er en bra dag. Själv fick jag igår veta att jag går omkring med en inflammation i min vänstra axel. fått antinflammatoriskt samt ett träninmgsprogram av sjukgymnasten.Ljus, värme kram å tjingeling

Lite info

Just nu har jag lagt upp ett nytt kapitel i min novell, life bites. Så är du sugen att läsa, gör det.
Texten finns som ni vet under länken här på min sida som heter "Mina Texter"

10 Forts.

André vaknade av telefonens envisa signaler, de ringde 4-5-6 gånger tills han inte längre orkade höra de envetna signalerna lyfta han luren.

-ja, André här. Svarade han med en lätt irriterad och trött röst.
En mjuk röst i andra änden säger – Hej, det är Sahra. En paus och hon fortsätter –Jag ville bara kolla om du var ok, vi fick beskedet i förmiddags vad som hänt, och vi är alla i chock.


Som sagt, läs under mina texter.

Idag vaknade jag 07.30 men somnade om igen till 08.43 =) skönt att sova lite längre. Hade mensvärk igår kväll, värmde en vetekudde i micron men klockan hann nog gå till ca 01.00 innan jag somnade.

Gick ut och gick vid 09.10 en timme. Blött ute, men varmt i luften, riktigt skönt.

Övrigt idag har jag bara gjort lite hushållsysslor, tvättat å dyl. Tänkte göra en lite smörgåstårta åt sambon, han fyller ju egentligen år på onsdag, men vi jobbar båda till 17.00 den dagen. Och suttigt och plitat på min novell som fått stå på paus.
Får se vad det blir. Hade velat se lite tv inspelningar, för att hinna ikapp i tv värden...hehe.

Nu snöar det ute igen =( TRIST.

Har ni hört låten Dansa pausa =9 den e riktigt rolig.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UIQs4JJUIEs


Tänkvärt


Fråga och det skall ges till dig, sök och du skall finna.  Bulta och dörren ska öppnas.
Ask and it shall be given to you Seek and you shall find Knock and the door shall be opened./ Matthew 7:7


Kritisk till B Utbildning

Utbildning med inriktning Serviceyrken Borås nr 44608 genom Af

Målet med denna utbildning är;  Syftet är att arbetslösa med liten arbetslivserfarenhet blir anställningsbara inom ingångsyrken/omsättningsyrken i de olika servicenäringarna. Målet är att deltagarna vid avslutad utbildning erhållit grundläggande kompetenser för enklare arbetsuppgifter inom serviceyrken såsom besöksnäring, hotell och restaurang, handel och callcenter, lokalvård eller olika hushållsnära servicetjänster. Deltagarna erhåller kunskaper om förmågan att kommunicera och möta kunder på ett serviceinriktat sätt, att agera positivt och kreativt i servicesituationer samt utbildas i att självständigt utföra arbetsuppgifter inom något eller några av ovanstående serviceyrken.

Min son som då går den här utbildningen valde att fördjupa sig i;
Servicetjänster: städteknik i olika miljöer, trädgårdsskötsel, enklare fastighetsskötsel.

Tjänsten är indelad i tre delar; Personlig inventering, Personlig planering och Yrkesorientering.
Innehållet ska vara flexiblet och anpassas individuellt.

Varje deltagare får en kontkatperson under hela tjänsten som har till uppgift att stödja deltagaren genom tjänstens olika delar.
Kontaktpersonen har också kontinuerlig kontakt med Arbetsförmedlingen och sköter den dokumentation som efterfrågas.

Ok...Varje deltagare får en kontaktperson ? Vart tog denna del vägen? flexibel och individuellt anpassad är inte heller några ingredienser som jag sett till då det gäller min son.

Vem kollar upp att det som skrivs efterföljs? Jag vet inte riktigt vad som händer och sker. Af kvarnar mal ju otroligt sakta, dom tycker sig göra storverk och har enl. dom bra koll på utbildningar som tex Lernia tar sig an. Tyvärr verkar dom ha Noll koll, och någon dokumentation är då heller inte gjord för varje individ. Dom prickar av att dom är på plats, så aktivitetsstödet kan betalas ut.

Min son berättade att dom kunde ha ett ämne, Läraren kom in och talade om dagens uppgift. Man blev indelade i grupper á ca 4-5 i varje och skulle ta sig an uppgiften. Läraren frågar ut i rummet om de kan klara sig själva, då han behöver gå iväg. Vilken ungdom tror ni skulle ropa över klassrummet -nej, gå inte! Jag behöver hjälp? Skulle inte hända, tro mig. Alla biter ihop och försöker se värdsvana ut. Men för TUSAN, dom är där för att lära sig ngt nytt och få feedback på det som görs. Vad är det för typ av lärare dom anställer på Lernia?

Af försvarar sig med att dom anser sig vara duktiga, att utbildningarna är bra och att personer som anställs pedagogiska!? Jo,jo...i deras värd på kontoret möjligtvis. För på PAPPER ser inte verkligheten ut som den gör i VERKLIGHETEN och ute bland människor.

Jag är förvånad hur Af får hantera människor, unga med funktionshinder eller bara dålig självkänsla. Är devisen; Det man inte vet har man inte ont av? och så kör man över de stackarna som råkat bli arbetslösa?

Men politiskt ser det ju bra ut om arbetslösa och ungdomarna är i ngn typ av s.k sysselsättning. Vare sig det är att skriva om och omigen sin tunna CV i nya flachiga exemplar, sitta vid datorn och se upptagen ut på ngt ställe där de tycker sig ha pedagogiska coacher med säljarerfarenhet.

Ärligt talat vet jag inte riktigt vad vi skulle behöva för att få våra ungdomar in på arbetsmarknaden. Idag ska man vara utbildad upp till tänderna och ha erfarenhet trots att man aldrig fått chans att jobba. Men det gäller för alla arbetslösa. Vet egentligen inte vart livserfarenheten tagit vägen? Sunt bondförnuft, praktiskt lagd, fötterna på jorden och en trygg personlighet där man faktiskt tror att man platsar i den här värden och i de nya systemen. Bara allt ser bra ut på papper kan man visst komma undan med vad som helst. Se bara på Af och Lernia. Fina ord och lite verklighet.

Ja, jag är djupt oroad och undrar när sonen ska få sig ett jobb och känna att det han gör har en betydelse. Den sista biten av utbildningen närmar sig... och han ska ut på PRAKTIK. Men någon sådan har han inte fått tag på? Vad händer då, och hur kan man som pedagogiskt ansvarig för en utbildning med yrkesinriktning vänta tills nu med att hjälpa och fixa praktik. Nämen, jo...det skulle ju ungdomarna tänkt på själva. Och har man telefonångest och svårigheter att söka både jobb och praktik får man ju lixom skylla sig själv, hm?

Fy F....n vad läss jag är på att förklara att min son behöver hjälp, stöd. Är det meningen att man som förälder ska behöva kontrollera utbildningar, vad det finns för anställda pedagoger och sen ta ansvar så min son som deltar i utbildningen ska få sig en praktikplats? Kanske ni tänker att jäkla vilken curling mamma den stackarn har. Då kan jag inte annat än sucka, för då har man inte erfarenheten av att ha ett barn med funktionshinder.

Men det finns även närstående som inte fattar något, så då kan jag knappast begära att andra utifrån ska ha förståelse för alla jäkla problem som jag som förälder hela tiden måste jobba med och försöka övervinna för att min son inte ska åka så långt under isen att han inte vill leva i vår värd.
Ensam, är nog lindrigt att säga. För hans pappa har ingen som helst koll på hur tufft hans son har eller har haft det.
Ibland kan bördan kännas tung, men jag älskar min son och för honom gör jag naturligtvis det som krävs och även lite till.
totalt nedslagenEn skugga av livetThe man...


Vet ni vad vi har för väder... Snö och blåst, vem har nämt att Maj månad visst ska vara vårlik? Inte i Arjeplog iaf. Idag har jag varit ut och gått, ligger lite efter mot de andra på jobbet. Måste skärpa mig nu. Vårruset den 25 maj. =)Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


On the feet

Så...nu slut på veckan, äntligen. Visst var det skönt att ha en dag (tisdag) ledig, men jag tycker ändå att veckan känts himla lång ?? ja, inte vet jag.

I veckan fick jag mina nya fingerskor dvs tåskor =) jättesöta och behagliga. Kan användas att springa i och få en barfota känsla och bra att yoga i om man inte har tillgång till yoga matta.
Visst e dom fina?

En "gammal" tänkvärd:

Jag var mycket dyster över att jag saknade skor. Tills jag mötte en som saknade fötter


Sen har jag beställt mig ett par nya fina röda stövlar, vilket behövs då man jobbar och är ute med barnen den här årstiden =) Tycker ni inte att just stövlar blivit himla dyra? Är det mode numera att gå omkring i stövlar? Är kanske lite insnöad, för jag tycker att stövlar är bra i dåligt väder men annars vet jag inte om jag tycker det är en så speciellt bekväm sko.

Jag ska ju till att fylla år i sommar, fick ett sånt där erbjudande om att få min dag uppmärksammad gratis av tidningarna PT, NSD och Norb. Kuriren och jag tackade faktiskt Ja. Jag är sällan i tidningen å lite med tanke på vad jag vill syssla med kan det ju vara bra att synas, även om det bara gäller en födelsedag. Man fick ju skriva några rader om sig själv, vilket jag då gjorde. Får väl se vad som sker.

Dagens middag:

Kycklingsallad, Mums =)


Dagens tänkvärda:
Besök en gång årligen en plats du aldrig varit på tidigare


Blir det vår iår? Kan ju faktiskt börja fundera. Dom lovade 40 cm snö imorgon...fattar ni, 40 cm snö! NU, när den ska smälta och man hoppas på vårtecken ramlar det ner nya friska 40 cm SNÖ, Snyft.

Här går jag å väntar på sköra blommor som försöker överleva snöns påfrestande vara...Men ingen snödroppe så långt ögonen kan se...

däremot dettaÅterigen snö på träden....Suck!

Tanken var att vi skulle köra ner till kusten imorgon, skellefteå. Vi skulle hälsa på sambons son som inte varit helt pigg på sistone. Nu har han dock fått penicillin, så han ligger hemma för återhämtning. Men pga väder, blir det ingen kustfärd. Ibland blir jag så läss. Suck!Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Growth

Morrn!

drog dagens änglakort =) bara att acceptera då.

Utveckling
Acceptera lektionen. när saker inte går vår väg, är något viktigare för utvecklingen av vår själ i arbete.

Growth

Accept the lesson. when things don't go our way, something more important to the growth of our soul is in the works


Var på Zumban igår, sista för terminen, snyft. Men den återkommer ju till hösten =)

Pratade med min Mor, vilket gjorde mig aningen bestört. Hon hade ju varit till läkaren valborgs/måndagen. Dom hade gett henne kör föbud då hon inte ser nog bra för att köra bil! Vad gör hon, jo då ska hon vara snäll att köra syster till sjukhuset idag torsdag... Suck! Jag förstår varför, men galet är det. Händer något har hon ingen försäkring som gäller och hon ser ju inte om ngt kommer nära bilen. Låter som en livsfarlig färd. Ja, jag kan ju inte göra ngt, sitter för långt bort. Suck! Dock blir jag orolig över hur detta ska sluta.
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Dagen efter

Inatt har jag haft ont i min vänstra axel, fick ju massage igår. Har antagligen fått igång cirkulationen =) så jag känner mig lite mörbultad av massagen. Min kollega pratade om att vår gäst Ramish gjorde ayurvedisk massage, men tror inte det var någon sådan jag fick =) Men musklerna blev välmasserade iaf. och det var skönt efteråt, lite ont emellanåt (ungefär som det ska vara) Ramish är en man runt 50 och 165 cm och spenslig, mörk hy och vitt hår och kommer som jag skrivit förr, från Indien, Dehli. Han jobbar på en pipline ute i öknen där de borrar efter olja. Och nu är han på genomresa i Sverige.

Igår kom de lite senare än planerat. men vi gick en husesyn och sen entrade vi så yogalokalen. Fick mkt beröm för den =) vilket glädjer mig mkt. Dock har jag för mkt möbler därinne ännu, då vi har en stor TV bänk/byrå i furu som vi var tvungna att få plats med någonstans. Men det gick bra att yoga därinne iaf. Men man får inte vara lång, om man ska rymmas därinne, då taket är lågt.

Han berättade lite om sig själv och hur han genom yogan och hur han åt blev fri från sina egna magproblem. Han visade ett par bra övningar för att jag skulle bli fri mina magproblem och tyckte att jag under 1 månad skulle enbart hålla mig till grönsaker och fruktdiet... oj, ja det skulle ju gå om det gör magen bra! Men hålla den dieten i Arjeplog med sortimentet som finns här, det kan dock bli betydligt svårare.

Jag gav även honom lite klassisk massage, så vi utbytte tjänster på ett mer lättsamt sätt. Blev mer ett avslappnat, trevligt besök.
Efter yoga och massage gick vi så tillbaka in i husets hjärta, köket. Jag bjöd på mungbönsgryta, grönsaker, nötter och russin. Maten vart uppskattad, men Ramish ville ha det mer kryddstarkt så han pepprade på med lite pepparmix. Mungbönsgryta är ju inte så stark i smaken även om den är smakrik.

Nu gott folks, är det dags för lite övningar, yoga och meditation.
Önskar er alla en bra dag!


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Indisk yoga premiär

Igår (måndag: valborgsmässoafton) jobb. 8-15.30 lite barn, så dagen gick i ett lugnare tempo. Min kollega har besök från Indien, av en man som tränar Hata yoga. Jag bjöd hem dom till mig 1 maj, förhoppningsvis kan han bjuda på yoga, jag bjuder på mungbönsgryta, sallad, vatten.

Sen hoppas jag få en massagebehandling av honom då han håller på med ayurveda, den betalar jag dock.
Har inte kunnat vara till kusten sen nov för massage, min kropp skriker efter massage nu.
Ayurvedisk massage fokuserar på att lösa upp spänningar i kroppen, frigöra toxiner samt främja djup avslappning. På så sätt stöttas kroppens egen förmåga till läkning och vitalitet. Massagen påverkar både kropp och sinne och har en välgörande, vitaliserande och stärkande effekt.

Det känns toppen att få min yogalokal invigen av en Indisk man, passar lixom väldigt bra =)
Nu har jag grytan klar, även om jag inte fick tag i alla ingredienser här i Arjeplog, så hoppas jag ändå att den smakar bra.
Sambon skulle visst rymma till svärfar (som nu är borta) och fixa datorn eller nåt. Han ville inte medverka eller ens stanna hemma. Hans val, givetvis.

Annars har 1 maj dagen varit lugn, steg upp i morse och yogade, mediterade på spikmattan och kände efter hur det skulle kännas med nya människor i lokalen...tror det blir toppen =) är spänd och förväntansfull, men alltid orolig att det inte ska bli av... min rädsla, suck.
Känns iaf som en förskottspresent för mig, (fyller ju jämnt i juni) att denna yogaman kommer på besök i min nya lokal. Kan det bli bättre?

  
Något annat jag nu beslutat mig för är att jag ska gå en utbildning inom änglamassage, som är en blandning av rosenterapi , aromaterapi och taktilmassage.
Till hösten hoppas jag även kunna gå en barnyoga utbildning. Även om jag redan kan en del, så är det bra att fördjupa sig i det jag vill syssla med. 

I övrigt längtar jag till snön smält, så jag kan påbörja städning av uteplats och planering av trädgård =) jag längtar.

Köpte tidningen Femina idag, det stod att de skulle bjuda på massor av trädgårdstips. Oj, så besviken jag blev... Det är ju bra med detaljer iof. Men jag vill ju ha tips och förslag där hela bilden framkommer, detaljerna för mig kommer ju senare.

"Vi bjuder på en stor inredningsspecial för uteplatsen och trädgården med tips på allt från krukor, lyktor och växter, via bord och stolar till hängmattor och parasoller" Lät i mina öron som en bra tidning...wow, härligt med inspiration, äch vad jag blev besviken.


Mungbönsgryta, en renande yogisk diet, 8 portioner

2,5 dl mungbönor, hela eller halverade
2,5 dl basmatiris
2,5 l vatten
2 stora lökar
3/4 dl skalad och hackad färsk ingefära
8-10 hackade eller pressade vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
1/2 tsk svartpeppar
1 rågad tsk garam masala
1 tsk chilipulver
5 öppnade kardemummakärnor eller 1 tsk malen kardemumma
olja till stekning

 

Skölj bönor och ris
Koka bönorna i ca 20 min,lägg sedan i riset
Hacka löken, vitlöken och ingefäran
Mät kryddorna
Stek löken, vitlöken och ingefäran i oljan tills de är mjuka
Tillsätt kryddorna, stek ett tag till under omrörning
Häll i grytan
Koka på svag värme tills allt är mjukt

Serveras med ångkokta grönsaker efter smak och yogert, ev. tamari eller soya
Förslag på grönsaker: broccoli, morötter, palsternacka, rotsälleri, rödbetor, selleri, squash...
Du kan även ha isberssallad och avocado till.

Vill du följa regelboken till rening, äter du den här grytan i 11-40 dagar. Förutom grytan kan du äta färska frukter, dricka vatten och yogi te (classic är både renande och värmande)Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

RSS 2.0